Skip to content

7 Comentarii

  1. andree
    octombrie 2, 2013 @ 11:56 am

    vai,carol mihai,ce ai relatat in primele randuri nu este deloc adevarat,daca nu sti istoria mai bine nu scrie articole pe tema asta,,:când Ortodoxia era prigonită, mănăstirile distruse, iar cei care nu acceptau uniația, trecereau la greco-catolicism, erau arestați și uciși pentru dreapta credință, iar cei care voiau sa-și închine viața lui Hristos, fugeau in Moldova și se nevoiau în mănăstirile de aici,,???????asta era fix invers-fie ca -ti place fie ca nu!nu trebuie sa fim nesimtit,chiar daca suntem ortodoxi dar nu trebuie sa condamnam alta religie pt ceea ce nu a facut!
    ,,ce bine spunea Ștefan, mai bine rob la turci decat la catolici, că turcilor le dai bani și pleacă, dar catolicii atentează la credința ta.,,???????????au atentat la credinta ta? cum poti judeca asa usor alte religii??este pacat sa judeci nu stiai? eu nici macar nu-mi permit sa judec sectele care fiecare in parte are ceva bun ea dar daramite biserica catolica care a fost odata sora bisericii ortodoxe!!!!
    nici n-am avut chef sa termin articolul la cate tampenii contine! of of pacat carol mihai!

    Reply

  2. Mihai Aurelian Gogonea
    octombrie 3, 2013 @ 6:33 pm

    Doamne ajuta andree,

    iertare ca intervin.
    Doar doua lucruri vreau sa adaug:
    1) diferenta dintre Ortodoxie si celelalte culte, secte etc. este ca toate sunt religii, cu exceptia ORTODOXIEI care este CREDINTA (noi, ortodocsii nu avem religie, noi avem credinta (care este doar una singura precum Firea lui Dumnezeu)!);

    2) referitor la faptul ca celelalte credinte, secte etc. „are ceva bun” este adevarat! Insa au multe lipsuri; si chiar daca ar avea tot ceea ce are ortodoxia, si le-ar lipsi doar SFANTA EUHARISTE (SFANTA LITURGHIE) nimic nu ar avea, NIMIC NU SUNT!).

    Mihai

    Reply

  3. Cristian Velea
    octombrie 7, 2013 @ 1:18 am

    Andree eu zic sa pui mai intai mana pe o carte de istorie sau pe vietile sfintilor martirizati de catolici in Ardeal si pe urma sa afirmi daca Carol minte sau nu.

    (Cristian Velea)

    Reply

  4. sdaniel
    octombrie 7, 2013 @ 7:47 pm

    De unde ati luat citatul chipurile al lui Stefan cel Mare: „mai bine rob la turci…”.
    Eu chiar stiu istorie si marturisesc ca nu am auzit de el.
    Eu sunt ortodox dar as lasa-o mai moale cu superioritatea unei religii fata de cealalta. Asta incita si nu cred ca e bine. Ba mai mult, daca te duci in Romania si iei la intamplare 100 de romani ortodocsi si ii intrebi care este diferenta intre ortodocsi si catolici ma indoiesc ca gasiti macar unul singur care sa stie exact. Cu siguranta vor fi cativa care vor sti ca ei sunt condusi de un papa si atat.
    Aceeasi parere o am si fata de unguri. Nu e buna incitarea la ura fata de ei. In definitiv si ei sunt cetateni romani si au aceleasi drepturi pe care le avem si noi. Au dreptul sa aleaga ce religie vor ei fara a fi judecati de noi pentru asta.
    Apropo la cat de buni sustii ca au fost preotii romani din Ardeal ai zice ca au trecut toti la ortodoxie si nu mai e picior de catolic in Ardeal.
    Cel mai tare pasaj din articol este despre „Preasfințitul Ioan Selejan, mare patriot roman….fluturand steagul…aparator al ortodoxiei”. Am ras cu lacrimi cand am citit ca acest preot curajos, mare patriot s-a dus in Ardeal, ghiciti cum: „a venit alături de armata romana, pe tancuri”. Intr-adevar curajos :)).

    Reply

  5. Dan Tudorache
    octombrie 8, 2013 @ 8:25 am

    Daniel, de prezentarea unor fapte istorice înseamnă incitare la ură. În aceeași ordine de idei și evreilor de astăzi li s-ar putea imputa faptul că rememorând holocaustul, incită la ură față de poporul german.
    Faptele sunt fapte, constatăm și învățăm din ele. Nu e mare filozofie.
    Cât despre superioritatea unei religii față de alta… e mai degrabă apărarea adevărului de erezii. Altfel se relativizează totul… și ”toți au dreptate în felul lor”. Dar în acest fel reducem adevărul la concept când el este Persoană (care s-a revelat într-un anume fel… nu speculativ-filozofic). Am mai avut o discuție despre Adevărul Hristos pe care îmi cer iertare că nu am reușit să o definitivez acolo unde începusem. Era unul din răspunsurile pe care aș fi vrut să ți le spun… dar nu am mai avut puterea să-l termin (decât în minte) și nici acum nu am timpul necesar (ca să nu-ți scriu în grabă ca acum)

    Reply

  6. Lucian
    decembrie 6, 2017 @ 3:47 pm

    Îmi pare rău că trebuie să pierd timpul cu aceste precizări, dar mă arde dacă tac.
    În primul rând, titlul articolului este o mare eroare. La Toplița există în prezent 3 așezăminte monahale, sub numele de Mănăstirea Toplița fiind cunoscută Mănăstirea Sfântul Ilie (situată în oraș, la ieșirea spre Reghin), iar celelalte două au fost (Mănăstirea Doamnei) sau sunt (Schitul Gura Izvorului) subordonate (metoc) celei dintâi. Dvs. descrieți Mănăstirea Doamnei și nicidecum Mănăstirea Toplița. Dacă îl întrebați pe Google despre Mănăstirea Toplița, vă va îndruma și el spre Mănăstirea Sfântu Ilie. Ia să încercați ….
    Articolul Dvs. cu referiri la superioritatea credinței ortodoxe față de celelalte culte, mi se pare de prost gust, așa cum au menționat și alți cititori. De unde și până unde … ? Asta este o meteahnă a tuturor să considere credința lor drept cea mai bună. Vă asigur că sunt născut (botezat) ortodox, dar am găsit sfințenie și în multe alte locuri, precum și multă mizerie în ceea ce se cheamă ortodoxism românesc. Nu vreau să generalizez, dar nici Dvs. nu trebuie să să priviți … unidirecțional.
    Locuiesc în Harghita într-un oraș din inima Secuimii de peste 30 de ani și am auzit mult folclor urban de prost-gust, dar să-l văd și pus pe hârtie și susținut de cineva care prin acest blog ar trebui să susțină prietenia între oameni, mi se pare înfiorător. Nu consider nici pe departe că românii au dus-o bine sub unguri sau că în prezent nu persistă unele probleme, dar de aici până a-l aduce pe Preafericitul (fost episcop de Covasna și Harghita și pe care l-am cunoscut personal) Ioan Sălăjan pe tancuri ca să cucerească Secuimea, este o glumă sinistră.
    Și ca să închei, tot acest folclor suburban vine denotând o mare superficialitate, ca de obicei, nu din partea românilor care trăiesc alături de unguri, ci din partea celor de peste munți (din afata Transilvaniei) care știu ”din auzite”. Sau poate că doriți să vă faceți publicitate cu orice preț….

    Reply

  7. Boitos
    decembrie 7, 2017 @ 6:54 am

    Lcuian,
    Adminstratorii acestui blog sunt foarte de treaba si foarte rationali.
    Ca mai scriu unii si altii ( dintre cititori ) diverse articole , asta e .
    Carol este prea…patriot ( alt cuvant nu am gasit ).
    Da, eu personal va dau dreptate.
    Mai devreme am avut o discutie cu cineva despre ortodoxie si cum o intelege fiecare.
    Dar cel mai bine a fost sa renunt deoarece chiar este o pierdere de vreme.
    Va doresc numai bine, si hai sa intelegem noi ortodoxia asa cum o simtim.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *