Skip to content

7 Comentarii

  1. Botoş
    mai 19, 2014 @ 8:23 pm

    Hristos a înviat.

    Atenție ! Creștinii NU AU CE SĂ CAUTE ÎN POLITICĂ (creștini mai sunt doar ortodocșii, restul sunt „creștini” eretici).
    IULIAN CAPSALI, ieși din politică ! Ca să te mântuiești !
    Ereziile romano-catolice au fost în politică. Ce-au făcut? Au pornit inchiziția, cruciadele și alte holocausturi romano-catolice, pentru care nimeni nu i-a tras la răspundere nici până azi.
    Ortodoxia, singurul creștinism ce mai există, lipsit de erezie, a rămas pură !
    Nu o murdăriți cu politica ! Nu veți reuși ! Au încercat și legionarii și au văzut că nu pot, și au sfârșit smerindu-se.

    Creștinii nu trebuie să susțină creștinii care intră în casa diavolului, politica.
    De ce? Hristos nu ne dă voie:
    „Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.” Matei 22, 21.
    „Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el” – I Ioan 2, 15.
    „Ştim că suntem din Dumnezeu şi lumea întreagă zace sub puterea celui rău.” – I Ioan 5, 19.

    Ce legătura are Domnul cu veliar? Ce au întunericul cu lumina? Nu putem bea și din paharul demonilor și din paharul Domnului. Nu putem sluji la doi domni, nu putem sluji și lui Mamona și lui Dumnezeu, toate acestea le spune Scriptura.
    Deci ce legătură are politica cu Dumnezeu ? NICIUNA.
    Este Hristos în politică ? Nu este. Locurile blestemătorilor de Dumnezeu, sunt spurcăciune înaintea lui Dumnezeu. (atei, imorali, alții)
    Trebuie să luăm și să folosim din lumea aceasta doar ce ne este de folos la mântuire.

    Politica NU este de folos la mântuire, nimănui, niciodată și nici nu va fi în veacul veacului. Nici Teocrație, nici monarhie constituțională , nimic !
    Singura „politică” mântuitoare pentru creștini este prin Biblie, în Hristos Iisus Mântuitorul. Și „articolele” Sfinților Părinți și ale Sfințiților Cuvioși. Dăruite nouă, pururea nevrednicilor, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, în Duhul Sfânt, să putem merge la Tatăl, în Sfânta Treime și să ne mântuim. Amin.

    Reveniți la Biserica Creștină ale primelor secole creștine, osândiți ereziile, că este spre mântuire, iubiți-vă vrăjmașii ! Nu fiți patrioți și naționaliști, ca să nu ajungeți să ucideți pe aproapele, fie el și vrăjmașul tău, pe care trebuie să-l iubești. Nu vă lăsați purtați de valuri, cum ne spune Dumnezeu în Biblie.
    Patria creștinului este Împărăția Cerurilor, nu o organizare teritorială, numită țară. Neamul există și înafara politicii, adică înafara unor oameni care organizează un stat și îi pun granițe numind pământul ăla țară. Domnul nu vrea așa ceva! Neamul evreilor a existat chiar și fără granițe, delimitări teritoriale, până la înființarea statutului Israel în 1954 (însă adevăratul israel, este creștinismul).
    ”Neamul” exista deja printre barbarii primelor secole creștine, dacii, hunii, goții, gepizii, saxonii, etc., fără să numească și să delimiteze teritorial, politic, o „țară”.
    Filautia, adică a fi patriot și naționalist, este o erezie, (chiar și prin politică mascată, cu masca creștinismului, cum face Iulian Capsali) este o erezie osândită de Sfintele Sinoade.
    Creștinii nu au ce să caute în politică !
    Biserica lui Hristos este apolitică, nu are nicio politică pământească, scopul ei e mântuirea oamenilor, ridicarea la starea edenică. Biserica nu aparține lumii acesteia și nici creștinii.

    Și când vor fi orașe plutitoare și mașini zburătoare, sau sate/celule subacvatice, tot trebuie să existe Biserici Creștine, fără erezie, anume ortodoxe, cu clopote, cărți și cântări de slujbă, și toate cele mântuitoare.
    Dar fără politică !
    Împărăția Cerurilor este „patria” noastră, conform Scripturii (Evrei 11, 12-16)
    Nu vă lipiți inimile de cele ce sunt trecătoare… Pentru Dumnezeu…

    IULIAN CAPSALI, ieși din politică ! Ca să te mântuiești…
    Iertare.
    Doamne, ajută.

    Reply

  2. sharbinsk
    mai 20, 2014 @ 7:04 am

    Adevărat a Înviat, Emilian!
    Frumos mesajul și efortul depus de tine dar, trebuie luate în calcul și alte aspecte :
    1. Creștinismul a fost legalizat printr-un edict, dat de un Împărat păgân care s-a creștinat pe finalul vietii.
    Fără Edictul de la Milano, creștinismul ar fi rămas o sectă expusă multor riscuri.
    Deși nu a influențat deciziile, împăratul a avut un[b] rol organizatoric[/b], când i-a adunat pe toți episcopii importanți din Imperiu și le-a pus la dispoziție spațiu de discuție pt a lămuri dogme teologice centrale.
    2.Fără [b]ajutorul statal,[/b] Sfintele Sinoade n-ar fi avut anvergura aceasta și fără hotărârile date, creștinismul risca să se fărâmițeze în interpretări sectare, etniciste în regiunile izolate ale imperiului.
    Cu naționalismul în mare parte sunt de acord că poate fi o ușă turnantă deturnată foarte ușor de extremisme și șovinism, dar patriotismul nu.
    Chiar și ebioniții, o sectă iudaizantă din primul secol, mizau în exclusivismul lor pe partea etnică și pe obiceiurile etnice în defavoarea revelației.

    3.Să nu uităm însă că I[b]isus nu s-a sfiit să intre în pretoriul roman, [/b]deși conaționalii lui se fereau ca să nu se spurce, [b]deci un for decizional sau păgânitatea unora nu poate sta în calea Adevărului chiar și când Adevărul e persecutat![/b]
    În primele zece secole au fost în Imperiul Bizantin, împărați care au ajutat biserica să sporească, prin scutiri de taxe,construcții de lăcașe de cult, prin locuri acordate creștinilor în administrație pt ca să li se reprezinte interesele.
    [b]În zonele unde nu au existat oameni politici filo-creștini, creștinismul a dispărut sau s-a diminuat.[/b]
    Câți creștini care au legătură cu biserica primară se mai găsesc în Persia/Iranul de astăzi?
    [b]Fără o diplomație minimă întreținută cu Imperiul Otoman,creștinismul ar fi dispărut și din Orientul Mijlociu și Anatolia.
    [/b]
    E adevărat că Iulian Capsali nu poate face mare lucru, fiind independent, dar măcar va atenționa comunitatea europeană că încă există creștini și se va alia cu alți conservatori.[b]
    Imediat cum au văzut că Iulian Capsali și celălalt candidat pocăit au reușit să strângă semnături fără mediatizare în presă(deci e interes mare în domeniu) au schimbat și ceilalți politicieni discursul cu susținem tradiția și familia românească.[/b]
    Dacă Iulian Capsali va fi pus la colț pt viziunea conservatoare va fi limpede pt toată lumea care e direcția Parlamentului European și nu se va mai putea nega evidența.
    [b]Toți creștinii și conservatorii care nu-și deturnează mandatul sunt bețe în roate acolo, pt că încetinesc demersul marxist de distrugere a familiei și valorilor.
    Dacă nu ar fi deloc sau cantitate neglijabilă, s-ar lua hotărâri în lipsă,[/b] fără nicio barieră, ca și cum creștinii și conservatorii nu ar exista, iar efectul se va simți tot în populație.
    Chiar și până să se adopte proiectul Lunacek s-au dat bătălii, și lgbti-stilor li s-a blocat prima initiativă,apoi au venit cu o perversă construind o platformă copiată după programa care susține integrarea oamenilor cu disabilități.
    Dintre toți parlamentarii românii doar Sebastian Bodu a votat împotriva căsătoriilor gay, iar Becali și pastorul Tokes nici măcar n-au votat.
    http://www.culturavietii.ro/2012/05/31/razboiul-europarlamentarilor-romani-impotriva-valorilor/

    Reply

  3. Dan Tudorache
    mai 20, 2014 @ 7:54 am

    Adevărat a înviat, Remus!

    Fii în pace, nu te îngrijora, politica nu este casa diavolului ci ”arta de a guverna”. Politica înseamnă ”treburile cetății”, înseamnă organizarea și conducerea unei națiuni. Deci principial vorbind politica nu este rea în sine ci este o necesitate de existență a națiunilor și țărilor. Fără guvernare ar fi doar anarhie și auto-distrugere. Drept dovadă că politică se poate face și în sens creștin și în sens necreștin: o legislație menită să apere copilul nenăscut de avorturi este și în duhul constituției cât și în cel al Evangheliei, iar o lege care permite avortul este anti-creștină.
    Mai mult decât atât, avem numeroase exemple de sfinți care au fost oameni politici: Sf. Neagoe Basarab, Sf. Ștefan cel Mare, Sf. Constantin Brâncoveanu și sfetnicul său Sf. Ianache Văcărescu (anul aceasta este dedicat lor de Biserica Ortodoxă Română). Toți aceștia au fost conducători de ”stat”, s-au ocupat de treburile și organizarea cetății.
    Nu mai zic de sfinții împărați Constantin și mama sa Elena… care au condus un întreg imperiu. Și nume de sfinți care au făcut politică sunt multe, le-am dat pe cele mai cunoscute și accesibile.
    Și unii din drepții pe care ni-i arată Evanghelia au făcut politică: Moise (care a și pus bazele unui sistem judecătoresc) și Regele (psalmistul) David.
    Deci politica nu-i incompatibilă cu creștinismul ci chiar este nevoie de creștini în politică pentru că ei sunt sarea și lumina lumii. Altfel, cât privește România, ajungem ca o majoritate creștin-ortodoxă să fim conduși de o minoritate necreștină, cu interese de multe ori diametral opuse față de oamenii care-i votează.

    Cât privește pe legionari, nu doar ei au făcut politică de pe poziții principial creștine ci și dintre țărăniști sau liberali. Eșecul guvernării legionare este un subiect prea complex ca să fie cazul să-l tratăm aici, și mai ales din câteva vorbe aruncate.

    Ai întrebat retoric ”Ce legătura are Domnul cu veliar? Ce au întunericul cu lumina? Nu putem bea și din paharul demonilor și din paharul Domnului. Nu putem sluji la doi domni, nu putem sluji și lui Mamona și lui Dumnezeu, toate acestea le spune Scriptura.”… dar aceasta doar pentru că ai diabolizat conceptul de politică, numai că așa cum arătam mai sus politica la nivel principial este altceva decât politicianismul venal pe care-l vedem și simțim cu toții.

    Așadar, consider că dintr-o greșită perspectivă asupra lumii ai concluzionat: ”Deci ce legătură are politica cu Dumnezeu ? NICIUNA.”
    Așa cum ai văzut, chiar unii din sfinți au făcut politică și prin politica lor au avut o înrâuire de mare folos asupra lumii. (Amintesc aici numai de Edictul de la Milano, fără de care creștinismul ar fi zăcut mult și bine în catacombe). Mai mult chiar, în Sfânta Scriptură aflăm că Dumnezeu este cel care rânduiește stăpânirile (politice) în lume, căci fără El nu mișcă nimic. Citește te rog epistola către romani a sf. Apostol Pavel, cap. 13: http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=70&cap=13

    Ai spus că ”Politica NU este de folos la mântuire, nimănui, niciodată și nici nu va fi în veacul veacului. Nici Teocrație, nici monarhie constituțională , nimic !” E adevărat că nu ne mântuim prin politică numai că mai și existăm înainte de a ne mântui și pentru existența oamenilor și națiilor pe pământ este nevoie de conducere ierarhică, legi, instituții care să apere și să pună în practică legea. Este nevoie de politică pentru a organiza cadrul în care să se desfășoare economia, educația și sistemul sanitar al unei țări, de care beneficiezi chiar de când te-ai născut până în momentul de față.
    Numai că noi creștinii nu facem din politică o armă de război ci un mijloc de a da expresie și duh creștin legilor țării. Creștinii ortodocși n-au căzut nici în eroarea cezaro-papismului nici în cea a papo-cezarismului ci caută colaborarea în duh și adevăr între toți oamenii capabili ai cetății. Că și dintre creștinii ortodocși au fost care au făcut greșeli, unele chiar grave, asta e altceva. Dar asta nu anulează îndreptățirea și respnsabilitatea de a face politică, la fel cum unele cazuri de malpraxis nu pot aduce atingere medicinei la nivel principial.

    Mergând mai departe, faptul că ne îndemni să nu fim patrioți și naționalinști ca să nu ajungem să ucidem aproapele, se datorează unei perspective greșite asupra lumii, unei lipse de cunoaștere practice a ortodoxiei, a istoriei și a termenilor folosiți. Te rog să nu te superi pe observație, nici eu nu m-am născut învățat așa că la rându-mi am învățat și acum încerc să îți ofer din cunoștințele mele pentru a te edifica. Și o fac cu drag pentru că te văd bine intenționat chiar dacă nu suntem pe aceeași direcție deocamdată.
    A fi patriot înseamnă a-ți iubi patria, a avea respect față de cultura ei, față de valorile ei morale și intelectuale. Că pot exista și naționaliști șovini, extremiști, asta e alteva. Dar asta nu devalorizează cu nimic patriotismul ca sentiment elementar uman și de aceea necesar în orientarea lumii. Ca și creștin, învăț să-mi iubesc patria, compatrioții, și așa învăț să-i iubesc și pe ceilalți oameni din întreaga lume pentru că un creștin adevărat își iubește familia, prietenii, patria și întreaga lume. Cel care își iubește doar familia, dar nu și patria sau patria dar nu și oamenii de alte nații…. acela încă nu a cunoscut creștinismul și face precum păgânii.

    De aceea filautia nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată sinonimă cu patriotismul sau naționalismul iar patriotismul nu a fost, nu este și nu va fi vreodată condamnat de vreun Sinod. Remus, eu te sfătuiesc ca mai înainte de a folosi anumiți termeni, să-i cunoști foarte bine ca să nu ai parte de situații jenante. Uite aici găsești explicație pentru ce înseamnă filautie(iubire de sine): http://toatepatimile.blogspot.ro/2007/04/filautia.html

    În concluzie, foarte bine că Iulian Capsali intră în politică pentru a apăra valorile familiei tradiționale și creștine. Așa poate vor intra mai mulți creștini (și sper cei mai buni dintre creștini) pentru a face față tăvălugului de extremisme (fie din partea anticreștinilor din UE sau alt pol politic).

    În niciun caz creștinul nu trebuie să fie indiferent sau naiv politic. Altfel ajunge să fie obligat să se supună unor legi anticreștine.

    Reply

  4. Dan Tudorache
    mai 20, 2014 @ 8:03 am

    Ioane, dar eu credeam că este cât se poate de vizibilă direcția Parlamentului European, declarată și susținută prin documente programatice de mulți ani în legătură cu familia și LGBTI. Deci ce s-ar mai putea nega?
    Sunt de părere că deja e cam prea târziu, dar oricum… avem datoria ca și creștini să ne opunem până la capăt și din toate puterile, pe toate căile legale și morale pentru stăvilirea răului în lume și în noi.
    Deci nu ne îmbătăm cu apă rece și nu ne facem așteptări fanteziste… ne facem doar datoria de creștini și restul e în mâna Domnului.

    Reply

  5. sharbinsk
    mai 20, 2014 @ 9:33 am

    Ai dreptate, Dane, ai croit frumos argumentația.
    Legat de naționalism eu sunt convins că poate duce la forme extreme în care să se sublinieze superioritatea unei etnii asupra alteia și poate genera răzbunările istorice.
    De altfel naționalismul și revizionismul au stat la baza celui de-al doilea război mondial.
    La 1848 s-a folosit mult placa naționalismului pt a înflăcăra mulțimile,iar beneficiarii au fost tot necreștinii care au primit drepturi politice și de propietate depline după aceste răzmerițe.

    În schimb patriotismul nu poate genera așa ceva, pt că patriot e orice cetățean care respectă mediul înconjurător,oamenii de lângă și nu urmărește răzbunări istorice sau etnice.[b]Patriot poate fi și un român stabilit în Grecia care trăiește în conformitate cu spiritul grecilor,fără să imprumute patimile lor(fiind neutru).[/b]

    Legat de PE, până acum documentele programatice erau mai mult recomandări nu directive .
    Acum când vor fi impuse prin puterea legii, [b]efectul lor direct [/b]va fi resimțit de cetățean.[b]
    Există un număr mare de persoane care neagă evidența faptului că ritul creștin este cel mai prigonit dintre toate confesiunile lumii.[/b]
    Acum lumea se va convinge de asta, când persecuția va veni din sânul Parlamentului European și vor trebui să aleagă fie să stea în ignoranță fie să-și definească prioritățile.
    Se va face un fel de cernere.
    Dacă se vor vota directive unilaterale pt legi pro feminism,pro avort,pro lgbti, se va intra în conflict și cu [i]ethosul[/i] bisericilor conservatoare și cu Athosul(legat de interdicția de a păși pe munte a femeilor), ori până acum parlamentul UE a ales să împace pe toată lumea, dar acest echilibru se va rupe .

    Nu-mi fac iluzii, am spus că e un simplu independent, dar persecutarea lui îi va aduce [i]capital de simpatie[/i][b] în caz că [/b]ajunge acolo și [b]respectă mandatul dat.[/b].
    Sunt oameni serioși ca prof.dr Pavel Chirilă,prof.dr Vasile Astărăstoaie, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, pr. Mihai Aldea care îl sprijină moral pe Iulian Capsali.
    Plus Familia Ortodoxă și alte ONG-uri serioase care nu s-au dezis de el.
    Pt mine acest sprijin valorează mai mult decât criticii lui care sunt fie anonimi, fie anti-conservatori, fie au răfuieli personale cu el din trecut(deși el acuma reprezintă un mandat nu pe sine).

    În orice dacă va ajunge în P.E și va fi o dezamăgire probabil că se va tăia cam orice șansă de a se lansa un candidat patriot și ortodox, atât pt alegerile interne cât și pt europarlamentare deoarece[i] credibilitatea în propunerile politice ale celor care și-au pus obrazul [/i]pt el se va prăbuși.
    Dacă e așa, mai bine să nu fie ales decât să-și transforme mandatul într-o bufonerie sau într-un piedestal de pe care să se certe cu criticii din blogosferă.

    Reply

  6. Dan Tudorache
    mai 20, 2014 @ 10:24 am

    La cele spune de tine Ioane, mai aduc următoarele completări:
    1. cel puțin în spațiul românesc patriotismul și naționalismul se confundă până la identitate deși nu sunt unul și același lucru. Patriotismul este un sentiment pe care îl poate avea oricine, naționalismul este o orientare ideologică catalizată de patriotism (Explicații sumare aici, pentru cine nu este edificat: http://ro.wikipedia.org/wiki/Na%C8%9Bionalism ). Asta nu înseamnă că diabolizez naționalismul dar într-adevăr din naționalism se poate naște naționalismul șovin și extremismul.
    Numai că repet, la noi, în interbelic, naționalismul a fost mai mult patriotism și de aceea chiar teologii de marcă, precum părintele martir Ilarion Felea a înțeles simplu că naționalismul este iubirea de patrie.

    2. Nu știm ce ne va rezerva viitorul în legătură cu candidatura domnului Iulian dar experiența asta e sigur un exercițiu de a vedea capacitatea creștinilor la nivel politic. Apoi, cred că chiar dacă vor exista și dezamăgiri nu cred în dezinteresul creștinilor de a mai încerca. Din contră, cred că candidatura lui Iulian Capsali este precedent și pentru alți candidați creștini.
    Rămâne de văzut.

    Reply

  7. sharbinsk
    mai 20, 2014 @ 11:55 am

    [quote]În orice dacă va ajunge în P.E și va fi o dezamăgire probabil că se va tăia cam orice șansă de a se lansa un candidat patriot și ortodox, atât pt alegerile interne cât și pt europarlamentar e deoarece credibilitatea în propunerile politice ale celor care și-au pus obrazul pt el se va prăbuși.[/quote]

    Era un argument tot în favoarea lui pt că [b]nu cred[/b] că un candidat, ortodox mai ales, își va permite să abuzeze de încrederea acordată lui și să păteze onoarea oamnilor care-l susțin moral.
    Sunt vremurile înaintate și tensiunile sociale clocotesc, nu prea le mai permite timpul și nici cadrul, să facă politica venală a anilor 90.
    Dacă ar fi campion la absențe în P.E, ar vota împotriva mandatului încredințat sau ar folosi funcția pt a sta mai mult pe blog în răfuieli personale decât să-și vadă de treabă atunci vrem nu vrem, va fi șifonată și imaginea societății civile ortodoxe care l-a propus.

    Singura mea așteptare e să-și onoreze mandatul pe cât poate și să spună toate problemele acolo în P.E. chiar dacă agenda marxistă va progresa.
    Sau să știe să piardă, dacă nu va fi ales, fiind un deschizător de drumuri și pt alții.

    Dacă-și va vedea de treabă, prigoana nedreaptă și linsajul mediatic al presei anti-naționale,îndreptate asupra lui, vor aduce alți oameni aproape de programa tradiționalistă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *