Manifestarea Proniei în natură
Se spune că odată, pe când călătoreau, doi drumeţi se tot uitau în stânga şi-n dreapta, doar-doar or vedea un izvoraş, fiindcă erau foarte însetaţi. În cele din urmă au dat peste o fântână cu apă rece, sub un platan mândru. S-au odihnit acolo, s-au răcorit, au îmbucat ceva şi-au mai prins puteri.
Bucurându-se de răcoarea umbrei, după ce şi-au ostoit foamea şi setea, au început să filozofeze.
„Priveşte, zise unul, ce mare este acest platan şi ce fructe mici are. Îmi pare că Dumnezeu nu le-a plăsmuit prea bine. Trebuia ca şi roadele să fie pe măsura copacului. Astfel ar fi fost o oarecare armonie!”.
După o vreme, prinse a sufla un vânt puternic, iar fructele platanului începură să cadă în capul călătorilor.
„Învaţă-te minte, îi spuse atunci celălalt călător tovarăşului său de drum. Află că Dumnezeu a creat totul cu multă înţelepciune. Dacă le-ar fi făcut, cum spuneai tu, adică dacă ar fi creat fructele platanului mari cât un dovleac, acum ai fi fost mort!”.
De atunci, primul nu a mai cutezat niciodată să judece Creaţia.
Intr-adevăr, iubite cititor, dacă vei cerceta, vei afla că toţi copacii mari au roade mici. Nu trebuie să socotim acest lucru întâmplător de vreme ce este lucrarea Sfintei Pronii.
In Sfânta Scriptură e scris că, după ce au fost create plantele şi animalele, a fost creat şi omul (Aceeaşi ordine a creaţiei este acceptată şi de către ştiinţă). Apoi au fost create conexiuni atât de înţelepte în lumea vegetală şi animală, încât să contribuie la îmbunătăţirea vieţii omului.
Gândeşte-te, cititorule, cum ar fi fost să stea omul obosit să se odihnească la umbra unui stejar, cedru, mesteacăn sau eucalipt, care ar fi avut roade mari precum gutuia, pepenele galben sau verde! De bună seamă n-ar fi cutezat nici măcar să se apropie de umbra unor astfel de copaci! Unde mai pui că şi crengile copacilor s-ar fi rupt, purtând o asemenea povară.
Aşadar, copacii înalţi au fructe mici. Dacă totuşi există vreunul care are fructe mari, atunci acestea sunt atât de bine prinse în copac, încât nu există nici cea mai mică posibilitate să cadă de acolo. Aceasta este situaţia conurilor de molid sau brad.
Demn de amintit este şi faptul că acei copaci care au roade comestibile, utile pentru hrana omului, nu sunt înalţi. Dimpotrivă, sunt mici, tocmai pentru a putea culege mai lesne fructele. Acest lucru vădeşte iubirea Creatorului faţă de om.
Să ne închipuim acum un cais ce ar fi înalt ca un chiparos, având totodată şi forma acestuia. Am avea nevoie de o scară specială ca să putem aduna caisele.
Ne-am osteni mai mult şi chiar ne-am primejdui viaţa, având mai puţină mulţumire. Să presupunem că mărul ar fi înalt ca un eucalipt. Merele ar fi nişte daruri de care nu ne-am putea bucura. In ce priveşte părul, dacă ar fi înalt ca un stejar, doar păsările ar putea mânca pere.
Când se întâmplă ca un copac fructifer să fie înalt, atunci acesta are fructe acoperite de învelişuri dure, astfel încât, când s-au copt, căzând pe pământ, nu se strică şi nu se zdrobesc, aşa cum s-ar întâmplă cu o piersică.
În locul meu de baştină, într-un sat din Fokida, de-a lungul unui mic râuleţ, există nişte nuci foarte înalţi, dar nu-mi amintesc ca înălţimea lor să fi produs cândva vreo pagubă. Nucile fie cad singure, fie sunt doborâte cu nişte vergi speciale. În nici un caz nu păţesc nimic, fiind acoperite de două rânduri de coajă. Acelaşi lucru este valabil şi în ce priveşte migdalii, castanii etc.
Minunata Pronie a orânduit în chip desăvârşit şi ceasul coacerii fructelor.
S-ar fi putut coace toate în aceeaşi lună, de exemplu în iulie, şi gata! Aceasta ar fi însemnat că, în restul lunilor anului, am fi rămas fără fructe. Totodată am fi întâmpinat greutăţi la cules şi chiar în ce priveşte consumul, fiindcă ar fi fost ca o gospodină ce pune pe masă o mulţime de mâncăruri, băuturi, brânzeturi, dulciuri şi tot felul de alte bunătăţi!
In realitate nu se petrec asemenea încurcături, fiindcă fructele se coc treptat. Mai întâi se coc cireşele, corcoduşele, căpşunele; apoi se coc caisele, piersicile, moşmoanele; abia după aceea se coc smochinele, pepenii galbeni şi pepenii verzi. La sfârşit se coc merele, gutuile, castanele, strugurii şi rodiile. La venirea iernii avem portocale, mandarine şi altele asemenea.Totodată există posibilitatea ca anumite fructe să reziste mai multe luni după ce au fost recoltate. Nu ne referim aici doar la fructele uscate (cum sunt migdalele, nucile, fisticul sau alunele…), ci şi la unele soiuri de mere, struguri, gutui etc. Alte fructe pot fi păstrate prin uscare – caisele, prunele şi unele soiuri de struguri. Desigur, tehnologia modernă a dat alte dimensiuni conservării fructelor.
Situaţia legumelor este identică. Dumnezeu a orânduit ca unele să apară vara, precum dovleceii, roşiile, vinetele, ardeii, iar altele să iasă toamna – varza, sfecla, lăptucile, guliile, spanacul, morcovii… Peste tot întâlnim reguli şi canoane ce vădesc o pronie minunată.
Să mai spunem că în miezul verii apar fructele şi legumele ce conţin cea mai mare cantitate de apă, tocmai spre a mai alina puţin arşiţa verii. Este vorba despre roşii, pere, pepene galben şi, mai ales, pepene verde, care este alcătuit în proporţie de 90% din apă. În lunile de iarnă avem fructe şi legume ce conţin substanţe pe care organismul le utilizează pentru a înfrunta frigul. De exemplu, portocalele şi celelalte citrice conţin vitamina C, foarte utilă în combaterea răcelilor. De asemenea, fructele uscate care pot fi consumate iarna conţin multe substanţe hrănitoare. Toate au fost orânduite în chip minunat de Iubirea cea mare.
Observând relaţiile dintre frunze şi fructe, vom descoperi încă un semn al mâinii lui Dumnezeu. Fructele moi şi delicate sunt protejate de frunze mari şi groase. Exemplu grăitor sunt smochinele, dudele, moşmoanele. Fructele tari sau cele protejate de coajă, nu au nevoie de astfel de frunze. De exemplu, rodia are frunze mici şi subţiri. La fel şi părul sălbatic, pinul şi bradul.
Dacă un copac are frunze mari şi groase, fără însă ca fructele sale să fie moi, vom constata că frunzele joacă un alt rol deosebit de util. De exemplu, frunzele portocalului şi ale lămâiului protejează fructele de frig.
Frunzele viţei-de-vie au nişte crestături care nu sunt întâmplătoare, pe acolo trecând razele soarelui ce coc ciorchinii de struguri.Trebuie să spunem câteva cuvinte şi despre seminţele plantelor. Oricum le-ar arunca ţăranul pe ogor, vlăstarul o porneşte în sus şi rădăcina în jos, conform principiului gravitaţiei. Acest fenomen se numeşte geotropism. Dacă nu ar fi fost aşa, ar fi fost vai de agricultori! Ar fi trebuit să pună seminţele în pământ una câte una, cu partea prin care urma să iasă rădăcina în jos. Acest fenomen al geotropismului a fost caracterizat drept o «adevărată taină». «O taină a Sfintei Pronii», am adăuga noi.
Să aruncăm o scurtă privire şi în împărăţia animalelor.Toate animalele carnivore periculoase, a fost rânduit să se sălăşluiască în râpi, peşteri, locuri pustii, munţi şi păduri de netrecut. De asemenea a fost orânduit ca aceste animale să iasă la vânătoare în timpul nopţii – «noaptea ies toate fiarele pădurii». Astfel pericolul la adresa omului este mult limitat.
Anumite animale sălbatice sunt limitate, împiedicate oarecum în acţiunile lor. De exemplu, lupul, având gâtul rigid, nu-l poate întoarce cu uşurinţă. Rechinul, spaima şi teroarea mărilor, nu are gura enormă cu două sute de dinţi ascuţiţi situată chiar la extremitatea capului, ci dedesubt, astfel încât, pentru a-şi prinde prada trebuie să fie într-o anumită poziţie. Gândiţi-vă puţin ce-ar fi fost dacă lupul şi rechinul ar fi avut aceeaşi elasticitate, supleţe şi viteză ca delfinul sau câinele! De asemenea rapidul cheetah (ghepardul), în formă de pisică, «oboseşte» foarte repede, viteza sa ne-fiind însoţită de o rezistenţă pe măsură.
Foarte multe animale sălbatice îşi anunţă prezenţa prin răgete şi mugete fioroase. Impresionant este însă crotalul. În timp ce-şi târăşte corpul pe pământ produce un zgomot ca de clopoţei (de unde şi denumirea sa de şarpe-cu-clopoţei) care avertizează oamenii şi animalele cu privire la pericolul iminent.
În anumite zone trăiesc animale ce nu se regăsesc în alte zone geografice. Cu secole în urmă, îmblânzirea lor de către om i-a fost acestuia de mult folos în viață la diferite îndeletniciri. Desigur, în vremea noastră, după revoluţia industrială, lucrurile s-au schimbat.
În locurile noastre măgarul, asinul şi calul au fost întotdeauna ajutoare de nădejde ale omului. Uneori oamenii de la ţară, când îşi pierdeau măgarul, se întristau mai mult decât la pierderea unui membru al familiei.
În alte regiuni ale globului pământesc aceste animale nu se puteau dovedi utile. De aceea acolo a fost orânduit să existe alte animale care să aibă aceleaşi calităţi.
Să călătorim puţin cu gândul în zone cu deserturi, aşa cum sunt Africa şi Asia. De secole în aceste regiuni viaţa oamenilor merge înainte datorită cămilei. Marea Pronie le-a trimis oamenilor cea mai mare binecuvântare.
Cămilele sunt astfel create, încât să fie mereu alături locuitorilor acestor regiuni. Datorită faptului că rezistă la foame, sete, temperaturi ridicate şi la mersul pe nisip, cămila a devenit tovarăşa oamenilor în călătoriile lor dificile şi totodată un minunat mijloc de transport, fiind în mod fericit numită de arabi «corabia deşertului».
Pe lângă acestea cămila oferă lapte, carne şi lână. S-a spus pe drept cuvânt că pentru om este cal, bou, capră şi oaie la un loc!
Dacă ne îndreptăm spre regiunile nordice ale globului pământesc, printre zăpezile Scandinavicie, printre laponi, vom întâlni un animal cu coarne impresionante: renul. Acest animal este un adevărat dar pentru oameni, fiindu-le de mare ajutor. Trage sania, carnea sa este comestibilă, pielea este folosită drept acoperământ, pentru confecţionarea de haine sau corturi, iar din oasele sale se fabrică tot felul de vase.
Celor ce trăiesc pe platourile muntoase din Peru şi Bolivia şi, în general, în ţări din America de Sud, printre crestele semeţe ale Anzilor, le sunt de mare folos lamele, înrudită cu cămila, lama este un animal între cămilă şi oaie, sensibil, cu gât şi picioare lungi, cu coadă mare şi grea. Lama a fost supranumită «corabia Anzilor», datorită faptului că, secole de-a rândul, a fost singurul mijloc de transport în aceste regiuni. Lama poate duce o greutate de până la patruzeci-cincizeci de kilograme, pe o distanţă de zece-douăzeci de kilometri. Se deplasează cu uşurinţă pe teren dificil şi în regiunile de munte greu accesibile. Oferă omului blană, piele, carne şi lapte. Un animal înrudit cu lama, numit alpaca, este vestit pentru calitatea deosebită şi fineţea blănii sale.
Pe foarte înaltele podişuri din Tibet nu pot fi de folos lama sau cămila, la o înălţime de 6.000 de metri şi la temperaturi ce iarna coboară sub 40 de grade Celsius! Doar iakul poate rezista la asemenea condiţii climaterice. Animal negru-cafeniu, cu coarne mari, de dimensiunea unui bou, cu o protuberantă pe spinare, cu blană lungă şi deasă, aceste animal este foarte preţios pentru tibetani. Fără el, viaţa şi economia lor ar dispărea. Iakul este cel mai rezistent mijloc de transport. Totodată blana sa este folosită pentru ţesături, pielea sa este utilă pentru fabricarea corturilor, iar carnea, grăsimea şi laptele pentru hrană (din laptele de iak se produce un unt special). Chiar şi excrementele acestui animal sunt folosite ca îngrăşământ şi combustibil. Iakul este pentru tibetani ceea ce este renul pentru oamenii de la Polul Nord sau, mai poetic, ceea ce este Nilul pentru Egipteni.
«Nimic nu a fost neglijat de către Dumnezeu», spune Sfântul Vasile cel Mare. Marea Sa iubire este revărsată de-a lungul şi de-a latul pământului. «Tot pământul este plin de slava Sa». Cine are ochi vede peste tot mâna lui Dumnezeu, pe Care ÎI slăveşte neîncetat.
(Arhimandrit Daniil Gouvalis)
Lilii
iunie 15, 2011 @ 7:09 pm
Din curiozitate admin,ce cascada este in prima imagine?E superba !
Frumos si bine-gandit articolul.;)
Administrator
iunie 15, 2011 @ 8:46 pm
Este vorba de lacurile din rezervatia naturala Plitvice (Croatia). Zona este una dinte cele mai frumoase din lume. Ca tot ne-ai intrebat Lili, va oferim doua filmulete care sa arate pe indelete frumusetea Proniatorului:
[url]http://www.youtube.com/watch?v=UgsLWoFpoUM&feature=related[/url]
si…
[url]http://www.youtube.com/watch?v=Ebv3b9fmlUo[/url]