Skip to content

7 Comentarii

 1. Mica arhiva duhovniceasca 4
  august 22, 2008 @ 1:45 pm

  Reply

 2. MONICA
  mai 10, 2009 @ 10:24 pm

  PREOTII EXISTAU INCA DIN VREMEA VECHIULUI TESTAMENT FACAND PARTE DIN SEMINTIA LUI LEVI -ATENTIE-ALEASA DE DUMNEZEU -PTR A-L SLUJI.INSUSI MOISE RUGANDU-SE PTR ISRAEL CAND PACATUIA , A REUSIT SA-L DETERMINE PE DUMNEZEU SA-I IERTE DATORITA TRECERII SALE INAINTEA LUI DUMNEZEU. ACELASI LUCRU SE APLICA SI PREOTILOR DIN ZIUA DE AZI SI SFINTILOR.
  IINSUSI IISUS DA APOSTOLILOR PUTEREA DE A IERTA PACATELE IN NUMELE SAU.
  „Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi”

  Reply

 3. CristinaL
  septembrie 30, 2010 @ 7:01 pm

  Doamne ajuta ,foarte frumos articolul ,intradevar nu prea merge fara biserica si fara duhovnic ,multumesc mult pentru ceea ce scii ,mereu reusesti sa dezgheti putin din inima inghetata …. Deoarece am observat ca mai este cineva cu acelas nume de azi voi fii CristinaL

  Reply

 4. MariaCuurriman
  ianuarie 8, 2012 @ 12:13 pm

  Ma numesc Maria si sunt noua pe acest site.Am inceput de putin timp sa merg la Biserica.Aveam(si inca am) multe nelamuriri,am mai citit,l-am mai intrebat pe duhovnic si unele dintre ele s-au mai clarificat,insa sunt unele intrebari la care sper sa gasesc raspunsul aici(nu l-am mai intrebat pe duhovnic pentru ca sunt destul de banale,dumnealui oricum e f. ocupat).
  1.Pentru inceput am o nelamurire legata de pomelnice.La fiecare Sfanta Liturghie,preotul se roaga pentru anumite persoane care fie isi serbeaza ziua de nastere/nume,fie au o operatie etc.Eu nu prea stiu cum se procedeaza…cand dau pomelnicul,trebuie sa aprind si o lumanare?Am vazut ca unele persoane aduc chiar bomboane,biscuiti etc care se dau la sfarsitul slujbei.Poate imi explica si mie cineva cum stau lucrurile cu pomelnicele,eventual m-ar ajuta si un articol despre acest subiect.

  2.Duhovnicul m-a sfatuit sa citesc si din Sfanta Scriptura.Eu stiam ca doar Biblia ortodoxa e cea autentic,celelalte sunt modificate.Ajunsa acasa,am observat ca pe niciuna dintre cele 4 pe care le am nu scrie nimic despre Biserica Ortodoxa.Asa ca mi-am cumparat una de la o librarie,iar pe ea scrie de Biserica Ortodoxa.Aceasta este buna,chiar daca am luat-o de la o librarie si nu de la un magazin bisericesc?Deasemenea,am observat ca toate acele „trimiteri”(nu stiu exact cum se numesc)din paranteza sunt in josul paginii,toate,pe cand in celelalte sunt la sfarsitul fiecarei propozitii/fraze.Este acestea o greseala intalnita in Biblia protestantilor?

  Va rog mult sa ma ajutati,sunt putin confuza.Stiu ca poate intrebarile mele sunt putin prostesti,dar e pt prima data cand iau contact cu Biserica.Multe lucruri am aflat si de pe acest site.Va doresc un an nou fericit si la cat mai multe articole!Eu m-am folosit mult din ele.

  Reply

 5. Administrator
  ianuarie 8, 2012 @ 1:55 pm

  Doamne ajută Maria!

  Îți vom răspunde cu drag, nu este nicio problemă. Și noi am trecut prin aceste clipe, am citit, am întrebat și până la urmă am aflat. Așa cum spunea un sfânt: „cine vrea să se mântuiească cu întrebarea să călătorească”.

  1. La Sfanta Liturghie pomelnicele se duc la altar impreuna cu doua lumanari, una pentru vii si una pentru cei adormiti. Pe un pomelnic vei scrii titlul sus „Vii” si pe celalalt vei scrie „Adormiti” insirand apoi numele de botez al persoanelor pe care vrei sa le pomenesti. Nu e nevoie sa scrii altceva pe pomelnic decat numele, fara sa scrii ca e bolnav, ca are nevoie de ajutor la examen, sau alte asemenea, stie Dumnezeu nevoile tuturor si ii va ajuta pe masura. Alaturi de cele doua pomelnici si cele doua lumanari poti duce 2 prescuri din care preotul va rupe cateva firmituri si la va pune pe Sfantul Disc, unde se afla Agnetul (bucata mare de paine care va deveni Trupul Domnului). In loc de prescuri poti duce o paine sau doua. Unii credinciosi pun si bani langa pomelnic, dar asta nu e neaparat necesar, ci fiecare cum crede. La altar nu se mai duce altceva, decat: pomelnic, lumanare si prescura. Sunt biserici la care preotii nu primesc banii in altar ci credinciosii ii pun intr-o cutie de lemn in fata catapetesmei.

  Pomelnice se mai dau si si la slujba Acatistului, la Maslu, la pomenirea celor morti sau la slujbele de multumire, si in acest caz pomelnicul se da impreuna cu o lumanare. La Maslu, pe langa pomelnic si lumanare, credinciosii aduc faina si ulei pe care preotul la va sfinti. La slujbal litiei, credinciosii aduc paine. La pomenirea mortilor crestinii aduc in plus mancare, paine, fructe, vin, pe care preotul le fa sfinti si apoi vor puta fi date celro saraci.

  2. Pe Sfanta Scriptura Ortodoxa scrie: „Editie aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane”. Patriarhia Romana publica biblia doar prin Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române (EIBMBOR). Daca biblia pe care ai cumparat-o indeplineste acele doua conditii atunci e ortodoxa.

  Exista o versiunea ortodoxa a bibliei numita versiunea tradusa si diortosita de IPS Bartolomeu Anania, aprobata de Sfantul Sinod, care are trimiterile in partea dreapta, adica la sfarsitul randului.

  Doamne ajuta Maria!
  Daca mai ai nevoie de ajutor, vorbim.

  Reply

 6. MariaCuurriman
  ianuarie 10, 2012 @ 8:33 am

  Multumesc mult pentru raspunsuri!

  Pe Biblia pe care eu o am scrie „TIPARITA CU BINECUVANTAREA PREADERICITULUI PARINTE DANIEL PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE,CU APROBAREA SFANTULUI SINOD, de la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxa.Difera putin,este buna si asa?

  Reply

 7. Administrator
  ianuarie 10, 2012 @ 9:55 am

  E foarte bună!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *