Mănăstirea Șinca Nouă
Printre locurile pe care le-am vizitat în tabară de primăvară a asociației noastre de la Zărnești (2013), a fost și Mănăstirea Șinca Nouă. Ca poziționare mănăstirea poate fi accesată mergând pe drumul național 73A între Zărnești și Șercania, la un moment dat apărând un indicator către mănăstire care trimite către un drum neasfaltat. După câteva minute de mers veți ajunge într-o pădure în care se află o minunată poeniță în care a fost construită mănăstirea.
Noi am ajuns aici într-o dimineață de primăvară însorită… când păsărele cântau liniștitor iar razele soarelui mângâiau sufletele noastre împovarate de grijile lumești. Câtă liniște… câtă frumusețe… O oază de rai… ba mai mult decât atât… un rai duhovnicesc, plin de Duhul Sfânt cel prezent acolo mai intens, pentru rugăciunile monahilor, pentru moaștele Sfântului Nectarie care se află în biserica și izvorăsc mir, pentru râvna Părintelui Matei Bilauca, starețul, care a zidit aici un loc minunat.
Totul construit cu bun gust, cu mult lemn, floricele atârnate în glastre tradiționale, căsuțe mici și smerite, fiecare colțișor din curtea mănăstirii te liniștea.
Am început să mă plimb prin poiană și nu mă mai săturam de Harul lui Dumnezeu care-mi bucura inima. N-aș mai fi plecat de acolo. Ce loc minunat! Ce viață dulce în Hristos! Ce frumos e să slujești Domnului pururea.
Mănăstirea Șinca Noua a fost construită pe locul unei vechi vetre monahale. Aici aflându-se astăzi rămășițele bisericii acestei foste mănăstiri datată din secolele XVII-XVIII.
Mănăstirea are hramul Duminica Tuturor Sfinților și încă se mai construiesc clădiri care vor face parte din complexul monahal.
Vă recomand cu mult drag s-o vizitați… ba chiar să rămâneți mai mult acolo peste noapte, sau chiar câteva zile.
Hristos a înviat!
(Claudiu Balan)
albinuta
mai 17, 2013 @ 5:14 pm
Multumesc tare mult pentru acest articol,fotografiile sunt superbe am totusi o mica rectificare de facut ,satul despre care a-ti scris se numeste Sercaia (fara N fiind din zona Fagarasului nu putea sa-mi scape ,cred ca nu este cu suparare )
Ioan
martie 12, 2024 @ 10:41 pm
Il stiu pe parintele Matei din prima zi cand a venit pe poarta manastirii Sambata.Stiu ca din chemare a venit la manastire.Maica Domnului de asa ravna are nevoie.Stiu staruinta Sfintiei Sale pentru dreapta credinta.Personal am o parere foarte buna despre acest parinte.Nu stiu daca mai traieste sora Maria din Fagaras care il ajuta pe parintele fost staret de la Sambata la bucatarie.Sa ne traiti,parinte staret Matei.