Mănăstirea Frăsinei – Athosul românilor (poze)
Ieri m-am hotărât împreună cu un prieten să dăm o fugă până la Voineasa ca să ne mai relaxăm şi noi puţin. În drum am zis că o să oprim pe la Mănăstirea Cozia şi pe la Mănăstirea Turnu de pe Valea Oltului, ca să ne închinăm şi să ne mai liniştim şi noi. Am plecat pe la vreo 10 de acasă , am ajuns la Piteşti, apoi mergeam în drum spre Vâlcea şi deodată vedeam un semn care indica la stânga spre M. Cotmeana – monument din secolul 13. Am mers acolo, era superb….era prima oară când o vedeam (o să vă arăt poze cât de curând). Apoi am trecut de Vâlcea şi la câţiva km vedem un indicator la stânga spre Mănăstirea Frăsinei. Era a patra oară când treceam pe acolo şi pâna acum nu am putut să mergem pentru că eram cu fetele, şi femeile nu au voie să intre în această mănăstire.
Eram tare încântat. Am făcut stânga spre mănăstire, am urcat cu maşina vreo 11 km şi am ajuns la Frăsinei, locul unde Sfântul Calinic a lăsat jurământ să nu intre nici o femeie, aşa cum e în Muntele Athos, ca monahii să nu fie ispitiţi.
Din greşeală sau mai bine zis din pronia lui Dumnezeu, am ajuns exact în ziua de prăznuire a Sfântului Calinic, ctitorul acestei mănăstiri. Era superb afară, cald, linişte, aer curat, se auzea cum cântă cocoşul, mirosea a primăvară, eram în altă lume…. departe de secolul XXI.
Se vedea că aici călugării se nevoiesc cu adevărat, erau îmbrăcaţi foarte simplu şi păreau că cele ale lumii sunt de mult uitate pentru ei.
Monahul din imagine a început să discute cu Florin (prietenul cu care venisem) şi începuse să-i spună că azi dacă tot am ajuns până aici ar fi bine să ne ducem şi la Mănăstirea Bistriţa unde sunt moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, ucenicul Sfântului Ioan Gură de Aur, şi apoi la Mănăstirea Arnota. După ce a vorbit cu el mi-a zis şi mie, la început am ezitat dar apoi ne-am dat seama că e de la Dumnezeu şi ne-am întors şi am luat spre Tg. Jiu spre cele două mănăstiri. O să punem poze şi de acolo cât de curând.
La Frăsinei, când am ajuns noi de abia se terminase liturghia din Sâmbata Sfântului şi Dreptului Lazăr, săvârşită şi în cinstea Sfântului Calinic, a cărui moaşte se află la Cernica. Preoţii invitau pe toată lumea la masă, am aflat noi mai târziu, dar nu ne-am aflat prin preajmă…aşa că am mâncat covrigii care-i mai aveam.
Mănăstirea este foarte mare, are multe clădiri: chilii, cantină, grajduri, hambar, depozite, curte mare, terenuri agricole, păşuni, etc.
Mi-am dorit foarte mult să ajung aici, ştiind că e un loc „intezis” şi întodeanua ce e interzis pare interesant. Frăsinei este o adevărată mănăstire, e un loc în care cu adevărat poţi să te apropii de Dumnzeu. Un frate venise în grădină să citească pe o băncuţă.
Vă recomand cu mare drag să mergeţi aici. Mănăstirea se află la aprox. 15 km de Rm. Vâlcea înspre Sibiu, unde se face un drum la stânga şi de aici se urcă încă 11 km. E o mănăstirea aparte între toate celelalte ale României. Se simte viaţa monahală la maximul ei, şi tehnologia nu prea şi-a găsit loc pe aici, aşa că e locul perfect.
Noi am plecat să vedem Voineasa şi încă 2 mănăstiri pe care le ştiam şi am ajuns să vizităm, fără să plănuim, 5 mănăstiri, dintre care 4 nu le văzusem niciodată. Mare şi minunat eşti Doamne şi nu este nici un lucru asemenea minunilor Tale!
(Claudiu)
Iuliana
aprilie 12, 2009 @ 10:07 pm
V-a binecuvantat Sf. Calinic! Era minunat sa fi ajuns si la Cernica sa va inchinati Sfintelor sale moaste in ziua hramului. Dar sunt sigura ca veti merge, cu prima ocazie, cred ca, oricum, ati mai fost, fiind atat de aproape de Bucuresti. Sfintii romani mult ne iubesc si mult se roaga pentru noi, ca niste frati! Sa nu-i uitam nici noi. Doamne ajuta!
Claudiu
aprilie 13, 2009 @ 8:32 am
Da Iuliana, am fost si la Cernica si ne-am inchinat sfantului, dar o sa mai mergem… O alta bucurie am avut-o cand m-am inchinat moastelor Sf. Grigorie Decapolitul de la M.Bistrita…Tare frumos a fost
Victor
iulie 1, 2009 @ 6:55 am
Am avut deosebita placere ca in ziua de 31 decembrie 2000 sa ajung si eu aclo impreuna cu un mare grup de prieteni ! Ce sa zic? Imi doresc ca fiecare zi sa fie 31 decembrie 2000. O oaza de liniste,pace si armonie.
Loredana
septembrie 12, 2009 @ 5:18 pm
Da, intr-adevar e o manastire cu totul aparte…Manastirea Frasinei este considerata Athosul romanesc si nu degeaba pentru ca acolo se intalneste credinta , linistea aceea monahala si bunatatea la nivele maxime, totul e iubire de Dumnezeu…O manastire deosebita, daca ajungeti in judetul Valcea nu ezitati sa treceti si pe la Manastirea Frasinei, chiar daca nu sunteti intr-o zi de duminica.
D
septembrie 12, 2009 @ 6:28 pm
Este asa si pentru ca a fost intemeiata de Sf.Calinic. Un Sfant pe care din pacate am senzatia ca nu il cinstim chiar asa cum ar trebui. In sensul ca nu suntem foarte constienti de faptul ca este un sfant deosebit.
Pentru cine nu stie: parintele care a asternut pe hartie (am zis bine,nu a compus, ci a asternut pe hartie sub dictare) acatistul Sfantului, este inca in viata, la o venerabila varsta.
george
septembrie 20, 2009 @ 4:03 pm
Ceea ce Sf Calinic de la Cernica a oranduit la Manastirea Frasinei s-a transmis si se pastreaza mai departe prin parintii din aceasta manastire condusi de staretul acesteia , arhimandritul Neonil, de la care poti auzi un cuvant de folos.
Slava lui Dumnezeu pentru toate.
laly_simona
noiembrie 30, 2009 @ 11:04 am
Am ajuns si eu cu sotu ( care e preot) si inca o familie la manastire. Au ramas foarte impresionati de viata calugarilor , si cat de simpli is.Cu staretul nu s-au intalnit pt ca se odihnea dupa o seara de veghe, dar si-au promis si au intrebat daca ar fi primiti sa steie in manastire cateva zile, sa-i ajute pe calugari.Acuma de abia asteapta sa plece la vara acolo.
BERCIOIU MARIAN
ianuarie 13, 2010 @ 1:43 pm
AM FOST LA MANASTIREA FRASINEI LA VARSTA DE 12 ANI , IAR ACUM AM 16 ANI ,SI MA DUC SINGUR ,STAU LA SFINTELE SLUJBE SI NU IMI VINE SA MAI PLEC . CALUGARI SUNT FOARTE PRIETENOSI SI FOARTE HARNICI. DIN ACEASTA CAUZA O SA MA DUC SI PE DATA DE 16-01-2010 .MANASTIREA FRASINEI ESTE ATHOSUL ROMANESC.
puidetigan
februarie 28, 2010 @ 7:52 pm
Intradevar este o zona superba. Am fost la manastire prin ani 1980 si a-si mai vrea sa ajung din nou, dar nu stiu cind.
valentin
martie 8, 2010 @ 5:29 pm
ESTE INTRADEVAR ATHOSUL ROMANESC IAR DENUMIREA DE FRASINEI VINE DE LA PADUREA DE FRASIN.CEA MAI MARE BUCURIE A LOR ESTE PARTICIPAREA LA MASA A ENORIASILOR.EU AM FOST SI MA DUC IN CONTINUARE.AM AVUT FACUTE FARMECE SI CU CREDINTA AM SCAPAT ACOLO LA FRASINEI
Doru Ciobanu
aprilie 23, 2010 @ 2:06 pm
Pot spune ca sunt 10 ani daca nu mai mult de cand incerc sa ajung acolo si nu reusesc.Ultima oara,pe cand aveam masina si am fost ferm hotarat sa ajung,intrasem in comuna Muiereasca,dar dupa 2-3 km ne-au intors cativa muncitori care ne-au avertizat ca drumul este blocat si ca am avut mare noroc intalnind-ui pe ei,deoarece am fi ramas blocati in noroi.Apoi au urmat examene si tot felul de chestii care s-au pus de-a doua cum se spune.Anul acesta vreau sa ajung neaparat impreuna cu inca 2 persoane care doresc la fel de mult sa ajunga acolo.
Gina
august 16, 2010 @ 7:29 am
Nu am ajuns niciodata pana acolo , dar acum vreo cativa ani in urma am trimis o scrisoare , eram intr-un mare impas, va spun sincer ca dupa aceea viata mea a luat o mare intorsatura, drept ptr. care tocmai acum inteleg .Nu am stiut ca femeile nu au voie in manastire , dar acum stau si ma intreb daca vreau sa merg cu familia cum ar trb. sa procedez, cred ca au mai fost si altii ca mine.Imi doresc din tot sufletul sa ajung acolo dar numai bunul D-zeu stie cand !!!
Claudiu
august 16, 2010 @ 8:40 am
Salut Gina,
La Manastirea Frasinei este mai jos si o biserica unde au voie si femeile si acolo poti sa te duci fara nicio problema.
Acum ca stii ca femeile nu au voie, e bine sa nu te duci, pentru ca asa a lasat Dumnezeu lucrurile sa fie. Eu am fost acolo, e un loc frumos, dar nu este ceva ce nu poti vedea si la alte manastiri mari din tara. Exista doar ispita aceasta a unui loc interzis.
Manastirile din Moldova sunt mai frumoase, si la fel pline de har si de calugari imbunatatiti. Si nu numai cele din Moldova…
Doamne ajuta!
doarRaduR
iunie 8, 2011 @ 12:19 pm
Doamne ajuta.Si eu ma chinui sa ajung la Sf Manastire Frasinei,dar se pare ca inca na venit si rindul meu sa ajung in acele minunate locuri.La fel am patit si cu Sfintul Munte Athos,desi socrul meu face pelerinaje de 15 ani eu n-am apucat sa intru in Munte deabea dupa 7 ani.In fiecare luna eram programat sa plec,dar de fiecare data au fost altiii care au plecat .Mie probabil fiindumi Rinduit de Maica Domnului sa intru dupa 7 ani de asteptare si dorinta arzatoare……dar toate la timpul lor.Eu cred ca toate Sfintele Manastiri si lacase de rugaciune sunt minunate in felul lor.Depinde de starea fiecaruia si depinde de ceea ce cauta fiecare…Doamne ajuta si ma iertati…
RESURECTION
iunie 9, 2011 @ 1:49 pm
De fiecare data cand discutam despre teme religioase si minunile din B.O.R,necredinciosii aveau ceva de spus,si in supararea mea patimasa pt Hristos,desi sunt constient ca greseam, ma foloseam de manastirea Frasinei ca de o minune in sens ,,negativ,, ca sa zic asa,cu alte cuvinte daca nu crezi in apa sfintita care se poate verifica la microscop,nu crezi in Lumina de la Ierusalim etc etc,dute cu sotia sau fetita sus la manastirea Frasinei,pt ca acolo nu au voie femeile asa a lasat cu blestem Sfantul Ierarh Calinic, din moment ce tu oricum nu crezi nu cred ca ai ceva de pierdut……..DUTE….., multe au fost cazurile cand au intrat femei deghizate in barbati ,au intrat chiar cu propria fetita de 3 ani,gandind ca este copil fara de pacat( negandindu se ca el ca parinte este cu pacat), si s au intamplat lucruri rele, ba au murit,nu neaparat in aceiasi zi, la scurt timp un accident,sau vreo boala,a fost un singur caz cand cineva din greseala ducandu se dupa vaca, a intrat ,si a inebunit biata fata, Blestemul este blestem asa a lasat Sfantul ,DUMNEZEU NU SE LASA BATJOCORIT,
Sorin
iunie 9, 2012 @ 8:25 am
Ştie cineva cum pot să ajung la mănăstirea Frăsinei ţinând cont că nu am maşină personală?