Creştinii nu fac orice pentru bani (meserii imorale)

Economia ţării noastre nu merge bine şi oamenii simt asta în viaţa lor de zi cu zi. Sunt oameni care trăiesc într-o sărăcie cruntă, alţii la limita ei, în aceste condiţii unii ar fi dispuşi să facă orice pentru bani, numai să scape de datorii şi să nu se mai chinuie de pe o zi pe alta. Totuşi aici apar mai multe probleme.

Fiind creştin nu poţi face orice pentru bani, pentru că uneori acel „orice” presupune a face un păcat, o faptă care te va afecta negativ pe tine şi întreaga societate. Aş vrea să vorbim în special despre noi tinerii, şi posibilităţile pe care le avem pe piaţa muncii, începând de la tinerii din liceu şi terminând cu absolvenţii de facultate.

Au trecut 6 ani de la primul meu loc de muncă şi până astăzi. Din experienţa acumulată la joburile la care am lucrat, la interviurile pe care le-am dat şi din experienţele prietenilor am învăţat câteva lucruri pe care vrea să vi le împărtăşesc şi vouă:

1. Eu mereu am visat că voi ajunge cineva, că va veni o zi când mi se va acorda o super-oportunitate şi voi putea arăta cine sunt şi ce pot… dar asta nu s-a întâmplat niciodată. Să nu vă aşteptaţi la minuni de pe piaţa muncii. Nu va veni niciodată cineva să te plătească mai mult decât eşti capabil! Dacă nu te zbaţi tu să cauţi în stânga şi-n dreapta servici, nu va bătea nimeni la uşa ta să te ia de acasă şi să te angajeze la o firmă de vis.
2. Nu te gândi niciodată că ai calităţi ascunse pe care ţi le va descoperi angajatorul, asta se întâmplă foarte rar. Dacă vrei să te autodepăşeşti, dacă vrei să obţii un post mai bun decât cel de secretară sau operator call-center atunci trebuie să înveţi singur acasă, să faci cursuri, să citeşti mult, să fii auto-didact.
3. Implicaţi-vă în orice activitate, chiar şi în voluntariat, în ONG-uri, pe viitor va conta mult în cv-ul vostru.
4. Dacă sunteţi serioşi şi muncitori, şefii şi colegii de muncă vor remarca asta, iar pe termen lung aveţi de câştigat. La fel dacă sunteţi dezinteresaţi şi veniţi din obligaţie la servici, şefii vor vedea asta şi pe viitor vă vor ocoli în acordarea răspunderilor.
5. Încercaţi în general să vă angajaţi într-un domeniu care vă place, chiar dacă la început e mai prost plătit, pe termen lung aveţi foarte mult de câştigat.

Sunt oameni care profită de naivitatea şi dorinţa de afirmare a tinerilor şi de aceea să fiţi mereu atenţi şi să nu credeţi toate anunţurile de angajare, care spun că veţi câştiga 1000 de euro pe lună doar stând acasă pe internet, sau dând click pe nu-ştiu-care website. La fel nu trebuie să credeţi anunţurile care oferă salarii foarte mari pentru servicii în străinătate, în spatele lor stau de obicei reţele de trafic de persoane.

Feriţi-vă de joburile în vânzări dacă nu sunteţi făcut pentru asta. Dacă vă e ruşine să mergeţi din uşă-n uşă şi vă e oarecum să vă rugaţi de oameni să cumpere un anumit serviciu sau produs, atunci vânzările nu sunt pentru voi.

Noi creştinii, având pe Dumnezeu mereu aproape, şi bine ştiind că El doreşte binele întregii lumi, nu putem să muncim la anumite firme sau companii care prin obiectul lor de activitate dăunează societăţii.

De exemplu, nu poţi să te angajezi la un cazino unde se-nvârt mulţi bani murdari proveniţi din furturi, înşelăciuni, trafic de droguri şi persoane, etc. Nu poţi să te angajezi la o firmă care produce şi distribuie ţigări bineştiind că ajuţi la îmbolnăvirea oamenilor, şi treptat la moartea lor.

Fetele frumoase sunt ispitite să pozeze pentru fel de fel de site-uri, reviste, ziare, etc. sperând că vor ajunge fotomodele şi vor avea faimă şi mulţi bani. Fetelor, nu vă înşelaţi!, trupurile voastre vor fi afişate ca nişte cărnuri pentru a fi poftite de bărbaţii în călduri, care nu-şi pot stăpâni poftele. Tot ce veţi obţine este: „Ce bună-i asta!….” Continuarea n-o mai spun pentru că mi-e ruşine. Astăzi o femeie goală vinde orice, aşa că nu vă imaginaţi că vă pozează cineva pentru a arăta frumuseţea trupului uman creat de Dumnezeu…ci doar pentru bani.

Sunt şi alte meserii imorale cum ar fi aceea de ziarist de scandal care denigrează şi bârfeşte pe toată lumea, fotograf pentru reviste xxx, webdesigner şi adminitrator web pentru site-uri care promovează beţiile, drogurile, sexul sau produsele falsificate. Gândiţi-vă la medicii şi asistentele care ajută la săvârşirea avorturilor, cum pot avea ei o conştiinţă curată de creştin? Gândiţi-vă la profesorii care sunt obligaţi să predea lecţii care susţin evoluţionismul negând crearea lumii de către Dumnezeu. Gândiţi-vă la avocaţii care susţin nevinovăţia tâlharilor şi a criminarilor în instanţele judecătoreşti!

Lista poate continua, însă trebuie să reţinem doar că nu putem sluji şi lui Dumnezeu şi diavolului.

A fi creştin înseamnă câteodată a fi anti-sistem, a merge împotriva valului, şi a fi obligat moral să nu te supui unor comportamente sau reguli care aduc mai mult rău decât ordine în societate.

Noi creştinii, cei care ştim multe, vom da seama la judecată pentru tot ce am făcut, şi nu vom putea spune: „n-am ştiut că e păcat…”.

Nu vă bucuraţi de căldura şi confortul temporar pe care vi-l oferă păcatul, în speţă un job imoral, pentru că vor veni vremuri când veţi suporta consecinţele.

Din punctul meu de vedere este imoral să vinzi şi coca-cola sau alte mâncăruri de dreptul dezastroase… dar e bine ca fiecare astfel de decizie s-o luaţi împreună cu duhovnicul. El vă poate îndruma dacă e bine sau nu să intraţi într-o anumită activitate.

Avem minte, ne putem informa, nu avem nicio scuză, putem să aflăm dacă o firmă sau un domeniu de activitate aduce într-adevăr folos societăţii sau dimpotrivă finanţează şi susţine vicii. Tot ceea ce facem noi astăzi influenţează viaţa de mâine a copiilor noştri. Dacă susţinem şi încurajăm răul atunci să nu ne mirăm că fii noştri vor ajunge să trăiască în desfrâu şi violenţă.

Uitaţi-vă la fotografia de mai sus, şi amintiţi-vă că în spatele vostru, în trăsura vieţii aveţi şi alte suflete, şi sunteţi responsabili pentru felul în care aţi influenţat vieţile copiilor voştri şi ale altor copii.

(Claudiu)

(Visited 52 times, 1 visits today)