Mândria de a fi pe cont propriu
Suntem între perioadă de criză economică și mare parte din noi românii avem probleme financiare, fiecare descurcându-se cum poate. Pentru tinerii de astăzi lucrurile nu mai sunt așa de roz, cum au fost până-n 2008 când se făceau angajări masive și economia mergea bine. Astăzi abia o mică parte din absolvenții facultăților reușesc să se angajeze în domeniul lor, restul se muncesc pe unde pot cu un salariu de te-miri-ce, sau rămân șomeri.
Astăzi tinerii care se căsătoresc nu mai primesc gratuit o casă așa cum primiseră părinții noștri pe timpul lui Ceaușescu ci trebuie să plătească rate 30-40 de ani la un apartament sau să stea în chirie acolo unde-și permit. Asta în cel mai bun caz, pentru că sunt și multe familii tinere care locuiesc împreună cu părinții.
Din discuțiile cu cunoscuții am aflat că sunt foarte mulțe persoane până-n 30 de ani, care deși au absolvit o facultate, stau acasă și trăiesc din salariile sau pensiile părinților. Ba mai mult, sunt familii, soț și soție, care trăiesc din veniturile părinților, ei pierzându-și serviciul, fără a mai avea unde să se angajeze. Sunt cazuri sociale așa de grave încât persoane de vârsta părinților mei (în jur de 50 de ani) au rămas fără serviciu și trăiesc din pensiile părinților lor (care au trecut de 70 și ceva de ani) și locuiesc la țară.
Intru în contact cu mulți tineri și observ că din păcate astăzi este o mândrie să spui: „mă descurc pe cont propriu”. Nu te poți mândri cu un lucru comun, ci cu ceva rar, original, care te deosebește de ceilalți. A avea serviciu astăzi și a fi cont propriu, a ajuns, din păcate, să fie în anumite zone ale țării o excepție.
Uitându-mă la colegii mei de liceu sau facultate vă pot spune că unuii câștigă foarte mult, alții mult, alții au un salariu decent, iar alții primesc salariul minim pe economie sau sunt șomeri. Ce ciudat! Oameni care au făcut aceeași facultate să lucreze pe piața muncii cu diferențe salariale așa de mari.
Din acest motiv cei care nu se pot lăuda cu un lucru așa de firesc: „a munci și a-ți câștiga pâinea cinstit” sunt adesea înfierați, blamați de anturaj, arătați cu degetul cum că ar fi leneși sau nu i-ar duce mintea în destul ca să se descurce. Și uite așa apar frustările și complexele despre tine însuți, comparându-te cu colegii sau prietenii tăi.
Economia noastră merge rău din cauza păcatelor noastre, din cauza egoismului, a hoției, a lăcomiei unora dintre noi, din cauza patimilor pe care le întreținem, din cauza depărtării noastre de Dumnezeu, din cauza păcatelor strigătoare la cer pe care le facem fără frică. Avem destulă pâine în țară dar de atâta lăcomie și mofturi nu ne ajunge s-o împărțim.
Cu toate acestea, sunt foarte mulți oameni talentați, cinstiți și harnici care n-au loc pe piața muncii, pentru că Statul Român nu-i caută și nu creează condiții economice prielnice angajării lor. Acești oameni se simt inferiori față de conaționalii lor și cad în deznădejde.
Haideți să discutăm puțin cum vede Dumnezeu lucrurile, pentru că veți observa că mereu are o perspectivă mult mai profundă asupra lucrurilor decât noi oamenii.
În primul rând demnitatea unui om nu constă în cât de mare-i este salariu, sau cât de bine reușește să se descurce pentru a face bani. Omul demn e omul conștient că este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și se comportă ca atare. Omul demn este omul credincios, care iubește, iartă și unește pe cei din jurul lui. A fi demn înseamnă a-ți duce crucea așa cum ai primit-o, și nicidecum a te plânge și lamenta continuu de greutățile vieții. Cine oare e mai demn: Cel care se laudă că-și poate satisface toate plăcerile sau cel care-și îndură sărăcia fără să se plângă?
Dacă un profesor de liceu câștigă cât un gunoier asta nu înseamnă că atât merită, dar nici că gunoierul este nedemn. Ambii muncesc cinstit, ambii pot fi demni dacă-și fac meseria cu conștiinciozitate.
Sărăcia, în mod paradoxal, face un mare bine omenirii pentru că ne trezește din beția plăcerilor, ne aduce aminte atunci când n-avem pâine că viața omului este mai mult decât mâncare și băutură…
„Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul [Meu] este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură.” (Ioan 6, 54-55)
Lipsindu-l temporar de cele materiale, Dumnezeu îi aduce aminte omului că e chemat la viața veșnică și nu doar la o temporară viață pământescă trăită în plăceri.
Sărăcia românilor, sărăcia tinerilor, este în primul rând o consecință a egoismului și a lăcomiei noastre (nu ne ajutăm unii pe alții, nu împărțim ce avem cu cei săraci) și în al doilea rând o pedeapsă pentru păcatele noastre. Dar această pedeapsă este spre îndreptare și nicidecum spre moarte.
Când avem de toate uităm de Dumnezeu, dovadă o stă Occidentul pe care-l râvnim toți așa de mult pentru viața confortabilă pe care-o oferă, dar care a închis bisericile și le-a transformat în muzee și restaurante. Iar consecința depărtării lor de Dumnezeu e evidentă: distrugerea familiei, sexualitatea promovată excesiv, depresii, refulare în droguri, alcool, și în alte patimi.
Prosperitatea economică nu ne ferește de necazuri, ci rezolvă o problemă și ne aduce altele. Soluția la toate problemele lumii nu are o rezolvare politică, socială sau economică ci una legată de credința în Dumnezeu, Unicul ce poate vindeca omul și ne poate uni pe toți.
La ce folos un tânăr care se descurcă pe cont propriu dar care trăiește doar pentru el însuși, cheltuindu-și averea asemenea tânărului din Evanghelie, pe toate plăcerile? La ce folos un om care are de toate și se consideră fericit dar în fața casei lui stau săracii, asemenea lui Lazăr din Evanghelie, și-și ling bubele, vrând măcar a se sătura din resturile aruncate în gunoi? Ce folos aduc societății bogații care-și fac averile prin furt și tâlhărie?
Înaintea lui Dumnezeu cei milostivi și curați cu inima sunt demni, nu cei cu conturile pline precum bogatul cu hambarele pline din Evanghelie!
Nu statutul de angajat/șomer sau cel de funcționar/șef te face bineplăcut lui Dumnezeu ci credința și faptele tale. Văduva saracă din Evanghelie care a pus ultimii ei bani în cutia darurilor a dat mai mult decât toți ceilalți, și asta pentru că a avut capacitatea de a îndura o suferință mai mare, renunțând la sine.
Sfântul Nicolae Velimirovici spunea:
„Cu cât îşi leagănă mama mai mult copilul, cu atât mai târziu începe acesta să meargă. Cu cât alăptează mama mai mult copilul, cu atât mai târziu se învăţă copilul cu mâncarea. Întocmai şi omul pe care pământul îl strânge mai mult timp în îmbrăţişarea sa, târziu se îndreptă către cer. Şi cel pe care pământul îl hrăneşte mai multă vreme cu nectarurile sale dulcege, târziu se deprinde cu hrana duhovnicească.” (Gânduri despre bine și rău, paragraful nr. 169)
Iată ce frumos explică Sfântul Nicolae cum deprinderea cu hrana duhovnicească (aproprierea de Dumnezeu, gustarea din Harul lui) vine doar ca urmare a depărtării de cele materiale. Astfel sărăcia înaintea lui Dumnezeu nu este o rușine, dacă nu este o urmare a lenei, ci este o premiză a sfințeniei, a îndumnezeirii.
Orice ai fi pe acest pământ și orice ai face, dacă prin toate acestea nu te apropii sincer de Dumnezeu și de oameni atunci nu-ți sunt de folos, ci dimpotrivă, îți sunt mare pagubă sufletească.
Așa se face că mândria de a fi pe cont propriu aduce doar roadele mândriei: nemulțumire, frustrare, o depărtarea de oameni și de Dumnezeu, însingurare, moarte.. și chinuri veșnice.
Pe de altă parte smerenia pe care ți-o aduce sărăcia îți este de mare folos sufletesc, întorcându-ți fața către Dumnezeu, cerundu-i ajutorul și lăsându-te în mâinile Lui. Smerenia din sărăcie e o premiza a pogorâriii Duhului Sfânt in inimile noastre… Cel ce este „vistierul bunătăților și dătătorul de Viață”. Smerenia sărăciei te ajută să-i înțelegi mai bine pe cei în suferință și să te apropii de ei, iar când vei putea să-i ajuți.
Să nu credeți că încurajez lenea ci vreau doar să înțelegeți că Dumnezeu vede altfel lucrurile și cei dintre voi care încă sunteți șomeri, sau aveți probleme materiale, ar trebui să vă bucurați pentru că toate vă sunt spre vindecare, iar sărăcia vă va apropia de Dumnezeu așa cum bogăția n-o va face niciodată.
Închei printr-o cântare din joia mare:
„Năravul tău este plin de vicleşug, Iudo fără de lege; că bolnăvindu-te de iubirea de argint, ai câştigat urâciune de oameni. Dar dacă iubeai bogăţia, pentru ce ai mers la Cel ce învaţă sărăcia?”
Nu uitați că Dumnezeul nostru ne învață sărăcia și nicidecum acumularea de averi și viața în puf!
Tot unui tânăr i-a spus Hristos:
„Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer; şi apoi, luând crucea, vino şi urmează Mie.” (Marcu 10, 21)
(Claudiu)
Georgel Chiriac
august 13, 2012 @ 8:45 am
Claudiu, sunt de acord ca este foarte importanta credinta in Dumnezeu in viata noastra si nu este important cat castigi si unde lucrezi. Insa, la un moment dat, oricat de mult ai incerca sa rezisti, tot te cuprinde intrucatva deznadejdea ca nu reusesti sa te angajezi undeva pentru a avea un venit minim.
Claudiu Balan
august 13, 2012 @ 9:11 am
Eu sunt de părere că dacă ai credință în Dumnezeu și-L rogi să te ajute, dacă ești cinstit și harnic, până la urmă sigur vei găsi ceva. Chiar dacă va trece un an, doi, până la urmă tot va rândui Dumnezeu un loc.
Cel credincios niciodată nu duce lipsă de cele necesare vieții!
Mya
august 13, 2012 @ 6:59 pm
Si totusi este trist ca astazi un profesor are acelasi salariu cat un gunoier sau medicul incepator mai mic decat al asistentei cu care lucreaza. De aceea multi tineri aleg calea strainatatii in cautarea unui trai mai bun si aprecierii la adevarata valoare.
aurelian
august 13, 2012 @ 9:36 pm
Mya care este definita ta ptr un trai mai bun? Sa inteleg ca banul? Din cate stiu eu un bun crestin trebuie sa fie modest.
Mya
august 14, 2012 @ 6:39 pm
Este vorba de tot ceea ce inseamna viata de zi cu zi. De conditiile de lucru, de respectul celor din jur, de posibilitatea de a avea un trai decent. Nu cred ca tinerii care aleg calea strainatatii se asteapta ca ajungand acolo sa devina milionari, multi au ales aceasta cale pentru ca nu aveau alta alternativa. Cunosc multi tineri cu studii superioare care lucreaza in Spania de exemplu ca soferi sau chelnerite, prestand o munca onorabila dar sub nivelul lor de pregatire si in ciuda salariilor multumitoare ei simt o anumita frustrare pentru ca nu au reusit sa-si gaseasca in tara o slujba in meseria in care sunt calificati.
In ceea ce ma priveste am avut posibilitatea de a munci in strainatate in meseria pe care am ales-o pe un salariu mult mai mare decat cel pe care il am acum dar am renuntat pentru ca pentru mine nu banul are prioritate ci din fericire am alt sistem de valori.
Meiloiu
august 14, 2012 @ 8:29 pm
In acest articol eu nu vad acel loc lasat lui Dumnezeu , acel „Faca-Se voia Ta„.
Meiloiu
august 14, 2012 @ 8:31 pm
Ma refer la articolul „Surprinde-L cu credința ta și te va surprinde cu ajutorul Lui.„ Am postat eu gresit comentariul.
Claudiu Balan
august 14, 2012 @ 8:58 pm
Doamne ajută Mihaela!
Înțeleg ce spui, dar a crede și a cere cu dârzenie ceva lui Dumnezeu nu intră în conflict cu „Facă-se voia Ta”. Și știi de ce?
Pentru că, așa cum spuneam în articol, chiar dacă ai avea credință să muți și munții dar vei cere ceva nefolositor, Dumnezeu nu-ți va împlini cererea. Prin urmarea rugăciunea și credința noastră sunt căi de a afla voia lui Dumnezeu, de a ști exact ce planuri are cu fiecare din noi. Dar asta nu înseamnă că suntem predestinați, ci înseamnă doar că dacă vrem să ascultăm de Dumnezeu și să mergem pe drumul vieții împreună cu El, trebuie să fim pregătiți să vedem așa cum vede El lucrurile, nu ca noi.
Meiloiu
august 15, 2012 @ 5:07 am
Eu sunt Monica(nu Mihaela).
Inteleg ce spui oarecum.Eu adaugasem comentariul dintr-o perspectiva personala.
In momentul in care Dumnezeu nu implineste o anumita cerere ajungi sa te gandesti ca poate nu e voia Sa (inca).
Adia Marin
septembrie 10, 2013 @ 8:44 pm
Salut! Ani de zile i-am cerut Bunului Dumnezeu sa ma ajute in gasirea unui loc de munca mai bun, in regula cu contract de munca….nu-i usor sa pleci de la munca de birou din Bucuresti la ingrijit batrani si facut curatenie in strainatate. Am 8 ani de cand sunt aici si inca muncesc la negru. Uneori imi venea sa urlu de durere si suferinta, departe de familie, de prieteni, umilinte si nedreptati din partea italienilor. Toate acestea pana in momentul in care m-am resemnat si mi-am acceptat crucea. Atunci am inceput sa simt o chemare, o ravna pentru cele sfinte, pentru biserica. Cand aveam biserica la coltul blocului in Bucuresti nu ma duceam la slujbe sau la spovedanie. Aici de abia gasesti una pe o raza de 50 km. Acum inteleg ca este voia Domnului ca eu sa parcurg aceasta strada, ma ajuta sa raman umila, cu capul plecat. Cum pot eu sa ma plang de toate nedrepatile si rautatile de care am avut parte, cand Iisus a patimit atatea, a fost umilit, tradat, ranit din toate punctele de vedere si asta ca sa ne dea exemplu de cum sa ne purtam crucea in viata. Sunt in pace acum dar sunt de abia la inceput de drum. Un drum foarte greu de parcurs, o lupta crancena impotriva mandriei si sper ca Domnul sa aibe mila si sa-mi dea putere, nu vreau altceva decat sa-mi dea puterea de a rabda si de a ma lasa in mainile Sale fara a mai pretinde altceva de la viata. Doamne ajuta tuturor!