Skip to content

13 Comentarii

 1. Ludmila Doina
  septembrie 22, 2012 @ 11:01 am

  Minunat articol ! la fel si cel dinaintea lui, din aceeasi categorie.
  Multumim pentru ele !

  Doamne ajuta !

  Reply

 2. Claudiu Balan
  septembrie 22, 2012 @ 11:36 am

  Cu plăcere, Ludmila.

  Am muncit mai mult săptămâna aceasta să le fac, pentru a popula blogul Teologie și Matematică pe care abia l-am creat, unde exista doar un singur articol nou, restul erau copiate din Ziarul Lumina.

  Acum sunt 8 articole, 3 noi-nouțe și 5 luate din alte surse.

  De acum încolo o să-mi îndrept atenția și spre blogul Teologia Șahului, unde nu am mai scris de mult și acolo sunt doar 7 articole.

  Sunt două proiecte care-mi sunt foarte dragi și pe care le-am pornit din inimă și sper să fie de folos duhovnicesc și să-i ajute mai ales pe cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu, dar au ca pasiuni Șahul și Matematica.

  Doamne ajută!

  Reply

 3. Sandra
  septembrie 22, 2012 @ 3:04 pm

  Ceva despre muzica nu se scrie? ( Muzica clasica ). Eu ii simt maretia si prezenta lui Dumnezeu cel mai bine in acest domeniu. Si nimeni nu vorbeste despre acest subiect.

  The aim and final end of all music should be none other than the glory of God and the refreshment of the soul.
  – Johann Sebastian Bach

  „acolo unde voi merge, voi auzi o muzicã la care noi doar
  visãm aici. Iar ochii mei Îl vor vedea pe Domnul!” J.S.Bach

  “I play the notes as they are written, but it is God who makes the music.”
  ― Johann Sebastian Bach

  Muzica – o compensație, poate, pentru raiul pierdut. Vasile Ghica

  Muzica este graiul sufletului. Ea stârnește în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde. Ludwig van Beethoven

  Muzica este aritmetica sunetelor. Claude Debussy

  Muzica sferelor în mișcare. Aristotel

  Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu. Dinu Lipatti

  Muzica este o revelație mai mare decât toată înțelepciunea și filosofia. Ludwig van Beethoven

  Reply

 4. Sandra
  septembrie 22, 2012 @ 3:16 pm

  PS. Matematica se leaga foarte mult de muzica. Sau invers. Aristotel vorbea despre asta si multi altii.

  Reply

 5. Claudiu Balan
  septembrie 22, 2012 @ 5:51 pm

  Doamne ajută, Sandra!

  Promit că vom vorbi și de muzică.
  Sunt câteva articole pe site în secțiunea Muzică și filme, la categoria Despre muzică, dar sper să mai ne dea Domnul idei să scriem și altele.

  Mulțumim de sugestii!

  Reply

 6. Sandra
  septembrie 22, 2012 @ 7:48 pm

  Doamne ajuta !

  M-as bucura sa citesc ceva despre muzica. Poate as putea fi si eu cumva cu ceva de ajutor, sau sa vin cu niste idei. (Studiez muzica clasica la nivel de performanta de la varsta de 5 ani, deci de 18 ani aproape). Scrie-mi , daca e ceva

  Reply

 7. daniel
  septembrie 23, 2012 @ 3:51 pm

  Am sugerat de la articolul precedent cu sirul lui Boccanacci ca ideea asocierii unei formule din matematica cu divinitatea este fortata. Acum vad ca intreaga matematica este de inspiratie divina. Daca ai fi spus ca D-zeu a creat omul ca o fiinta complexa si inteligenta capabila sa inteleaga si abstractizeze lucrurile ce il inconjoara, inclusiv matematica as fi fost total de acord cu tine. Insa ideea ca matematica (stiinta abstracta) e de inspiratie divina e hilara si ridicola. Pai asta ar insemna ca toate stiintele sunt de inspiratie divina (inclusiv evolutionismul). Mai mult, experti in aceste stiinte sunt oameni de stiinta.
  In trecutul indepartat sau apropiat oamenii de stiinta au fost cu totii (sau macar majoritar) oameni credinciosi, modesti si cu har. Pai oamenii de stiinta contemporani sunt cu totii (sau macar majoritar) ateii convinsi, (aici vorbim si de matematicienii contemporani). Daca ideea cu matematica este de inspiratie divina este corecta, atunci, indirect, Dumnezeu si-a semnat singur certificatul de deces. Cand spun asta, nu uitati la ce este folosita stiinta (cica de inspiratie divina) din ziua de azi. E folosita constant pentru a ataca credinta noastra de milenii.
  Mai mult o sa scot din context fraze total eronate pe care le-ai scris:
  „Dacă am conveni toți că Matematica este inventată de om, atunci L-am scoate pe Dumnezeu din ecuație, și am confirma indirect că lumea în care trăim s-a creat de la sine, întâmplător.” Da-mi voie sa nu fiu de acord cu aceasta fraza. Dumnezeu nu poate fi aflat folosind adunari sau inmultiri. La Dumnezeu ajungi prin credinta nu prin matematica.
  „Dacă Matematica este inventată cum oare de se aplică atât de bine lumii în care trăim?” Am crezut ca e o gluma :)) Pai e normal sa fie asa. Intai Dumnezeu a creat lumea si apoi oamenii au creat matematica pentru a intelege creatia. Pai asta e scopul pentru care a fost creata: sa se aplice atat de bine lumii in care traim. daca nu se aplica se inventa o alta stiinta care se potrivea mai bine.
  Celelalte „dovezi/intrebari” ale tale cu matematica de inspiratie divina sunt de fapt tot intrebarea precedenta, spusa cu alte cuvinte, de ex. „de ce se aplica asa de bine in medicina”, „de ce se potrivesc cu ea experimentele” :)) pai de-aia e matematica.
  Sugestia mea este sa nu mai dai copy-paste la astfel de articole, nu e normal sa perpetuam teze nevalidate.
  Daca imi permiti as mai avea o sugestie.
  Gandeste-te la marea masa de credinciosi (fac parte din ea) nepracticanti. Avem o slujba, avem o familie de intretinut si de aparat si implicit nu avem timp. Ne facem timp sa mergem la slujba duminica sau in concedii, sa adresam o rugaciune seara, daca se poate si dimineata. Credem in Dumnezeu si il respectam. De asemenea, credem ce ne spun preotii despre Dumnezeu si bunatatea divina. Dar nu suntem prosti. Daca ne mai spuneti si ca Dumnezeu a inventat matematica, pe asta nu o mai credem.
  Tie ti-e usor sa spui asta, asta e slujba ta, peste tot il vezi pe Dumnezeu si ajungi sa exagerezi si sa treci peste o minima logica.

  Reply

 8. Dan Tudorache
  septembrie 23, 2012 @ 5:47 pm

  Doamne ajută Daniel!
  În ultimul tău comentariu susții că ”nu uitati la ce este folosita stiinta (cica de inspiratie divina) din ziua de azi. E folosita constant pentru a ataca credinta noastra de milenii.”
  Nu este prima oară când aud faptul că știința ar fi împotriva lui Dumnezeu. Dar asta este o percepție falsă care vine din greșita asimilare a teoriei evoluționismului ca fiind o teorie științifică. Teoria evoluționismului, așa cum este formulată, este o teorie filozofică, nu științifică pentru că pleacă de la premisa nedemonstrabilă că viața a apărut din non-viață prin cauze strict materiale.
  Trebuie să facem diferența dintre teorii pseudo-științifice și știință (lucruri verificate și verificabile). Bunăoară, dacă Darwin a emis teoria generației spontanee, iar Darwin era om de știință, asta nu înseamnă că teoria emisă de el era una ștințifică ci una filozofică, demonstrată cu ușurință mai apoi ca fiind falsă. Oamenii de știință nu emit doar teorii științifice ci fac și multă filozofie în ”halat alb”. Trebuie să învățăm să facem distincția între știință și filozofie.
  Mergând mai departe, ideea că toți sau majoritatea oamenilor de știință sunt atei, este mai degrabă o preconcepție moștenită din perioada propagandei comuniste de peste 40 de ani. Arată-mi te rog o statistică oficială care să acrediteze ideea că majoritatea oamenilor de știință sunt atei și apoi te voi crede pe cuvânt. Ceea ce vreau să subliniez aici este să nu mai vehiculăm idei pe care nu le-am verificat, nimic mai mult, pentru că oricum adevărurile, oricare ar fi ele (științifice, de credință, istorice) nu se stabilesc pe baza majorității.

  Reply

 9. Dan Tudorache
  septembrie 23, 2012 @ 5:54 pm

  Mă întorc la început unde susții că ”Daca ai fi spus ca D-zeu a creat omul ca o fiinta complexa si inteligenta capabila sa inteleaga si abstractizeze lucrurile ce il inconjoara, inclusiv matematica as fi fost total de acord cu tine.” Pe scurt spui că dacă Dumnezeu a creat omul în așa fel încât să înțeleagă inclusiv matematica ai fi fost de acord cu Claudiu. Dar prin afirmația făcută ai clasat matematica ca pe un dat, ca pe ceva existent deja. Deci practic te contrazici singur.

  Reply

 10. daniel
  septembrie 23, 2012 @ 6:18 pm

  Buna seara!
  Nu am spus de niciun fel ca stiinta este impotriva lui D-zeu. Am spus ca „este FOLOSITA” impotriva religiei. Asta fac oamenii de stiinta de azi. Uitati-va pe Discovery, National Geographic sau pe manualele de Biologie sau Astronomie (din alte state).
  Mi-a trimis cineva mai demult niste statistici, din pacate nu mai am mailul sa iti arat toate studiile (foarte important este eu personal, nu cred acele statistici, dar ele exista). Din ce imi aduc aminte sau am cautat acum ar fi:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence
  http://life.hotnews.ro/stiri-acasa-3251909-oamenii-ridicat-nu-cred-dumnezeu.htm
  In principiu este vorba de doua statistici care s-au tot repetat:
  1) Un studiu realizat printre membrii Societatii Regale a aratat ca doar 3,3% cred in Dumnezeu – asta, in conditiile in care 68,5% din populatia britanica se declara credincioasa.
  2) Un alt sondaj, realizat in anii ’90, a aratat ca doar 7% dintre membrii Academiei Americane de Stiinte cred in Dumnezeu.
  Nu ma contrazic deloc. Dumnezeu ne-a dat universul, planeta si ne-a creat inteligenti…Restul am facut/descoperit/inventat singuri. Iar printre lucrurile pe care le-am inventat se numara si matematica.
  Incercam doar sa contrazic afirmatia de baza a autorului articolului:
  „De fapt ar trebui să recunoaștem că (matematica) a fost creată de Dumnezeu și transmisă prin inspirație divină oamenilor.”

  Reply

 11. daniel
  septembrie 23, 2012 @ 6:23 pm

  In fine, nu as dori sa continui polemica pe aceasta tema. Eu doar mi-am exprimat un punct de vedere (matematica este inventata si nu este data de Dumnezeu). In mod normal discutiile contradictorii sunt benefice, dar cu conditia sa se ajunga in final la un punct de vedere cat de cat comun. Ori in acest caz nu cred ca e posibil.
  O seara placuta sa aveti.

  Reply

 12. Dan Tudorache
  septembrie 24, 2012 @ 1:10 pm

  Daniel, faptul că știița este folosită împotriva religiei nu are nicio relevanță pentru subiectul de față, în care dezbatem dacă matematica este inventată sau descoperită de oameni. E dreptul fiecăruia să folosească orice lucru împotriva sau pentru Dumnezeu așa cum stă în voința fiecăruia să folosească aceeași știință pentru sau împotriva oamenilor. (medicina folosită pentru oameni – chimia folosită pentru droguri, deci împotriva oamenilor, etc.)
  ”Mă temeam” că ai să citezi tocmai statisticile de pe wikipedia și hotnews. Din ceea ce ai expus în punctele a) și b) informațiile (dacă sunt adevărate) nu au nicio relevanță pentru concluzia generală pe care ai înaintat-o, și anume că majoritatea oamenilor de știință sunt atei, și asta din două motive:
  Statisticile se rezumă la oamenii de știință din două țări, deci nu la toți oamenii de știință.
  Apoi, ca aceste statistici să fie valabile pentru întreaga masă a oamenilor de știință, ele ar trebui să fie eșantion pentru celelalte țări. Dar s-a ostenit cineva să arate că aceste procente sunt eșantioane care se potrivesc și în Rusia, India sau România? Desigur că nu. Atunci de ce facem generalizări nejustificate? Să explic de ce mă ”împiedic” de acest aspect, aparent nesemnificativ: Mă străduiesc să combat curentul conform căruia majoritatea oamenilor de știință sunt atei tocmai pentru că defapt acest curentul este întreținut cu sârg de atei dar asta nu din dorința de a stabili adevărul ci de a proiecta un sentiment de inferioritate în sânul credincioșilor, ceea ce nu este cazul. Dacă vom studia o istorie a descoperirilor științifice, vom observa că marii inventatori ai lumii au fost oameni credincioși. O mică listă găsești aici:https://www.ortodoxiatinerilor.ro/credinta-si-stiinta/evolutionismul-ateist/17988-mari-oameni-de-stiinta-crestini.html
  Deci treaba cu IQ-ul mai ridicat la atei… este o aroganță, nimic mai mult.
  Legat de inventat și descoperit, voi da un exemplu ca să înțelegi de ce matematica e descoperită, nu inventată de om: Isaac Newton, a descoperit (nu inventat) legea gravitației. Gravitația era deja și funcționa în natură. Deci, când a formulat legea gravitației, nu a inventat un fragment din fizică ci l-a descoperit, mai bine spus i s-a descoperit o taină a creației.
  La fel și matematica: fie că îți place sau nu ea se aplică în natură mai înainte să fi existat termenul de ”matematică”. Și a fost dat exemplul șirului lui Fibonacci.
  Oricum ar fi, polemica s-a generat tocmai din cauza vederii omului ca fiind independent de Dumnezeu în actul creațtiei, ca și cum ar putea inventa/creea ceva cu care să-l surprindă pe Dumnezeu. Dar tocmai că Dumnezeu este cel care insuflă duhul cunoașterii tuturor oamenilor, deci și aceea care se bat în piept că au inventat ceva de unii singuri, defapt Dumnezeu le-a descoperit (în minte) acel ceva, pentru că ”fără Mine nu puteți face nimic.”

  Reply

 13. Leonard
  septembrie 24, 2012 @ 8:41 pm

  Daniel, matematica a fost descoperita de om, sau daca vrei tu, “inventata”, dar mai intai a fost creata de Dumnezeu. Cum iti explici ca in natura gasesti implementate tot felul de formule matematice, care mai de care mai complexe? Dar nu e de mirare acest lucru, deoarece in natura gasesti deja create multe „inventii” de-ale oamenilor: becul, motorul cu reactie, generatorul de electricitate, camera de luat vederi, avionul, etc… Multe inventii au fost direct „plagiate” dupa natura creata de Dumnezeu, altele doar prin coincidenta sunt asemanatoare. Matematica a fost inventata pentru a exprima intr-un fel ordinea. Iar in natura Dumnezeu a folosit ordinea inteligenta, sau in alte cuvinte matematica, pentru a exprima lumea. Doamne ajuta!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *