Este Dumnezeu matematician? Matematica: inventată sau descoperită?
Este Matematica o știință inventată de oameni sau descoperită de către ei? Această nedumerire s-a aflat în mințile matematicienilor încă din vremea lui Arhimede și Platon. Spre deosebire de alte științe precum fizica, geografia, biologia sau chimia care-și fondează esența pe baza observațiilor făcute asupra lumii înconjurătoarea, Matematica e mai specială. Matematica este mai mult decât o știință a cărei legi se definesc prin experiment și observație, Matematica este un limbaj abstract folosit chiar și de alte științe pentru a-și demonstra propriile teorii.
Există foarte multe teorii care au fost descoperite de matematicieni doar pe baza introspecției, a gândirii, a calcului mental, fără a fi observate în natură. Faptul că s-a ajuns la concluzia apoi că ele descriu așa de minunat lumea în care trăim este un al aspect. De fapt tocmai acest fapt i-a pus pe gânduri pe oameni: „Dacă prin mintea noastră proprie, pornind de la anumite teorii matematice simple, verificabile prin experiment și observație, dezvoltăm mental noi teorii, atunci oare Matematica este inventată de noi sau doar descoperită?
La această întrebare s-au dat multe răspunsuri și matematicienii nici în ziua de astăzi nu au ajuns la o concluzie. Mario Livio în cartea sa „Este Dumnezeu matematician” spune: “Contrar preciziei și certitudinii specifice Matematicii, avem de-a face cu o diversitate de opinii caracteristică mai curând dezbaterilor filozofice sau politice. Nu tocmai. Întrebarea dacă Matematica e inventată sau descoprită nu e, de fapt, o problemă de matematică.”
Pentru a da răspuns acestei întrebări s-au avântat oameni din diferite domenii, ajungându-se chiar până la neurobiologi și psihologi care pe baza cunoștințelor pe care le-au dobândit despre creierul uman ar fi putut emite un răspuns oarecum mai aproape de Adevăr.
De fapt, de ce ne interesează răspunsul la această întrebare? E doar un demers pur științific, sau în spate se află ceva mai important?
Dacă am ajunge cu toții la concluzia că Matematica este descoperită de mintea omului, atunci ar trebui să acceptăm că altcineva a creat-o, o persoană inteligentă mai presus de oameni. De fapt ar trebui să recunoaștem că a fost creată de Dumnezeu și transmisă prin inspirație divină oamenilor.
Dacă am conveni toți că Matematica este inventată de om, atunci L-am scoate pe Dumnezeu din ecuație, și am confirma indirect că lumea în care trăim s-a creat de la sine, întâmplător.
Miza acestei întrebări, este de fapt următoarea: „Există sau nu există Dumnezeu?” Iată și de ce așa de multe controverse și de unde atât interes în lumea științifică pentru originia Matematicii. Simplu fapt că omul este interesat direct să afle dacă Dumnezeu există sau nu, și caută asiduu un răspuns în direcția aceasta, demonstrează că un anume ceva din personalitatea, din ființa, din sufletul lui îl leagă de ideea de Dumnezeu.
Ești interesat de un om când ceva din sufletul tău te leagă de el. Ești interesat de un obiect, de un fenomen, când ceva din viața și felul tău de a fi te leagă de acel obiect sau fenomen.
Chiar dacă am afla răspunsul la această întrebare totuși el nu poate fi considerat un argument absolut în favoarea existenței lui Dumnezeu. De fapt nu există niciun argument absolut în acest Univers prin care noi să demonstrăm existența Lui Dumnezeu, și asta pentru că El este în afara oricărui lanț cauzal logic și fizic. Dumnezeu, necreat fiind, Infinit, Nemărginit în Putere și Înțelepciune, nu-L vom putea afla niciodată în Creație, ci vom putea doar intui existența Lui. Toată Creația, tot Universul ne oferă miliarde de miliarde de ocazii pentru a ne urca cu mintea și a înțelege că tot ce ființează are un Creator. Avem miliarde de dovezi dar totuși n-avem niciuna. Dumnezeu poate fi cunoscut, înțeles și întâlnit doar prin credință.
Poți doar să crezi că Dumnezeu există, și niciodată să demonstrezi existența Lui. Dacă ar exista un argument absolut prin care să demonstrezi tuturor că Dumnezeu există atunci oamenii ar fi fost constrânși să-i accepte existența. Dar în realitate Dumnezeu este Smerit, Blând și Iubitor și nu se impune în fața nimănui ci lasă la alegerea fiecăruia să-l accepte sau nu.
Presupunând ipoteza că Matematica este o știință inventată de mintea umană, apar câteva întrebări:
-
Dacă Matematica este inventată cum oare de se aplică atât de bine lumii în care trăim?
-
Dacă noi oamenii nu am contribuit cu nimic la apariția Universului și a Pământului pe care trăim, cu toate frumusețile lui, cum oare ceva din mintea noastră, ceva inventat de noi, se leagă atât de bine cu observațiile și experimentele pe care le facem ulterior în lumea înconjurătoare?
-
Dacă matematica este un limbaj abstract inventat de mintea omului cum de cu ajutorul ei pot fi descrise așa concis fenomenele fizicii, astronomiei, biologiei, anatomiei, geografiei, chimiei, medicinii, etc?
Omul a conceptualizat și a dat denumire numerelor din necesitatea de a conviețui în natură și de a trăi în comuniune cu ceilalți. Vă voi da un exemplu imaginar pentru înțelege mai bine:
A rupt un fruct din copac și i-a dat denumirea de măr. Bine știind că o are și pe femeia lui lângă el a mai rupt unul și pentru ea. Bucuroși de gustul merelor, femeia îl roagă a doua zi să mai aducă iarăși măr, dar din necesitatea de a-i sugera soțului că vrea și ea unul, au inventat un termen pentru conceptul de doi. Și uite așa au ajuns să aibă nevoie să denumească o mulțime formată dintr-un măr și un alt măr. Când a apărut primul copil, au simțit nevoie să denumească o mulțime formată din două mere și un alt măr, și i-au spus trei. Și tot așa mai departe.
Pe baza acestor denumiri: omul a observat că această mulțime de două mere poate avea multe corespondente în lume: două mâini, două picioare, doi ochi, două urechi, doi părinți (mamă și tată) și în felul acesta numărul doi a intrat în limbajul lui pe baza observației și a necesităților. La fel s-a întâmplat și cu celelalte numere 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11…100…1000…10000…etc.
Tot în acest fel omul a deprins mental ce înseamă adunarea. Când a apărut al doilea copil bărbatul a aflat că dacă mai adaugi un măr la mulțimea de trei, vor deveni o mulțime aparte, diferită de prima, și va avea patru mere. La fel și scăderea, atunci când a trebuit să aducă piersici din grădină familiei la masă, dar copiilor nu le plăceau pentru că au puf, și a trebuit să învețe să scoată dintr-o mulțime de patru, două piersici, și să constate că va rămâne cu o mulțime de doi. A învățat astfel că 4 -2 = 2.
La fel s-a întâmplat și cu înmulțirea și împărțirea, dar și cu celelalte calcule algebrice.
Ce este fascinant este faptul că deși numerele sunt concepte inventate de noi, între ele există relații matematice, incredibil de complexe, de netăgăduit, pe care noi doar le-am descoperit și de care ne minunăm. Știam de exemplu că după 3 urmează 4 și apoi 5, dar am descoperit apoi că 32 + 42 =52
Știm prin numărare că totalul zilelor dintr-un an este 365 dar am descoperit uimiți că:
365 = 102 + 112 + 122 dar în același timp 365 = 132 + 142
La fel, știați că 100 = 13 + 23 + 33 + 43 ?
În șirul numerelor întregi prime (care nu se împart la 2 / au forma 2n-1): 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, etc, există o proprietate care ne lasă cu gura căscată: Sumă oricărui număr de termeni succesivi (începând cu 1), formează întotdeauna pătratul unui număr.
De exemplu:
1+3 = 22
1+3+5 = 32
1+3+5+7 = 42
1+3+5+7+9 = 52
1+3+5+7+9+11 = 62
1+3+5+7+9+11+13 = 72
1+3+5+7+9+11+13+15 = 82
etc….
La fel Șirul lui Fibonacci: „0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597…” unde fiecare termen al șirului se formează prin adunarea celor doi anterior (5 = 2+3, 8= 5+3, 13=5+8, etc.). Ce este fascinant la acest șir e faptul că dacă împărțim un element al Șirului Fibonacci la precedentul său obținem rezultatul 1,61803….. Acest lucru este valabil cu cât numărul din șir este mai mare (233:144=1,61803, 377:233=1,61803, 610:377 = 1,61803 etc.).
Există multe teorii ale numerelor care au fascinat pur și simplu mințile matematicienilor, și care, colac peste pupăză, nu sunt doar teorii ci se regăsesc minunat în structura lumii în care trăim, așa cum raportul de aur din Șirul lui Fibonacci (1,61803) se găsește în cochilia melcului, în dispunerea semințelor florii soarelui, în așezare solzilor de pe aripele unui fluture, în forma valurilor mării, în așezarea frunzelor pe o tulpina unei plante (fenomen numit fitotaxie), în structura cristalelor anumitor aliaje pe baze de aluminiu, și în multe alte locuri.
Pentru mine răspunsul la întrebarea: „Este matematica inventată sau descoperită?” ține de credința fiecărui om.
Eu, ca toți ceilalți creștini, care merg la Sfânta Liturghie și rostesc în Crez cuvintele: „Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute…” cred că Matematica este în categoria creațiilor celor nevăzute ale lui Dumnezeu.
Cele nevăzute, de care Sfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic ne-au învățat, sunt toate legile nevăzute ale Universului și nu numai. Gravitația, legea frecării, inteligența, creativitatea, talentul, numerele, iubirea, afecțiunea, lumea îngerilor… sunt toate în categoria tuturor celor nevăzute create de Dumnezeu.
Trăim într-o lume așa de minunată încât aș striga oricând cu bucurie: „Dumnezeu este Matematician!”
Dar El este mai mult decât atât: este și Fizician, și Biolog, și Chimist, și Psiholog, și Geolog, și Medic, și Chirurg, și Pictor, și Sculptor, și Muzician…. Dumnezeu este mai presus de toate, Tatăl nostru! Creatorul nostru drag, care din iubire ne-a făcut pe toți și toate!
Dumnezeu este Mântuitorul nostru, care a venit în lume să-i mântuiască pe toți, de la cel mai bun până la cel mai păcătos!
Matematica este doar un detaliu al relației dintre om și Dumnezeu!
(Claudiu Balan)
Sursa: Teologie și Matematică
Ludmila Doina
septembrie 22, 2012 @ 11:01 am
Minunat articol ! la fel si cel dinaintea lui, din aceeasi categorie.
Multumim pentru ele !
Doamne ajuta !
Claudiu Balan
septembrie 22, 2012 @ 11:36 am
Cu plăcere, Ludmila.
Am muncit mai mult săptămâna aceasta să le fac, pentru a popula blogul Teologie și Matematică pe care abia l-am creat, unde exista doar un singur articol nou, restul erau copiate din Ziarul Lumina.
Acum sunt 8 articole, 3 noi-nouțe și 5 luate din alte surse.
De acum încolo o să-mi îndrept atenția și spre blogul Teologia Șahului, unde nu am mai scris de mult și acolo sunt doar 7 articole.
Sunt două proiecte care-mi sunt foarte dragi și pe care le-am pornit din inimă și sper să fie de folos duhovnicesc și să-i ajute mai ales pe cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu, dar au ca pasiuni Șahul și Matematica.
Doamne ajută!
Sandra
septembrie 22, 2012 @ 3:04 pm
Ceva despre muzica nu se scrie? ( Muzica clasica ). Eu ii simt maretia si prezenta lui Dumnezeu cel mai bine in acest domeniu. Si nimeni nu vorbeste despre acest subiect.
The aim and final end of all music should be none other than the glory of God and the refreshment of the soul.
– Johann Sebastian Bach
„acolo unde voi merge, voi auzi o muzicã la care noi doar
visãm aici. Iar ochii mei Îl vor vedea pe Domnul!” J.S.Bach
“I play the notes as they are written, but it is God who makes the music.”
― Johann Sebastian Bach
Muzica – o compensație, poate, pentru raiul pierdut. Vasile Ghica
Muzica este graiul sufletului. Ea stârnește în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde. Ludwig van Beethoven
Muzica este aritmetica sunetelor. Claude Debussy
Muzica sferelor în mișcare. Aristotel
Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu. Dinu Lipatti
Muzica este o revelație mai mare decât toată înțelepciunea și filosofia. Ludwig van Beethoven
Sandra
septembrie 22, 2012 @ 3:16 pm
PS. Matematica se leaga foarte mult de muzica. Sau invers. Aristotel vorbea despre asta si multi altii.
Claudiu Balan
septembrie 22, 2012 @ 5:51 pm
Doamne ajută, Sandra!
Promit că vom vorbi și de muzică.
Sunt câteva articole pe site în secțiunea Muzică și filme, la categoria Despre muzică, dar sper să mai ne dea Domnul idei să scriem și altele.
Mulțumim de sugestii!
Sandra
septembrie 22, 2012 @ 7:48 pm
Doamne ajuta !
M-as bucura sa citesc ceva despre muzica. Poate as putea fi si eu cumva cu ceva de ajutor, sau sa vin cu niste idei. (Studiez muzica clasica la nivel de performanta de la varsta de 5 ani, deci de 18 ani aproape). Scrie-mi , daca e ceva
daniel
septembrie 23, 2012 @ 3:51 pm
Am sugerat de la articolul precedent cu sirul lui Boccanacci ca ideea asocierii unei formule din matematica cu divinitatea este fortata. Acum vad ca intreaga matematica este de inspiratie divina. Daca ai fi spus ca D-zeu a creat omul ca o fiinta complexa si inteligenta capabila sa inteleaga si abstractizeze lucrurile ce il inconjoara, inclusiv matematica as fi fost total de acord cu tine. Insa ideea ca matematica (stiinta abstracta) e de inspiratie divina e hilara si ridicola. Pai asta ar insemna ca toate stiintele sunt de inspiratie divina (inclusiv evolutionismul). Mai mult, experti in aceste stiinte sunt oameni de stiinta.
In trecutul indepartat sau apropiat oamenii de stiinta au fost cu totii (sau macar majoritar) oameni credinciosi, modesti si cu har. Pai oamenii de stiinta contemporani sunt cu totii (sau macar majoritar) ateii convinsi, (aici vorbim si de matematicienii contemporani). Daca ideea cu matematica este de inspiratie divina este corecta, atunci, indirect, Dumnezeu si-a semnat singur certificatul de deces. Cand spun asta, nu uitati la ce este folosita stiinta (cica de inspiratie divina) din ziua de azi. E folosita constant pentru a ataca credinta noastra de milenii.
Mai mult o sa scot din context fraze total eronate pe care le-ai scris:
„Dacă am conveni toți că Matematica este inventată de om, atunci L-am scoate pe Dumnezeu din ecuație, și am confirma indirect că lumea în care trăim s-a creat de la sine, întâmplător.” Da-mi voie sa nu fiu de acord cu aceasta fraza. Dumnezeu nu poate fi aflat folosind adunari sau inmultiri. La Dumnezeu ajungi prin credinta nu prin matematica.
„Dacă Matematica este inventată cum oare de se aplică atât de bine lumii în care trăim?” Am crezut ca e o gluma :)) Pai e normal sa fie asa. Intai Dumnezeu a creat lumea si apoi oamenii au creat matematica pentru a intelege creatia. Pai asta e scopul pentru care a fost creata: sa se aplice atat de bine lumii in care traim. daca nu se aplica se inventa o alta stiinta care se potrivea mai bine.
Celelalte „dovezi/intrebari” ale tale cu matematica de inspiratie divina sunt de fapt tot intrebarea precedenta, spusa cu alte cuvinte, de ex. „de ce se aplica asa de bine in medicina”, „de ce se potrivesc cu ea experimentele” :)) pai de-aia e matematica.
Sugestia mea este sa nu mai dai copy-paste la astfel de articole, nu e normal sa perpetuam teze nevalidate.
Daca imi permiti as mai avea o sugestie.
Gandeste-te la marea masa de credinciosi (fac parte din ea) nepracticanti. Avem o slujba, avem o familie de intretinut si de aparat si implicit nu avem timp. Ne facem timp sa mergem la slujba duminica sau in concedii, sa adresam o rugaciune seara, daca se poate si dimineata. Credem in Dumnezeu si il respectam. De asemenea, credem ce ne spun preotii despre Dumnezeu si bunatatea divina. Dar nu suntem prosti. Daca ne mai spuneti si ca Dumnezeu a inventat matematica, pe asta nu o mai credem.
Tie ti-e usor sa spui asta, asta e slujba ta, peste tot il vezi pe Dumnezeu si ajungi sa exagerezi si sa treci peste o minima logica.
Dan Tudorache
septembrie 23, 2012 @ 5:47 pm
Doamne ajută Daniel!
În ultimul tău comentariu susții că ”nu uitati la ce este folosita stiinta (cica de inspiratie divina) din ziua de azi. E folosita constant pentru a ataca credinta noastra de milenii.”
Nu este prima oară când aud faptul că știința ar fi împotriva lui Dumnezeu. Dar asta este o percepție falsă care vine din greșita asimilare a teoriei evoluționismului ca fiind o teorie științifică. Teoria evoluționismului, așa cum este formulată, este o teorie filozofică, nu științifică pentru că pleacă de la premisa nedemonstrabilă că viața a apărut din non-viață prin cauze strict materiale.
Trebuie să facem diferența dintre teorii pseudo-științifice și știință (lucruri verificate și verificabile). Bunăoară, dacă Darwin a emis teoria generației spontanee, iar Darwin era om de știință, asta nu înseamnă că teoria emisă de el era una ștințifică ci una filozofică, demonstrată cu ușurință mai apoi ca fiind falsă. Oamenii de știință nu emit doar teorii științifice ci fac și multă filozofie în ”halat alb”. Trebuie să învățăm să facem distincția între știință și filozofie.
Mergând mai departe, ideea că toți sau majoritatea oamenilor de știință sunt atei, este mai degrabă o preconcepție moștenită din perioada propagandei comuniste de peste 40 de ani. Arată-mi te rog o statistică oficială care să acrediteze ideea că majoritatea oamenilor de știință sunt atei și apoi te voi crede pe cuvânt. Ceea ce vreau să subliniez aici este să nu mai vehiculăm idei pe care nu le-am verificat, nimic mai mult, pentru că oricum adevărurile, oricare ar fi ele (științifice, de credință, istorice) nu se stabilesc pe baza majorității.
Dan Tudorache
septembrie 23, 2012 @ 5:54 pm
Mă întorc la început unde susții că ”Daca ai fi spus ca D-zeu a creat omul ca o fiinta complexa si inteligenta capabila sa inteleaga si abstractizeze lucrurile ce il inconjoara, inclusiv matematica as fi fost total de acord cu tine.” Pe scurt spui că dacă Dumnezeu a creat omul în așa fel încât să înțeleagă inclusiv matematica ai fi fost de acord cu Claudiu. Dar prin afirmația făcută ai clasat matematica ca pe un dat, ca pe ceva existent deja. Deci practic te contrazici singur.
daniel
septembrie 23, 2012 @ 6:18 pm
Buna seara!
Nu am spus de niciun fel ca stiinta este impotriva lui D-zeu. Am spus ca „este FOLOSITA” impotriva religiei. Asta fac oamenii de stiinta de azi. Uitati-va pe Discovery, National Geographic sau pe manualele de Biologie sau Astronomie (din alte state).
Mi-a trimis cineva mai demult niste statistici, din pacate nu mai am mailul sa iti arat toate studiile (foarte important este eu personal, nu cred acele statistici, dar ele exista). Din ce imi aduc aminte sau am cautat acum ar fi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence
http://life.hotnews.ro/stiri-acasa-3251909-oamenii-ridicat-nu-cred-dumnezeu.htm
In principiu este vorba de doua statistici care s-au tot repetat:
1) Un studiu realizat printre membrii Societatii Regale a aratat ca doar 3,3% cred in Dumnezeu – asta, in conditiile in care 68,5% din populatia britanica se declara credincioasa.
2) Un alt sondaj, realizat in anii ’90, a aratat ca doar 7% dintre membrii Academiei Americane de Stiinte cred in Dumnezeu.
Nu ma contrazic deloc. Dumnezeu ne-a dat universul, planeta si ne-a creat inteligenti…Restul am facut/descoperit/inventat singuri. Iar printre lucrurile pe care le-am inventat se numara si matematica.
Incercam doar sa contrazic afirmatia de baza a autorului articolului:
„De fapt ar trebui să recunoaștem că (matematica) a fost creată de Dumnezeu și transmisă prin inspirație divină oamenilor.”
daniel
septembrie 23, 2012 @ 6:23 pm
In fine, nu as dori sa continui polemica pe aceasta tema. Eu doar mi-am exprimat un punct de vedere (matematica este inventata si nu este data de Dumnezeu). In mod normal discutiile contradictorii sunt benefice, dar cu conditia sa se ajunga in final la un punct de vedere cat de cat comun. Ori in acest caz nu cred ca e posibil.
O seara placuta sa aveti.
Dan Tudorache
septembrie 24, 2012 @ 1:10 pm
Daniel, faptul că știița este folosită împotriva religiei nu are nicio relevanță pentru subiectul de față, în care dezbatem dacă matematica este inventată sau descoperită de oameni. E dreptul fiecăruia să folosească orice lucru împotriva sau pentru Dumnezeu așa cum stă în voința fiecăruia să folosească aceeași știință pentru sau împotriva oamenilor. (medicina folosită pentru oameni – chimia folosită pentru droguri, deci împotriva oamenilor, etc.)
”Mă temeam” că ai să citezi tocmai statisticile de pe wikipedia și hotnews. Din ceea ce ai expus în punctele a) și b) informațiile (dacă sunt adevărate) nu au nicio relevanță pentru concluzia generală pe care ai înaintat-o, și anume că majoritatea oamenilor de știință sunt atei, și asta din două motive:
Statisticile se rezumă la oamenii de știință din două țări, deci nu la toți oamenii de știință.
Apoi, ca aceste statistici să fie valabile pentru întreaga masă a oamenilor de știință, ele ar trebui să fie eșantion pentru celelalte țări. Dar s-a ostenit cineva să arate că aceste procente sunt eșantioane care se potrivesc și în Rusia, India sau România? Desigur că nu. Atunci de ce facem generalizări nejustificate? Să explic de ce mă ”împiedic” de acest aspect, aparent nesemnificativ: Mă străduiesc să combat curentul conform căruia majoritatea oamenilor de știință sunt atei tocmai pentru că defapt acest curentul este întreținut cu sârg de atei dar asta nu din dorința de a stabili adevărul ci de a proiecta un sentiment de inferioritate în sânul credincioșilor, ceea ce nu este cazul. Dacă vom studia o istorie a descoperirilor științifice, vom observa că marii inventatori ai lumii au fost oameni credincioși. O mică listă găsești aici:https://www.ortodoxiatinerilor.ro/credinta-si-stiinta/evolutionismul-ateist/17988-mari-oameni-de-stiinta-crestini.html
Deci treaba cu IQ-ul mai ridicat la atei… este o aroganță, nimic mai mult.
Legat de inventat și descoperit, voi da un exemplu ca să înțelegi de ce matematica e descoperită, nu inventată de om: Isaac Newton, a descoperit (nu inventat) legea gravitației. Gravitația era deja și funcționa în natură. Deci, când a formulat legea gravitației, nu a inventat un fragment din fizică ci l-a descoperit, mai bine spus i s-a descoperit o taină a creației.
La fel și matematica: fie că îți place sau nu ea se aplică în natură mai înainte să fi existat termenul de ”matematică”. Și a fost dat exemplul șirului lui Fibonacci.
Oricum ar fi, polemica s-a generat tocmai din cauza vederii omului ca fiind independent de Dumnezeu în actul creațtiei, ca și cum ar putea inventa/creea ceva cu care să-l surprindă pe Dumnezeu. Dar tocmai că Dumnezeu este cel care insuflă duhul cunoașterii tuturor oamenilor, deci și aceea care se bat în piept că au inventat ceva de unii singuri, defapt Dumnezeu le-a descoperit (în minte) acel ceva, pentru că ”fără Mine nu puteți face nimic.”
Leonard
septembrie 24, 2012 @ 8:41 pm
Daniel, matematica a fost descoperita de om, sau daca vrei tu, “inventata”, dar mai intai a fost creata de Dumnezeu. Cum iti explici ca in natura gasesti implementate tot felul de formule matematice, care mai de care mai complexe? Dar nu e de mirare acest lucru, deoarece in natura gasesti deja create multe „inventii” de-ale oamenilor: becul, motorul cu reactie, generatorul de electricitate, camera de luat vederi, avionul, etc… Multe inventii au fost direct „plagiate” dupa natura creata de Dumnezeu, altele doar prin coincidenta sunt asemanatoare. Matematica a fost inventata pentru a exprima intr-un fel ordinea. Iar in natura Dumnezeu a folosit ordinea inteligenta, sau in alte cuvinte matematica, pentru a exprima lumea. Doamne ajuta!