Mesajul Părintelui Teodor din Parohia Ozun, județul Covasna

Anul trecut de 1 decembrie Asociația Tradiția Românească a organizat o vizită la parohiile ortodoxe românești din Covasna, pentru a-i susține moral p puținii români care au mai rămas acolo. Prima parohia pe care am vizitat-o și la care am stat la slujbă de ziua Sfântului Apostol Andrei, a fost Parohia Ozun. Aici am fost primiți cu dragoste și căldură de preoții slujitori. Mai jos redăm mesajul părintelui paroh, care, acum, are nevoie de ajutorul nostru:

„Iubiți credincioși,

Mă numesc Mocanu Teodor-Florian și începand cu data de 9 februarie 2014 sunt preot paroh al parohiei ortodoxe române Ozun, județul Covasna, din cadrul Episcopiei Covasnei si Harghitei. Acestă parohie este formată din 30 de familii ortodoxe si 35 de familii mixte, restul fiind de religie reformată si romano-catolică, de etnie maghiara.

În data de 30 noiembrie 2013, de sărbătoarea Sf. Ap. Andrei am avut onoarea de a ne fi alături la Slujba Sfintei Lturghii un grup de tineri, membrii ai Asociației Tradiția Romanească, tineri credincioși și binevoitori, care au cunoscut astfel situația noastra de aici, din Ozun, și tocmai de aceea am îndrăznit să apelăm la ajutorul lor.

În parohia Ozun, din păcate, timp de douăzeci de ani nu a locuit un preot paroh, fiind navetist, săvârșind Sf. Liturghie doar o dată pe lună. Din această cauză, casa parohială a rămas în paragină, necesitân reparații capitale de renovare interioară și exterioară, pentru a putea deveni astfel locuibilă, în condiții decente!

Cum am găsit eu și doamna preoteasă, casa parohială si Biserica atunci când am fost trimiși în această parohie…ne e și greu să spunem. Dar o sa încep mai intâi cu situația bisericii:

– Biserica nu are sistem de canalizare a apei pluviale, si astfel toata apa curge pe peretii bisericii si se infiltreaza la temelia acesteia;

– Datorita infiltrarii acestei ape , in interioarul bisericii a aparut o ciuperca care a inceput sa distruga toata dusumeau din interiorul acesteia, desi dusumeaua a fost pusa acum doi ani de catre preotul care a fost inaintea mea.

– Am adus la fata locului un sprecialist biolog si care ne-a spus ca aceasta ciuperca e foarte greu de combatut….necesitand o suma foarte mare de bani .Ca urmare: trebuie scoasa toata dusumeaua si stratul de beton din biserica si chiar si o parte din pamant, dupa care trebuie tratatii peretii bisericii cu o solutie speciala.Taoata aceasta munca necesita bani si oameni!

Cu multa ambitie ne-am apucat sa punem scocuri de scurgere la biserica….sperand ca cei cativa banuti care am reusit sa ii adunam vom putea sa facem aceasta lucrare….dar situatia nu a fost deloc fericita….cand am inceput sa luam cateva randuri de tigla de pe acoperis…am observat ca toti capriorii erau putrezi….si astfel costurile pentru au crescut, fiind nevoiti sa cheltuim toti banii ce ii mai aveam! VA spun sincer am rămas fară nici un ban, ba mai mult decât atât avem si o datorie la un magazin de materiale!!

Toate aceste lucrari la biserica ne-ar costa cel putin 6 000 de lei.

Situatii casei parohiale nu este nici ea deloc buna: mai avem nevoie inca de multi bani pentru a putea finaliza lucrarile:

– cu micile ajutoare primite pana acum am reusit sa punem usi in interiorul casei si cineva cu suflet mare ne-a donat centrala termica.

Mai avem nevoie insa de:

– izolatie pentru parchet pentru toata casa si parchet

-gresie si faianta in baie

– utilitatile pentru baie

– faianta la bucatarie

– vopsea lavabila pentru toata casa

Iar datorita faptului ca, casa este foarte mare , aceste materiale ne costa destul de mult: am avea nevoie de cel putin 4 000 de lei.

Datorită faptului ca, casa parohială nu este locuibilă, eu împreună cu doamna preoteasa locuim in momentul de față la părintii mei, și facem naveta la parohie, care se află la o distanță de 15 km. Doamna preoteasa este însărcinată iar în luna octombrie trebuie să nască, iar dorința noastră ar fi fost să se putem muta în casa parohială înainte ca ea sa nască!

De aceea apelez la bunăvoința și dragostea dumneavoastră față de Sfânta Biserică și față de aproapele nostru, pentru că o donatie cât de mică ne poate ajuta să realizăm aceste lucrări! Efortul dumneavoastă nu v-a rămane nerăsplătit, Dumnezeu vă va răsplătii!!

Va rugăm din tot sufletul să ne ajutați ! Avem nevoie de ajutor și nu știm la cine să mai apelăm….apelăm la dragostea și ajutorul ce vine de la Dumnezeu prin oameni cu suflet mare!”

Dacă îi puteți ajuta, datele de contact sunt următoarele:

Alina Mocanu (sotia) – 0742386950 /

Email: alina_pintea31@yahoo.com

Donatii puteti face in contul BCR:

RO05RNCB0124075220220001 (RON)

Parohia Ortodoxa Romana Ozun

 

(Visited 24 times, 1 visits today)