Mănăstirea Nicula – cel mai mare centru de pelerinaj din Patriarhia Română

Manastirea Nicula este o manastire de calugari situata in judetul Cluj, in apropierea orasului Gherla, in satul Nicula. Data intemeierii nu se cunoaste, presupunandu-se a fi anul 1552. Aici este pastrata si icoana Maicii Domnului facatoare de minuni realizata de catre preotul zugrav Luca de la Iclod in anul 1681. Intre 15 februarie si 12 martie 1699 icoana facatoare de minuni a lacrimat. Manastirea poarta hramul Adormirii Maicii Domnului si este cel mai mare loc de pelerinaj din cadrul Patriarhiei Romane.

„Am venit, Maicuta, sa te mai vedem, sa-ti spunem necazul care-l mai avem.” Zeci de mii de oameni au venit cu acest gand si in acest an la Sfanta Manastire Nicula. Au venit din toate colturile tarii, chiar si din strainatate. Au venit cu credinta. Au venit pentru ca sunt copii ei, au venit sa o cinsteasca. Au venit cu fata plecata, plini de necazuri, dar s-au intors acasa plini de putere.

Nu pot sa exprim in cuvinte cat de frumos a fost. Am vazut frumusetea ortodoxiei. Am simtit prezenta Maicii Domnului. Am invatat ce este smerenia. Am vazut credinta miilor de oameni. Am primit binecuvantarea Fecioarei Maria.

Recomand tuturor acest loc binecuvantat. Numai daca esti acolo si canti din tot sufletul acele pricesne frumoase, numai daca privesti credinta acelor oameni care toata noaptea ii canta Maicutei, numai daca vezi acele lumanari aprinse in intuneric, numai daca vezi cum si natura o cinsteste si o iubeste pe Maica Domnului, numai asa poti intelege frumusetea acestui loc.

(Florin G)

(Visited 50 times, 1 visits today)