Mănăstirea Șinca Nouă

Printre locurile pe care le-am vizitat în tabară de primăvară a asociației noastre de la Zărnești (2013), a fost și Mănăstirea Șinca Nouă. Ca poziționare mănăstirea poate fi accesată mergând pe drumul național 73A între Zărnești și Șercania, la un moment dat apărând un indicator către mănăstire care trimite către un drum neasfaltat. După câteva minute de mers veți ajunge într-o pădure în care se află o minunată poeniță în care a fost construită mănăstirea.

Noi am ajuns aici într-o dimineață de primăvară însorită… când păsărele cântau liniștitor iar razele soarelui mângâiau sufletele noastre împovarate de grijile lumești. Câtă liniște… câtă frumusețe… O oază de rai… ba mai mult decât atât… un rai duhovnicesc, plin de Duhul Sfânt cel prezent acolo mai intens, pentru rugăciunile monahilor, pentru moaștele Sfântului Nectarie care se află în biserica și izvorăsc mir, pentru râvna Părintelui Matei Bilauca, starețul, care a zidit aici un loc minunat.

Totul construit cu bun gust, cu mult lemn, floricele atârnate în glastre tradiționale, căsuțe mici și smerite, fiecare colțișor din curtea mănăstirii te liniștea.

Am început să mă plimb prin poiană și nu mă mai săturam de Harul lui Dumnezeu care-mi bucura inima. N-aș mai fi plecat de acolo. Ce loc minunat! Ce viață dulce în Hristos! Ce frumos e să slujești Domnului pururea.

Mănăstirea Șinca Noua a fost construită pe locul unei vechi vetre monahale. Aici aflându-se astăzi rămășițele bisericii acestei foste mănăstiri datată din secolele XVII-XVIII.

Mănăstirea are hramul Duminica Tuturor Sfinților și încă se mai construiesc clădiri care vor face parte din complexul monahal.

Vă recomand cu mult drag s-o vizitați… ba chiar să rămâneți mai mult acolo peste noapte, sau chiar câteva zile.

Hristos a înviat!

 

(Claudiu Balan)

(Visited 151 times, 1 visits today)