Skip to content

207 Comentarii

 1. eu
  aprilie 3, 2009 @ 6:47 pm

  cum puteti spune ca pe vremea parintilor si a bunicilor nu se masturba lumea:-)) esti chiar ridicol:-)) ia documenteaza-te despre romani si vezi ce faceam ei pe vremea lor:-) :-)) sincer ma amuza articolul asta

  Reply

 2. Dan
  aprilie 3, 2009 @ 8:21 pm

  @eu
  …Cred ca ai inteles plaga masturbarii in termeni absoluti.Pe vremea parintilor si bunicilor nu se masturba lumea in halul in care s-a ajuns acum (cu ajutorul televizorului si internetului)…probabil ca si atunci erau oameni care savarseau acel pacat ca doar de asta ne-a avertizat Sf. ap. Pavel sa nu ne amagim ca „nici malahienii nu vor intra in Imparatia Cerurilor”. Cat despre faptul ca acest articol te amuza, sa stii ca mie imi vine sa plang si daca tie ti se pare de ras ca astazi foarte multi tineri sufera de aceasta patima atunci….Dumnezeu sa te ierte.

  Reply

 3. mirunitza
  aprilie 3, 2009 @ 8:58 pm

  eu propun sa lasam aceste subiecte ca suntem totusi in postul mare,si sa ne ingrijim de faptele noastre,sa nu ne judecam unii pe altii ca numai Dumnezeu poate,si este o vorba inteleapta”cine se ia dupa musca ajunge la balegar…”Dumnezeu sa ne ierte,ca nevrednici suntem de numele nostru…

  Reply

 4. Anonim
  aprilie 8, 2009 @ 2:46 pm

  Este un pacat foarte rau, si se scapa foarte greu din asta, dar este singura solutie pentru cei care traiesc singuri si nu au pe nimeni, unii se izoleaza singuri pentru ca nu au alta posibilitate, partea proasta e ca nu prea exista oameni care sa-i ajute sa scape.

  Reply

 5. florinm
  aprilie 8, 2009 @ 10:30 pm

  @Anonim
  cum adica „este singura solutie pentru cei care traiesc singuri si nu au pe nimeni, unii se izoleaza singuri pentru ca nu au alta posibilitate”????????

  NU ESTE SINGURA SOLUTIE! Au o INFINITATE de ALTE posibilitati: MUNCA, LECTURA, MUZICA, RUGACIUNEA, DIALOGUL, MEDITATIA (LA MOARTE).
  CATI DINTRE ACEIA CARE SE MASTURBEAZA SE GANDESC CA ODATA SI-ODATA VOR MURI????

  „partea proasta e ca nu prea exista oameni care sa-i ajute sa scape”

  DAR EI VOR SA SCAPE? PROBLEMA E LA CEL CARE SE MASTURBEAZA, NU LA CEI CARE NU-I SAR IN AJUTOR. SE MASTURBEAZA DE PLACERE, NU IL FORTEAZA NIMENI, NU O FACE CU PISTOLUL LA TAMPLA.
  DACA CERE AJUTORUL, SE VOR GASI IN MOD SIGUR CEI CARE SA-L AJUTE!

  Reply

 6. Claudiu
  aprilie 9, 2009 @ 8:05 am

  Sunt cu totul de acord, Florine!

  Reply

 7. Dan
  aprilie 9, 2009 @ 9:06 am

  Fac si eu o mica corectie, daca imi permiteti. Masturbarea „nu este singura solutie” nici macar „una dintre solutii” pentru cei care sunt singuri asa cum nici bautura nu este o solutie pentru cei care sufera din diverse motive crezand ca alcoolul ii face sa treaca mai usor peste problemele lor. Ba din contra, le agraveaza situatia. Masturbarea duce la si mai multa singuratate, rupere de semeni, si celelalte aspecte amintite de Claudiu. Sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea pacat care ascunde in spate toata putoarea desfraului.

  Reply

 8. Dan
  mai 12, 2009 @ 10:03 am

  Sunstrider, nu este vorba de faptul ca masturbarea este o interdictie, ci un pacat. Pentru ca este atata de raspandit sa nu-i mai spunem pacat? Sa cautam justificari de a ne indreptati? Daca ma apuc sa mint mai putin decat altii inseamna ca nu sunt mincinos si nu-mi dauneaza? Tot asa este si cu masturbarea, fie ca o practica cineva mai mult sau mai putin…tot pacat ramane si tot consecinte culegem.
  Si cred ca sunt destul de clare cuvintele Sf. ap. Pavel: „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
  Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.” Timotei 1, 9-10
  …deci nici malahienii. Fiecare este liber sa aleaga.

  Reply

 9. Dan
  mai 12, 2009 @ 10:52 am

  Sunstrider, ma bucur ca spui ca este ideala oprirea masturbarii. Oare nu asta vrea si Dumnezeu? sa fim liberi de pacat? Dar de ce faci legatura intre masturbare si viol? tot pentru a indreptati masturbarea? Nu ti se pare ca este o legatura total gresita sa spui ca daca nu interzicea biserica asta si lasa pe X sa se masturbeze… nu mai ajungea sa faca viol?
  Asa au facut si altii legatura ca daca legalizam bordelurile nu o sa mai fie atatea violuri. Mai, mai, mai. De cand si pana cand a ajuns raul o solutie? Ca Dumnezeu nu a pomenit de asa ceva.
  Biserica nu priveste sexualitatea ca un pacat, ci noi, tinerii de astazi, atatati si manjiti de multe reclame cu conotatii sexuale, filme putin zis indecente, si multe alte forme de curvie, privim lucrurile anapoda. Pentru biserica si om sexualitatea intra in taina casatoriei, care este o binecuvantare de la Dumnezeu, dar pentru cei care sustin ca se trag din maimuta, se cheama sex, placere animalica, o simpla satisfacere de „necesitati” ca si foamea, si nimic mai mult.
  „daca te enerveaza ca masina iti scoate fum pe esapament, nu te enerva pe masina….plange-te producatorului.”
  Din asta sa inteleg ca daca avem „refulari” sexuale sa ne plangem lui Dumnezeu? Pai in cazul asta sa ne plangem si sa cerem vindecare …dar sa nu dam vina pe El pentru asta, ca Dumnezeu le-a facut pe toate bune foarte, si stii tu povestea mai departe cu cine a gresit, ce a patit si de ce am ajuns astazi asa cum suntem.
  Numai un om zgandarit de patimi cauta chestii interzise…de parca Dumnezeu ne-a interzis anumite lucruri ca sa ne chinuie …nu ca sa ne fereasca de suferinta si sa ne scape de pacat.

  Reply

 10. florinm
  mai 12, 2009 @ 11:00 am

  Kael, Piticu’
  Ortodoxia nu interzice masturbarea, de fapt nu interzice nimic. Doar spune ca este pacat si pacatul inseamna boala, inseamna moarte. Iertarea si scaparea de acest pacat se face prin marturisire la duhovnic si renuntarea la a-l mai comite.
  Pentru aceia care ar gandi asta, aici nu scriu nici supra-oameni care nu au cunoscut pacatul, nici impostori sau prefacuti. Deci scriu unii care o fac din experienta.
  Experienta imi spune ca renuntand cineva la pacatul asta va avea mintea mai clara, va fi mai linistit, va relationa altfel cu ceilalti etc. Ca sa nu mai spun de beneficiul asupra relatiilor din familie, cu sotia. Masturbarea este un gest egoist, o consumare a placerii in singuratate, luandu-i celuilalt dreptul la impartasirea unirii cu tine, a unirii trupesti si sufletesti.

  Kael, biserica nu priveste sexualitatea ca pacat, deci ghinionul nu e al nostru. Sexualitatea este ceva normal, in orice om exista instinctul reproducerii, si nimeni nu poate nega asta, inclusiv Biserica.
  Poate au fost, de-a lungul timpului pareri conform carora relatiile sexuale ar trebui interzise inclusiv in familie, dar aceste pareri izolate au fost combatute de Biserica, fiind contrare invataturilor ei, ale Lui Hristos care a binecuvantat nunta si nasterea de prunci.

  Masturbarea poate avea justificarile ei, dar asta nu inseamna ca nu e un pacat si ca Biserica ar trebui sa o scoata de pe „lista neagra”. Insa, asa cu spuneam, Biserica nu interzice nimic. Oricine poate sa se masturbeze, sa desfraneze, sa faca perversiuni, sa fure, sa bea peste masura etc. Dar a fost atentionat ca facand astfel, la Judecata va sta de-a stanga si va merge in Iad. Simplu ca buna ziua!

  Reply

 11. Dan
  mai 12, 2009 @ 11:06 am

  Multumim Florinel pentru gandurile impartasite. Te-ai exprimat mult mai clar si consistent decat am incerat sa o fac eu, de aceea termin ca si tine… Simplu ca buna ziua.

  Reply

 12. florinm
  mai 12, 2009 @ 11:12 am

  Cu riscul de a ma contrazice, voi face urmatoarea mentiune f. necesara:
  Am scris ca „Biserica nu interzice nimic”. Adica nu te retine sa faci pacatul, doar iti spune ca nu e bine sa faci aia sau aia, asa cum parintele isi sfatuieste copilul: nu trece strada fara sa te asiguri! Dar nu il tine legat la poarta.

  Biserica, totusi, prin „recomandarile” sale, prin poruncile Domnului, INTERZICE pacatul, dar in sensul ca ne spune ce e bine si ne lasa pe noi sa alegem daca ascultam sau nu.
  Este nevoie de interzicerea asta si de sansa de a se ierta pacatul (in cazul pocaintei) pentru ca omul este foarte usor de pacalit de diavol, omul avand o inclinatie nativa spre placere (cea trupeasca).
  Fiind inclinat spre placere, foarte usor cade prada in urma unui „gand” care-i spune: „Ai nevoie sa te eliberezi, nu vezi cat de tensionat esti?” Si intr-un cumul de factori (imagini, sunete, interpretari mentale, imaginatie, atingeri etc.) pana la urma ajunge sa se masturbeze.

  Reply

 13. admin
  mai 12, 2009 @ 11:44 am

  Piticule nimeni nu interzice nimic nimanui. Crezi ca e interzis sa bagi mana in foc? Nu, singura problema e ca te arzi.
  Asa si cu masturbarea, fiecare face ce vrea, asa cum spune si Sf.Ap Pavel („toate-mi sunt ingaduite dar nu toate imi sunt de folos”) dar apoi suporta si consecintele. Eu am avut un coleg care a sarit de la etajul 2 cand avea vreo 7 ani, pentru ca a pus pariu pe o masinuta, si a castigat-o, dar a suportat consecintele.
  Poti sa faci ce vrei, dar apoi tot tu tragi suferinta.
  Masturbarea aduce suferinta si pe pe termen scurt dar mai ales pe termen lung.

  Reply

 14. Monicell
  mai 12, 2009 @ 6:34 pm

  Grea patima e masturbarea si greu se scapa de ea . Din pacate, majoritatea revistelor si a site-urilor pentru femei considera masturbarea ca ceva firesc, chipurile ” cunoasterea propriului trup”. In indreptarul pentru spovedanie scrie ca malahia se mai numeste si curvia cu diavolul. Doamne, ajuta-ne sa nu cadem in ispita !

  Reply

 15. Elena
  mai 30, 2009 @ 2:41 pm

  Un articol amuzant…Nimeni nu poate scapa de masturbare daca o condamna. Nu poti evita ceea ce condamni. Ridicarea se produce prin iubire, prin intelegere.
  Masturbarea este un efect, nu o cauza. Este un simplu simptom al durerii sufletesti – prezente in parinti…copiii sensibili resimt asta si incearca sa amplifice iubirea prin masturbare. Un copil de 4-5 ani care se masturbeaza (cazuri din ce in ce mai dese), n-are nici cea mai vaga idee de sex…el se apara de durerea parintilor…a gasit propriul lui refugiu.

  Reply

 16. Dan
  mai 30, 2009 @ 3:59 pm

  Si atunci ce sa facem Elena? sa facem reclama masturbarii in loc sa o condamnam? si daca condamnam de exemplu hotia inseamna ca nu o putem evita?
  Desigur ca ridicarea se produce prin iubire si intelegere…asta din partea Domnului pe de o parte…dar si prin vointa si nevointa din partea noastra.
  Iar masturbarea nu este un simplu simptom al durerii sufletesti…este in primul rand o forma de curvie. Iar despre un copil de 4-5 ani care se masturbeaza, sunt de acord ca nu are nici o idee despre sex, dar…multi doctori nu fac legatura intre fenomenul masturbarii care cuprinde copii la varste socant de fragede si … relatiile sexuale din timpul sarcinii ale parintilor, de care ne spunea parintele Arsenie Boca (este un articol pe site pe undeva despre aceasta). Deci, in privinta acelor copii mici ai dreptate: masturbarea lor este un efect din cauza parintilor care i-au luat in participare la actul sexual din timpul sarcinii. Si acum cauta micutii ceea ce i-au invatat parintii inca din pantece. Iar acest adevar e din ce in ce mai greu de acceptat. Domnul sa te aibe in paza.

  Reply

 17. Coco
  mai 31, 2009 @ 1:15 am

  Sunt de acord cu Dan…

  Reply

 18. Monica
  mai 31, 2009 @ 1:18 pm

  „Si atunci ce sa facem ?„
  SA NE RUGAM PTR CEI CAZUTI ,MAI ALES CA UNII DINTRE NOI LA RANDUL NOSTRU AM FOST IN ACEEASI SITUATIE.

  Reply

 19. natalia
  iunie 12, 2009 @ 8:13 pm

  nu sunt necesare atatea articole in care se condamna masturbarea, stim ca e un pacat cei care cadem adesea in acest pacat, un pacat care ne face sa ne simtim mizerabil, sa ne dispretuim, mai ales ca e atat de greu sa nu-l mai savarsesti, sa lupti impotriva ta.cum spune elena ,e un mijloc prin care incercam sa suplinim lipsa de afectiune si apoi ne dispretuim cat de jos am ajuns,cat de disperati. ne ridicam si iar cadem.mi-e rusine de Domnul care m-a iertat de atatea ori si iar am cazut, cu ce fata sa ma mai prezint inaintea Lui, am crezut de-atatea ori ca Dumnezeu nu ma iubeste din cauza asta.Si ma dispretuiesc ca nu sunt perfecta.Nu am fost cu nici un barbat, dar din cauza acestui pacat nu ma mai consider demna de a fi iubita de un baiat cumsecade ,iar articolele voastre ma fac sa ma simt si mai condamnata.credeti ca daca puneti accent pe cat de grav e acest pacat ma voi lasa mai usor de el? Stiu cat e de grav, de aceea sufar atat.Numai Dumnezeu ma poate ajuta.

  Reply

 20. elena
  iunie 12, 2009 @ 8:20 pm

  te ajutam si noi, ne rugam pt tine; si pe noi ne-au prins alte pacate poate la fel de greu pe cate te-a prins pe tine, asta, draga Natalia

  Reply

 21. Saurian
  iunie 12, 2009 @ 8:48 pm

  @natalia:
  Şi totuşi te iubeşte. Să-ţi mărturisesc ceva din sufletul meu ca de la curvar la curvar ( şi eu nu am fost cu nici o fată dar am tot căzut în acest păcat şi simt ce simţi şi tu ) : amintindu-mi din Evanghelie de acea curvă ce îi şterge şi spală la Hristos picioarele cu lacrimile şi părul ei aveam o invidie sfântă că nu pot ajunge şi eu ca ea şi să Îi pot şterge şi spăla picioarele cu lacrimile şi părul meu. Mă gândesc oare ce ar fi dacă acum ar apărea Hristos cu păcatele astea ale noastre? Eu nu cred că aş fi înfricoşat cum sugerează Dan din cauză că am făcut nu ştiu ce mare păcat ( şi cred că şi tu ai simţi la fel ) dar cred că aş plânge şi nu m-aş mai putea opri din plâns ( şi nu de frică ci de ruşine de iubirea Lui ). Dacă eşti ca şi mine să ştii că te iubeşte foarte tare. Imens chiar. De asta uneori îmi vine să plâng tot timpul şi să dau cu capul de toţi pereţii: din cauză că ştiu dragostea Lui la care nu pot răspunde. Dacă voi ajunge în iad nu va fi din cauză că El mă va trimite acolo ci din cauză că veşnicia mi se va face un iad din ruşinea şi scârba de mine pe care o voi avea când Îi voi vedea dragostea. Deseori îi ceream la Hristos un altfel de Rai: un paraclis în care să îmi pot plânge toată veşnicia păcatele.

  Reply

 22. Talita
  iunie 12, 2009 @ 9:25 pm

  @Saurian, @Natalia
  Of, Saurian si Natalia, imi sunteti dragi! eu cred ca noi (mai toti oamenii) avem pacate din cauza carora ni se face rusine in fata iubirii lui Dumnezeu. Si faptul ca ne doare ca nu putem raspunde iubirii Lui prin curatie si renuntare la pacat, cred eu ca este deja o dovada de iubire (cat de mica) fata de Domnul nostru bun.
  Sa va spun o povestioara draga mie, pe care am auzit-o de la un episcop: La sfarsitul lumii, Mantuitorul sta pe tronul de judecata, inconjurat de Ingerii Sai. Si-i cheama la El cu dragoste pe toti cei care au facut voia Sa pe pamant, pe mucenici, pe toti sfintii Lui. Si cu totii se apropie de Domnul si se bucura de frumusetea Lui. Apoi, urmeaza momentul in care vin inaintea Domnului toti pacatosii, toti hotii, mincinosii, desfranatii, ucigasii. Cu chipurile plecate, bietii de ei, asteapta osanda… Domnul ii priveste si le spune: „voi, veniti la Mine!” Ei nici nu indraznesc sa priveasca inspre Domnul. Sigur nu se referea la ei… Atunci Mantuitorul cu voce blanda le spune iar: „Voi, veniti la Mine!” Si ei se uita, sarmanii, cu mirare si cu teama. „Cum noi, Doamne?” Tot atunci si Sfintii incep a-I spune Domnului: „Doamne, dar sunt pacatosi, mincinosi, desfranati! Cum ii chemi la Tine?” Iar Mantuitorul, cu blandete repeta chemarea: „Voi, veniti la Mine, ca niciodata n-ati indraznit sa va credeti vrednici de Imparatia Cerurilor!” 🙂
  Sigur, aceasta este doar o povestioara, dar imi place ca ne aminteste de dragostea lui Dumnezeu pentru noi cei pacatosi. Nu uitam insa ca Dumnezeul nostru este si drept si nu iubeste lipsa de pocainta.
  Dar, voi, Natalia si Saurian, va doriti indreptarea si eu cred tare ca Domnul va va ajuta! Sa dea Bunul nostru Domn ca macar in ultima clipa a vietii nostre sa fim vrednici de iubirea Lui si sa putem raspunde acestei iubiri asa cum se cuvine.

  Reply

 23. natalia
  iunie 12, 2009 @ 9:28 pm

  Dumnezeu ne iubeste, acum stiu asta, dar mult timp am crezut contrariul si am trait cu un sentiment de vinovatie, pana am inteles cat de mult ne iubeste . atat de mult ne iubeste ca nu ne pedepseste, ci astepta sa ne intoarcem, ca un Tata iubitor. e destula pedeapsa in consecinta faptei noastre,ne pedepsim singuri detul.

  Reply

 24. Oana
  iunie 12, 2009 @ 9:43 pm

  „Dacă voi ajunge în iad nu va fi din cauză că El mă va trimite acolo ci din cauză că veşnicia mi se va face un iad din ruşinea şi scârba de mine pe care o voi avea când Îi voi vedea dragostea. Deseori îi ceream la Hristos un altfel de Rai: un paraclis în care să îmi pot plânge toată veşnicia păcatele.” Tocmai iadul reprezinta focul iubirii Lui Dumnezeu care ne arde…

  Reply

 25. carla
  iunie 13, 2009 @ 12:04 pm

  Sa nu uitati de spovedanie dragii mei!

  „Parinte iar am pacatuit…, ma iertati?
  Nu m-a facut sa ma simt deznadajduita, nu m-a privit cu dispret, nu s-a scarbit de mine, nici nu a stat sa judece de ce, cum, mai iara ai facut asta …vai ce pacatoasa esti…NU

  De cate ori cazi, te ridici si mergi mai departe! mi-a spus Parintele cu dragoste!”
  Mi-a dat curaj sa lupt mai departe!”

  Reply

 26. RRRR
  iunie 15, 2009 @ 10:49 pm

  Eu cred ca nu ar trebuie sa sa le spuneam altora cat de mare pacat este acesta si ce pedeapsa mare isi vor . Doar dragostea lui cea adevarata ii poate ajuta. Eu am gresit mult dar Dumnezeu s-a milostivit si mi-a dat putin mie nevrednicului din dragostea sa. Acum chiar daca as vrea nu mai pot face ca ma gandesc la ce am primit si nu vreau sa pierd aceea. Daca gresesc sa imi spuneti.

  Reply

 27. Cristi
  iunie 27, 2009 @ 3:23 pm

  Am intrat din gresala pe acest site si am citit articolul acesta. Nu ca as vrea sa va jignesc pe nici unul din voi, dar parerea mea e ca mantuirea fiecaruia tine de iubirea aproapelui, faptele bune si modul in care respecti grauntele de bine din tine. Drumul spre Dumnezeu nu cred ca e doar unul si chiar nu cred ca Dumnezeu te va codamna pentru ca esti un adolescent incins si te masturbezi!

  Reply

 28. ionutz
  iunie 27, 2009 @ 3:38 pm

  E ca si cum ai zice:Lasa ca si cu pacatul si cu virtutiile facem casa!Nu e adevarat cristi!!!Pune 100 de oi langa 100 de lupi si o sa vezi atunci daca fac „casa”!!!

  Reply

 29. ionutz
  iunie 27, 2009 @ 3:43 pm

  Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
  Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.

  Reply

 30. ionutz
  iunie 27, 2009 @ 3:45 pm

  Malahie=masturbare!!!Asadar avem cuvantul biblic….Se mai indoieste careva ca e pacat?

  Reply

 31. florinm
  iunie 28, 2009 @ 9:22 pm

  Crsti, nu stiu daca ma vei intelege, dar pe de o parte iti dau dreptate: drumul spre Dumnezeu nu e doar unul, ci pot fi mai multe.

  Dar stii ca toate acele drumuri sunt carari inguste?

  Domnul sa te ajute!

  Reply

 32. Al Jilwah
  iunie 29, 2009 @ 10:32 pm

  Total de acord cu Cristi. Cred totusi ca masturbarea nu este un lucru care iti marcheaza personalitatea si care determina cat de bun esti sau cat de mult iti iubesti aproapele. Este o porcarie introdusa de cativa „preafericiti” cu exces de zel. La fel cum sunt multe alte lucruri in Partidul Religios. Oricum, prin obiceiul acesta nu cred ca este deranjat nimeni atata timp cat nu este facut in public. Pe undeva e mai bine sa-ti alegi tu singur convingerile si guideline-urile pe care le urmezi. Caci daca ar fi altfel, dupa ultimele 2-3 secole, nu prea as zice ca toti se-mbarca spre Rai City.

  Reply

 33. MONICA
  iunie 29, 2009 @ 10:42 pm

  Nu as vb daca as fi in afara subiectului.
  Numai ca tu -fara suparare-esti orbit(a) sufleteste de pacat -inteleg ca am trecut prin faza asta de orbire in care mi se pareau ok anumite lucruri.
  Dumnezeu sa te lumineze.O sa vezi ca nu sunt lucruri inventate .

  Reply

 34. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 2:10 am

  Orbit daca te rog. Si fara suparare Moni, vorbesc pe baza Indreptarului de Spovedanie. Pe bune sunt unele fragmente din brosura aia incat de multe ori nu ma pot opri din ras minute intregi. Cel mai bun exemplu care-mi vine in minte este acel alineat in care zice „Am facut cu ochiul.” … sau asa ceva.
  Trebuie sa ne pastram credinta dar nu sa punem botu’ chiar la tot.

  Reply

 35. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 5:25 am

  Asta nu stiu .Cred ca eu am alt indreptar.

  Reply

 36. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 8:57 am

  Asa zic si eu.

  Reply

 37. florinm
  iunie 30, 2009 @ 9:19 am

  „am facut cu ochiul” unde este incadrat ca pacat, draga Al Jilwah? Cumva la desfranare?
  Si unde ai vazut in indreptar ca masturbarea nu e un pacat asa de mare? In mod sigur nu scrie asta, nici pe departe…

  Reply

 38. carla
  iunie 30, 2009 @ 9:42 am

  Administratorii site-ului ar trebui sa fie mai atenti la ce comentarii se fac, poate nu va dati seama ca puteti sminti si pe altii.

  In indreptarul de spovedanie scrie foarte clar la cap:

  „Cele 7 pacate de moarte”, unde apare “Am facut cu ochiul…”

  Reply

 39. Monica
  iunie 30, 2009 @ 10:20 am

  Cum Doamne iarta-ma smintesc pe cineva?Nici prin cap nu mi-a trecut .Dar sunt mai multe indreptare de spovedanii si in al meu nu am vazut ca a face cu ochiul e pacat .
  Va rog sa nu mai acuzati pe nedrept.

  Reply

 40. carla
  iunie 30, 2009 @ 10:33 am

  Imi pare rau Monica dar nu te-a acuzat nimeni pe tine.De ce iei totul personal nu stiu, nu tie iti era adresat.

  „Pe bune sunt unele fragmente din brosura aia incat de multe ori nu ma pot opri din ras minute intregi…Cel mai bun exemplu care-mi vine in minte este acel alineat in care zice “Am facut cu ochiul.” … sau asa ceva.

  mie imi vine sa plang serios!! ma doare sufletul, cum sa razi de ce scrie in indreptare?

  Reply

 41. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 11:01 am

  *Carla -sustineai ca ii smintim pe unii.Iar eu am crezut ca te-ai referit la mine .
  M-am gandit ca poate Al Jilwah nu este ca majoritatea celor de pe site , in privinta planului spiritual.Si atunci cum sa-i reprosezi ceva cuiva din afara credintei.Aceluia nu stiu daca ii putem reprosa ceva ,ci mai degraba sa-i explicam.
  De aceea am crezut ca eu eram „destinatarul.„

  Reply

 42. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 11:01 am

  *Scuze ,Carla.

  Reply

 43. carla
  iunie 30, 2009 @ 11:22 am

  Iarta-ma, departe de mine gandul.

  Intradevar cand citesti pentru prima oara un indreptar, apar multe intrebari, mai ales ca sunt pacate care ne par nesemnificative la prima vedere.
  dar ar fii bine sa ne gandim, daca sunt trecute acolo si explicate sunt pacate, indiferent ca ne place sau nu.

  prima data cand am citit un asemenea indreptar era acum multi ani inainte de revolutie parca, mi-a cazut in mana cartea „Pelerinul Roman”, pe atunci greu gaseai asa ceva
  si eu am fost socata dar imi venea sa plang…erau asa multe pacate care nu stiam ca ar fii …! am inceput sa scriu si eu din ele ca sa stiu ce sa spun la spovedanie,

  mama mea traia pe vremea aceea, si m-a vazut si se uita mirata cum de eu un copil am asa de multe pacate…

  astea marunte se aduna zi de zi, uitam de ele si cand constientizam ca da sunt pacate, e bine sa ne spovedim.

  Doamne ajuta!

  Reply

 44. ionutz
  iunie 30, 2009 @ 11:27 am

  Al jilwah nu „preafericitii” au introdus masturbarea in indreptar …ci sta scris in biblie despre ea….ai comentariile mele la parerea lui Cristi mai sus….poate te convingi ca nu „preafericitii” au introdus masturbarea…..Daca vedem masturbarea inocenta(doamne iarta-ma) atunci imaginile inchipuite tot la fel de inocente?Sau ajungem la ideea ca toate-s inocente si ca niste „destepti” nu au avut ce face si le-au interzis precum Dumnezeu nu?Iertati-mi aluziile cam nepotrivite ,dar poate ma fac mai bine inteles…

  Reply

 45. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 11:31 am

  Ahem. O sa incerc sau dau reply-uri pe rand.
  @florinm: Fragmentul este mai exact urmatorul: „am facut cu ochiul, am jucat si atâtat poftele altora, am jucat, am batut din palme, am chiuit si am râs cu pofta la pe treceri si nunti.”. Este luat dintr-un indreptar de pe net. Cred ca da, la desfranare e clasificat. Eu nu zic… multe sunt trecute acolo, putine (in opinia mea) sunt elaborate cu cap.
  @carla: Rolul administratorilor este sa mentina discutia la un nivel civilizat, nu sa dirijeze discutia in directia in care le convine unora. Sau ma rog… imi place sa cred asta. Nu plange, te rog. Sa-ti mai dau exemple:
  1. „Am fumat, bucurând pe diavol” ? Cu ce paradis l-am bucurat !?
  2. „Ca femeie am purtat pantaloni, devenind
  urâciune înaintea lui Dumnezeu” ? Sunt convins ca El nu are preferinte vestimentare.
  3. „Am nascut copil mort.” ? N-am sa ma apuc sa insir cate boli pot induce exitus fetal.
  4. „Nu mi-am facut canonul dupa ce am patimit
  scurgere în timpul somnului sau chiar treaz fiind.” ? – reactie naturala a organismului. Analog al cerii din urechi sau al lacrimarii.
  5. „Nu mi-am ales sotie/sot tinând seama de
  învataturile Bisericii si binecuvântarea parintilor, ci
  dupa voia si placerea mea.” ? Ete al naibii, acum imi mai si aleg persoana cu care imi voi petrece restul vietii.
  Si mai sunt multe pe-acolo, dar sunt destule. Nu vreau sa par ca deviez de la subiect, dar este acelasi lucru si cu masturbarea. Degeaba am primit ratiune daca nu o folosesc.

  Apropo,nu smintesc pe nimeni.LOL,cum suna smintesc… :-))
  Numai bine.

  Reply

 46. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 11:41 am

  Imaginile inchipuite n-au nicio treaba (din nou, in opinia mea, smintita de altfel). Faptul ca te iei si te duci cu 4-5 prostituate si iti faci de cap, aia da ! Faptul ca iti inseli femeia cu alta, aia da ! etc., etc., etc.
  Sigur, scrie si in Sf. Scriptura de malahie. Dar cu ce deranjeaza, sau cu ce ma face mai putin un om bun, nu stiu. Cu ce ma impiedica sa dau de mancare unui amarat, nu stiu. Cu ce caracterul meu este mai urat, nu stiu. Iar cu ce e asa mare, nu inteleg.

  Reply

 47. ionutz
  iunie 30, 2009 @ 12:15 pm

  Malahia si nu numai ,toate celelalte pacate reprezinta uraciune inaintea lui Dumnezeu si atrage dupa sine mania lui Dumnezeu!Ce zice Domnul Hristos?
  „28. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.
  29. Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.
  30. Şi dacă mâna ta cea dreaptă te sminteşte pe tine, taie-o şi o aruncă de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă. „

  Reply

 48. florinm
  iunie 30, 2009 @ 4:16 pm

  Al Jilwah, dar cu ce „paradis” esti de acord tu din indreptarul de spovedanie? Nu de alta, dar poate ne „luminezi” si pe noi, astia care credem orice, si care mai e si elaborat fara cap… Ai vorbit cu vreun preot despre nelamuririle tale?
  Si nu in ultimul rand: DACA AI CHEF DE MISTO-URI, o putem face in particular… OK?

  Reply

 49. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 6:42 pm

  Pai, draga florinm, sunt de acord cu multe lucruri. N-am timp acum sa-ti enumar.
  Nu… nu ma obosesc sa „luminez” Inchizitia. Si nu, n-am vorbit cu vreun preot despre nelamuriri. Chiar daca m-as fi dus sa vorbesc, nu despre subiectul acestui articol l-as fi intrebat pentru ca nu am neclaritati (bine, facand abstractie de logica domniilor voastre).

  Din nou un NU. De data asta la adresa propunerii tale de a o face in particular. Bleah ! (vezi articolul despre homosexualitate)

  Reply

 50. florinm
  iunie 30, 2009 @ 7:14 pm

  Pai atunci de ce ai nevoie?
  Ai, cumva, nevoie de un subiect de glume? Daca raspunsul tau e „da”, n-are rost sa faci atata efort, aici. E mai simplu sa privesti in oglinda 😉

  Reply

 51. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 8:12 pm

  Culmea, m-am uitat si imi tot arata comment-urile tale.

  Reply

 52. Saurian
  iunie 30, 2009 @ 8:33 pm

  @Al Jilwah: te rog nu judeca Biserica cât timp nu prea ştii cum sunt lucrurile. Înţeleg că din ce ai întâlnit sau ai citit te-ai smintit dar asta nu înseamnă neapărat că lucrurile stau aşa de urât.

  Revenind la masturbare. Biserica e împotriva masturbării deoarece îţi face rău singur. Şi aici bănuiesc că eşti de acord cu mine ( că şi azi dacă vrei să te omori eşti băgat la un spital de nebuni şi ţinut sub observaţie sau aşa ceva… ). Cu ce îţi faci rău? Te distrugi sufleteşte, nu mai eşti capabil de a iubi ( şi nu mă refer la acel praf în ochi numit îndrăgosteală ) şi îţi pierzi libertatea deoarece devii dependent de acea plăcere. Iar Hristos ne vrea liberi de orice patimă. Nicolae Steihardt în „Jurnalul fericirii” spunea ( citând pe cineva parcă ) că dacă păcatele trupeşti s-ar rezuma doar la ceva carnal ( cum e la animale care o fac ca un instinct ) atunci nu ar fi păcat. Problema e că ne implicăm şi sufletul şi ni-l distrugem. În ce sens facem asta încă nu am reuşit să aflu. Oricum e clar că devenim dependenţi de această joacă şi tindem să nu mai vedem persoana din ea ci doar trupul ei, plăcerea ce poate rezulta. Sper că ai înţeles ce am vrut să spun ( şi dacă eşti sincer în întrebare atunci sper că nu vei căuta să îmi interpretezi cuvintele într-un mod greşit cum mi s-a mai întâmplat ).

  P.S.: Şi să ştii că am fost şi eu mult timp în această patimă iar după ce am găsit pe Hristos am stat un an fără să mai cad în nimic de genul ăsta. Mai apoi iarăşi pentru păcatele mele am căzut în acest păcat. Totuşi ceea ce simţeam în acea perioadă de curăţie pentru o fată… diferă de ceea ce simt acum. Spunea şi ceva teolog că tinerii ( care trăiesc în curăţie bineînţeles ) fac cel mai clar diferenţa între dragoste şi sexualitate. Când trăieşti în curăţie o iubeşti pe ea pentru persoana ei iar când cazi în această murdărie iubeşti atât pe ea cât şi trupul ei la o măsură destul de mare. O spun din ce am trăit. În fine, e greu de explicat lucrurile astea.

  Reply

 53. Saurian
  iunie 30, 2009 @ 8:38 pm

  @Al Jilwah: Văd că ţi-ai luat un id ce exprimă foarte clar dragostea pe care o ai faţă de Biserica lui Hristos. Sper totuşi că eşti sincer în întrebările şi în căutarea ta. Maica Domnului să te lumineze!

  Reply

 54. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 8:46 pm

  Al-Jilwah este singurul text in care avem vocea lui Lucifer.Aceasta carte a fost dictata unui profet, Sheik Adi in sec. al XII-lea.Aceasta carte este un ghid al vietii unui satanist.Este o opera mareata, dar cu toate acestea este incompleta.O parte din ea a fost distrusa de musulmani, arsa pentru ca invataturile Yezidi erau un pericol pentru islam.Aceasta practica poate fi asemanata cu inchizitia catolica.Asadar, nu avem toata cartea.Recomand tuturor sa citeasca aceasta carte, deoarece nu veti regreta.
  Cei din Yezidi il venereaza pe Lucifer ca fiind conducatorul Pamantului, iar altarele lor au vedere directa spre Soare.Ei il numesc pe Lucifer, Melek Ta’us.Aceste popoare arabice il venereaza pe Lucifer asa cum o facem si noi, iar prin asta vedem ca lumina Lui straluceste oriunde pe glob, indiferent de regiune si popor.

  Reply

 55. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 8:46 pm

  Cam asta inseamna id-ul respectiv.

  Reply

 56. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 8:53 pm

  „Dupa parerea mea, orice om care iasa din crestinism si „adera” la modernism sau traditionalism este un om inteligent.Fie ca citeste Lavey fie ca citeste Al Jilwah este un om salvat de la impuritatea spirituala care o ofera crestinismul.„
  Sursa-site- biserica satanista

  Reply

 57. ADI
  iunie 30, 2009 @ 8:55 pm

  As avea o mica intrebare sper sa nu va suparati dar vreau doar sa va aud parerea : De ce Dumnezeu a conceput orgasuml in primul rand ofera placere si dupa cum stim placerea trage la mai multa placere adica la desfranare dar stim ca in taina casatoriei orgasmul are loc si e necesara pentru a avea copii dar ma tot gandesc daca noi barbatii nu am avea erectia si nu am avea orgasm nu ar mai fi prob cu pacatul desfranarii doar daca dumnezeu ne facea in asa fel sa nu simtit placere in timpul actului vreau niste pareri ms.

  Reply

 58. florinm
  iunie 30, 2009 @ 9:18 pm

  Draga Adi, Dumnezeu ne-a dat fiecare organ din corp cu un scop. E placut si sa mananci o salata de fructe, si sa bei un nectar, si sa privesti un peisaj frumos, e placut si sa ai relatii intime – IN FAMILIE, pentru ca in afara ei nu poti cunoaste placerea data de responsabilitate – ASTA E DRAGOSTEA, de fapt.

  Multe lucruri sunt placute, pentru ca sunt naturale, omenesti.

  Sf. Apostol Pavel spune ceva foarte important pt noi toti: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.”

  Deci nu toate imi sunt de folos, din cele pe care le am la dispozitie. Si nu ma voi lasa biruit de ceva, adica – pe de o parte, nu ma voi impatimi dupa ceva (o placere la care nu pot renunta se transforma in patima) si ca abuzul nu e bun.

  E normal sa simti placere in timpul actului intim, pt ca altfel, apropierea dintre soti ar fi neplacuta (logic, nu?) si copiii cum s-ar face – din sila?

  Raspunsurile mele nu sunt nicidecum complete, dar sper sa te ajute spre bine. Doamne ajuta!

  Reply

 59. Al Jilwah
  iunie 30, 2009 @ 10:19 pm

  @Saurian: wTF ? Ce aveti frate cu minunea asta de cuvant, „smintit” ? Ce ai spus tu, e frectie la un picior de lemn. Nu mai pot iubi !? (nu, nu indragosteala) De unde si pana unde nu mai pot iubi !? Ma rog… poate intelegi altfel decat mine iubirea dar eu ma refer la sentimentul acela care te determina sa mergi pana-n panzele albe pentru partenera ta si care te face sa o ajuti la nevoie si sa te intristezi cand are probleme. Cam asa ceva. Te distrugi sufleteste ai spus. Explica-mi cat de obiectiv poti tu. Ah, si atunci daca e sa ne luam dupa Steinhardt si dupa ce ai spus tu (ma refer la faptul ca ajungem sa vedem doar partea carnala) atunci prin practica indelungata ajunge sa nu mai fie pacat, sau cum ? (aici te refereai la interpretat ?). Iar despre ce ai zis in legatura cu iubitul atat al persoanei cat si al trupului unei femei, n-am cuvinte… Insoara-te TU cu Muma Padurii si va doresc o viata fericita!
  Toate cele bune.

  @Monica: Da, aia inseamna id-ul. Nu stiu daca ai citit ceea ce spune acea revelatie. Din punctul meu de vedere este o minciuna mare, dar atesta si unele lucruri importante/adevarate. Multi te catalogheaza in fel si chip daca te vad mai documentat in… hai sa zicem domeniul ocultului. Nu ma asteptam la nimic mai prejos nici aici.

  Daca are vreo importanta pentru voi sau nu (idc)… Doamne ajuta !

  Reply

 60. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 10:49 pm

  *Al Jilwah -Da ai dreptate , ma cam documentez despre ceilalti.
  Dar nu am facut-o numai cu tine .Poate e un obicei urat -dar se datoreza domeniului juridicin care lucrez.
  Si da recunosc ,m-am gandit ca esti satanist ptr cfa cel putin toata lumea spune ca aceea este o carte satanista.
  iti inteleg curiozitatea .Eu nu am citit cart9i sataniste ,insa am citit carti apocrife si zaharul -interpretarea cabbalei.
  dar adevarul nu se afla in ele.
  Poate candva cercetand si altele te vei convinge.

  Reply

 61. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 10:49 pm

  *scuze ptr greseli ,ma grabeam.

  Reply

 62. florinm
  iunie 30, 2009 @ 10:51 pm

  @Al Jilwah
  aici suntem mai mult tineri, neexperimentati. Cuvintele noastre nu pot raspunde tuturor exigentelor, normal… Daca nici in comentariile la articolul asta n-ai gasit vreun raspuns, sau in alte articole la tema asta nu trebuie sa te superi pe noi sau daca nu-ti putem raspunde la intrebari. Dar nici nu ne jigni.

  Sincer acum – de ce nu incerci sa discuti nelamuririle tale cu un preot? Daca nu are timp unul, intreaba pe altul. Daca vrei sa afli adevarul, Domnul ti-l va arata, negresit. Cere-i si Lui asta…

  Domnul sa te lumineze!

  Reply

 63. MONICA
  iunie 30, 2009 @ 10:55 pm

  Lucrurile acelea din indreptarul de spovedanie poate ti se par exagerate ,eu nu le am in al meu.
  Insa ele probabil au fost scrise de monahi-, si acolo regulile sunt foarte stricte.Ma gandesc ca ratiunea ptr care ele sunt adresate si noua este aceea ca si noi sa nu le facem si sa ajungem desavarsiti.
  Cat despre masturbare -malahie -chiar are temei biblic -condamnarea ei.
  Nu sunt medic sa spun ca are sau nu efecte ,insa pot sa spun ca e desertaciune si cand te ridici te simti scarbit de acest pacat.

  Reply

 64. Al Jilwah
  iulie 1, 2009 @ 12:17 am

  Cu toate astea, Moni, este cu 2 taisuri lama asta. Cunosc crestini care fac mielusei din multi satanisti (cei teisti). Si totodata o parte din principiile satanismului spiritual (LaVeyan cum ai mentionat si tu) le aplicam fiecare din noi in viata de zi cu zi.
  Eu lucrez in sistemul medical si cat priveste malahia (hai ca deja imi place si cuvantul asta) pot zice ca e valabil tot ce zice si pe net. Organismul este in echilibru. Excesele sau Minusurile rup aceasta armonie si provoaca diferite afectiuni, dependente de parametrii dezechilibrului.
  Hmm… poate e doar parerea ta in legatura cu scarbitul :-)) Ok, stiu ca ai o parere proasta despre mine si asa, dar sa stii ca prefer de n ori mai mult o femeie decat solo. (si acolo trec in cealalta extrema… bla bla inainte de casatorie bla bla pacat bla bla iad – level 3 mai exact). Sa fii cuminte, ciao.

  @florin: Nu m-am suparat, pentru ca n-am niciun motiv. Si nu jignesc pe nimeni fara motiv. Sunt atacat, atac. Doar atat. Iarta-ma daca te-am ofensat cu ceva 😉 (pentru dezbateri incisive nu-mi cer scuze pentru ca am postat cat se poate de civilizat).
  Tre sa marturisesc, am stat odata 45 min la o spovedanie, dupa care au inceput sa se revolte oamenii care erau la coada… Oricum, eu iau ca precautie faptul ca incerc sa zic tot acolo, chiar daca sunt unele chestii care nu le consider pacat. But just to be on the safe side…
  Domnul sa te lumineze si pe tine ! Numai bine, domnule.

  Reply

 65. MONICA
  iulie 1, 2009 @ 5:55 am

  *Al Jilwah-Nu am o parere proasta despre tine ptr simplul fapt ca nu te cunosc. Daca as avea o parere proasta despre tine nu crezi ca te-as fi jinit in loc sa ma straduiesc sa-ti raspund amiabil ?

  Reply

 66. Saurian
  iulie 1, 2009 @ 5:07 pm

  @Al Jilwah: apropo de ce ai spus la Monica, cumva consideri că te-am catalogat referindu-mă la id-ul tău? încearcă să înţelegi că id-ul pe care îl iei exprimă ceva. Un credincios nu şi-ar lua aşa ceva. Totuşi dacă id-ul tău e cartea Satanei nu înseamnă că te consideri satanist ci probabil un om dezamăgit de cei ce ar trebui să reprezint Biserica lui Hristos. Şi în modul acesta ai dreptate că te-am catalogat.

  Referitor la ce am spus la ultimul mesaj văd că te-ai supărat foarte tare şi nu ştiu de ce. Dar revenind la mesaj şi la ce pare că nu ai înţeles din ce am spus. Vorbeşti că masturbarea nu te opreşte de a lupta până la capăt cu partenera ta dar totuşi îmi spui să mă însor eu cu Muma Pădurii. Logic, revine întrebarea: tu pentru cine lupţi? Pentru persoana ei sau pentru trupul ei? Vezi tu, dragostea e asexuată. Adică iubeşti atât bărbaţi cât şi femei când iubeşti cu adevărat. Erotismul acesta e unul iar dragostea e altceva.

  Iar cu Steinhardt nu ai înţeles ce am vrut să spun: că această plăcere îţi afectează sufletul. Nu e doar ceva carnal şi aici e problema. Sufletul se obişnuieşte cu această plăcere şi devine dependent de ea. Dacă la un moment dat ar fi doar ceva carnal nu ar fi păcat. Am înţeles că sunt copii de vreo 4-5 ani care se masturbează. Crezi că ei fac asta ştiind ceea ce fac? Nu deoarece sunt nevinovaţi şi la ei nu e păcat. Dar tu când te masturbezi nu gândeşti la fel ca un astfel de copil. Mintea, sufletul ţi-e pervertit. Acum în ce sens e asta nu pot să îţi explic. Te rog nu îmi cere să dau astfel de explicaţii că e vorba de trăire.

  Un ultim lucru: acesta e ultimul mesaj pe care ţi l-am dat. Dacă mă mai ataci sau altceva de gen te voi ignora. Sunt dispus discuţiei dacă îşi are rostul. Iar singurul motiv pentru care ţi-am răspuns e că m-am gândit că poate m-am exprimat eu greşti. Maica Domnului cu tine!

  Reply

 67. Saurian
  iulie 1, 2009 @ 5:11 pm

  @admin: îmi ştergeţi vă rog celălalt mesaj că văd că am multe greşeli de scriere?

  @Al Jilwah: apropo de ce ai spus la Monica, cumva consideri că te-am catalogat referindu-mă la id-ul tău? încearcă să înţelegi că id-ul pe care îl iei exprimă ceva. Un credincios nu şi-ar lua aşa ceva. Totuşi dacă id-ul tău e cartea Satanei nu înseamnă că te consideri satanist ci probabil un om dezamăgit de cei ce ar trebui să reprezinte Biserica lui Hristos. Şi în modul acesta ai dreptate că te-am catalogat.

  Referitor la ce am spus la ultimul mesaj văd că te-ai supărat foarte tare şi nu ştiu de ce. Dar revenind la mesaj şi la ce pare că nu ai înţeles din ce am spus. Vorbeşti că masturbarea nu te opreşte de a lupta până la capăt pentru partenera ta dar totuşi îmi spui să mă însor eu cu Muma Pădurii. Logic, revine întrebarea: tu pentru cine lupţi? Pentru persoana ei sau pentru trupul ei? Vezi tu, dragostea e asexuată. Adică iubeşti atât bărbaţi cât şi femei când iubeşti cu adevărat. Erotismul acesta e unul iar dragostea e altceva.

  Iar cu Steinhardt nu ai înţeles ce am vrut să spun şi anume că această plăcere îţi afectează sufletul. Nu e doar ceva carnal şi aici e problema. Sufletul se obişnuieşte cu această plăcere şi devine dependent de ea. Dacă la un moment dat ar fi doar ceva carnal nu ar fi păcat. Am înţeles că sunt copii de vreo 4-5 ani care se masturbează. Crezi că ei fac asta ştiind ceea ce fac? Nu deoarece sunt nevinovaţi şi la ei nu e păcat. Dar tu când te masturbezi nu gândeşti la fel ca un astfel de copil. Mintea, sufletul ţi-e pervertit. Acum în ce sens e asta nu pot să îţi explic. Te rog nu îmi cere să dau astfel de explicaţii că e vorba de trăire.

  Un ultim lucru: acesta e ultimul mesaj pe care îţi dau. Dacă mă mai ataci sau altceva de gen te voi ignora. Sunt dispus discuţiei dacă îşi are rostul. Iar singurul motiv pentru care ţi-am răspuns e că m-am gândit că poate m-am exprimat eu greşit. Maica Domnului cu tine!

  P.S: Şi ştiu că ce spun e frecţie la picior de lemn. Dacă n-ar fi atunci nu aş fi căzut în păcatul ăsta.

  Reply

 68. Giordano Bruno
  iulie 1, 2009 @ 10:39 pm

  Whatever.

  @Saurian: Atunci sa simplific lucrurile… O viata placuta in continuare !

  P.S. Mi-am schimbat id-ul, ca sa nu va mai deranjeze pe domniile voastre.

  Reply

 69. ionutz
  iulie 2, 2009 @ 10:40 am

  Acolo unde Duhul Sfant nu se salasluieste……este intuneric……:sad::sad::sad::sad:

  Reply

 70. florinm
  iulie 2, 2009 @ 11:58 am

  Ionutz, e de ajuns sa spuna cineva din inima „VREAU!” si Duhul Sfant se intoarce la el.

  Reply

 71. Anonim
  iulie 6, 2009 @ 1:52 pm

  Din pacate si eu sunt o victima acestui pacat si oricat de mult as incerca sa nu il mai repet nu pot sunt dependent cum spunea cineva ….as dori daca se poate sa imi spuneti daca pot sa ma destram de acest pacat si cum as putea…..

  Reply

 72. florinm
  iulie 6, 2009 @ 2:47 pm

  Draga Anonim, nu e usor sa scapi e acest pacat, dar fiind un pacat foarte grav, e absolut necesar sa scapi de el. Si nu-ti fa griji, iti sta in putere sa renunti la el. Chiar poti, pt ca te va ajuta Hristos!

  Daca nu gasesti raspuns in acest site (articole sau comentarii la articolele despre masturbare – sunt destule…) putem vorbi si pe YM. In articolul „Cum scap de patima masturbării ?” atat autorul, cat si noi, in comentarii, am incercat sa evidentiem niste „pasi” necesari pt a renunta la acest pacat.

  In primul rand, insa, cauta-ti un duhovnic. Acesta e cel mai important, fara el nu scapi de nici o patima, de nici un pacat.
  Doamne ajuta!

  Reply

 73. Anonim
  iulie 6, 2009 @ 9:55 pm

  eh..nu imi este tot una sa scriu pe internet si mai ales sa nu imi dezvalui identitatea sau sa merg in fatza la preot sa ii cer ajutoru sincer imi este rusine ….iti multumesc pentru sfat!

  Reply

 74. florinm
  iulie 6, 2009 @ 11:28 pm

  Anonim, de pe internet nu scapi de patima asta, pot spune chiar ca din contra – e posibil sa ti-o amplifici…
  Preotul duhovnic, insa, este realitatea cea mai mare, comparativ cu toate cele pe care le cauti tu (sfaturi pe net, prieteni poate etc.), este cel mai in masura sa te ajute. El nu are voie sa divulge nimanui ce ii spui tu la spovedanie.
  Mergi la o biserica si intreaba un preot: „Parinte, am sufletul greu, ma puteti spovedi si pe mine?” si ii spui la spovedanie ce trebuie, ce te tulbura…
  Daca vrei sa scapi de patima asta, spovedania este esentiala. De ce ti-e teama? Crezi ca preotul n-a mai auzit de asa ceva? Ohoo, si inca ce grozavii le mai aud urechile…
  Roaga-te Lui Dumnezeu sa te ajute, sa te vindeci de patima asta, sa-ti dea putere sa faci ce trebuie.
  Curaj! 🙂

  Reply

 75. un luptator
  iulie 17, 2009 @ 9:07 pm

  Pai da, ne gasim duhovnic, ne spovedim si cadem, si tot asa. In razboiu asta nevazut, te lasi de una si te ia alta, adica daca te infranezi cu organismu, te ia cu mandria, ca vine repede constiinta si spune: „Aaaa, vezi ce postitor esti tu?” Bine, e o mandrie subtila si parsiva care se instaleaza si o vreme chiar nu realizezi, insa cand realizezi cazi in deznadejde, stare care duce iar la caderile de mai inainte, si tot asa. E un cerc vicios, plec si ajung de unde am plecat.

  Reply

 76. D
  iulie 17, 2009 @ 9:26 pm

  Nu e cerc vicios. Asta e viata crestinului: cadere si ridicare. Asa e pana la moarte. Doar daca,Doamne fereste, renunti la lupta.

  Reply

 77. soim
  iulie 20, 2009 @ 5:39 pm

  Nu nu, sa nu renuntam la lupta, sunt convins ca trebuie sa avem o ambitie intentionata de a merge inainte, asa cum si „pretenii” nostri nevazuti ne iscodesc toata viata spre intaratare la pacate. Este un schimb corect, nu-i asa?

  Reply

 78. ionutz
  iulie 20, 2009 @ 5:50 pm

  Spunea un parinte ca cea mai mare victorie nu e pe campul de lupta!Ci e victoria de a infrange ispita diavolului….Diavolul permanent este neadormit si ducem un razboi pe care daca l-am simti fara Dumnezeu ne-ar duce la deznadejde…..

  Reply

 79. robert
  august 25, 2009 @ 6:11 pm

  Nu pot zice ca masturbarea a aparut din senin. E de multa vreme, iar multi din parintii nostri nu sunt straini de ea. Intradevar nu erau atatea tentatii ca astazi, dar daca observati la toti incepe dintr-o vreme foarte frageda fiind un efect al mostenirii unor caractere a parintilor care la copii apar mult mai dezvoltate. E o boala parsiva si oricine zice ca s-a oprit brusc si nu a mai continuat se minte singur. E o boala care iti distruge trupul sistematic si duce la pierderea sufletului si mai ales o boala care pana nu mori nu prea ai cum sa scapi. Te opresti pentru un timp, dar iti reapar poftele. Va spun ca omul daca ar intra in coma si s-ar trezi fara sa isi aduca aminte viata lui corpul ii va cere fara sa isi dea seama de ce. E o chestie grea si nimeni nu are un remediu realist. Din pacate e un drog care ucide; asemenea drogului odata intrat in organism ajungandu-se la dependenta nu pot scapa decat prin chinuri imense care aduc moartea. Asa ca cei care sunteti la inceput opriti-va si va treziti ca nu ai cum sa scapi, iar ceilalti nu ramane speranta decat sa te rogi mult si sa lupti mereu chiar daca vei cadea va trebuie sa te ridici!

  Reply

 80. cabira
  august 25, 2009 @ 6:32 pm

  @un luptator
  Spunea Pr. Justin Parvu:”Daca vrei sa ramai pe calea aceasta (i.e. ortodoxia), atunci trebuie sa stii ca nimic nu se poate fara jertfa. Ortodoxia nu e lapte si miere.”

  Reply

 81. D
  august 25, 2009 @ 7:09 pm

  @robert – cred ca esti prea fatalist. Vorbesti de parca e un dat:odata practicata e fara vindecare: „pana nu mori nu ai cum sa scapi”. Ba da frate, poti scapa, cu ajutorul Domnului. Ispite vor fi in continuare,si nu neaparat legate de masturbare, ci de sexualitate in general. Da, de ispitele de genul asta nu scapam pana la moarte.

  Dar nu e ca un drog:”odata intrat in corp ajungandu-se la dependenta nu pot scapa decat prin chinuri imense care aduc moartea”. NU! Pot scapa prin stradanii mari care atrag mila lui Dumnezeu si aduc viata.

  Nadejdea in Domnul !

  Reply

 82. robert
  septembrie 3, 2009 @ 8:20 am

  @D – poate e asa cum spui tu, eu doar am zis cat mi a fost de greu sa scap. stii daca corpul il inveti cu un viciu si inaintezi mult in el tot drog se cheama. Efectele sunt aceleasi si nu poti zice ca gata de maine ma abtin, trebuie sa scap. Sa fim seriosi asta e ceva de SF. Poate asta e la cei incepatori. Pentru cineva care viciu e zilnic si mult mai mult emult si o zi sa se abtina. Nu intelege gresit, dar aceasta e o lupta puternica cu tot corpul tau si e nevoie de multa tarie si ajutor din partea celor apropiati si de curajul tau sa recunosti ca trebuie sa fii ajutat. Iar despre prima parte cu mostenirea parintilor e foarte logica. Unele gene ale parintilor le mostenesc copiii lucru dovedit stiintific, pai de nu e asa cum explici masturbarea unei fetite la o varsta de 4-5 ani care nici nu stie ce e si despre ce e vorba. Ca sa poti scapa trebuie sa o iei de la inceput caci cand va fi tarziu nu ai sa poti sigur.

  Reply

 83. robert
  septembrie 3, 2009 @ 8:25 am

  @D – revin: poti scapa si la sfarsit, dar nu prin puterile tale ci prin rugaciunile celorlalti.

  Reply

 84. cabira
  septembrie 3, 2009 @ 8:35 am

  @robert – de patimi scapam in primul rand prin Taina Spovedaniei.
  Si rugaciunile celorlalti ajuta, insa dezlegare nu luam decat de la Dumnezeu prin mana duhovnicului.
  Si ne spovedim dupa fiecare cadere, caci numai Bunul Dumnezeu ne poate izbavi in cele din urma.

  Reply

 85. robert
  septembrie 3, 2009 @ 8:49 am

  @cabira -Dumnezeu iti da, dar nu iti pune in traista. Tb sa mai lupti si tu. Si e patima care atunci cand crezi ca ai scapat se intoarce, eu unu momentan am reusit sa scap cu ajutorul prietenii mele si a familiei, norocul meu ca m-au inteles.

  Reply

 86. robert
  septembrie 3, 2009 @ 8:55 am

  Si duhovnicul are partea lui in rezolvarea problemelor, dar cei care nu au contact cu biserica sau care din rusine de asi spune pacatul nu il zic ce sa faca? Eu cred ca ar tb si ei ajutati. Drept iti zic cand am fost eu sa ma spovedesc am zis in gand: cine o mai fi si asta sa ii spun eu greselile mele cand el are si mai mari ca ale mele. Cu timpul s-a schimbat ideea, dar cu ajutorul prietenilor. Nu cred ca toti care vor sa scape de patima asta sunt apropiati de biserica. Cu ei ce e de facut? Eu am scapat momentan, dar pe viitor nu se stie. Acum am inceput alta lupta sa reusesc sa numai fac, dar imi dau seama canu e chiar asa cum zic multi pe aici ci e o lupta continua cu timp si fara timp. Daca gresesc corecteaza-ma.

  Reply

 87. cabira
  septembrie 3, 2009 @ 10:12 am

  Draga Robert,
  Toti avem o lupta de dus – unii au o patima, altii alta sau mai multe.
  Pentru un baiat care are patima navigarii pe internet poate fi la fel de greu de luptat ca pentru altul care are patima masturbarii.
  De aceea nu trebuie sa i judecam noi pe ceilalti, pentru ca neavand patima respectiva, nu stim ce lupta au ei de dus.
  Judecam pentru ca neavand acea patima ni se pare fie ca celalalt face un lucru ingrozitor fie ca nu i este asa greu de dus lupta respectiva, uitand insa, de propriile poticniri in lupta cu patimile noastre.

  Revenind, lupta pe care o duci tu, e poate cu mult mai mare si mai grea decat o au ceilalti, insa trebuie sa stii ca nu esti singur, ci il ai alaturi pe Hristos – iar el iti vorbeste prin duhovnicul tau, care este intr adevar un om, dar puterea cu care este investit pentru dezlegarea pacatelor o are de la Dumnezeu.
  Cand mergem la spovedit, trebuie sa constientizam ca suntem in fata lui Hristos, si ca duhovnicul nu este decat un umil slujitor al Lui.
  Pacatele nu i le spui preotului, ci lui Dumnezeu, de la care ei dezlegare.
  Numai Dumnezeu stie cand te va izbavi de aceasta patima, dar, ai in minte ca toate cele ce sunt cu neputinta la oameni, la Dumnezeu sunt cu putinta.

  Si daca vrei sa scapi de aceasta patima pentru ca il iubesti pe Hristos, pentru ca vrei sa implinesti poruncile Lui, si sa faci voia Lui, si nu doar pentru ca iti dai seama ca e ceva gresit, sau cu urmari negative asupra sanatatii tale, atunci Dumnezeu va lua asupra Sa jugul tau.
  Sa nu uitam ca Imparatia se dobandeste cu osteneala – n a spus nimeni ca luptam 10 sau 20 de ani si asta ne este suficient pentru mantuire.
  Lupta e pana in ultima clipa, si poate fi lupta pana atunci si cadere in ultima clipa, de aceea trebuie sa fim tot timpul cu luare-aminte.

  Poate cei apropiati te au sprijinit moral, si asa simti tu ca ti au fost aproape, si asa este, insa nu uita ca Dumnezeu lucreaza prin oameni pentru oameni.
  Nu trebuie sa ne punem nadejdea in oameni, fie ei chiar si foarte apropiati, ci doar in Dumnezeu, pentru ca El este cel care ne randuieste viata spre mantuire, daca si noi ne dorim asta.

  Cat despre lupta pe care o ai de a nu mai savarsi pacatul, duhovnicul te poate sfatui cel mai bine cum trebuie sa o duci, insa putem lua exemplu si din invataturile altora – Sfinti Parinti, etc.
  Citeam in „Pelerinul Rus” despre un barbat care se lupta cu patima betiei – si pe care l a sfatuit un monah ca atunci cand ii vine sa bea, sau sa mearga la crasma, sa deschida Evanghelia si sa citeasca de acolo cat poate.
  Cand a primit Evanghelia, barbatul i a spus monahului:”Nu pricep nimic din ea. Nici nu sunt deprins sa citesc litera bisericeasca”, la care monahul i a raspuns:”Citeste o numai cu staruinta, chiar fara sa intelegi. Un Sfant Parinte a zis „Daca tu nu intelegi cuvantul lui Dumnezeu, totusi demonii inteleg ceea ce citesti si se cutremura”.
  Iar Sfantul Ioan Gura de Aur scrie ca insasi camera in care se gaseste o Evanghelie inspaimnta duhurile intunericului si ele nu se mai apropie de ea”.
  Si asa, cand a simtit ca i vine pofta de bautura, a deschis cartea la capitolul I Matei, si a inceput sa citeasca, si chiar daca nu intelegea nimic, a continuat tinand seama de sfatul monahului.
  Si a continuat sa faca lucrul acesta de cate ori patima il chinuia. Si cu cat citea mai mult, cu atat se usura, si in sfarsit, dupa ce a terminat cele patru Evanghelii patima betiei a disparut.

  Dumnezeu are deci grija, de fiecare in parte, si mijloceste pentru fiecare o cale de izbavire.
  Nu ti face tu griji mai mult pentru ceilalti care se lupta cu aceasta patima, caci are grija Domnul si de ei, de vor sa se schimbe. Dumnezeu nu vrea sa piarda pe nimeni, ci vrea sa ne mantuim cu totii.

  Tu acum preocupa te sa ti schimbi viata, sa fii placut lui Dumnezeu, sa implinesti poruncile Lui, si atunci va veni si izbavirea neintarziat.
  Daca in tot ceea ce ne dorim sa schimbam in viata noastra nu ne raportam la Dumnezeu, acea schimbare este vremelnica, si nu vom reusi nimic fara de El.
  Sa ne punem toata nadejdea in El, caci doar asa vom scapa de toate uneltirile diavolului.

  AMIN!

  Reply

 88. Mihai
  septembrie 3, 2009 @ 11:37 am

  Am ajuns pe acest site cautand sa-mi rezolv si eu problema. Ma masturbez foarte des, de pe la 13 ani fac asta. La inceput, nu am realizat ca este un pacat. Apoi, dupa ce viata m-a incercat mai greu m-am dus la duhovnic, m-am spovedit si am reusit sa rezist patimii, dar numai vreo 3 luni, apoi iar am inceput. Ma complexeaza gandul ca nu am putut sa rezist. Ma simt stanjenit de ce a realizat mintea mea prin inchipuirile ei. Nu stiu, imi e rusine sa ma marturisesc iar duhovnicului cu aceeasi greseala. Ce ma sfatuiti sa fac? Am inceput in ultima vreme sa-mi „testez rezistenta” si sa ma abtin de la aceasta patima! Am reusit pentru foarte putin timp, in raport cu cat am rezistat prima data! Deci, ce ma sfatuiti sa fac?

  Reply

 89. Dan
  septembrie 3, 2009 @ 12:05 pm

  Bun venit Mihai printre tinerii care vor sa puna inceput bun in viata lor.
  De sfatuit te sfatuieste duhovnicul, eu pot doar sa iti dau indemnul pe care ti l-ar da si ceilalti tineri de pe site…sa te duci neaparat la duhovnic. Sa treci peste aceasta rusine care te tine prizonier in patimi. Fara duhovnic nimeni nu scapa de nici o patima. Pentru ca noi prin duhovnicul care ne spovedeste primim iertare si vindecare. Cum ai fost sincer cu toti cititorii de pe acest site asa sa fii sincer si la scaunul spovedaniei.
  Si nu mai lasa mintea sa se infrupte in imaginatie cu lucruri spurcate. La asta te ajuta foarte mult rugaciunea. Totusi ca sa nu ma lungesc cu vorba iti recomand sa citesti asta:
  https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/02/cum-scap-de-patima-masturbarii/
  Curaj si rabdare.
  Domnul sa te aibe in paza.

  Reply

 90. cabira
  septembrie 3, 2009 @ 12:20 pm

  Sa mergi la duhovnic si sa te spovedesti de cate ori cazi.
  Cazi si te ridici, asta e calea spre mantuire.
  Rusinea este de la diavol, ca sa nu faci spovedanie curata.
  Nu trebuie sa te complexeze nici un gand – cand mergem inaintea lui Hristos, ii punem inainte toate pacatele si neputintele noastre, nu mergem sa i aratam ca de la ultima spovedanie o tinem numai in performante.
  Trebuie sa avem smerenia de a recunoaste ca suntem neputinciosi, si numai cu ajutorul Lui putem izbandi.

  Si chiar daca ne dorim cu totii sa scapam de pacate si patimi, sa nu ne asteptam ca totul sa se intample dintr o data.
  Important este sa faci marturisire sincera, si Dumnezeu, care este in ascuns si vede, iti va ajuta tie.
  Dumnezeu are atata dragoste pentru noi oamenii, incat daca am constientiza acest lucru, ne am cutremura.
  Multi tineri se confrunta cu aceasta problema.
  Cand am citit cartea lui Danion Vasile „Tinerii si sexualitatea”, m am inspaimantat de cat de multe patimi pot pune stapanire pe tinerii din ziua de astazi.
  Am citit marturii sincere ale celor care se lupta cu patima desfraului, a malahiei, care cad, si cazand, nu raman in deznadejde, ci se ridica.

  Redau mai jos, mesajul unei tinere, extras de pe site ul Maicii Siluana, pentru un tanar care se lupta cu pacatul malahiei.

  „Cuvioasã maicã,
  Dacã îmi permiteti, as vrea sã dau un sfat unui bãiat care v-a scris cã este malahist si cã se simte în fundul iadului.

  Si eu am fãcut acest pãcat încã de când aveam patru ani. Apoi am întrerupt câtiva ani, iar pe la 16 ani l-am reluat, si am tinut-o asa pânã pe la 19 ani, când am început sã mã spovedesc si, desi mã hotãram sã nu mai fac, tot se întâmpla o datã la câteva luni sã recad în acest pãcat. Foarte greu îmi era sã spun din nou la spovedanie ce am fãcut. Aveam o mare rusine, si chiar încercam sã minimalizez acest pãcat, pentru cã doream sã mã împãrtãsesc si stiam cã pentru acest pãcat se dã un an de zile oprire de la Sfânta Împãrtãsanie.

  Ce vreau sã vã spun („gura pãcãtosului adevãr grãieste”): La acest pãcat contribuie mult imaginatia, care poate fi stimulatã de imagini sau de sunete. Deci eu ajunsesem sã ajung la excitare si chiar la mai mult decât atât, doar auzind ce fac noaptea vecinii mei de dedesubt. Deci acest pãcat, malahia, perverteste chiar creierul, si oricât de mult l-ai spovedi, nu se pot sterge din creier si din imaginatie toate relele.

  Si acum, sfatul meu pentru bãiatul respectiv:

  1. Sã spovedeascã sincer si fãrã rusine tot ce face si tot ce îsi imagineazã.
  2. Pentru a se curãti de toate pãcatele, sã participe sãptãmânal la Sfântul Maslu (eu am participat la un Maslu la o mãnãstire si acolo m-a cuprins un plâns mare si m-am simtit usurata ca fulgul la sfârsit, si atunci am înteles cã aveam pãcate care doar asa mi se iertaserã).
  3. Sã nu deznãdãjduiascã (desi cel viclean îl aduce la deznãdejde, pentru cã sufletul lui este slãbit din cauza malahiei si gãseste teren prielnic).
  4. Sã aibã mare grijã când se împãrtãseste. Sã nu forteze mâna duhovnicului si sã se împãrtãseascã doar când simte el cã este pregãtit, sau când i se indicã de cãtre duhovnic.
  5. Si evident, sã nu se mai uite deloc pe internet la toate porcãriile acelea, ci sã fuga de ele. Nu e mare lucru. Cu putinã vointã, poate reusi.
  Vã multumesc si rugati-vã si pentru mine.

  Andreea”

  Curaj Mihai, Domnul te va izbavi!

  Reply

 91. florinm
  septembrie 3, 2009 @ 12:25 pm

  @Mihai, cel care iti da rusine acum sa te marturisesti, tot el (diavolul) ti-a luat-o atunci cand ai savarsit pacatul. Deci calca sarpele pe cap, calca-ti rusinea asta de acum si mergi si spune duhovnicului, la spovedanie, pacatul tau. Rusinea aceasta pe care o simti acum chiar te ajuta la spovednaie, sa stii. Deci intoarce aceasta rusine in favoarea ta, nu asculta gandurile rele, de deznadejde, ale diavolului.
  Doamne, ajuta!

  Reply

 92. florinm
  septembrie 3, 2009 @ 2:01 pm

  @robert, o intrebare…
  Ai scris mai sus: „Acum am inceput alta lupta sa reusesc sa numai fac, dar imi dau seama canu e chiar asa cum zic multi pe aici ci e o lupta continua cu timp si fara timp”
  Cine spune ca nu e chiar asa, si unde?
  Eu pot sa te asigur ca NIMENI de aici nu a spus ca nu e o lupta continua cum pacatele de genul asta. Nimeni.
  Dar nu folosi asta ca pe o scuza. In pacatul malahiei cazi foarte usor din mandrie, cum ajungi sa gandesti: „am scapat, sunt imun”, esti pe buza prapastiei.

  Reply

 93. D
  septembrie 3, 2009 @ 8:10 pm

  @robert, @Mihai – eu unul nu cred ca ar fi bine sa ne concentram pe lupta,pe nevointa noastra.
  Cred ca e mult mai de folos sa constientizam ca de fapt noi nu putem nimic ! Dovada sunt caderile noastre repetate, chiar atunci cand credem ca nu vom mai cadea. Si sa intelegem ca aia suntem noi, aceia din caderi. Cand suntem cel mai jos, atunci suntem noi cu adevarat.
  Dar asta nu este un motiv de deznadejde, ci de cunoastere de sine ! Astia suntem cu adevarat noi; si atunci cand suntem mai mult decat atat, inseamna ca este mila si harul Domnului. Si da, Domnul ne poate face sa fim mult mai mult decat atat !

  In El sa ne punem nadejdea, nu in fortele noastre, si nu vom fi rusinati ! Domnul doar atat asteapta, sa ne punem nadejdea numai in El.

  Si fara rusine de spovedanie. De cine ne e rusine,de preot ? Dar ce treaba am eu cu preotul? El este doar intermediarul intre mine si Dumnezeu. Eu cu Dumnezeu trebuie sa „ma rezolv”. Si El oricum stie ce am facut.

  Doamne ajuta!

  Reply

 94. robert
  septembrie 3, 2009 @ 8:27 pm

  @florinm – florine ai dreptate. dar era un articol tot pe aici pe site care zicea cu o usurinta de parca nici nu avea treaba cu patima asta. Am facut o perioada apooi m am lasat si am scapat, cam asuna suna pe scurt. Sa fim seriosi cine nu se confrunta cu asta nu stie ce zice. Si cum zici si tu orice patima ai nu e chiar usor sa scapi si nici nu stii cand reapare.

  Reply

 95. robert
  septembrie 3, 2009 @ 8:32 pm

  @D – stii poate e asa cum zici tu, dar crede ma ca stiu ce zic si pe mine m a ajutat Dumnezeu, dar El nu te ajuta si tu nu faci nimic. Cat despre duhovnici aici depinde ce noroc ai, dar prea putini pregatiti sa faca fata si ami mult critici si rusine incat a doua oara numai treci si nici biserica nu iti mai trebuie. Pacat ca biserica e singura care ne poate ajuta, dar unii preoti nu toti iti fac si mai rau.

  Reply

 96. D
  septembrie 3, 2009 @ 8:39 pm

  A ne recunoaste si contientiza totala neputinta si te increde in Domnul nu numai ca nu inseamna „nimic”, dar este esential.

  Apoi,numai in noroc nu sta gasirea duhovnicului. Asa cum El ni le da pe toate,Domnul ne da si duhovnicul, dupa cat de mult ne dorim si dupa cat de pregatiti suntem pentru a primi si INFAPTUI cuvantul duhovnicului. Lucrurile acestea nu se inteleg dintr-o data.

  Rabdare si nadejde !

  Reply

 97. robert
  septembrie 3, 2009 @ 9:25 pm

  @D – odata de esti dezamagit de cineva te mai intorci inapoi?

  Reply

 98. robert
  septembrie 3, 2009 @ 9:26 pm

  @D- dar sa lasam astea ca aici tb sa gasim cv sa scapam fiecare de patima pe care o are fie ea mai usoara sau mai grea. Eu din experienta zic ca usor e sa te lasi prima data, dar greu e apoi sa te mentii.

  Reply

 99. florinm
  septembrie 3, 2009 @ 9:29 pm

  Draga Robert,
  articolul acela, la care te referi, a fost scris de un tanar. Eu il cred ca l-a scris cu sinceritate, caci si eu, la inceput, cand am scapat de masturbare, gandeam la fel ca el, pana cand m-am lasat amagit de diavol si mi-am pierdut increderea, am uitat ca pot!
  Deci cel care a scris articolul chiar crede ca a scapat de masturbare! Si chiar e posibil sa scapi dintr-o data.
  Numai ca trebuie sa fii FOARTE atent la toate gandurile, sa te spovedesti des, sa te rogi mult, sa fii foarte curat, sa ai OCHIUL CURAT – mai ales asta.
  Paza gandurilor este cea mai importanta nu doar in patima asta, ci in toate. Si nu este imposibil deloc. N-am spus ca e simplu, dar nici imposibil nu e! La Dumnezeu nimic nu e imposibil, din cele folositoare noua. Totul depinde de taria noastra.
  Sper ca nu te-ai suparat cumva ca am alta parere decat tine, dar crede-ma ca stiu astfel de oameni si ei sunt ca o intarire pentru mine.
  Doamne, ajuta!
  Si ai nadejde, draga Robert! Nadejde, nu mandrie.

  Reply

 100. Dorian
  septembrie 4, 2009 @ 12:39 am

  Voi nu v-ati masturbat niciodata din credinta, sau din faptul ca intotdeauna ati avut o femeie langa voi? Sa va mai zic ceva : masturbarea te duce in iad(nu contest), atunci si desfranarea te duce mai rau in iad…pentru ca desfranarea se foloseste de corpul altuia…asa ca nu le faceti pe ambele! cand tu zici acolo ca masturbarea e mai rea ca desfranarea faci o mare greseala!!! ambele sunt rele! voi vorbiti, dar adevarul e ca oamenii aia se schimba la timpu lor…nu cand vreti voi. Dumnezeu are judecatile Lui, caile Lui, gandirea Lui care sunt altfel decat va inchipuiti voi, puritani wannabe. Da, masturbarea este un non-sens! Nu are SENS! Am ajuns si eu la aceasta concluzie la 23 de ani ai mei! Dar repet, nu comparati pacatele paici ca nu-i bine! MAi ales sa zici ca desfranarea ar fi mai „usoara”. Cand zici asta tii cont si de ce crede Dumnezeu, sau doar ti se pare ca e mai „fun” in doi si deci desfranarea e mai „buna”?! Cum e? Eu stiu raspunsul stai lin.

  Reply

 101. Dorian
  septembrie 4, 2009 @ 12:40 am

  Iertati-ma daca v-am ofensta cu ceva! Mii de scuze!

  Reply

 102. Dorian
  septembrie 4, 2009 @ 12:41 am

  Cine iubeste oamenii nu zice ca desfranarea e mai „ok”! Ambele sunt „ne-ok”.

  Reply

 103. Dorian
  septembrie 4, 2009 @ 12:55 am

  Am auzit de asemenea un caz care m-a infricosat! Un baiat de 23 de ani relata pe un site gen asta ca a ajuns la 23 de ani, se masturbeaza de mic, si in sfarsit, la 23 de ani ai lui…are probleme mari de sanatate. Nu mai are „lichid” daca ma intelegeti. Acum nu mai stiu ce i s-a mai petrecut, paote saracul si-o fi revenit…dar aveti grija inca un motiv..sanatatea. Dar revin la chestiunea mentalitatii…trebuie sa ai o anumita mentalitate mai frate!!! Ca altfel nu tii la ispite. Va asigur! Si in cele din urma, cand stii ce sa faci, trebuie sa alegi doar, si nu e greu de ales binele. Cei ce stiu vor fi osanditi mai tare decat cei care nu stiu sau stiu mult mai putin.

  AMBELE PATIMI SUNT DISTRUGATOARE! FIECARE IN FELUL EI!

  Reply

 104. Dorian
  septembrie 4, 2009 @ 12:56 am

  noapte buna! somn pufos

  Reply

 105. Mihai
  septembrie 4, 2009 @ 2:44 pm

  Va multumesc foarte mult pentru sfaturi! O sa incerc sa-mi revin. Pe de alta parte, ii dau foarte mare dreptate lui florinm in chestiunea cu ochii. Am reusit sa ma abtin ceva vreme de la aceasta patima, asta prin martie. Ei, am observat ca vedeam lumea altfel. Poate pare mai romanesca exprimarea mea, dar vedeam altfel pe o fata, pe orice fata mai ales cele frumoase( din punctul meu de vedere). Nu le mai vedeam latura lasciva, ci numai o frumusete de contemplat, admirat si dorit. Dar nu o dorinta pentru placeri lumesti!

  Reply

 106. senzatie
  octombrie 8, 2009 @ 5:09 pm

  Dan nu mai vorbi aiurea 🙂 masturbarea e un lucru normal la fel cum mananci dormi etc esti un incult esti prea mult controlat de religie Dumnezeu nu near putea pedepsi pentru ca facem un lucru normal nu este pacat 🙂 masturbarea te pregateste pentru actul sexual da dovada de maturitate haide salut 🙂

  Reply

 107. Viorel
  octombrie 8, 2009 @ 6:04 pm

  @ senzatie
  Daca nu ai fi insurat cu „fica lui Aron Pumnul”, ai sti poate sa scrii corect din punct de vedere gramatical

  Reply

 108. ionutz
  octombrie 8, 2009 @ 8:46 pm

  Senzatie…Sa stii ca omul contemporan nu mai e in legatura cu Hristos…Adevatul nu este relativ,Adevarul este Hristos!

  Reply

 109. stefania
  octombrie 8, 2009 @ 9:16 pm

  Sa inteleg ca mai exista si oameni care cred ca masturbarea nu e pacat…ma uimesc ma intreb cum acest lucru spurcat pe care l facem sa fie normal,de aceea Dumnezeu a dat anumite porunci si cu cat esti mai aproape de credinta ,de biserica si corect in viata ,cu cat duci o viata curata cu atat mai bine sufleteste…si ca lucru asta atat de scarbos si de urat …si cat de rau ne simtim dupa facerea lui eu chiar nu inteleg pe altii suntem cu totii rataciti,ne lipsim respectul,cum sa te ajute Senzatie ptr actul sexual sa te maturizeze???masturbarea nu face decat sa ne incuiem mai mult la minte,sa ne intunecam ,e de a dreptul oribil si trist ce ai scris

  Reply

 110. Viorel
  octombrie 9, 2009 @ 8:31 pm

  @Stafania
  Tu, pentru ca vietuiesti in lumea mica a celor ce s-au dezmeticit, crezi ca o scarbosenie ca masturbarea e pe cale de disparitie. Te inseli amarnic. In lumea mare a celor fara de Dumnezeu, acesta e ca aerul. Si e unul din cele mai mici pacate.

  Reply

 111. schwaiz
  octombrie 12, 2009 @ 8:23 pm

  wow….recunosc ca ai dreptate in ceea ce spui.
  Dar in ziua de azi , am impresia (si asa e ) ca oamenii se indeparteaza tot mai mult de Dzeu. e grav ce se intampla. Spui ca pe vremea parintilor nu exista asa ceva, dar eu nu cred. Bineinteles ca nu se facea chiar in EXCES-cum e acum, dar nici deloc.
  Realizez k e un mare pacat, dar eu unul/ana nu ma pot lasa de asta! X_X …desi mi-as dori enorm!

  Reply

 112. Viorel
  octombrie 12, 2009 @ 8:37 pm

  @schwaiz
  Nu am afirmat ca inainta vreme acest pacat nu exista.
  Daca iti doresti cu adevarat sa termini cu patima aceasta, este perfect posibil. Pentru a scapa de orice patima trebuie sa-i ceri ajutorul lui Dumnezeu. Fara el nu poti reusi nimic. Deci trebuie sa incepi cu mersul la Sf. Liturgie duminica. Apoi (dar cat mai curand posibil)sa te spovedesti si sa urmezi canonul dat de duhovnic. Pe acest blog, dupa cum vezi, subiectul e tratat pe larg, atat in articole cat mai ales in comentarii. Daca vei avea rabdarea sa le citesti pe toate cu atentie, vei afla foarte lamurit ce trebuie sa faci. Nu trebuie dacat sa vrei. Cu asa ceva m-am „ocupat” si eu multi ani de zile si am scapat doar cand m-am apropiat te Dumnezeu. Doamne ajuta!

  Reply

 113. george
  octombrie 12, 2009 @ 9:55 pm

  schwaiz
  Ajutorul de la Domnul cel ce a facut cerul si pamantul.
  Cere ajutor la duhovnic care este slujitorul lui Dumnezeu.
  Cu adevarat noi care suntem pe aici,stim ce inseamna pacatul asta, dar am nadajduit la Hristos sa scapam de acesta si am primit ajutorul cerut.
  Cereti si vi se da, bateti si vi se va deschide.
  Mantuitorul ne cheama la El:Veniti toti cei osteniti si impovorati si eu(Hristos) va voi odihni.
  Daca vrem si dam vointa noastra, propria noastra voire, Dumnezeu ne va da putere, sa ne ridicam din intunericul in care suntem.
  Doamne ajuta!

  Reply

 114. florinm
  octombrie 12, 2009 @ 11:47 pm

  Draga Schwaiz,
  Daca tu chiar iti doresti asta enorm, precum ai scris mai sus, atunci chiar poti!
  Nu stiu cat esti de apropiat de Biserica, dar sa stii ca Biserica nu e cea prezentata pe la TV. Daca vrei sa stii CE ESTE Biserica, mergi la sfintele slujbe si vei intelege, adica „vei simti” ce e Biserica.
  Nu vreau sa te stresez cu aceasta, desi acest lucru e esential: sa participi activ la Sfintele Slujbe ale Bisericii. Dar foarte importanta este ORDINEA TA INTERIOARA, pt ca in general cei care comit pacatul asta sunt oameni cam imprastiati, care ajung sa carteasca repede, sa dea vina pe altii pentru neimplinirea lor, dar si pe Dumnezeu. Pacatul asta al masturbarii prinde radacini foarte adanci si are legatura cu majoritatea celorlalte patimi, odata instalat.
  Dar sa nu-ti faci griji – daca vrei, poti! 🙂
  Pata asta iese cu vointa (ceea ce ai), hotarare (adica vointa sustinuta) si ascultare de duhovnic (adica spovedanie si tinerea canonului). Nu e greu de scapat. Daca ai nevoie sa vorbesti cu cineva despre asta, ii poti cere admin-ului adresa mea de mail (ID-ul de mess).
  Doamne, ajuta!

  Reply

 115. unpac
  octombrie 21, 2009 @ 2:21 pm

  Am si eu o intrebare . Pana acum cateva saptamani nu cadeam asa des , dar de cateva zile am inceput sa cad iar in acest pacat. Cel putin de 3 ori pe saptamana . Cad ma ridic si tot asa,mi-e rusine sa mai intru in biserica in starea in care ma aflu. Ce sa fac ? 😀

  Reply

 116. florinm
  octombrie 21, 2009 @ 7:08 pm

  unpac,
  🙂
  pai intai si intai nu intri in biserica fara sa fii spalat (si nu intelege asta ca pe vreo jignire, ci ma refer la acel lucru si loc, in mod precis)
  apoi, daca iti pare rau, de ce cazi asa des? bine, ideal ar fi sa nu mai cazi deloc, normal.
  spovedeste-te daca iti pare rau si vrei sa scapi si vrei sa nu mai repeti pacatul.
  placerea aia de cateva clipe te costa enorm de mult dupa aceea, drept dovada – supararea si regretul care iti vine „dupa”.
  deci ia hotararea sa nu mai faci si intra in biserica pregatit si spovedeste-te.
  asta inseamna sa te ridici.
  Doamne, ajuta!

  Reply

 117. Iulia
  octombrie 21, 2009 @ 7:38 pm

  Dragilor,eu am 16 anisori si vreau sa va spun ca nu ma masturbez si nici nu m-am masturbat NICIODATA…eu nu stiu cum puteti sa faceti asa ceva,adica nu stiu cum de nu va e scarba.Nu vreau sa credeti ca va judec intr-un fel sau sa credeti ca mint…Oricum faceti ce vreti,dar nu mi se pare asa de placut actul in sine pt ca dupa aceea vine amaraciunea care e de-a dreptul groaznica..(cred ca v-ati dat seama la ce m-am referit-acel sentiment de vinovatie si neputinta).

  Reply

 118. cea mai pacatoasa
  octombrie 21, 2009 @ 7:57 pm

  daca vrei sa te lasi ,rupe legaturA cu toate ispitele(tv,ganduri ,imagini),spala-ti pacatul in lacrimi si spovedeste-te si roaga-te in fiecare minut Domnului sa te ajute sa-ti pastrezi mintea curata si trupul la fel, si preda-te voii lui Dumnezeu in toate aspectele vietii tale.Doamne-ajuta.Fara ajutor prin spov si impartasire ,nu ai putere sa lupti.Daca Domnul se va indura de tine si-ti va da harul sau pentru pocainta ta sincera,apoi vei dori acel har toata viata ta, si orice pacat pe care-l faci te va face sa plangi c-ai pierdut harul si nu-l poti primi decat atunci cand te smeresti si te consideri cel mai de jos om in ochii Domnului.Si nimeni sa nu deznadajduiasca de mila Sa.abia acum am inteles ce-inseamna tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui

  Reply

 119. jan
  octombrie 21, 2009 @ 8:18 pm

  @ Iulia, felicitări pentru „reuşiă”, dar ce nu înţelegi e că malahia este o boală, iar ce se luptă că scape de dînsa, nu cu ei însişi se luptă ci cu diavolul. Cei care scriu pe aici nu se masturbează de plăcere, ei fac asta pt. că sunt munciţi de diavoli, ei nu vor asta dar uite că tot o practică.
  Nu e frumos să te iei de ei sau ele, mai bine te rogi lui Dumnezeu să-i vindece. Şi ai mare grijă cu mîndria că nu ai făcut malahie niciodată, căci au fost şi alţii care au zis EU POT şi chiar atunci au căzut.

  Reply

 120. unpac
  octombrie 21, 2009 @ 8:26 pm

  Va multumesc pentru incurajari , de spalat stiu (va ms oricum:sad:-) ;nu stiu ce se intampla cu mine de cad asa des . Imi pare si mai rau ca trebuie sa intru in Sf.Biserica(mai precis in Sf.Altar) si sa fiu tocmai eu pacatosul „baiatul din Altar”. De spovedit mi-am propus sa ma spovedesc o data pe saptamana, acum sa vedem , ma las in mila lui Dumnezeu . De fiecare data cand cad , iar apoi ma rog simt ca Dumnezeu m-a iertat , simt acea „usurare” cum scrie intr-un articol de pe site. Va multumesc mult si ruga-tiva pt mine! Doamne ajuta!

  Reply

 121. cea mai pacatoasa
  octombrie 21, 2009 @ 8:27 pm

  de unde stii iulia de sentimentul de neputinta daca nu ai pacatuit niciodata
  da,ne este scarba, de noi insine si totusi asta nu-i de ajuns ca sa te lasi.

  Reply

 122. cea mai pacatoasa
  octombrie 21, 2009 @ 8:38 pm

  nu stiu sigur,dar cred ca lupta e asa de grea pentru urmatorul motiv.in biblie scrie undeva ca Domnul curata un suflet si izgoneste diavolii de acolo,iar el umbla prin lume cautand un suflet in care sa intre, apoi se intoarce la cel de unde a fost alungat si gasindu-l curat, mai aduce cu el cativa demoni si intra din nou in acela. iisus spune ca e vai de aceia.Nu stiu daca fac o comparatie buna(astept pareri avizate),dar cred ca repetand pacatul masturbarii dupa ce Domnul te-a curatat, apoi vei cadea in mana unor ispite mai mari, o lupta cu demonii mai multi . Doamne-ajuta-ne sa nu mai pacatuim.

  Reply

 123. Ioan
  octombrie 21, 2009 @ 9:55 pm

  frate unpac..
  tin sa zic ca sunt cam exact in aceasi oala..
  16-17 ani , baiat de altar, ispite cu kg`le..
  dar parerea mea si dupa cum mi a grait duhovnicul, sa ti faci un canon impreuna cu el ca at cand mai cazi sa l savarsesti si dupa o zi sau 3 depinde cat zice el iti reiei slujba de altar..
  sfat nu ti pot da ca eu sunt pacatos doara..
  ci am obs ca daca dupa 1 zi de ex „il cam uiti” te simti mai bine, adica te bucuri de viata care tia dato Hristos nu ramai cuprins in patima in tristetea ei!

  Reply

 124. Ioan
  octombrie 21, 2009 @ 9:56 pm

  si frate florin.
  iti pare rau
  te caiesti sincer
  te lupti
  mai birui
  dar mai si cazi..
  altfel cum te ai smeri ? ca de bunavoie nu ne smerim .. numa „batuti” putin

  Reply

 125. Viorel
  octombrie 22, 2009 @ 12:24 am

  @Iulia
  „celui ce i se pare ca sta, sa aiba grija sa nu cada”

  Reply

 126. Iulia
  octombrie 22, 2009 @ 9:05 am

  @Cea mai pacatoasa
  Eu stiu despre acest sentiment de neputinta si vinovatie pt ca eu ma lupt cu alte pacate care ma chinuie de mult timp,cum ar fi judecarea aproapelui,madria,minciunica,lenea,desfranarea(si aici nu ma refer la masturbare),ignoranta fata de tot ce se intampla pe langa mine si mai sunt altele care nu-mi dau pace deloc.Si am postat acest lucru pe site pt ca mi se parea normal sa-l spun,cu gandul ca nu ma dau mare in fata voastra.Nu stiu de ce credeti ca nu exista si persoane care nu au facuto inca..eu v-am spus sincer si daca voi ati luato prea personal e problema voastra nu a mea.
  Dar ca sa stii ca eu acu 2 ani am infruntat o lupta mult mai grea,aceea ca eram rockeritza convinsa,chiar ascultam muzica satanista si ceea ce-mi treceam mie prin cap pe vreme aia erau numai prostii.Dar nu stiu cum s-a intamplat ca intr-o zi mi-a picat situl „Sfaturi Ortodoxe” in mana si am citit despre muzica rock.Din acel moment totul s-a schimbat si asa a intrat D-zeu in viata mea.Asa ca va spun si voua ca daca va rugati la D-zeu cu sinceritate,cu siguranta o sa reusiti sa-l invingeti pe diavol si orice pacat pe care-l faceti se va ierta.
  Sper ca de data asta nu am mai zis ceva sa va supere.Oricum obiectivu meu era sa va zic ca orice pacat se poate invinge cu ajutorul lui D-zeu.

  Reply

 127. Iulia
  octombrie 22, 2009 @ 9:11 am

  Si chiar imi cer scuze daca am scris commentu pe un ton ironic sau superior,chiar nu am vrut sa credeti ca eu nu sunt o pacatoasa.

  Reply

 128. florinm
  octombrie 22, 2009 @ 9:14 am

  Frate Ioan, la pacatul asta se poate renunta ORICAND. Tot ce trebuie este o hotarare puternica, astfel incat ORICAND iti vine gandul sau pofta sa ai grija sa nu cazi, sa iesi tu biruitor.
  Altfel, daca cineva se duce la spovedanie sigur pe sine ca se va mai masturba, ca va mai privi la imagini pornografice, ca isi va mai satisface pofta, nu ti se pare ca acela isi cam fura singur caciula?

  Uneori, e de inteles, caci stiu ca sunt neputincios fara Dumnezeu. Dar apoi, cand STIU ca pot si totusi ma mint, prezentand-ma in fata parintelui la spovedanie la fel ca la un interviu, spunandu-i ce vrea sa auda, fara sa am pocainta, unde mi-e folosul?

  Mai bine ne smerim punand si noi umarul, straduindu-ne sa nu mai cadem, caci nu e greu. Ii avem ajutatori pe Domnul, pe Maica Sa, pe toti sfintii, pe parintele duhovnic, pe cei care se roaga pentru noi. Ce explicatii putem gasi pentru caderea noastra in acest pacat, in afara ca nu vrem?

  Reply

 129. florinm
  octombrie 22, 2009 @ 9:22 am

  Iulia, stai linistita, nu s-a suparat nimeni, doar ca internetul e un mediu de comunicare rece, foarte greu poti reda ce simti, de fapt. Aici nu se simte tonul vocii, privirea, mimica fetei etc.
  Nici tu nu fii suparata pe cei care te-au atentionat, au facut-o din acelasi motiv ca si tine: au vrut sa ajute si ei, cum pot.
  Stim si noi ca sunt persoane care nu s-au masturbat, dar iti repet si eu (sper sa nu te superi): roaga-te in primul rand pentru tine, sa iti pastrezi aceasta feciorie cat mai mult posibil (pana la casatorie) si mai roaga-te Domnului permanent sa te ajute sa nu cazi in altele mai mari. Spovedeste-te si stai aproape de Sfanta Biserica. Si vei ajunge la casatorie cu trupul si cu mintea curate, fiind pentru sotul tau cel mai frumos dar.
  Doamne, ajuta!

  Reply

 130. unpac
  octombrie 22, 2009 @ 3:15 pm

  Asa este Ioane . Esti cumva pe la vreo scoala teologica:D:D? Te intreb din pura curiozitate.

  Reply

 131. Ioan
  octombrie 22, 2009 @ 5:37 pm

  nu frate unpac..
  sunt la un liceu normal.. profil real..
  dar da, doresc sa urmez calea teologiei(si a preotiei:D).. tu esti la seminar?

  Reply

 132. unpac
  octombrie 24, 2009 @ 6:57 pm

  Da.

  Reply

 133. Ioan
  octombrie 25, 2009 @ 7:32 pm

  frate unpac, banuiesc ca ai id de mess.
  mi l poti comunica oare?

  Reply

 134. unpac
  octombrie 25, 2009 @ 10:10 pm

  Reply

 135. unpac
  octombrie 25, 2009 @ 10:10 pm

  long.story13

  Reply

 136. NihilSineDeo
  octombrie 25, 2009 @ 10:44 pm

  1. Noi credem in Hristos si in integralitatea Bisericii Ortodoxe.
  2. Biserica, nici credinta nu ne controleaza…noi suntem liberi sa credem ce vrem, sa facem ce vrem…Am ales sa credem…sau poate nu noi am ales.
  3. Cand vorbim despre credinta si Hristos, in cea mai mare parte, nu cautam sa explicam logic.Noi simtim, de asta credem. Nu totul poate fi explicat logic. Iar cele mai importante si mai frumoase taine ale existentei umane, precum si cele ce depasesc sfera umana…nu le putem explica, dar le putem simti.
  4. Noi consideram masturbarea un pacat, iar eu personal, consider masturbarea ( nu in toate cazurile) si un factor de declansare a multor probleme psihice…depresie, complexe, obsesie si as putea continua, dar nu are rost.
  5. Nu ne eticheta, cel ce citesti ce scriem noi aici, drept inculti, prosti, stupizi, ilogici, demodati, rupti de realitate etc. Cine esti tu sa pui o eticheta unui om pe care nu il cunosti? Stai cu el zi de zi, secunda de secunda, ca sa poti afirma ceea ce afirmi? Poate nu suntem foarte culti, dar multi de aici avem o facultate in curs sau terminata, mai mult sau mai putin „invatata”, poate suntem prosti uneori, dar nu mereu, stupizi uneori, dar nu mereu, ilogici uneori, dar nu mereu. Niciodata demodati…pt. ca moda nu exista in materie de credinta si fiecare gandeste dupa puterea lui, influentele din viata lui, educatie etc. Gandirea matura este la moda intotdeauna, iar credinta nu este copilareasca. Nu suntem rupti de realitate, ci suntem puternic ancorati in ea. Din pacate, as putea spune. Ar fi bine sa fim cu picioarele pe pamant si cu mintea si sufletul la cer…dar suntem mai mult cu mintea si sufletul…tot pe unde sunt si picioarele.
  7. Iarta-ma daca iti par mandra…dar te rog…lasa-ne sa credem ce credem si nu rade de credinta noastra, nu rade de Hristos, nu rade de iubirea noastra pt. El. Nu am pretentia sa intelegi ce credem si simtim noi, pt ca nu o sa poti intelege niciodata cu mintea..Dar am pretentia sa ne respecti crezul si incercarile noastre de a ne controla ceea ce noi numim PACATE.
  8. Eticheteaza-ma pacatoasa, daca vrei, si cearta-ma, daca vrei…pt. ca de pacatuit, pacatuiesc aproape in fiecare secunda a existentei mele constiente si inconstiente, si nu trebuie sa fii cu mine nici macar o clipa ca sa fii sigur de asta.
  9. Imi cer din nou iertare pt orice am scris gresit si fie ca Bunul Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sa ne intareasca in lupta cu pacatele.

  Reply

 137. Viorel
  octombrie 25, 2009 @ 11:13 pm

  @NihilSineDeo
  Iti multumesc!Citind elucubratiile tale, mi-am amintit din ce imbecilism m-a scos Dumnezeu.

  Reply

 138. raul
  octombrie 26, 2009 @ 7:02 am

  @NihilSineDeo
  Cred ca cu art tau ai dat o in bara. adica fara suparare dar exact cum nu i ar interesa pe crestini. pt tine e pacat, iar la noi e ceva normal si nu conteaza. cam asa suna. atentie ce spui ca ii faci pe toti sa creada ca procedeaza corect.scz daca te ai suparat, dar asta e parerea mea.

  Reply

 139. raul
  octombrie 26, 2009 @ 7:11 am

  Mai bine ne ai ajuta cumva decat sa ne tratezi cu indiferenta. Si o mica completare la 5: nu studiile il fac pe om ca nu prea cred eu ca Dumnezeu o sa te intrebe cate mastere si doctorate ai sau ce mare profesor universitar ai fost, doar sufletul conteaza cel mai mult. Te rog sa ma ierti poate par putin rautacios, dar eu unu care nu prea le am cu teologia asta am inteles din art.

  Reply

 140. Sirov
  octombrie 26, 2009 @ 6:09 pm

  Masturbarea nu este decat o descarcare de energie a organismului si inlocuieste contactul sexual cu o femeie de care un organism matur si sanatos are nevoie. In momentul in care un barbat intretine raporturi sexuale regualate cu o femeie(iubita, sotie) nu cred ca mai are nevoie de masturbare. Nu mai vorbesc de faptul de a avea o sotie excesiv de dornica.
  Doamne ajuta!

  Reply

 141. NihilSineDeo
  octombrie 26, 2009 @ 7:30 pm

  @raul
  Imi cer iertare din inima pt. tot ce am scris eu si te-am tulburat.
  Care articol? Unde este articolul meu? Eu am scris un comentariu, atata doar, gresit cu siguranta, caci nu am pretentia sa am dreptate, ci sunt aici, ca si voi, ca sa invat, sa vorbim. La ce indiferenta te referi?
  Legat de 5, unde am afirmat eu ca studiile il fac pe om? Nu este vorba de relatia om – Dumnezeu aici, ci despre relatiile dintre noi, oamenii. Eu ma refer la faptul ca noi ne etichetam de cele mai multe ori, unii pe altii, dupa criterii nepotrivite..Ai mare dreptate cand zici ca sufletul conteaza la om. Ce are omul mai presus de suflet? Si ce este omul fara Dumnezeu?
  „Fara suparare”…nu am cum, sa stii. Cum sa nu ma supar eu pe mine ca te-am tulburat si poate te-am suparat pe tine? Nu e vina ta ca ti-ai exprimat tulburarea…ci e vina mea ca te-am tulburat. Te rog eu mult sa ma faci sa inteleg mai clar ce anume te-a deranjat, caci cu siguranta nu am stiut sa ma exprim, ori asta e o greseala grava din partea mea. Ce ai inteles? Iarta-ma inca o data, te rog eu mult.

  Reply

 142. florinm
  octombrie 26, 2009 @ 7:35 pm

  Sirov, ca barbat casatorit ce sunt, iti spun ca afirmatia ta cf careia „In momentul in care un barbat intretine raporturi sexuale regualate cu o femeie(iubita, sotie) nu cred ca mai are nevoie de masturbare” nu e adevarata, ca sa numai zic de celelalte – de-a dreptul aberante.

  MASTURBAREA este o patima si asta iti este foarte simplu de verificat – ca este pacat se vede simplu din faptul ca dupa ce te masturbezi, simti acel regret – si sa nu-mi spui ca nu-l simti, pt ca nu te cred…
  Masturbarea urmareste pe cel care a practicat-o toata viata si niciodata nu poate afirma cu adevarat ca a scapat de tot de ea.

  Nicolae Paulescu, savantul roman in medicina, scrie intr-o carte de-a sa: „In spital veti gasi si pe desfranatul care, nepricepand sau batandu-si joc de importanta instinctului genital, al carui scop este reproducerea, – nu vede intr-insul decat un mijloc de a-si procura gadilituri placute si abuzeaza de actele generarii, pana devine tabetic, sau contracteaza boli, pe care poporul le numeste, pe drept cuvant, rusinoase.”

  Lasa-i pe aceia care iti soptesc in urechi (sau chiar iti racnesc) ca masturbarea e buna, ca te ajuta la nu stiu ce eliberari, descarcari de energie – in felul acesta iti vei pierde nu doar sufletul, ci si trupul – nu vei mai avea placerea de a fi cu sotia ta, la fel ca si atunci cand nu faci pacatul asta al masturbarii.
  Nu fii obsedat dupa fete/femei, cu toate ca acum, in zilele si in lumea asta, acesta este un subiect care ni se serveste obsedant, in fiecare clipa: sex si aluzii la sex. Incearca sa inchizi ochii si urechile la astfel de tentatii. Suntem tineri, dar viata inseamna atat de mult, in afara de sex! Poate vei zice ca stii, dar daca ai sti cu adevarat, nu ai mai face afirmatiile de mai sus.
  Ce diferenta intre a sta cu o fata pe o banca, in curtea Bisericii, abia atingandu-va degetele si avand frica de a va saruta pentru ca v-ar vedea Doamne-Doamne, si a sta cu ea in coltul vreunui club sau parc, dand drumul pornirilor patimase, asa-zis (si de altfel adevarate, dar in casatorie) tineresti, firesti… Nu-ti fura singur caciula, amagindu-te ca masturbarea e inofensiva, ca te-a si inrobit deja, afirmand asta. Doreste-ti, in schimb, sa fii cel care trebuie sa fii, cel care vrea Domnul sa fii – nu e deloc greu.
  Doamne, ajuta!

  Reply

 143. jan
  octombrie 26, 2009 @ 11:47 pm

  @Sirov, descărcrea de energie este defapt o pierdere de energie, şi de multe altele cum ar fi încrederea în sine şi vitaminele. Cine a practicat un sport (orice afară de culturism) ştie bine că masturbarea şi orice fel de contact sexual este interzis, au fost scrise zeci de tratate despre performanţa în sport şi toţi sunt de acord că abstinenţa înseamnă aur.

  Reply

 144. raul
  octombrie 27, 2009 @ 12:23 am

  @NihilSineDeo
  Stai linistita, nu te supara! E un comm cu subinteles, dar multi ar intelege adevaratul lui sens. Nu iti fa probleme de aceasta. Si o mica completare cu studiile: daca ne legam de ce e lumesc ne amagim singuri. Si eu sunt student si am cunoscut multi oameni cu putine clase, dar care aveau un suflet asa mare ca m au uimit. Si un mic exemplu duhovnicesc – Cuviosul Siluan Athonitul. Iertare pt primele doua comm. Poate eram putin supy, tb sa fiu mai calculat.

  Reply

 145. Viorel
  octombrie 27, 2009 @ 1:02 am

  @NihilSineDeo
  Imi cer iertare pentru afirmatia de mai sus, recunosc ca am citit in fuga postarea ta, si am inteles-o pe dos.

  Reply

 146. Flavian
  octombrie 27, 2009 @ 10:10 am

  As vrea sa supun atentiei urmatorul subiect, deloc de neglijat in opinia mea.
  In aceasta lume a aparut la un anumit moment un fenomen care se numeste pornografie.
  In prezent, acest flagel afecteaza cumplit de mult si mica noastra tarisoara.
  Ce este foarte interesant este faptul ca se vorbeste mult despre sex, prostitutie, droguri, alcool, tutun, dar nu se vorbeste de cel mai rau dintre toate: masturbarea, ca si consecinta a pornografiei. Este adevarat ca onanisti au existat din vremuri indelungate. Dar in ziua de astazi, datorita existentei pornografiei – pe internet mai peste tot sub toate formele, la T.V. (in special pe anumite programe si dupa miezul noptii), la tarabele cu ziare si reviste, C.D.-uri, DVD-uri etc. – masturbarea este incurajata si exacerbata.
  Ma refer la faptul ca exista oameni care nu au ca si inclinatie naturala voyeurismul si onanismul, dar datorita pornografiei devin onanisti cronici. Mai mult, pornografia exacerbeaza masturbarea. O persoana care va privi filme sau imagini porno sau sexy timp indelungat se va masturba de mai multe ori decat in mod obisnuit, pana la epuizarea psihica si fizica.
  Ca sa spunem lucrurilor pe nume PORNOGRAFIA genereaza implicit ONANIE colectiva, cu efecte destul de nocive asupra individului si a societatii in general.

  Nu reusesc sa inteleg cum de Biserica se opune atat de vehement legalizarii prostitutiei, homosexualitatii, drogurilor si nu se opune pornografiei, fara sa ia nimeni masuri. Acest subiect nu se prea discuta si nici nu este luat in serios!
  Din pacate, realitatea este cu totul alta. Este plin de adolescenti si tineri internati la psihiatrie, deci la niste varste fragede, cu diferite tulburari psihice: fobii, atacuri de panica, obsesii compulsive, sindrom de oboseala cronica, epuizare psihica insuportabila, depresii etc. Medicii psihiatrii pot recunoaste ca majoritatea acestor tineri au practicat EXCESUL DE MASTURBARE – da, intr-adevar se poate vorbi de exces de masturbare datorat…pornografiei.
  De ce nu ia societatea masuri? Pentru ca industria porno aduce foarte multi bani.
  Dar pana cand? Barbatii care se masturbeaza intens sunt vlaguiti de energia vitala, sunt tot timpul obositi, incep sa aiba disfunctii sexuale, tulburari psihice. Le este afectata sanatatea, cariera profesionala, familia, linistea sufleteasca, performantele mentale/intelectuale si uneori chiar viata. Nici cu femeile nu stam mai bine…
  Ca sa nu mai vorbim de sufletul omului, care prin pornografie se perverteste, iar masturbarea efectiv il ucide.
  Iar noi toti stam cu mainile in san, in timp ce milioane de tineri stau pe internet pe site-uri porno sau se uita in miez de noapte la reclame si filme sexy/erotice, implicit se masturbeaza de mai multe ori pe zi/noapte din pacate si isi ruineaza sanatatea, viitorul si viata lor.

  Si sa nu spuna cineva ca este alegerea lor, ca pot sa nu o faca! Asta este cea mai mare ipocrizie. Degeaba pui bulina rosie cu 18+, adolescentul de 14-16 ani se va uita cu siguranta dupa ora 12 noaptea la asemenea filme (din curiozitate macar).
  E normal ca orice fiinta umana sa se excite la vederea acestor secvente si e normal ca pentru a scapa de tensiunea creata sa se masturbeze.
  Asa ca acest flagel care a impanzit planeta se manifesta si in tara noastra. Tinerii se uita la actorii porno cum fac sex (in diferite ipostaze, in grup etc. etc. etc.), isi doresc si ei sa puna in practica, dar pana una alta practica cu brio onania.
  Toate institutiile statului, inclusiv Biserica, opinia publica nu au ce face si privesc subiectul in mod tacit, in timp ce mii de oameni din tara asta merg pe o cale gresita.
  De ce ne mai miram ca suntem in plina criza morala si de valori? Se va ajunge ca in Olanda? Sa se faca sex prin locuri publice – in acest caz nu o sa mai fie nevoie de pornografie, o sa existe live.
  De ce nu se gandeste nimeni la protectia copiilor, a tinerilor, care reprezinta viitorul acestei tari?
  In China site-urile porno sunt interzise cu desavarsire. Poate pentru ca rasa asiatica se poate autodisciplina mai bine.

  Ma doare sa aflu ca din ce in ce mai multi tineri sufera de acest viciu, aceasta dependenta: pornografie-masturbare. Si ca tot mai multi ajung pacienti la psihiatrie, iar sufletul le imbatraneste la 20 si ceva de ani.
  Ce poate face o persoana de unul singur impotriva unui sistem care accepta ceva distrugator, ca pe ceva normal?
  E nevoie de mai multi.
  Haideti sa ne trezim cu totii…intr-o lume in care sa poti sa dai drumul la T.V. si sa nu iti fie teama ca dai numai peste mizerii, sa deschidem internetul iar la o apasare de tasta sa vizionezi (de multe ori fara sa vrei) intimitatea altor oameni, cu tarabe / chioscuri care afiseaza ostentativ femei dezbracate, ca si cand ar fi cine stie ce cucerire asta.
  Avem copii mici, care vor creste, vor ajunge adolescenti. Ce fel de oameni vrem sa devina? Ce modele le dam?
  Femei (semi)-dezbracate pe strada, fara pic de pudoare, pustoaice de liceu versate….Asta este tot ce putem ajunge ca oameni?
  Nu mai este nici un pic de bun simt?
  Haideti sa luam o atitudine cu totii – sa vada ca ne pasa cu adevarat de noi.
  Altfel, suntem CU TOTII VINOVATI DE MIZERIA IN CARE NE AFLAM !!!

  Reply

 147. admin
  octombrie 27, 2009 @ 10:21 am

  Avem un articol pregatit chiar pentru problema ridicata de tine Flavian. Il vom publica maine. Ai pus punctul pe „i”, mai bine spus pe rana.

  Reply

 148. unpac
  octombrie 27, 2009 @ 12:18 pm

  Foarte frumos Flavian !

  Reply

 149. florinm
  octombrie 27, 2009 @ 12:41 pm

  Sunt atatea si atatea carti, articole, dezbateri din care se vede clar ca Biserica se opune pornografiei! De unde ai inteles, Flavian, ca Biserica nu face asta? Si ce ar trebui sa faca, sa dea cate un comunicat oficial pentru fiecare pacat? Sau vrei ceva manifestatii de strada, eventual cu aruncari de rosii si oua in fetele cu fuste scurte? Sa fim seriosi! Lucrurile astea tin si de educatie, sunt lucruri care se cunosc de catre toti. Se stie, de exemplu, ca Biserica e total impotriva avortului si totusi se practica sub diferite forme.

  Reply

 150. Mihai
  ianuarie 1, 2010 @ 1:54 pm

  Am si eu vreo 2 probleme, iar:

  1. M-am ridicat si iar am cazut. Iar am facut pacatul. Macar pana acum am descoperit si partea plina a paharului si ca daca ma abtin ma simt alfel si am incredere in mine. Aici imi permit sa marturisesc asta si nu ca o lauda, ci ca pe o descoperire personala. Sa imi fie iertata orice tentativa de lauda. Vreau sa ma spovedesc, dar aici intervine o a2a problema.

  2. Astazi am fost la biserica si am ascultat cu foarte mare atentie cat a citit preotul pe cei de la vi. Nu mi-am auzit acatistul deloc. Am fost atent si and a facut rugaciunea speciala de Sf.Vasile. Nu am auzit acatistul meu. Nu stiu ce face sau cum se face cu cititula ta, dar nu vreau sa imi fac pacate. Cum sa procedez? In plus, in Bucuresti, am descoperit un preot care mi-a placut asa cum a vorbit cu mine. Fac vreun pacat daca ma duc sa ma spovedesc la preotul acesta de la Bucuresti, chiar daca nu imi e duhovnic?

  Nu stiu, m-a mahnit ce s-a intamplat astazi si nu vreau sa il judec si sa imi fac pacate. Oricum, Dumnezeu ne pomeneste El pe fiecare, dar am o opozitie sufleteasca. Ce ma sfatuiti?
  Cum sa procedez?
  As vrea, daca se poate, o parere a unui preot. Nu vreau sa fac vreun pacat.

  Reply

 151. Bogdana
  aprilie 9, 2010 @ 7:47 pm

  Nu am citit comment-urile si dau copy la un comentariu pe care l-am scris tot intr-un articol despre masturbare, si pt a ii face si pe altii sa creada in puterea Lui Dumnezeu!

  Eu am fost ispitita in oricare ora in care ma aflam la calculator sa ma uit la asemenea materiale si sa ma masturbez .. 🙁 Si dupa ce m-am spovedit pentru prima oara si mi s-a dat canonul de a citi Paraclisul Maicii Domnului pur si simplu ispita a disparut pt o multa perioada de timp. Fara sa cred asa mult in Dumnezeu, a fost prima minune de care mi-am dat seama caci minuni ni se intampla de cand ne nastem.
  Niciodata nu o sa uit ajutorul Maicii Domnului pt aceasta minune, minune care ni se intampla de fiecare data dupa spovedire caci ne sunt iertate pacatele si Iisus se jertfeste incontinuu pt noi!

  Reply

 152. Bogdana
  aprilie 9, 2010 @ 7:50 pm

  e adevarat m-am spovedit f tarziu, eram cea mai mare din grupa copiilor care se spovedesc pt prima oara mi-era f rusine :-)) Si cred ca aveam in jur de 12 ani clasa a 6-a a 7-a

  Reply

 153. mhn24
  septembrie 9, 2010 @ 11:39 am

  Oricum
  Eu nu m-as masturba nici daca as fi condamnat la o ivata in iad. ;-))

  Reply

 154. Sunt al Lui Hristos
  decembrie 8, 2010 @ 11:13 pm

  Crezind in Hristos putem fi garantati 100% ca avem viata vesnica. Nu ca o vom avea ci o avem la sigur daca credem in El. Cit priveste viata mea de ucenicie, Dumnezeu i-mi da putere sa tre biruitor peste toate aceste pacate, singur eu nu pot nimic. Pur si simplu nu ma ispravesc, Doar D-zeu are putere in viata mea. Amin !

  Reply

 155. anonim
  decembrie 15, 2010 @ 5:02 pm

  urasc religia

  Reply

 156. Dan
  decembrie 15, 2010 @ 8:46 pm

  Ce ti-a facut tie religia de o urasti atat?
  Si te ajuta cu ceva ura asta?

  Reply

 157. Guest
  ianuarie 8, 2011 @ 11:03 am

  Deznadejdie !
  Din cele mai Vechi timpurii se masturbau oamnii…exista si in Biblie un paragraf care spune ca ere un anume care isi varasa samanta sau ceva de genu il stiam Dar si acolo se spune ca este un pacat mare , Da sincer e adevarat articolu poate ca nu avea amploare asta dar se faceau pacate din acestea ….sincer sa fiu cred ca este adevarat tot ce se spune deregleza pshic ceva nu vrei sa mai depinzi de nimni si te inchizi in lumea ta cauti lumina in intuneric 🙁

  Reply

 158. Puie Ariana Gabriela
  ianuarie 21, 2012 @ 5:16 pm

  Buna seara.Doamne ajuta.In opinia mea,omul tine in ziua de astazi mai mult spre creatie decat spre Creator.Ceea ce face omul provine din subconstient….sa spunem doar ca televizorul si calculatorul te duc intr-o lumea ireala plina de ura,pacat,mandrie, patima…Aceste lucruri pot fi indreptate numai cu ajutorul unui duhovnic bun si desigur sa vina din interiorul tau dorinta de a te schimba.O seara frumoasa tesuta de Ingeri.

  Reply

 159. laura
  mai 9, 2012 @ 6:26 pm

  Vreau sa va intreb ceva. Cum sa-i zic duhovnicului meu de acest pacat? imi este rusine. Nu stiu cum sa-i zic pt ca ce fac eu nu se numeste tocmai masturbare ( sunt inca fecioara).

  Reply

 160. Claudiu Balan
  mai 9, 2012 @ 6:35 pm

  Doamne ajută Laura!

  Laura, știu că îți este rușine, dar gândește-te că rușinea e parte a pedepsei pentru acest păcat. Pe de altă parte rușinea de părintele tău duhovnic te va ajuta ca data viitoare să fii mai puternică în fața păcatului și să nu cazi.

  Spune-i duhovnicului tău despre acest păcat așa, cu vorbele tale, va înțelege ei. Crede-mă că preoții au auzit foarte multe la viața lor, așa că nu ești nici prima, nici ultima persoană care a făcut acest lucru.

  Spune-i ceva de genul: „părinte eu păcătuiesc, desfrânez… un fel de masturbare…” va înțelege părintele. Nu trebuie să dai detalii, că nu ai venit la judecător, ci la doctor.

  Scapă de acest păcat Laura, că va avea consecințe negative asupra vieții tale pe viitor.

  Doamne ajută!

  Reply

 161. laura
  mai 9, 2012 @ 7:23 pm

  Claudiu mai este ceva. El este preotul care ma botezat si imi cunoastea familia incepand de la bunici de mai bine de 20 de ani. Imi e rusine cand ma gandesc ce va crede el despre mine.

  Reply

 162. Administrator
  mai 10, 2012 @ 9:40 am

  Laura, duhovnicul e obligat să țină secretul Sfintei Spovedanii, indiferent ce s-ar întâmplat, pentru că altfel este scos din cinul preoțesc și dezbrăcat de reverendă.

  Chiar dacă te știe de mult, cu siguranță își dă seama că tânără fiind, influențată puternic de mass-media, de toate urâciunile promovate, poți cădea în păcatul desfrânării. Du-te cu bucurie Laura și primește vindecare de la Hristos Domnul ! și vei pleca bucuroasă și ușoară ca un fulg.

  Doamne ajută!

  Reply

 163. laura
  mai 10, 2012 @ 10:38 am

  MUltumesc pt vb tale. Doamne ajuta!

  Reply

 164. Traian
  iulie 27, 2012 @ 8:25 am

  Sa nu fim ipocriti … si sa nu aruncam cu piatra! Va spun ca eu practic asta de la varsta de 12 ani. Imi este teribil de greu sa traiesc cu acest stigmat de 13 ani… Primele imagini „senzuale” s-au lipit de mine la o varsta frageda (6-7 ani). Merg mana in mana pornografia si masturbarea dar ca sa scapi de „boala” asta trebuie sa te smeresti, si apoi sa te smeresti si iarasi sa te smeresti – apoi te rogi ca la buna vreme sa te dezlege Dumnezeu de aceasta patima. Of frati si surori, este o LUPTA, am pierdut multe, dar razboiul numai lipit de Dumnezeu il poti castiga!

  Va indemn sa nu lasati copiii (ai vostrii, frati/ surori, nepoti) nesupravegheati la TV, PC, Internet, si sa va dezlege Dumnezeu la buna vreme daca si voi suferiti de aceasta patima!
  Amin

  Reply

 165. Daniel
  iulie 27, 2012 @ 9:34 am

  Este greu de îndreptat această deprindere, însă nu este imposibil. Este nevoie de duhovnic, spovedanie, împărtăşanie, rugăciune. De asemenea, este nevoie de timp, răbdare şi încredere că veţi reuşi.
  La băieţi cel mai adesea vine gândul că nu pot rezista fără masturbare, că dor organele genitale, că o să se îmbolnăvească… Nu este adevărat! Vă spun din experienţă. Când vin aceste gânduri spuneţi rugăciunea lui Iisus, faceţi-vă de lucru, ieşiţi şi faceţi o plimbare, luaţi o iconiţă în mână, faceţi ceva opus patimii. Feriţi-vă de ocaziile de a cădea în păcat – televizor, internet, ziare etc.
  Doamne ajută!

  Reply

 166. Xtrem
  iulie 28, 2012 @ 10:46 am

  salutare tuturor.Treaba sta in felul urmator: Corpul omului e supus la multe …..daca te apuci din masturbare la o varsta destul de inocenta fara sa stii ca e un pacat…..nu se c onsidera ca e pacat fara ”voia ta”? de unde stiu tinerii de 11-12 ani ca masturbarea ar fi pacat?..banuiesc ca vor afla mai tarziu….. in fine…ceea ce vroiam eu sa spun este ca atata timp cat ai ambitie si curaj si lasi la o parte tot ceea ce tine de sexualitate poti reusi. sunt si eu trecut prin asta…masturbarea si pornografia te baga in belele…ajungi sa nu te mai recunosti…sa nu mai ai creativitate…sunt multe simptome….cand te apuca ispita ia o icoana in mana sau roaga-te..du-te la biserica ..aprinde o lumanare…fa altceva in afara de a iti punea mintea in robia acestei patimi… aveti incredere in voi si veti reusi. ..la urma as dori sa stiu si eu cum sta streaba cu ”pacate fara voia ta”’ si”pacate cu voia ta” pt ca din cate stiu eu ambele se pedepsesc! Multumesc frumos

  Reply

 167. Sorin
  iulie 28, 2012 @ 11:00 am

  În legătură cu păcatele și pedeapsa lor cred că vedem lucrurile prea abstract. Problema păcatelor fără să știi a arătat-o foarte frumos păr. Rafail Noica într-o povestioară. Spunea că sufletul omului e ca o cameră foarte întunecată. Când omul citește o carte duhovnicească sau se roagă sau ascultă o predică sau în general face ceva ce îl apropie de Dumnezeu se formează mici găuri prin care intră lumină în cameră. La început când sunt primele găuri vezi doar o parte din mizerie. Cureți și se fac alte găuri iar camera se luminează și mai tare și mai vezi și alte mizerii. Și drumul creștinului e acesta: să tot facă găuri prin care să intre Lumina harului și să își curețe suflețelul. Dumnezeu nu te va pune în iad că ai făcut un păcat. Până la urmă iadul și raiul este o stare a sufletului. Dacă în inima ta domnește Hristos atunci ești în Împărăția Lui iar dacă în inima ta domnește păcatul atunci ești în iad deoarece iadul e viața fără Hristos. Cu cât lupți să îndrepți patimile din tine de care ești conștient inima și mintea ți se luminează și vei cunoaște alte patimi și păcate ce ai în tine. Nu-ți fă griji că Hristos îți va descoperi toate păcatele tale dacă lupți și vrei să fii cu El și să fii sigur că nu te va băga în iad din cauză că nu ai știu că un lucru anume e păcat. Totuși e o diferență dintre a nu ști și a nu vrea să știi sau a nu-ți păsa să știi.

  Reply

 168. Administrator
  iulie 29, 2012 @ 2:19 am

  Doamne ajută!
  Prin păcat fără voie se înțelege păcat făcut din neștiință iar prin păcat cu voie înțelegem păcat făcut cu bună știință. Ambele sunt păcate, deci aduc moartea, numai că pentru păcatele ”fără voie”, adică cele din neștiință, Dumnezeu găsește întotdeauna circumstanțe atentuante. Chiar în Sfânta Scriptură avem un răspuns al lui Dumnezeu despre asta: ”sluga aceea care a ştiut voia stăpânului şi nu s-a pregătit, nici n-a făcut după voia lui, va fi bătută mult. Şi cea care n-a ştiut, dar a făcut lucruri vrednice de bătaie, va fi bătută puţin. Şi oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, şi cui i s-a încredinţat mult, mai mult i se va cere.” (Ev. Luca 12:47-48)
  Una este să faci un păcat din neștiință, cum ar fi să vii în pantaloni scurți la Sf. Liturghie pentru că ești un copil de 14 ani căruia nimeni nu i-a spus vreodată cum este cuviincios să se îmbrace la biserică, și altceva este să vii îmbrăcat în pantaloni scurți când ai primit deja o educație bună în acest sens. Mai sunt n situații asemănătoare, în care păcătosul păcătuiește din lipsă de cunoaștere.

  Reply

 169. Ștefan Mircea
  iulie 29, 2012 @ 5:01 pm

  Cred totuși că lucrurile nu se pot pune chiar în acest context și atât de categoric. Nu cred că masturbarea duce la nebunie psihică, sunt destule studii care spun că nu există aproape nicio șansă să se întâmple așa ceva din punct de vedere medical. De asemenea faptul că părinții și bunicii noștri nu știau de așa ceva…Trebuie să fim naivi și ignoranți să credem că acest obicei sau pornirea sexuală este doar a tinerilor în ziua de azi. Eu am citit destule cărți despre obiceiurile sexuale ale popoarelor vechi și țin să vă anunț că nu e nimic nou sub soare. Am citit deunăzi cartea Delirul, de Marin Preda, unde este o scenă unde ziariștii de la o redacție, într-o cămăruță, făceau masturbare în grup de fericire că au scăpat de legionari, după insurecția legionară din 1941. De asemenea, a face un om să se simtă vinovat de propriile porniri, mai ales ca tânăr, atunci când fiecare ni le descoperim și ni le cunoaștem, e greșit. De altfel, orice om crește și și învăță din greșeli, este o etapă normală în creșterea noastră. E o mare problemă că părinții nu vorbesc cu copii lor despre acest lucru, iar eu a trebuit să aflu despre sex de la televizor, și nu de la persoane de încredere, care să-mi pună în context toate aceste lucruri. Prin înțelegere și iubire se vindecă un om de păcat, nu prin stigmatizare și rușine. Și oricum e o mare diferență între viața bunicilor de la țară, ale căror porniri nu era atât de mult stimulate și bombardate din exterior. Pentru mirenii acestui secol 21, care trăiesc în acest mediu, și în particular cei tineri ai căror hormonii sunt la un nivel foarte ridicat, atât din cauza tinereții cât și din cauza alimentației umplute cu hormoni, e cu mult mai greu decât pentru strămoșii noștri și căderea în păcat e cu atât ușoară. Doamne miluiește, pe noi, păcătoșii!

  Reply

 170. Administrator
  iulie 30, 2012 @ 10:36 am

  Myrrkhoos, nebunia are și ea formele ei, de multe feluri, nu doar cele standardizate. Crezi că o persoană care suferă de patima masturbării, patimă care merge mână în mână cu pornografia, este o persoană sănătoasă mental? Nu, o persoană care vede drept normal sexul oral sau anal, sau cu mai mulți parteneri, este o persoană dezechilibrată mintal (mai mult sau mai puțin, în funcție de gravitatea patimii). Adevărul deranjează dar asta este.
  Este adevărat că afirmația ”bunicii noștri nu știau de așa ceva” este forțată dacă o luăm adliteram, dar ideea care trebuie să se înțeleagă este că bunicii și strămoșii noștri nu erau împătimiți de această meteahnă cum sunt generațiile de astăzi. Masturbarea era atunci o excepție în rândul tinerilor, nu o regulă.
  Cât despre greșeli, niciodată nu a fost recomandat în ortodoxie ca omul să învețe mai întâi din greșeli, ci să învețe ascultarea ca să nu cadă în greșeli. Avem profilaxia credinței și luminarea harului Duhului Sfânt, de aceea nu este musai să experimentăm păcatul ca să ne lămurim că într-adevăr este rău.
  Într-adevăr, este mult mai greu astăzi din punct de vedere al ispitei sexuale, dar nu este cazul să ne plângem de milă, ca și cum strămoșii noștri nu au avut strâmtorări cel puțin la fel de mari, dacă nu și mai mari. Ne este ușor să ne plângem, dar câți dintre noi conștientizează și deplâng greutățile generațiilor trecute. Bunicii noștri nu aveau 5 perechi de încălțări, nu dormeau în paturi moi ca noi, nu mâncau carne la discreție, dulciuri la discreție, nu-și permiteau să zăbovească pentru jocuri video, tv, etc… ci erau munciți, trăiau îngrămădiți, în multă osteneală trupească. Confortul acesta al nostru, pe care îl tot căutăm, ne răsfață trupurile și tocmai din cauza aceasta ne aprindem atât de ușor cu patima desfrânării. Ia să fi fost noi cu sapa în mână de la 12 ani pe câmp. Ia să fi cărat noi găleți de apă pentru vite, din fragedă copilărie. Desfrânarea se atinge greu de trupurile ostenite. În schimb, cu ușurință le aprinde pe cele odihnite și răsfățate.

  Reply

 171. Ștefan Mircea
  august 1, 2012 @ 3:50 pm

  Cred că avem o problemă de termeni. Nebunia, din punct de vedere patologic, poate fi declarată și diagnosticată doar de un medic specialist. Or, masturbarea și sexul oral/ anal au ieșit de ceva timp din seria de acte proprii unor persoane dezechilibrate mental. Aș cita studii, dar o simplă căutare pe internet dă foarte multe asemenea rezultate, documentate din punct de vedere științific. Altfel, speculăm în necunoștință de cauză. Afirmația că ” Adevărul deranjează” are alură de aroganță, că nici unul din noi nu este deținătorul adevărului absolut care este Dumnezeu. Pentru că trebuie spus, există o diferență semantică mare între păcat și nebunie. A fura este un păcat, dar nu o nebunie. A lenevi este un păcat, dar nu o nebunie. Și lista poate continua. După cum a intra cu instrumentele științei în gândirea religioasă și/sau artistică oferă de multe ori rezultate viciate și parțiale, astfel a intra cu instrumentele religiei în gândirea științifică va stârni aceleași rezultate. Nebunia ține de trup, iar păcatul de suflet. După cum Bartolomeu Anania spunea într-una din predicile sale, a vorbi despre sensul vieții din punct de vedere religios nu duce nicăieri, pentru că viața e un act biologic, ci trebuie să vorbim despre suflet. Mie mi-e mai milă de oamenii bogați și cei care trăiesc în confort, căci pentru ei mântuirea e cu atât mai grea.Iisus a zis ucenicilor Sai: Adevarat zic voua ca un bogat cu greu va intra in imparatia Cerurilor. Si iarasi zic voua ca mai lesne este sa treaca camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu.

  Reply

 172. Livius
  august 1, 2012 @ 5:26 pm

  Dacă s-ar cunoaşte cauza profundă, situată la nivel arhetipal, a masturbării, s-ar putea evita multe neînţelegeri. De unde vine gestul masturbării? Să ne amintim că o parte din îngeri au vrut să fie ei stăpânii lumii create şi omul o marionetă supusă lor.

  Astfel, aceşti îngeri, care sunt duhuri-minţi, au iscodit un plan DIABOLIC (grecescul DIABOLON înseamna A SEPARA)de SEPARARE a Omului de Dumnezeu şi de subjugare a omului prin coruperea lui. Făcând acest plan diabolic, îngerii respectivi ŞI-AU FĂCUT PROPRIA LOR VOINŢĂ, NU PE CEA a LUI DUMNEZEU, şi, astfel, AU CĂZUT din HAR, din LUMINA ZILEI DINTÂI a Creaţiei, FECIORELNICĂ şi PURURI NEPĂTATĂ. Or această „CĂDERE” este însoţită de PLĂCEREA DIABOLICĂ a ÎNTOARCERII spre EI ÎNŞIŞI a ÎNGERILOR CĂZUŢI. La acest nivel este vorba despre un gest spiritual care, la nivelul omului căzut din HAR se „traduce” ca GESTUL MASTURBĂRII, în care omul nu mai face VOIA Lui DUMNEZEU, de a SE ÎMPREUNA într-un TRUP cu PERSOANA IUBITĂ, ci SE ÎNTOARCE spre el însuşi, şi GUSTĂ din SINE la MODUL EGOIST, FĂRĂ NICIO DĂRUIRE de SINE către CELĂLALT, după VOIA Lui DUMNEZEU.

  Această PATIMĂ a MASTURBĂRII este SUSŢINUTĂ FOARTE TARE de îngerii căzuţi pentru că prin acest gest aparent nevinovat ei îşi asigură coruperea oamenilor şi întunecarea conşiinţelor lor într-un mod foarte facil. În plus, trebuie amintit faptul că PIERDEREA SEMINŢEI prin EJACULARE lipseste organismul de LECITINA, substanţa ESENŢIALĂ pentru BUNA FUNCTIONARE a SISTEMULUI NERVOS, prezentă în cantităţi semnificative atât în CREIER, cât şi în SĂMÂNŢĂ. Astfel, fie că e masturbare, fie că e act normal, prea multe ejaculări conduc la o posibilă NEURASTENIE şi chiar la probleme mai grave, precum pierderea parţială a vederii, diminuarea inteligenţei, până la senilizare. Deci, fiind o PATIMĂ STRÂNS LEGATĂ de GESTUL CĂDERII ÎNGERILOR din HAR, MASTURBAREA este DIRECT SUSŢINUTĂ de aceşti îngeri căzuţi şi poate fi, astfel, asociată cu o stare de afectare a minţii, mai mult sau mai puţin vizibil, afectare ce poate lua şi forme evidente.

  Întâmplarea a făcut ca să am ocazia să stau de vorbă cu o fată care practica acest obicei nesănătos şi vă redau mai jos un scurt fragment, ca să vedeţi că lucrurile sunt delicate şi rezolvarea lor, de asemenea:

  [b]ADMIN: mesaj cenzurat parțial
  MOTIV: reproducerea unui dialog cu exprimare lipsită de bună-cuviință[/b]

  Ce poţi să-i spui unei asemenea fete trecută de 25 de ani? Cum s-o ajuţi să înţeleagă că e bine să renunţe la gestul masturbării, când ea spune că asta o linişteşte? Fiind o fire aprigă, cum să-i spui de rugăciune? Ar lua în seamă acest sfat? Uitaţi o problemă practică, concretă, la care nu ştiu ce răspuns pot da, tot la modul practic.

  Reply

 173. Livius
  august 1, 2012 @ 5:42 pm

  Şi, o completare necesară, apropo de NEBUNIE. Un mare Părinte Duhovnicesc al Athosului, Porfirie, dacă nu mă înşel, sau Paisie, spune foarte clar că nebunia este o boală demonică, legată de influenţa diavolilor.

  Ceea ce spun eu, în nebunie este vorba despre o SEPARARE între SUFLET şi MINTE-SIMTURI-CORP, astfel încat acestea nu mai funcţionează ARMONIC şi, astfel, apar distorsionări în preceperea realităţii şi în relaţiile cu ceilalţi, cu mediul înconjurător.

  Este de aşteptat ca pe fondul acestei desincronizări să apară şi probleme specifice la nivel biofiziologic, cerebral, de exemplu. Şi, invers, anumite probleme biofiziologice, precum scăderea lecitinei din organism prin ejaculări repetate sau excitarea excesivă a anumitor centri reflecşi, prin masturbare, să predispună la instalarea unei stări de rezonanţă cu duhurile necurate ce poate lua uneori şi forme vizibile de nebunie.

  Reply

 174. marcel
  august 1, 2012 @ 7:09 pm

  Fara cearta aici scuze ca intervin ce-ar fi sa luati in mana cartea lui virgiliu gheorghe care studiaza problema asta mai amanuntit si sa ascultati si din conferinta lui

  http://www.librariasophia.ro/carti-Pornografia-maladia-secolului-XXI-Gheorghe-Virgiliu–so-6285.html

  livius sa ii dai fetei respective sa asculte conferinta asta sigur o va mai trezi la realitate 😀

  http://www.trilulilu.ro/izestrea/4cff2a769b6e73

  Reply

 175. Administrator
  august 2, 2012 @ 3:55 am

  Myrrkhoos, eu nu am vorbit din punct de vedere patologic pentru că nu sunt doctor. Dar am vorbit din punct de vedere duhovnicesc și am suficiente argumente să fac asta. Să nu uităm că avem n exemple, atât scripturistice cât și patristice în sprijinul acestui lucru:
  În Sfânta Scriptură, Dumnezeu îl numește nebun pe bogatul căruia i-a rodit țarina și care s-a gândit doar la sine și la confortul său în loc să se gândească la Dumnezeu și aproapele:

  Tot nebun îl numește și Sf. prooroc Ieremia pe cel care agonisește avuție nedreaptă: ”Prepeliţa cloceşte ouăle pe care nu le-a ouat; aşa este şi cel ce câştigă avuţie nedreaptă, o lasă la jumătatea zilelor sale şi la sfârşitul său se va trezi că este un nebun” (Ieremia: 17:11)
  În Ecclesiast avem câteva referiri la înțelepți și nebuni (nebuni cu sensul de necredincioși):
  ”Înţeleptul are ochii în cap, iar nebunul merge întru întuneric. Dar am cunoscut şi eu că aceeaşi soartă vor avea toţi.” (Ecclesiastul 2:14)
  ””Nebunul stă cu mâinile în sân şi îşi mănâncă singur timpul zicând:
  „Mai de preţ este un pumn plin de odihnă decât doi pumni plini de trudă şi de vânare de vânt””(Ecclesiastul 4:5-6)
  ”Visurile vin din multele griji, iar glasul celui nebun din mulţimea de vorbe.” (Ecclesiastul 5:2)
  ….
  Sfântul prooroc Ieremia, când vestește certarea poporului de către Dumnezeu pentru că se închina la idoli spune: ”Ascultaţi acestea, popor nebun şi fără inimă! Ei au ochi şi nu văd, urechi au, dar nu aud. Au doar nu vă temeţi de Mine, zice Domnul, şi nu tremuraţi înaintea Mea?”
  Sf. prooroc Isaia, când ceartă și el în numele Domnului spune: ”Mai-marii Ţoanului au ajuns nebuni, sfătuitorii cei înţelepţi ai lui Faraon dau sfaturi fără de minte! Cum îndrăzniţi voi să ziceţi lui Faraon: „Eu sunt ucenicul celor înţelepţi, al regilor de altădată?”” (Isaia 19:11)
  Psalmistul David dă și el același diagnostic grav despre omul necredincios: ”Zis-a cel nebun întru inima sa: «Nu este Dumnezeu!»”. (Ps.52, 1)
  Desigur, aici vorbim de o nebunie duhovnicească dar cu efecte mult mai grele în planul veșniciei decât nebunia psihică…. care și ea poate fi discutabilă atunci când vine vorba de originile sale (dacă s-a instalat pe fondul nebuniei sufletești sau are cauze externe de voința pacientului (lovituri, traume sufleteși, etc))
  Să nu uităm că nebunii (în sens patologic) care se sinucid au circumstanțe atentuante date de Biserică și sunt înmormântați cu slujbă pe când nebunii (cu sens duhovnic) care se sinucid nu au nicio circumstanță și nici iertare.
  Deci iată, avem o mare de exemple care arată că nebunia sufletului există și se dovedește de multe ori chiar mai gravă decât cea patologică.

  Reply

 176. Sorin
  august 2, 2012 @ 6:03 am

  Hai totuși să nu ne bazăm prea mult pe cercetările „științifice” din ziua de azi. Până nu demult homosexualitatea era considerată o boală dar mai nou psihologii sau psihiatri sau cine se ocupă cu astea au spus că nu e boală. Dacă trăiește într-o lume de oameni nebuni cum pot aceștia să spună ce e omul nebun și ce e omul sănătos la cap?

  Reply

 177. Administrator
  august 2, 2012 @ 7:32 am

  Livius, în afară de observația pe care am făcut-o în cadrul penultimului comentariu pe care l-ai postat ținem să ne exprimăm dezacordul față de ideea că masturbarea are efete secundare ”precum pierderea parţială a vederii”. Masturbarea are efecte secundare destule, argumentate atât de psihologi/medici cât și confirmate de victime dar nu am văzut până acum un studiu medical care să ateste ideea că într-adevăr masturbarea ar afecta vederea. Nu cred că este nevoie să vehiculăm astfel de afirmații nedovedite, altfel riscăm să pierdem din credibilitatea efectelor dovedite.

  Reply

 178. SB
  august 2, 2012 @ 8:06 am

  Ma bag si eu in vorba (pana-mi fac de lucru).
  Din cate retin, Pr Arsenie Boca (care avea si studii aprofundate de medicina) vorbea la un moment dat despre pierderea vederii in cazul acesta; probabil pierderea vederii se produce cand acest obicei e dus la extrem (cred ca e greu de controlat astfel incat sa se faca dupa o anumita „regula” de periodicitate).

  Oricum, faptul ca nu este specificat in vreun raport oficial ca masturbarea duce si la pierderea vederii, asta nu inseamna ca acest lucruru nu a fost contatat de altii.

  Cititi si pe-aici:
  http://forum.romedic.ro/prod/Vedere_slaba_dupa_masturbare_042146.html

  Reply

 179. Administrator
  august 2, 2012 @ 8:54 am

  SB, în ceea ce privește argumentarea nu este deontologic să atribuim idei, mai ales dintre cele controversate, unor persoane, dacă nu specificăm sursele exacte. Dacă părintele Arsenie Boca a spus asta, atunci este de trebuință să arăți unde anume a spus, pentru a putea demonstra că într-adevăr a spus asta. Și chiar presupunând că părintele a spus asta, trebuie să vedem ce argumente medicale a adus în sprijinul acestei afirmații. Până atunci dă-ne voie să fim sceptici în privința faptul că părintele Arsenie ar fi spus asta.
  Apoi, citind discuțiile de la linkul recomandat ne lovim de afirmații cu caracter medical care nu sunt probate cu vreun studiu. Și pentru că acum problema noastră este ”slăbirea vederii” din pricina masturbării, trebuie să avem de-a face cu un studiu care să ateste că patima masturbării influiențează în mod direct slăbirea vederii. Nu am găsit până acum un astfel de studiu.
  Oricum, până atunci dă-mi voie să fiu sceptic în privința asta mai ales că dacă ar fi așa, atunci toți actorii de filme porno ar trebui să poarte ochelari cu 5 rânduri de lentile.
  Eu zic să nu forțăm cu ideea aceasta. Sunt efecte secundare arhi-suficiente și de mare gravitate pentru a ne convinge de ”binefacerile” masturbării: [url]https://ortodoxiatinerilor.ro/sexualitate/masturbarea/12233-marturii-despre-patima-masturbarii.html[/url]

  Reply

 180. SB
  august 2, 2012 @ 9:28 am

  Din „păcate” nu mă uit la filme porno ca să știu daca actorii poartă sau nu ochelari cu lentile groase (între timp s-au mai inventat și lentilele de contact…)…

  Până una alta, intervenția ta în comentariul lui livius a sunat într-un fel cam așa „mai merge practicata masturbarea, daca nu e făcută în exces”

  Mâine-poimâine o să zici că homosexualitatea nu e chiar așa de gravă, că doar așa au stabilit studiile medicale…

  Reply

 181. cristian
  august 2, 2012 @ 9:33 am

  „Malahia este păcăt împotriva firii şi pricinuieşte şi vătămarea trupului, căci precum zic doctorii, malahienii: 1) Îngălbenesc. 2) Le slăbeşte stomacul. 3) [b][u]Le slăbeşte vederea ochilor[/u][/b]. 4) Pierd glasul. 5) Pierd isteţimea şi ascuţimea minţii. 6) Pierd ţinerea de minte. 7) Pierd somnul cu oarecare visuri tulburate. 8) Tremură trupul lor. 9) Pierd bărbăţia trupului şi a sufletului. 10) Li se întâmplă dambla. 11) Le urmează scurgerea cea prin somn, de multe ori şi cînd sunt deştepţi. 12) Îmbătrânesc curând şi mor rău şi cu ticăloşie.
  Aşadar, păcatul acesta este ca o ciumă şi stricăciune a neamului omenesc, şi face pe malahieni să petreacă şi aici o viaţă ticăloasă şi în cealaltă viaţă să se muncească veşnic în focul muncii…”
  (Preot Andrei Popa)
  [url]http://ortodoxia.md/frmantrile-sufleteti-ale-tinerilor/2801-despre-pcatul-malahiei-masturbrii-i-onaniei-pazei-de-a-nu-avea-copii[/url]

  Reply

 182. Administrator
  august 2, 2012 @ 9:49 am

  [b]SB[/b], intervenția mea a sunat cam așa: ”Nu cred că este nevoie să vehiculăm astfel de afirmații nedovedite, altfel riscăm să pierdem din credibilitatea efectelor dovedite.”
  Așadar, nu știu pe ce criterii ai ajuns la concluzia că ”mai merge….”. Nu mai spun de insinuarea gratuită despre homosexualitate.
  [b]Cristianr[/b], hai să nu mai invocăm [b]autoritatea[/b], fie ea și preoțească, atunci când vine vorba de un diagnostic medical. Riscăm să cădem în derizoriu făcând afirmații nedemonstrate.
  Am spus și repetăm: există suficiente dovezi arătate atât de psihologi, medici cât și de victimele masturbării (am dat și trimitere la un link pe acest site cu oameni care au spus care au fost problemele lor din pricina masturbării), ca să nu apelăm la afirmații pentru care nu avem acoperire.
  Ca să susții afirmația că masturbarea slăbește vederea trebuie să vii cu dovezi medicale care să ateste că masturbarea influiențează vederea. Ori nu s-a venit cu aceste dovezi. Asta este problema și este una de elementară argumentare.
  De ce să ne sprijinim pe afirmații nedemonstrate dacă avem afirmații demonstate din plin?
  Deci, vă rog, dacă găsiți un studiu medical care să ateste asta, atunci anunțați-ne și pe noi, iar dacă nu, haideți să nu mai pierdem vremea cu acest lucru.

  Reply

 183. Xtrem
  august 2, 2012 @ 10:11 am

  imi cer scuze …dar vad ca ne cam abatem de la un subiect. ..adik ma refer la faptul urmator: daca acest site se intituleaza Ortodoxia Tinerilor..atunci ar trebui sa se discute teme religioase nu despre medici ,oameni de stiinta etc…scz admin dak deranjez prin afirmatia facuta ..dar ar trebui sa discutam despre masturbare in sensul urmator: cum il afecteaza pe crestin,pe om,etc… nu sa ne dam cu parerea despre ce zice medicul sau Galileo Galilei….etc…oricum un lucru e sigur: MASTURBAREA te schimba pe dinauntru si afecteaza sufletul!Doamne Ajuta

  Reply

 184. Administrator
  august 2, 2012 @ 10:19 am

  Doamne ajută!
  Ca administratori ai acestui site nu cred că ne abatem prea mult de la subiect ci încercăm să înlăturăm afirmațiile defectuase, și să mergem înainte cu lucruri sigure, demonstrate și demonstrabile.
  Pe om, indiferent dacă e creștin sau nu, masturbarea îl afectează atât sufletește cât și fizic pentru că această patimă este o formă de curvie, iar curvia este o patimă care se reflectă direct și în trup. Din acest motiv discutăm și de aspectele medicale, nu numai de cele duhovnicești. Omul este trup și suflet, așadar masturbarea nu afectează doar sufletul ci și trupul deopotrivă. Din acest motiv abordarea asupra masturbării trebuie să fie globală: teologică și medicală.

  Reply

 185. Administrator
  august 2, 2012 @ 3:45 pm

  Livius, ultimul tău comentariu a fost șters deoarece ai făcut trimitere la un site cu vederi eterodoxe care reies din chiar denumirea site-ului.
  Biserica nu este împotriva relațiilor sexuale (anti-sex) ci împotriva sexualității greșit înțelese, a aceleia rupte de taina cununiei.
  Apoi, nu este corect să dai link la um bloc de text care tratează un vast domeniu, când problema noastră particulară este despre masturbare-pierdere a vederii. Dacă acel studiu vorbește despre așa ceva, te rugăm să traduci acea porțiune și să o lansezi spre dezbatere.

  Reply

 186. Livius
  august 2, 2012 @ 5:22 pm

  Acesta este un pasaj semnificativ, din păcate nu îl pot traduce acum.

  Referring to a case of a man whose three wives all become insane after marriage, referred to in the „Journal of Mental Science”, Jan., 1879, Havelock Ellis writes: „In cases of sexual excess, great physical exhaustion, with suspicions and delusions, is often observed. [b]Hutchinson has recorded three cases of temporary blindness, all in men, the result of sexual excess after marriage[/b] (Archives of Surgery, Jan., 1893).

  The old medical authors attributed many evil results to excess in coitus. Thus Schurig brings together cases of insanity, syncope, epilepsy, loss of memory, [b]blindness[/b], baldness, unilateral perspiration and death attributed to this cause; of death many cases are given, some in women.”

  According to Prof. Lydston, [b][u]the results of sexual excess are similar to those of masturbation[/u], and both result from the disturbance of blood chemistry and general metabolism caused by the withdrawal from the body of the substances of which the semen is composed[/b]: calcium, phosphorus, lecithin, cholesterol, albumen, iron, etc. Though physical impairment, as well as mental impairment, from sexual excess is very common, less attention, has been paid to it than to the evil results of masturbation, in view of the current belief that, unlike masturbation, coitus is harmless under all circumstances. However it is Lydston’s opinion that „sexual excess is the most prolific cause of that most civilized and most fashionable of all hydra-headed diseases, neurasthenia, adding, „Moderation in sexual intercourse is not only conducive to prolonged virility, but to longevity. It is certain that many cases of neurasthenia in both male and female are due to sexual excess.”

  Reply

 187. Xtrem
  august 3, 2012 @ 7:38 am

  Doamne Ajuta! am inteles ceea ce ai spus mai sus admin legat de abaterea de la subiect si da..ai dreptate . imi cer scuze dak te-am deranjat cu afirmatia facuta. ai dreptate ,pe om il afecteaza acest pacat indiferent ca e crestin sau nu:). ce vroiam sa te intreb…in caz ca-mi vine in minte un subiect care as vrea sa il discut ce trebuie sa fac? sa te anunt si tu sa faci un nou topic?:) sunt sigur ca exista o groaza de subiecte care ar mai trebui discutate:) Doamne Ajuta!

  Reply

 188. sarra
  august 5, 2012 @ 3:52 pm

  Masturbarea este considerata un pacat doar de cel care are constiinta pacatului. Si asta depinde de multi factori: mediul in care a trait, legatura cu Dzeu, relatia cu parintii. Oamenii sunt diferiti si e greu sa convingi o persoana ca a gresit daca acea persoana nu simte asta. Sentimentul de vina, constiinta este barometrul pacatului. Eu cred ca fiecare pacat invins este o treapta urcata pe scara evolutiei. Nu trebuie sa fim prea aprigi cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca am gresit, sa meditam la asta….sa o luam incet, cu rugaciune, cu rabdare. Un sentiment de vina permanenta iti poate distruge personalitatea. Sa nu cazi nicodata in pacat e o utopie. Marii preoti au ajuns la sfintenie experimentand pacatul (sub diferite forme) Lacrimile nu apar decat atunci cand te simti la pamant. Iar lacrimile sunt absolut necesare in procesul de evolutie. Deci, mult curaj! Nu va pierdeti nadejdea. Dzeu ne asteapta acolo sus, la capatul scarii…:)

  Reply

 189. Administrator
  august 6, 2012 @ 7:59 am

  Doamne ajută, Sarra!

  La ce evoluție te referi? La evoluția spre Creator?

  Sfinții Bisericii nu au ajuns sfinți experimentând păcatul ci eliberându-se de păcat. N-au experimentat toate păcatele pentru a afla că păcatul nu ne ajută în niciun fel ci dimpotrivă au experimentat viața alături de Dumnezeu, gustând permanent din Harul lui Dumnezeu.

  Reply

 190. Administrator
  august 8, 2012 @ 8:04 am

  Livius, am citit materialul și îți spun sincer că nu este convingător în ceea ce privește demonstrarea legăturii ”masturbare-scăderea vederii”. Un studiu care să convingă un astfel de diagnostic ar trebui să arate, în opinia noastră, ce substanțe (vitamine, minerale, etc) trebuiesc ochilor, și mai ales în ce cantități, pentru a vedea starea de echilibru pentru funcționarea normală apoi să se arate ce astfel de cantități se pierd/se diminuează prin actul sexual, fie ca neînfrânare între bărbat și femeie, fie prin masturbare. Pentru că dacă nu se arată această legătură, cu date experimentale, ne lovim de aceeași problemă a invocării autorității (fie ea și medicală de data asta) care nu are efect față de un pătimaș al masturbării. Un adolescent care se masturbează de 1,2,3 ani (să zicem) și care are o vedere foarte bună, va spune că astfel de opinii sunt ”sperietoare de ciori”. Și atunci va lua în derâdere și celelalte argumente dovedite (de natură psihico-afectivă și biologică) și argumentate puternic. De asta spun că pentru o astfel de susținere trebuie argumente puternice, cu dovezi experimentale, care să nu lase umbră de îndoială în rândul celor pătimași, căci până la urmă aceștia trebuie convinși.
  Oricum, mulțumim pentru efortul tău.

  Reply

 191. george
  august 8, 2012 @ 10:06 pm

  va rog ajutatima acum 5 luni mam spovedit si nu am mai avut treaba cu masturbarea, dar azi dintrodata nush ce mi-a venit si am picat in pacat duminica voi merge sa ma spovedesc la duhovnicul meu so as vrea sa stiu daca ma pot impartasi dupa ce ma voi spovedi

  Reply

 192. Sorin
  august 9, 2012 @ 5:07 am

  Ar trebui să vorbești cu duhovnicul și să-l întrebi. Dacă omul este preot de mir probabil te va împărtăși dar dacă e călugăr probabil nu te va împărtăși.

  Reply

 193. george
  august 9, 2012 @ 8:25 am

  Multumesc pentru sfat .El este preot osa il intreb ce trebuie sa fac

  Reply

 194. Administrator
  august 9, 2012 @ 10:53 am

  Saurian, nu cred că este constructiv să punem la polul opus călugării preoți și preoții de mir în privința exigenței, ca și cum unii sunt ”polițiștii buni” iar alții ”polițiștii răi”.
  Pur și simplu aceste decizii depind cel mai mult de relația duhovnic-fiu duhovnicesc și de harul lui Dumnezeu care este același și în preotul de mir și în preotul călugăr.

  Reply

 195. Sorin
  august 9, 2012 @ 12:16 pm

  Nu am încercat să fac asta dar eu din preoții la care am fost în general cel de mir împărtășea iar călugărul nu făcea asta ( nu toți erau așa dar marea parte din ei ).

  Reply

 196. george
  august 9, 2012 @ 6:26 pm

  Deci ma pot impartasi dupa nu?:)

  Reply

 197. Sorin
  august 9, 2012 @ 6:46 pm

  Nu, dacă nu îți dă binecuvântare duhovnicul. Deci cu sfinția sa vorbește și sfinția sa își va asuma responsabilitatea în fața lui Dumnezeu. Totuși nu cred că ar fi potrivit să te împărtășești cu atât mai mult cu cât ești pe drumul Bisericii ( hai că pentru cei care vin odată pe an să se spovedească și să se împărtășească îi împărtășești din cauză că altfel îi descurajezi să facă și minimul care îl fac ). Sfintele Canoane spun: „Cel ce a facut malahie (Onania), 40 de zile să mănânce hrană uscată si să facă câte o sută de mătănii pe zi, si cu mare căintă în suflet hotărându-se de a nu mai gresi; se poate împărtăsi cu Sfintele Taine. Dacă nu îndeplineste canonul arătat mai sus, 1 an să nu se împărtăsească.” Hai să nu mănânci hrană uscată și 100 metanii pe zi dar măcar 20 de zile după păcatul acesta cred că e de preferat să nu te împărtășești ( doi ieromonahi la care am fost au ținut să nu mă împărtășesc cu Sfintele Taine dacă căzusem în aceste păcat în ultimele 3 săptămâni și cred eu că mi s-a permis după o abstinență de doar 3 săptămâni să mă împărtășesc din cauză că am stat în mănăstire acele 3 săptămâni și erau șanse ca întorcându-mă în lume să cad iarăși în acest păcat și să nu mă mai pot împărtăși ).

  În general ferește-te de împărtășit dacă ai făcute păcate mari. Am mai spus de multe ori povestirea asta dar o voi tot repeta. Păr. Ioan Șișmanian de la Petru Vodă povestea despre un tânăr ce căzuse în păcatul homosexualității și la spovedanie mărturisea păcatul în hohote de plâns. Duhovnicul văzându-i căința s-a hotărât să-l împărtășească. Când l-a împărtășit, tânărul ( care era fizic bine făcut ) a paralizat pe loc, și-a făcut toate nevoile pe el și a trebuit să fie dus de alții din biserică că el nu s-a putut să se mai miște. Mai târziu păr. Ioan îl întreabă dacă cumva căința lui a fost prefăcută iar tânărul spune că a fost sincer. Concluzionează păr. Șișmanian că probabil acea căință a fost dat de diavol, a fost doar un sentimentalism, și că dacă am făcut un păcat greu e nevoie să ne depărtăm puțin de Sfintele Taine, să ne curățim puțin de un păcat așa mare.

  După povestea de mai sus să îmi spună orice preot că pot să mă împărtășesc dar dacă am căzut în masturbare sau orice păcat mai mare eu nu mă apropii de Potir dacă nu am vreo lună abstinență de la acel păcat. Și vrea să mai menționez că sunt un om care e adeptul împărtășaniei dese, la fiecare Sfânta Liturghie. Mi se pare că e normal să ne împărtășim la fiecare Sfântă Liturghie dar să nu avem vreun păcat greu făcut că atunci luăm osândă din potir.

  În fine, asta e părerea mea personală. Nu sunt preot așa că te sfătuiește cu duhovnicul tău.

  Reply

 198. george
  august 10, 2012 @ 8:45 am

  Eu prima data cand mam spovedit mi-am marturisit pacatul si nu mi sa dat canon si mam impartasit

  Reply

 199. george
  august 10, 2012 @ 8:45 am

  Dar nustiu de data asta daca ma voi impartasi

  Reply

 200. Alex
  august 28, 2013 @ 6:16 am

  Masturbarea te ajuta sa-ti cunosti propriul corp mai bine, toata lumea se masturbeaza dar putin recunosc. Primele dati cand omul se masturbeaza este cand este in stadiul de fetus. Nu e nimic gresit in ati cunoaste corpul, in a stii cum functioneaza. Eu personal ma masturbez de la 7 ani si contrar a ce mi-a zis o data un preot ca va fi afectata viata sexuala, nu am nici o problema din acest punct de vedere, totul este foarte bine. Cat despre impartasanie, din cate stiu eu, preotul este doar un mijlocitor intre crestin si D-zeu, drept urmare canonul trebuie sa fie doar simbolic, nu are dreptul de a judeca pe altii. Cunosc un caz la o fata care a spus la spovedanie ca si-a inceput viata sexuala, drept urmare preotul n-a vrut sa o impartaseasca. Urmarea a fost ca persoana respectiva si-a pus capat zilelor. Oare nu e mai importanta viata unui om decat viata sexuala? Oare nu e mai important o viata in care sa-ti urmezi visele pe care le ai, sa-ti traiesti viata asa cum vrei ca oricum e scurta decat sa traiesti o viata urmand anumite reguli doar de frica unei pedepse? Si mai zicem ca suntem fiinte inteligente…

  Reply

 201. Dan Sorin
  august 28, 2013 @ 6:25 am

  @alexaschiuta: Măi, dar atunci de ce mai facem anatomie? De ce nu ne masturbăm cu toții și trecem cu 10 biologia? De unde scoateți aberațiile astea că prin mastubare îți cunoști corpul? Păi, dacă studiezi puțină biologie nu ți-l cunoști?

  Cât despre respectiva femeie care s-a sinucis probabil avea aceiași credință de care vorbeai tu că o aveai când nu puteai trece facultatea: adică una ce provoacă tulburări psihice. De ce ateii pun pe oamenii cu tulburări psihice ca exemplu pentru religie? De ce nu vede nimeni cazurile în care omul a trecut prin fundul iadului și prin Hristos a reușit să se pună pe picioare? Știu că Soljenițân spunea la un moment dat că acolo în închisorile comuniste din Rusia dacă nu aveai credință ajungeai să te distrugi.

  Reply

 202. Alex
  august 28, 2013 @ 6:37 am

  Ce nu pricep eu la romani in general este motivul pentru care punem atata baza pe teorie cand la urma urmei practica e cea care conteaza mai mult. Niciodata, corpul unei persoane nu functioneaza la fel cu al altei persoane. De ce toti cei care fac medicina fac practica daca au anatomia la indemana si au de unde invata? Pentru ca teoria cu practica nu sunt identice. De ce daca inveti orice asimilezi mai usor daca faci practic decat daca inveti doar teorie? Toate descoperirile sunt facute doarece sunt facute practic nu teoretic, teoretic poti sa spui orice chiar daca nu poti demostra, dar practica te ajuta sa demonstrezi ceea ce zici, sa ai credibilitate mai mare. Daca faci un curs de legislatie rutiera si inveti cartea tehnica a masinii nu inseamna ca stii sa si conduci o masina.
  Cat despre persoana respectiva nu avea probleme psihice, era o persoana credincioasa, facea parte din corul bisericii iar bunicul ei era preot. La scoala avea numai note de 10, fiind la cea mai buna scoala din oras.

  Reply

 203. Gavriil Stiharul
  iulie 17, 2015 @ 9:34 am

  [b]De reflectat[/b]

  În Indonezia masturbarea este pedepsită cu moartea prin tăierea capului.

  Reply

 204. sharbinsk
  iulie 17, 2015 @ 7:34 pm

  Nu prea e nimic de reflectat la aceasta pedeapsa, este doar un alt exemplu de lege arbitrara care poate fi folosita de putere dupa bunul plac, pentru a scapa de adversarii ideologici sau indezirabili atat fizic, cat si moral injosindu-le si memoria.
  Si-ntr-o justitie stramba cum e prin tarile din lumea a 3-a un nevinovat usor poate fi omorat intr-un simulacru de proces, pe baza unor acuzatii false, care sa-i puna stigmatul si dupa moarte.

  „Sa nu ucizi” e una din cele mai mari porunci si-n principiu nu putea fi infranta decat in caz de pericol social grav in baza de reciprocitatii din legea talionului

  In cazul auto-satisfactiei care e pericolul social urias care sa justifice un pacat precum crima ?
  Nici in vremea talionului nu se ucidea un om pt asa ceva iar de la Hristos incoace talionul e istorie, legea in cauza dovedeste ca unii au ramas la talion.

  Legea din Indonezia e mai mult un exemplu impotriva teocratiei pure si a literalismului veterotestamentar.
  Sigur ca plata pacatului e moartea, dar nici Hristos n-a ucis niciun pacatos cat s-a intrupat, de reflectat…

  Reply

 205. Dan Tudorache
  iulie 18, 2015 @ 8:16 am

  Pe lângă observațiile lui Ioan (Sharbinsk), mă întreb, retoric desigur, ce pedeapsă există în Indonezia pentru viol, dacă pentru masturbare s-a decretat decapitarea?

  Într-o legislație sănătoasă, de inspirație creștină, coerciția juridică trebuie să fie proporțională cu gravitatea actului săvârșit, ținând totodată cont de gradul de periculozitate socială pe care-l reprezintă făptuitorul (ca să nu mai zic că nu orice păcat, și mai ales nu în orice formă, poate face obiectul jurisprudenței).

  O atare pedeapsă (decapitarea) pentru un atare păcat (masturbarea) denotă doar gravul dezechilibru mental și spiritual al legiutorilor din respectiva țară. Dacă este ceva de reflectat eu zic că este de reflectat la cultura țării care a generat instituirea unei astfel de legislații inchizitoriale, în eventualitatea în care informația semnalată este reală.

  Reply

 206. marcel
  iulie 19, 2015 @ 2:38 pm

  Va rog sa priviti acest scurt filmulet si sa va intrebati daca toti acesti actori de filme porno au fost asa fericti. Eu nu cred ca este asa si multi care ridica masturbarea si pornografia la rang de virtute si spun ca este ceva normal va rog sa va ganditi de 2 ori

  https://www.youtube.com/watch?v=r0q_VGacfNk

  Reply

 207. Dan Ilie Baterica
  iulie 22, 2015 @ 9:10 pm

  Ce pot oare tinerii sa priceapa din articole ca acesta care elogiaza beneficile masturbarii : http://www.recentnews.ro/asta-patesc-barbatii-care-se-masturbeaza-zilnic/ . E o adevarata campanie dirijata impotriva sanatatii morale si spirituale. MA bucur ca am crescut fata internet si facebook pana m-am copt la minte si chiar daca am gresit si eu, nu m-am pacalit singur si am luptat impotriva acestui viciu. Ascultam saptamana trecuta ce vorbeau 2 copii de 7 si respectiv 9 ani in autobuz….. Copii pe care preotul nici macar nu ii spovedeste ca sunt prea mici deaja erau mai desfranati ca un tanar de 18 ani din anii ’90-2000. Fenomenul e scapat de sub control parintii nu il pot controla sau nu vor. Biserica asista neputincioasa la involutia ca specie a omului. Nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi peste 10-20 de ani….. 🙁

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *