Skip to content

40 Comentarii

  1. sdaniel
    februarie 7, 2014 @ 8:24 pm

    Parerea mea e ca astfel de articole ar trebuie dezbatute pe site-uri stiintifice; nu stiu daca e vreunul dintre noi care intelege atat de bine chimie si biologie incat sa inteleaga explicatiile.
    Referitor la varsta pamantului; majoritatea oamenilor de stiinta spun ca ar avea aproximativ 4,5 miliarde de ani, probabil ca e foarte greu de calculat o data exacta si eroarea poate fi destul de mare, doar ca de la 4,5 miliarde la 6000 de ani e o cale extrem de lunga. Nu mai vorbesc ca varsta de 6 mii este extrasa dintr-o carte aparuta intr-o perioada indepartata in care nu exista niciun mijloc de calcul sau de proba, pe cand la varsta de 4,5 miliarde de ani s-a ajuns recent dupa multe calcule si experimente. Ori ganditi-va la cat de mult a avansat stiinta si ce inventii si minuni stiintifice au adus continuu si ne-au imbunatatit viata. E mult mai probabil sa aiba dreptate cu varsta pamantului.
    Nu as vrea sa iau Biblia ad literram. Adica acest articol vine cu fel de fel demonstratii, de izotopi, substante chimice, un articol foarte tehnic. Am avut tendinta sa iau totul pe bune si sa nu comentez nimic.
    Dupa aia am stat si m-am gandit ca dupa o demonstratie atat de stiintifica de fapt mi se cere sa cred ca ca lumea a fost creata in sase zile; ca femeile provin dintr-o coasta a barbatului; ca un sarpe, un magar si un tufis in flacari vorbeau limbajul uman; ca toata planeta inclusiv muntii au fost inundati pentru a ineca raul; ca milioane de specii animale au supravietuit pe o barca; ca limbile vorbite provin din turnul lui Babel; ca Nilul s-a transformat in sange; un bat s-a transformat in sarpe; ca vrajitorele si vrajitorii exista; ca a plouat cu mancare din cer timp de 40 de ani; ca soarele a stat pe loc ca sa-l ajute pe Ioshua si a mers inapoi pentru regele Hezekiah; ca Iisus a mers pe apa; ca pestii si painea s-au inmultit miraculos pentru a-i hrani pe infometati; ca apa s-a transformat instantaneu in vin; ca bolile mintale sunt cauzate de demoni; ca exista un diavol cu aripi care produce raul; ca oameni au fost vindecati de umbra lui Petru; ca pe necredinciosi ii asteapta un loc al torturii eterne…in timp ce viata dupa moarte ii asteapta numai pentru Crestini.
    Ei, pai nu prea e bine. Incep sa cred ca sunt tendentioase aceste articole creationiste pe teme stiintifice. Nu ma pricep la stiinta dar ma intreb mereu de ce vad aceste articole creationiste aici si nu le vad pe Discovery, BBC Knowledge, National Geographic, Digi World, Viasat etc.. Chiar asa, niciun post de specialitate sa nu preia nici macar o data un documentar creationist ?
    In schimb, toate articolele creationiste se adreseaza oamenilor simpli (ca mine) care nu inteleg nimic.

    Reply

  2. Andrei Calin
    februarie 8, 2014 @ 12:25 pm

    http://en.wikipedia.org/wiki/Radiometric_dating
    Erorile in datarea radiometrica nu sunt de magnitudinea a sute de milioane de ani.

    Exista o dezbatere pe tema asta, proaspata, de acum 3 zile:
    http://www.youtube.com/watch?v=z6kgvhG3AkI
    92% din persoanele care au fost intrebate pe un SITE CRESTIN au spus ca Bill Nye, omul de stiinta care sustine teoria evolutiei si un pamant vechi de aproximativ 4.7 miliarde de ani a castigat:
    http://www.christiantoday.com/article/bill.nye.vs.ken.ham.debate.live.stream.free.watch.online.creation.vs.evolution.debate.here.start.time/35688.htm

    Exista foarte multe dovezi ca pamantul are mai mult de 6000 de ani, si ca teoria evolutiei este un fapt bine stabilit. Daca ar fi existat vreo dovada credibila care sa spulbere teoria evolutiei si fapul ca pamantul e mai vechi decat zice biblia, atunci va asigur ca comunitatea stiintifica ar fi acceptat-o fara indoiala. Dar cum asa ceva nu exista, atunci evolutia si varsta pamantului raman in picioare.

    Consider ca dezbaterea respectiva dovedeste cat de absurda este afirmatia unui pamant vechi de 6000 de ani. Raspunsurile lui Ken Ham se pot insuma astfel: „Pentru ca asa zice biblia”.

    Cred ca ar trebui sa ne oprim din intelegerea literala a Bibliei, si sa luam din ea mesajele de iubire, de convieturie, si de moralitate (Bine, nu toate, in principiu noul testament)

    Reply

  3. Stefan Viorel Cristian
    februarie 8, 2014 @ 7:24 pm

    In a 2-a carte intitulata „Vietile Sfintilor”, adica cea pe luna februarie veti gasi la sfarsitul materialului de la ziua a 8-a un mic material in care se vorbeste despre cei 2 sfinti Teodor: „Cel dintai este Teodor Tiron, iar al doilea este acesta, Stratilat (despre care era scris). Sfantul Teodor Tiron a patimit mai inainte in imparatia lui Maximian si Maxim, nepotul sau, in anul de la facerea lumii 5797, iar de la nasterea lui Hristos 289.Dupa dansul, mai pe urma a patimit acest sfant, Teodor Stratilat, la 22 sau 23 de ani, in zilele lui Liciniu.Iar pe vremea imparatiei lui Constantin, in anul de la zidirea lumii 5820 si de la nasterea lui Hristos 312, a fost mutat asemenea in Evhaita.Amandoi acesti sfinti sunt evhaiteni.”
    Daca facem socoteala dupa aceste date rezulta ca pamantul ar avea o vechime de 7522 de ani.

    Reply

    • Andrei Calin
      februarie 9, 2014 @ 6:23 am

      [quote name=”xiorel123″]
      Daca facem socoteala dupa aceste date rezulta ca pamantul ar avea o vechime de 7522 de ani.[/quote]

      Aceasta poate fi dovedit gresit prin foarte multe mijloace. Iata unul mai interesant: exista copaci mai batrani decat presupusa varsta biblica a pamantului:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Tjikko

      Inainte sa zica cineva ca datarea n-a fost exacta, datarea cu carbon este destul de exacta, si se foloseste pentru materiale organice, cu o vechime maxima de ~60 000 de ani:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dating

      Reply

  4. Dan Sorin
    februarie 9, 2014 @ 6:39 am

    Oameni buni, nu mai dați link-uri de pe wikipedia că nu valorează absolut nimic ce scrie acolo. Pot și eu să mă duc să modific articolul de pe wikipedia cum îmi place mie și nimeni nu mă poate opri.

    Reply

    • Andrei Calin
      februarie 9, 2014 @ 8:31 pm

      [quote name=”dan-s”]Oameni buni, nu mai dați link-uri de pe wikipedia că nu valorează absolut nimic ce scrie acolo. Pot și eu să mă duc să modific articolul de pe wikipedia cum îmi place mie și nimeni nu mă poate opri.[/quote]

      Modificarile pe care le-ai face pe wikipedia ar fi verificate de un administrator, care se asigura de autenticitatea si corectitudinea lor folosind minim 3 surse credibile.
      Ce scrie pe wikipedia este in mare parte luat din carti, enumerate in josul paginii la references.

      [quote name=”xiorel123″]@AndreiCalin,
      Pentru afirmatia „Inainte sa zica cineva ca datarea n-a fost exacta…” aduci ca argument „datarea cu carbon este destul de exacta”, un argument de 2 bani. Sa folosesti termenul „exact” cand vom stii ca ramura de stiinta denumita chimie s-a nascut in urma cu min.60 000 de ani (dupa cum spui tu) si ca omul a studiat carbonul vreme de 60 000 in laboratoarele de chimie. Pana atunci nu-ti mai spun decat ca ma amuzati si ca abia astept sa va vad fetele cand va veni ziua! 🙂 Numai bine![/quote]

      Stii cum functioneaza datarea cu carbon? Nu trebuie sa stea cineva 60000 de ani sa se uite la carbon ca sa functioneze aceasta metoda….

      Reply

      • Dan Sorin
        februarie 10, 2014 @ 7:48 am

        [quote name=”AndreiCalin”]Modificarile pe care le-ai face pe wikipedia ar fi verificate de un administrator, care se asigura de autenticitatea si corectitudinea lor folosind minim 3 surse credibile.
        Ce scrie pe wikipedia este in mare parte luat din carti, enumerate in josul paginii la references.
        [/quote]

        Glumești, nu? Tu chiar îți imaginezi că wikipedia care conține informații din foarte, foarte multe domenii are experți care să verifice fiecare informație în 3 surse? Tu îți dai seama ce angajați ar trebui să aibă wikipedia? Mai ales că toată munca e gratuită. Cine e așa prost să știe atât de multe chestii dar să piardă timpul a verifica articolele de pe wikipedia pe gratis? Și la facultate ni s-a spus să nu folosim wikipedia ca sursă de informație deoarece s-au găsit aberații scrise acolo.

  5. Stefan Viorel Cristian
    februarie 9, 2014 @ 7:28 am

    @AndreiCalin,
    Pentru afirmatia „Inainte sa zica cineva ca datarea n-a fost exacta…” aduci ca argument „datarea cu carbon este destul de exacta”, un argument de 2 bani. Sa folosesti termenul „exact” cand vom stii ca ramura de stiinta denumita chimie s-a nascut in urma cu min.60 000 de ani (dupa cum spui tu) si ca omul a studiat carbonul vreme de 60 000 in laboratoarele de chimie. Pana atunci nu-ti mai spun decat ca ma amuzati si ca abia astept sa va vad fetele cand va veni ziua! 🙂 Numai bine!

    Reply

  6. Ana
    februarie 9, 2014 @ 11:18 am

    AndreiCalin
    [quote]Daca ar fi existat vreo dovada credibila care sa spulbere teoria evolutiei si fapul ca pamantul e mai vechi decat zice biblia, atunci va asigur ca comunitatea stiintifica ar fi acceptat-o fara indoiala.[/quote]

    Nevoia acestei comunitati nu este de a descoperi adevarul, ci de a arata ca nu exista nici o Putere care sa fi creat pamantul. Daca comunitatea oamenilor de stiinta ar fi formata din oameni credinciosi, rezultatele lor ar fi mult mai credibile.

    Reply

  7. sdaniel
    februarie 9, 2014 @ 6:19 pm

    [quote name=”Ana”] Daca comunitatea oamenilor de stiinta ar fi formata din oameni credinciosi, rezultatele lor ar fi mult mai credibile.[/quote]
    Pai adica daca oamenii de stiinta ar fi credinciosi am crede ca varsta pamantului are 4,5 miliarde de ani? :)) Totusi, e un domeniu tehnic, aici e vorba doar de a dovedi ceva (prin probe si argumente), nu conteaza daca cei ce o fac sunt tineri/batrani, barbati/femei, credinciosi/nencredinciosi. E la fel ca un matematician care rezolva o ecuatie. Daca nu e credincios inseamna ca rezolvarea e gresita?
    xiorel123
    Si mie imi pare aceasta afirmatie ca Pamantul are 7522 de ani vechime absolut ridicola.
    Nu zic ca acest 4,5 miliarde de ani este un numar fix, cu siguranta ca exista o marja de eroare destul de nare dar de la 4,5 miliarde la 7 mii e o cale lunga.
    Ar trebui sa crezi specialistii (geologii) in domeniu, oamenii au studiat, au muncit si au calculat toata viata numai in acest domeniu; nu poti sa vii sa spui tu ca nu e corect doar pentru simplul fapt ca…… „asa scrie in biblie” :))
    Si in definitiv nu scrie nicaieri in Biblie asa ceva. Nu stim daca zilele creatiei sunt zile calendaristice sau ere geologice etc. Plus ca mai sunt si alte intrebari de genul „de ce trebuie sa iau de buna ce scrie in Biblie (ma refer doar la Vechiul Testament)?”.
    Ii dau dreptate pana la capat lui @AndreiCalin :
    „Cred ca ar trebui sa ne oprim din intelegerea literala a Bibliei, si sa luam din ea mesajele de iubire, de convieturie, si de moralitate (Bine, nu toate, in principiu noul testament)”

    Reply

  8. Stefan Viorel Cristian
    februarie 9, 2014 @ 8:01 pm

    Daca nu ar fi existat prostul nu am fi stiut ce-i desteptul, daca nu ar fi existat uratul nu am fi stiut ce-i frumosul, daca nu ar fi existat coruptul nu am fi stiut ce-i justul s.a.m.d. Asa deci multumesc Doamne pentru cele ce traiesc caci daca nu erau paganii inaintea mea cu relele lor invataturi greu ti-as fi putut arata credinta mea intru Tine! Fie-ti mila Doamne de acesti oameni si lumineaza-le si lor mintea! Amin!

    Reply

  9. Laura Stifter
    februarie 9, 2014 @ 8:09 pm

    Ana, Doamne ajută!
    Există foarte mulţi oameni de ştiinţă credincioşi.
    A spune că toţi membrii comunităţii ştiinţifice internaţionale ar fi necredincioşi este nimic altceva decât o generalizare nejustificată.
    Repet ceea ce am scris în comentariul referitor la opinia părintelui Rafail Noica despre duhovnicie şi psihologie: din punctul meu de vedere, credinţa şi ştiinţa sunt în dialog, cunoaşterea ştiinţifică putând fi dăruită lui Dumnezeu şi oamenilor.
    Cum să credem că toţi oamenii de ştiinţă sunt bântuiţi de maladia spirituală a necredinţei?…
    Şi chiar de-ar fi aşa, tot ar putea spune şi ei lucruri interesante şi vrednice de încredere. De când studiez Filosofia (doar de câteva luni, ce-i drept), observ, cu mirare şi bucurie, faptul că inclusiv unii dintre filosofii atei sau agnostici reuşesc să exprime anumite idei deosebit de interesante şi profunde, fapt ce mă duce la concluzia că au şi ei o relaţie cu Dumnezeu, doar că una mai… specială, mai atipică. 🙂 Ei Îl neagă şi-L caută totodată, caută Adevărul imaginându-şi că El nu există şi că ei s-ar afla în căutarea doar a adevărului. 🙂 Reuşesc să formuleze cugetări profunde despre anumite aspecte ale filosofiei, neînţelegând care e sursa înţelepciunii şi profunzimii gândirii lor.
    Nu poate fi aşa, oare, inclusiv cu oamenii de ştiinţă necredincioşi?
    Cât despre datarea vârstei pământului, evit să mă pronunţ, neavând competenţa ştiinţifică necesară. Sunt de acord, însă, cu ideea lui sdaniel potrivit căreia Sfânta Scriptură nu ne spune nimic despre acest aspect strict ştiinţific. Scopul Revelaţiei divine supranaturale (şi mă refer acum cu deosebire la Scriptură) nu este acela de a ne oferi informaţii ştiinţifice, ci are un caracter mult, incomparabil mai profund: acela de a-i deschide omului drumul cunoaşterii lui Dumnezeu!
    Biblia nu-i compendiu de astronomie, geografie sau geologie. Toate aceste ştiinţe avem datoria de a le cerceta noi, oamenii, cu raţiunea pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu – raţiune ce-L are ca Izvor pe Însuşi Logosul divin – şi, evident, ajutaţi de harul Creatorului. Adevărurile ştiinţei sunt prea puţin importante pentru a fi consemnate în scrierile revelate şi sunt la nivelul capacităţii de înţelegere a raţiunii noastre omeneşti. Cunoştinţele de ordin ştiinţific ţin de Revelaţia naturală, nu de cea supranaturală şi, de aceea, datele biblice nu pot fi interpretate în această cheie strict epistemologică. Îmi amintesc, în acest sens, de răspunsul unui domn profesor de la Teologie, la întrebarea unei colege referitoare la datoria de a combate nu mai ştiu ce teorie ştiinţifică: „dacă aveţi studii de specialitate în acel domeniu, puteţi argumenta; dacă nu, nu”. Simplu.
    Sfânta Scriptură ne vorbeşte despre Dumnezeu şi prezenţa Lui în lumea creată. Ne oferă puţine informaţii despre universul creat, fiindcă pe acestea suntem chemaţi noi înşine să le descoperim, să le-nţelegem, aşa cum Adam a fost încurajat de Creator să pună nume animalelor (fapt pentru care era necesar să le înţeleagă esenţa şi finalitatea existenţei).
    Unde este scris, în cartea Facerii, în întreg Vechiul Testament, sau în cel nou, că evenimentul creaţiei a avut loc la doar câteva mii de ani înaintea venirii lui Mesia?…

    Reply

  10. Leonard
    februarie 10, 2014 @ 9:59 am

    Au dreptate Laura si Daniel. Biblia nu ofera ecuatii stiitifice ci doar REALITATI.

    Depinde de noi cum observam aceste realitati. Depinde de convingerile cu care pornim, de prisma prin care privim.
    Sa luam spre exemplu Universul.
    Un evolutionist naturalist ateu ar spune ca toate acestea au aparut in urma unei expozii haotice a carei sursa a fost NIMICUL.
    Un creationist crestin ar spune ca toate acestea au fost create in mod inteligent (nu haotic) de Dumnezeu.
    Altul, precum Einstein, s-ar fi mirat de ordinea din Univers si-ar fi concluzionat ca TREBUIE sa existe un Dumnezeu.
    Alt exemplu: o parte dintr-un craniu ciudat si vechi gasit in pamant.
    Un om de rand ar fi spus ca este doar un os.
    Un evolutionist ar fi spus ca este veriga lipsa, si daca ar fi gasit ceva care seamana cu o unealta primitiva in zona in care a gasit osul (nu neaparat langa), ar fi spus imediat ca apartine acelei fiinte, si i-ar fi dat o denumire care incepe cu „homo” . 🙂
    Un creationst ar fi spus ca este doar o specie disparuta de maimuta, cum au disparut atatea specii de-a lungul timpului.
    Cine are dreptate? 🙂 Eu as spune ca omul de rand.
    Sa luam alt exemplu: National Geographic si Wikipedia. Se cunoaste ca sunt niste publicatii a caror informatii (uneori aceste informatii se dovedesc a fii false) sunt privite nu obiectiv, ci doar prin prisma evolutionismului.
    Un ateu, ar fi spus ca exprima niste realitati. Daca ai fi un adopt al teoriei conspiratiei ai fi spus altceva, insa daca ai fi ca mine ai spune ca aceste publicatii doar pornesc de la niste premize false.
    Ca o scurta paranteza: are dreptate Dan; niciun om de stiinta care se respecta nu-si face lucrarea bazat pe wikipedia.
    Alt exemplu: Inainte se credea ca pamantul este plat si ca este sprijinit de ceva sau cineva si oameni de stiinta din acele timpuri au pornit de la aceste premize false, desi in Biblie scrie clar ca este rotund si ca este „agatat” de nimic.

    Sau alt exemplu: trei geneticieni sinceri.
    Daca intrebam un genetician ateu darwinist cum a aparut viata, ti-ar fi raspuns sincer „Nu stiu”. Deoarece sunt prea multe premize „ideale” si chiar absurde.
    Daca intrebam un genetician ateu adopt al panspermiei, ti-ar fi raspuns ca singura posibilitate stiintifica ar fi sa fi aparut din alta planeta.
    Daca intrebam un genetician creationist ti-ar fi raspuns, ca normal ca Dumnezeu a creat viata, deoarece altfel nu se poate.

    Ca paranteza in afara subiectului, as putea spune multe despre genetica.
    Te rog, raspunde-mi Andrei, care sunt sansele ca, intr-un mod aleatoriu, sa se alinieze corect codul ADN al celui mai simplu microorganism?
    Codul ADN-ului este la fel de complex ca orice carte scrisa.
    Care sunt sansele ca, prin amestecarea unor litere, sa rezulte cea mai simpla propozitie?
    Desi matematic sunt sanse foarte infirme, carte tind spre zero, in realitate, nu exista nicio sansa!
    Codul genetic poate fi comparat cu un limbaj de programare. Insa la computere, limbajul de programare este bazat pe semnale binare, pe cand in ADN limbajul este bazat pe semnale de baza 4.
    ADN-ul rezultat poate fi considerat un program. Un program atat de complex incat sa faca ca toata celula sa functioneze corect. Mai complex decat orice program al oricarui programator, sau echipe de programatori din istoria programarii!
    Dar evolutionistii spun ca acest program a aparut din sansa!!!
    Daca ai face un experiment in care sa asezi un caine pe tastatura, cu IDE-ul preferat deschis, o sa vezi ca niciodata, nici intr-un milion de ani,
    nici intr-un miliard de ani nu o sa reuseasca sa creeze nici cel mai simplu program…

    Dar sa revenim la subiect. Deci stiinta, se bazeaza pe observatii. Insa depinde de premizele cu care pornim sa interpretam aceste observatii.

    Datarea veche a pamantului, initial, nu a aparut de la niste observatii.
    Ci de la niste necesitati. Necesitatea de a da mai mult timp evolutiei sa „evolueze”. 🙂 Insa nici asa nu este suficient timp.
    Dar oare daca dai drumul la un puzzle din avion, oare se va rezolva singur cand va ajunge pe pamant?
    Sau daca maresti distanta de la pamant la avion creste probabilitatea de a se forma pe pamant?
    Teoretic? Desi la o probabilitate aproape echivalenta cu zero, exista o mica sansa. In realitate? Niciodata!
    Apoi a aparut datarea cu izotopi. Insa si aceasta porneste de la niste premize false. Aceste premize false au fost expuse in acest articol.
    De exemplu premiza ca rata de transformare a izotopului ar fi fixa pe termen lung si foarte lung. Dar eu stiu ca exista un element ( nu stiu exact care, nu am timp sa caut pe net) al carui rata s-a dovedit a fi variabila pe termen scurt!
    Mai exista premiza ca aceasta transformare s-a produs intr-un mediu ideal inchis „de laborator”, fara influente imprevizibile exterioare. Ceea ce nu este conform cu realitatea.
    In concluzie, observatia depinde de observator.

    Desi nu mi-ar displace, Andrei, ba din contra, m-as bucura foarte mult, eu nu vreau sa te conving ca evolutia este falsa si ca Dumnezeu exista. Depinde doar de tine.
    Depinde doar de credinta ta, si de interesul tau de a gasi Adevarul.
    Oricum eu iti doresc toate cele bune, si sa dea Dumnezeu sa gasesti Adevarul.
    Doamne ajuta!

    Reply

  11. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:08 pm

    Daniel, dă-mi voie să fac schema logică a primul tău comentariu:
    Premisa 1: majoritatea oamenilor de știință spun că pământul ar avea aproximativ 4,5 miliarde de ani
    Premisa 2: vârsta de 6 mii de ani este extrasă dintr-o carte apărută demult, în care nu există mijloace de calcul
    Premisa 3: știința a avansat, noi beneficiem de multe invenții și minuni științifice, drept pentru care urmează
    Concluzia: e mult mai probabil să aibe dreptate ”știința” cu vârsta pământului.

    Așadar, prima premisă este o preconcepție: ”majoritatea oamenilor de știință spun că pământul ar avea aproximativ 4,5 miliarde de ani”. Dar care sunt acei ”majoritatea”. Doar cei din SUA și Marea Britanie? Cum rămâne cu cei din Rusia, India, Turcia, etc, etc? Cu alte cuvinte, comunitatea oamenilor de știință ar fi doar cei care sunt adepții evoluționismului, nu toți oamenii de știință din lumea aceasta!
    Doi la mână, chiar dacă premisa nu ar fi o preconcepție, ci imaginea fidelă a unei statistici, nu are importanță ce crede o majoritate sau o minoritate despre un subiect controversat. A invoca statistica opiniilor pentru a demonstra opinia în sine este o eroare de logică. Spre exemplu:
    Premisa: Majoritatea oamenilor cred că Pământul e plat.
    Concluzia: Pentru că cei mai mulți oameni cred că pământul e plat înseamnă că e plat.

    Deci chiar dacă ”majoritatea oamenilor de știință” ar crede că pământul e de miliarde de ani, asta nu este un argument pentru a demonstra că într-adevăr așa este. Deci trebuie studiate metodele respective de datare, trebuie văzut dacă pornesc de la premise experimentale, corecte, sau dacă pornesc de la premise nedemonstrabile, cum este uniformismul.
    Știința se face cu cifre, nu cu presupuneri. Rept și aici pentru toți cititorii: străduiți-vă să identificați și să deosebiți presupunerile filozofice de probele științifice.

    Pe de altă parte, concluzia ta nu decurge din cele trei premise, ci doar din ultima. Cu alte cuvinte, ”e mult mai probabil să aibe dreptate știința” dar în prima premisă vorbeai de ”majoritatea oamenilor de știință”. Ori știința nu este același lucru cu ”majoritatea oamenilor de știință”. Știința e rezultatul oamenilor de știință, rezultatul experimental, unanim acceptat și mai ales de necontestat, oricând verificabil. Ori în cazul datării vârstei pământului și a apariției vieții comunitatea oamenilor de știință este divizată în tabere! Adică nu există un consens de opinie ci opinii chiar diametral opuse.
    Așadar, ce părere are ”știința” despre vârsta pământului? Răspunsul este că nu știința are vreo părere deocamdată, ci oamenii de știință au păreri diferite! Deci, cine are dreptate? Iată, acesta este motivul pentru care postăm astfel de articole: ca să ne lămurim.
    Cel puțin, prof. Jonathan Sarfati a ajuns la o concluzie, sinceră, nepartinică: [i]”Creaţioniştii [b]înțeleg limitele acestor metode[/b] de datare mai bine decât evoluționiștii care pretind că ei pot folosi anumite procese prezente pentru ”a dovedi” că pământul este de miliarde de ani. [b]În realitate, toate metodele de datare, inclusiv cele care indica un pământ tânăr, se bazează pe presupuneri nedovedite[/b]. ”[/i] (voi reveni asupra acestui aspect)

    Cât privește întrebarea ”Chiar asa, niciun post de specialitate sa nu preia nici macar o data un documentar creationist ? ” … s-a făcut de ceva timp un documentar despre asta, pe care l-ai și văzut dacă nu mă înșeală memoria: [url]https://ortodoxiatinerilor.ro/documentare/19511-documentar-lumea-academica-evolutionism[/url]

    Reply

  12. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:19 pm

    Andrei, după cum spuneam și altă dată, nu există un consens în comunitatea științifică cu privire la vârsta pământului, cu privire la apariția universului și la apariția vieții pe pământ. Taberele principale sunt creație/evoluție, (cu diferite variante hibride, cum ar fi creație după modelul evolutiv), așadar de ce invoci ”comunitatea științifică” în apărarea evoluționismului câtă vreme comunitatea însăși este într-o nesfârșită disensiune pe tema asta?

    Concluzia la care ai ajuns, anume că ”ar trebui sa ne oprim din intelegerea literala a Bibliei, si sa luam din ea mesajele de iubire, de convieturie, si de moralitate (Bine, nu toate, in principiu noul testament)” este tocmai consecința ingerării teoriei evoluționiste: dezagregarea creștinismului! Cu alte cuvinte Scriptura nu mai este un adevăr omogen, un tot unitar oferit de Dumnezeu umanității, care se interpretează și se înțelege patristic (nu literar, cum fals ai invocat că ar fi), în relație cu Dumnezeu, în funcție de cum așteaptă El să înțelegem, ci o carte care se cere validată de știință (exclusiv a oamenilor), știința care este acum ”adevărul suprem”.
    Cu alte cuvinte, Scriptura devine astfel un cimitir de mașini din care mai recuperăm un ambreaj neuzat, o cutie de viteze încă funcțională, etc… pentru a mai valorifica ceva de folos vieții acesteia. Dar vorba marelui pătimitor Petre Țuțea: ”Biblia are nevoie de știință cum am nevoie eu de Securitate.” (nu că știința ar fi rea, dar ea nu este antagonică cu Revelația ci complementară)
    Vai nouă!

    Reply

    • Andrei Calin
      februarie 10, 2014 @ 7:19 pm

      [quote name=”Dan”]Andrei, după cum spuneam și altă dată, nu există un consens în comunitatea științifică cu privire la vârsta pământului, cu privire la apariția universului și la apariția vieții pe pământ. Taberele principale sunt creație/evoluție, (cu diferite variante hibride, cum ar fi creație după modelul evolutiv), așadar de ce invoci ”comunitatea științifică” în apărarea evoluționismului câtă vreme comunitatea însăși este într-o nesfârșită disensiune pe tema asta?

      Concluzia la care ai ajuns, anume că ”ar trebui sa ne oprim din intelegerea literala a Bibliei, si sa luam din ea mesajele de iubire, de convieturie, si de moralitate (Bine, nu toate, in principiu noul testament)” este tocmai consecința ingerării teoriei evoluționiste: dezagregarea creștinismului! Cu alte cuvinte Scriptura nu mai este un adevăr omogen, un tot unitar oferit de Dumnezeu umanității, care se interpretează și se înțelege patristic (nu literar, cum fals ai invocat că ar fi), în relație cu Dumnezeu, în funcție de cum așteaptă El să înțelegem, ci o carte care se cere validată de știință (exclusiv a oamenilor), știința care este acum ”adevărul suprem”.
      Cu alte cuvinte, Scriptura devine astfel un cimitir de mașini din care mai recuperăm un ambreaj neuzat, o cutie de viteze încă funcțională, etc… pentru a mai valorifica ceva de folos vieții acesteia. Dar vorba marelui pătimitor Petre Țuțea: ”Biblia are nevoie de știință cum am nevoie eu de Securitate.” (nu că știința ar fi rea, dar ea nu este antagonică cu Revelația ci complementară)
      Vai nouă![/quote]

      Am invocat-o pentru ca 97% din comunitatea stiintifica accepta modelul evolutiei. O majoritate asa mare cred ca zice ceva.

      In legatura cu „oferit de Dumnezeu umanitatii”, chiar aici, pe site, un articol interesant:
      https://www.ortodoxiatinerilor.ro/intrebari-incomode/17986-cine-a-scris-biblia
      Raspunsul intrebarii „Cine a scris bibila?”.

      De unde stim ca aceasta carte este cuvantul lui Dumnezeu? De unde stim ca nu sunt alte scrieri religioase cuvantul divinului?
      Tot ce ne facem sa credem ca biblia este adevarul absolut este locul unde ne-am nascut. Daca cineva se nastea in Siria in loc de Romania, probabil ar fi considerat ca Coranul este cuvantul lui Dumnezeu, si asa mai departe.
      Crestinii nu iau literal Coranul, iar musulmanii nu iau literal biblia. Fiecare e cu versiunea lui. De aceea am si zis ca trebuie sa extragem ce este bun din aceste scrieri. Biblia, Coranul, si textele religioase au fost scrise de oameni. Cine hotareste care este adevarul absolut?

      Reply

  13. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:24 pm

    Cristi (xiorel), argumentul arheologic înaintat de tine, conform căruia ”…Iar pe vremea imparatiei lui Constantin, in anul de la zidirea lumii 5820 si de la nasterea lui Hristos 312, a fost mutat asemenea in Evhaita.Amandoi acesti sfinti sunt evhaiteni.”, este un argument folosit greșit în acest context, deci are valoare 0 în discuția de față.
    Când discuția se poartă pe planul chimiei venim cu argumente suplimentare sau contra-argumente tot din aceeași ramură a științei, respectiv chimia.
    Așadar, când discuția se poartă în sfera fizicii, a chimiei și a cosmogoniei venim cu argumente din respectivele domenii, nu din arheologie sau teologie!

    Reply

  14. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:30 pm

    Daniel, la comentariul al doilea ai susținut că ”Ar trebui sa crezi specialistii (geologii) in domeniu, oamenii au studiat, au muncit si au calculat toata viata numai in acest domeniu;”… însă faci apel la autoritate (eroare de logică) pentru a rezolva un conflict de idei vechi de zeci de ani. Repet, că poate așa vom învăța cu toții: comunitatea științifică este formată din oameni cu convingeri/opinii diferite (uneori radical diferite) în ceea ce privește apariția universului, apariția vieții pe pământ, vârsta pământului, adică tot ce tinde spre întrebarea fundamentală a omenirii, și deci a fiecărui om în parte: existența atârnă de un Dumnezeu sau nu?
    Așadar, câtă vreme comunitatea oamenilor de știință este în conflict deschis de idei, nu rămâne decât să cercetăm noi înșine, fiecare în parte ideile/ipotezele/teoriile pe care le vehiculează în legătură cu întrebarea fundamentală, pentru că asta ne schimbă definitiv optica de viață.

    Reply

  15. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:34 pm

    Laura, cu părere de rău, dar cred că ai complicat mai mult discuția, ridicând o problemă de ordin teologic într-un articol de ordin științific. Nu-și are sensul în subiectul articolului. Drept pentru care ți-am șters comentariul. Precizez că problema ridicată de tine în legătură cu genealogia omenirii până la Mântuitorul îmi pare pertinentă și chiar îmi este de folos personal.

    [b]Cu această ocazie, vă rog pe toți să fiți consecvenți și să folosiți argumentele/părerile în context cu subiectul articolului.[/b]

    Laura, știu că nu de la tine s-a deviat cu partea teologică, dar am făcut observația pentru a fi de folos pentru toată lumea.

    [b]Așadar, rog să aveți disciplină în dialog, așa cum aceeași pretenție o am și de la atei și de la agnostici.[/b]

    Reply

  16. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:37 pm

    Dan-s, ți-am șters primul comentariu din motivul expus la comentariul adresat Laurei.

    Reply

  17. Stefan Viorel Cristian
    februarie 10, 2014 @ 12:37 pm

    @Dan, bine ai zis: vai noua! Avem moastele atator sfinti facatori de minuni vazute si marturisite/scrise de mii de oameni din vremea lor , avem locurile pe care a pasit Domnul nostru Iisus Hristos, s-a descoperit si arca lui Noe (http://www.crestinortodox.ro/religie/muntele-ararat-arca-noe-126024.html ori http://www.pemptousia.ro/2011/12/arca-lui-noe-a-fost-gasita-oficial-in-muntii-turciei/) si totusi nu dam crezare Bibliei… e o situatie inspaimantatoate dar oarecum de folos noua crestinilor, o situatie care cel putin pe mine ma ajuta sa realizez cata rabdare are Domnul ori cata mila si iertare primim noi pacatosii. De aceea le spuneam multora ca omul ar trebui sa traiasca ca si cum maine ar fi sfarsitul: in post, credinta si rugaciune.

    Reply

  18. Dan Tudorache
    februarie 10, 2014 @ 12:50 pm

    Daniel, revin asupra concluziei formulată de autorul studiului: [i]”Creaţioniştii înțeleg limitele acestor metode de datare mai bine decât evoluționiștii care pretind că ei pot folosi anumite procese prezente pentru ”a dovedi” că pământul este de miliarde de ani. [b]În realitate, toate metodele de datare, inclusiv cele care indica un pământ tânăr, se bazează pe presupuneri nedovedite.[/b] ”[/i]
    La aceeași concluzie a ajuns și dl. Ioan Vlăducă. Spunea domnia sa într-o conferință că nu există metodă de datare infailibilă, care să nu aibe și ceva de contestat. Și asta nu pentru că concluzia sună ca și cum ar fi conciliantă între taberele creație/evoluție, ca să împace și capra și varza, ci pentru că știința este neputincioasă (cel puțin deocamdată) în a oferi răspunsul, iar omul de știință este cel onest! nu cel setat să ”descopere” argumentele pentru ”concluziile” pe care deja le are.

    Ca să se poată găsi o metodă de datare precisă de determinare a vărstei pământului, metoda în sine nu trebuie să se bazeze pe presupuneri nedemonstrabile, ci toate premisele de la care pornește trebuie să fie demonstrabile, experimentale!
    Ori e posibil să se găsească o astfel de metodă universal valabilă?
    Deocamdată nu.

    Reply

  19. Laura Stifter
    februarie 10, 2014 @ 2:06 pm

    [quote name=”LeonardU”]Au dreptate Laura si Daniel. Biblia nu ofera ecuatii stiitifice ci doar REALITATI.

    Depinde de noi cum observam aceste realitati. Depinde de convingerile cu care pornim, de prisma prin care privim.
    Sa luam spre exemplu Universul.
    Un evolutionist naturalist ateu ar spune ca toate acestea au aparut in urma unei expozii haotice a carei sursa a fost NIMICUL.
    Un creationist crestin ar spune ca toate acestea au fost create in mod inteligent (nu haotic) de Dumnezeu.
    Altul, precum Einstein, s-ar fi mirat de ordinea din Univers si-ar fi concluzionat ca TREBUIE sa existe un Dumnezeu.
    Alt exemplu: o parte dintr-un craniu ciudat si vechi gasit in pamant.
    Un om de rand ar fi spus ca este doar un os.
    Un evolutionist ar fi spus ca este veriga lipsa, si daca ar fi gasit ceva care seamana cu o unealta primitiva in zona in care a gasit osul (nu neaparat langa), ar fi spus imediat ca apartine acelei fiinte, si i-ar fi dat o denumire care incepe cu „homo” . 🙂
    Un creationst ar fi spus ca este doar o specie disparuta de maimuta, cum au disparut atatea specii de-a lungul timpului.
    Cine are dreptate? 🙂 Eu as spune ca omul de rand.
    Sa luam alt exemplu: National Geographic si Wikipedia. Se cunoaste ca sunt niste publicatii a caror informatii (uneori aceste informatii se dovedesc a fii false) sunt privite nu obiectiv, ci doar prin prisma evolutionismului.
    Un ateu, ar fi spus ca exprima niste realitati. Daca ai fi un adopt al teoriei conspiratiei ai fi spus altceva, insa daca ai fi ca mine ai spune ca aceste publicatii doar pornesc de la niste premize false.
    Ca o scurta paranteza: are dreptate Dan; niciun om de stiinta care se respecta nu-si face lucrarea bazat pe wikipedia.
    Alt exemplu: Inainte se credea ca pamantul este plat si ca este sprijinit de ceva sau cineva si oameni de stiinta din acele timpuri au pornit de la aceste premize false, desi in Biblie scrie clar ca este rotund si ca este „agatat” de nimic.

    Sau alt exemplu: trei geneticieni sinceri.
    Daca intrebam un genetician ateu darwinist cum a aparut viata, ti-ar fi raspuns sincer „Nu stiu”. Deoarece sunt prea multe premize „ideale” si chiar absurde.
    Daca intrebam un genetician ateu adopt al panspermiei, ti-ar fi raspuns ca singura posibilitate stiintifica ar fi sa fi aparut din alta planeta.
    Daca intrebam un genetician creationist ti-ar fi raspuns, ca normal ca Dumnezeu a creat viata, deoarece altfel nu se poate.

    Ca paranteza in afara subiectului, as putea spune multe despre genetica.
    Te rog, raspunde-mi Andrei, care sunt sansele ca, intr-un mod aleatoriu, sa se alinieze corect codul ADN al celui mai simplu microorganism?
    Codul ADN-ului este la fel de complex ca orice carte scrisa.
    Care sunt sansele ca, prin amestecarea unor litere, sa rezulte cea mai simpla propozitie?
    Desi matematic sunt sanse foarte infirme, carte tind spre zero, in realitate, nu exista nicio sansa!
    Codul genetic poate fi comparat cu un limbaj de programare. Insa la computere, limbajul de programare este bazat pe semnale binare, pe cand in ADN limbajul este bazat pe semnale de baza 4.
    ADN-ul rezultat poate fi considerat un program. Un program atat de complex incat sa faca ca toata celula sa functioneze corect. Mai complex decat orice program al oricarui programator, sau echipe de programatori din istoria programarii!
    Dar evolutionistii spun ca acest program a aparut din sansa!!!
    Daca ai face un experiment in care sa asezi un caine pe tastatura, cu IDE-ul preferat deschis, o sa vezi ca niciodata, nici intr-un milion de ani,
    nici intr-un miliard de ani nu o sa reuseasca sa creeze nici cel mai simplu program…

    Dar sa revenim la subiect. Deci stiinta, se bazeaza pe observatii. Insa depinde de premizele cu care pornim sa interpretam aceste observatii.

    Datarea veche a pamantului, initial, nu a aparut de la niste observatii.
    Ci de la niste necesitati. Necesitatea de a da mai mult timp evolutiei sa „evolueze”. 🙂 Insa nici asa nu este suficient timp.
    Dar oare daca dai drumul la un puzzle din avion, oare se va rezolva singur cand va ajunge pe pamant?
    Sau daca maresti distanta de la pamant la avion creste probabilitatea de a se forma pe pamant?
    Teoretic? Desi la o probabilitate aproape echivalenta cu zero, exista o mica sansa. In realitate? Niciodata!
    Apoi a aparut datarea cu izotopi. Insa si aceasta porneste de la niste premize false. Aceste premize false au fost expuse in acest articol.
    De exemplu premiza ca rata de transformare a izotopului ar fi fixa pe termen lung si foarte lung. Dar eu stiu ca exista un element ( nu stiu exact care, nu am timp sa caut pe net) al carui rata s-a dovedit a fi variabila pe termen scurt!
    Mai exista premiza ca aceasta transformare s-a produs intr-un mediu ideal inchis „de laborator”, fara influente imprevizibile exterioare. Ceea ce nu este conform cu realitatea.
    In concluzie, observatia depinde de observator.

    Desi nu mi-ar displace, Andrei, ba din contra, m-as bucura foarte mult, eu nu vreau sa te conving ca evolutia este falsa si ca Dumnezeu exista. Depinde doar de tine.
    Depinde doar de credinta ta, si de interesul tau de a gasi Adevarul.
    Oricum eu iti doresc toate cele bune, si sa dea Dumnezeu sa gasesti Adevarul.
    Doamne ajuta![/quote]

    Punctul dvs de vedere îmi pare deosebit de interesant.
    Este important să putem înţelege perspectivele diferite ale celorlalţi. Mi-am amintit un exemplu interesant pe această temă a înţelegerii aceloraşi realităţi din perspective diferite. Poate că-l voi scrie undeva, dar nu aici, fiindcă m-aş abate de la tema discuţiei şi l-aş supăra pe Dan.
    Doamne ajută!

    Reply

  20. Laura Stifter
    februarie 10, 2014 @ 2:16 pm

    Dan, Doamne ajută!
    Îmi cer scuze pentru că m-am abătut de la subiect, aducând în discuţie o problemă teologică într-un articol ştiinţific.
    Scopul comentariului meu era acela de a argumenta faptul că Sf. Scriptură nu ne oferă informaţii exacte în privinţa vârstei pământului, chiar dacă sunt enumerate numele mai multor generaţii care le-au succedat protopărinţilor. Astfel, chiar dacă ştiinţa ar demonstra în mod incontestabil că pământul există de câteva miliarde de ani (a fost creat acum câteva miliarde de ani, am considera noi atunci), acest fapt nu s-ar afla în contradicţie cu datele Revelaţiei.
    Dan-S,
    Ştiu că Sf. Tradiţie este, alături de Scriptură, o modalitate de transmitere a Revelaţiei divine supranaturale, Biblia fiind o parte a Tradiţiei, consemnată în scris. M-am referit doar la Sf. Scriptură pentru că dialogurile de aici, de la secţiunea de comentarii, atinseseră o problemă referitoare la un text biblic Vechi-Testamentar.
    Numai bine!

    Reply

  21. Dan Tudorache
    februarie 11, 2014 @ 9:29 am

    Andrei, curios să văd și eu o statistică oficială cu ”comunitatea științifică” care aderă la evoluționism în proporție de 97%. Chiar te rog să aduci o demonstrație în acest sens. Dar atenție, vorbim de întreaga comunitate științifică!, nu doar cea din SUA sau Anglia.
    Cât privește Biblia, nu a spus nimeni că nu ar fi scrisă de oameni. Nimeni nu a avut pretenția că a fost ”scrisă” de însuși Dumnezeu pe hârtie.
    Dar asta nu înseamnă că Biblia nu conține adevărul revelat de Dumnezeu. De vreme ce pornești de la premisa că există un Dumnezeu (atotputernic, atotiubitor) cum dar s-ar împiedica acest Dumnezeu de oameni și n-ar fi în stare să se comunice pe Sine în scris?
    A făcut acest Dumnezeu universul prin cuvânt, a dat viață prin cuvânt, și totuși nu și-a găsit o mână de oameni care să-i exprime voința în mod fidel în scris?

    A putut Dumnezeu totul, mai puțin aceasta: de a i se consemna în scris esența relației cu omenirea?

    După opinia pe care o ai despre Sfânta Scriptură se înțelege că tare ”neputincios” e Dumnezeul acesta de vreme ce nu a reușit măcar să-și expună corect și omogen, învățătura în fața omenirii. N-are nici măcar o singură carte care să conțină adevărul curat, de vreme ce toate celelalte cărți de credință sunt fundamentate pe Biblie.
    Un atare Dumnezeu nu prea pare ”atotputernic” ci mai degrabă depășit de neputințele sau puterea de influiență a oamenilor.

    Reply

    • Andrei Calin
      februarie 15, 2014 @ 3:32 pm

      [quote name=”Dan”]Andrei, curios să văd și eu o statistică oficială cu ”comunitatea științifică” care aderă la evoluționism în proporție de 97%. Chiar te rog să aduci o demonstrație în acest sens. Dar atenție, vorbim de întreaga comunitate științifică!, nu doar cea din SUA sau Anglia.
      Cât privește Biblia, nu a spus nimeni că nu ar fi scrisă de oameni. Nimeni nu a avut pretenția că a fost ”scrisă” de însuși Dumnezeu pe hârtie.
      Dar asta nu înseamnă că Biblia nu conține adevărul revelat de Dumnezeu. De vreme ce pornești de la premisa că există un Dumnezeu (atotputernic, atotiubitor) cum dar s-ar împiedica acest Dumnezeu de oameni și n-ar fi în stare să se comunice pe Sine în scris?
      A făcut acest Dumnezeu universul prin cuvânt, a dat viață prin cuvânt, și totuși nu și-a găsit o mână de oameni care să-i exprime voința în mod fidel în scris?

      A putut Dumnezeu totul, mai puțin aceasta: de a i se consemna în scris esența relației cu omenirea?

      După opinia pe care o ai despre Sfânta Scriptură se înțelege că tare ”neputincios” e Dumnezeul acesta de vreme ce nu a reușit măcar să-și expună corect și omogen, învățătura în fața omenirii. N-are nici măcar o singură carte care să conțină adevărul curat, de vreme ce toate celelalte cărți de credință sunt fundamentate pe Biblie.
      Un atare Dumnezeu nu prea pare ”atotputernic” ci mai degrabă depășit de neputințele sau puterea de influiență a oamenilor.[/quote]

      O sa citez tot de pe wikipedia, daca nu deranjeaza pe nimeni. Asa am gasit cel mai rapid:
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_scientific_societies_rejecting_intelligent_design#Other_countries_and_international_bodies
      http://en.wikipedia.org/wiki/Level_of_support_for_evolution

      Cat despre textele religioase, Biblia a fost scrisa acum 3500 de ani. Exista scrieri religioase mult mai vechi, cum ar fi cele indiene, care n-au nici o legatura cu Biblia.

      Reply

  22. Dan Sorin
    februarie 15, 2014 @ 8:26 pm

    @AndreiCalin: Dacă te uiți acolo scrie că e vorba de „poll” adică sondaj de opinie. Asta înseamnă că se iau câteva persoane și se generalizează convingerile pentru toți ceilalți.

    Reply

    • Andrei Calin
      februarie 21, 2014 @ 6:21 pm

      [quote name=”dan-s”]@AndreiCalin: Dacă te uiți acolo scrie că e vorba de „poll” adică sondaj de opinie. Asta înseamnă că se iau câteva persoane și se generalizează convingerile pentru toți ceilalți.[/quote]
      Daca erau gresite, erau contrazise de mult. N-o sa vezi nicaieri un sondaj din care reiese ca 98% din oamenii de stiinta cred de fapt ca pamantul are 6000 de ani.

      Reply

  23. CUNY
    august 25, 2014 @ 5:07 pm

    E o intrebare care totusi mi-a pus multe semne de intrebare, trebuie doar sa cautam si nu sa acuzam. Profit sa v-o transmit si voua cu aceasta ocazie. Dragilor, e vorba de zile cosmice in biblie. Un mare arhiereu ne-a zis de curand: „Ce-nseamna pentru Dumnezeu o zi???”. In acelasi timp, in biblie nu ni se dau detaliile vietii inaintea creerii omului, la ce servea? Celelalte fiinte erau inferioare omului, deci nu e mare lucru de spus despre ele, in afara de faptul ca au fost create intr-un echilibru perfect, si asta datorita Creatorului, fiinta suprema. Daca cititi in biblie – vechiul testament, Dumnezeu nu a apreciat, ci chiar a pedepsit numararea poporului (recensamantul in zilele noastre). In acelasi timp tot El a zis, prin Fiul sau: va vorbesc in pilde pentru ca sa nu intelegeti pentru ca nu vreti sa credeti (mai pe scurt). Deci nici o valoare nu va fi data automat in biblie, cine nu vrea sa creada, nu va crede oricum. Sunt multe de descoperit, dar numai daca veti vrea veti gasi, si daca veti cere, vi se va da! Sa ma iertati daca v-am gresit! In orice caz, aveti foarte multe articole interesante pe site-ul acesta, cat si radio-ul! Dumnezeu fie cu noi cu toti!

    Reply

  24. Dan Tudorache
    august 26, 2014 @ 9:41 am

    Grațiana, fii te rog mai explicită: ce înțelegi prin ”zile cosmice”?

    Reply

  25. CUNY
    august 26, 2014 @ 1:23 pm

    https://www.youtube.com/watch?v=cAwqn6E6eqA

    Dumnezeu este in puterea Sa infinit, deci timpul pentru El are cu totul alte valori sau unitati de masura. Ziua cu siguranta in cazul acesta nu are 24 ore. Vezi teoria relativitatii in linkul de mai sus.

    Doamne ajuta!

    Reply

  26. Dan Tudorache
    august 26, 2014 @ 7:28 pm

    Gențiana, de foarte multe ori s-a folosit versetul [i]”…o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi”[/i] (2 Petru 3,8) în polemicile evoluționism-creație, însă de fiecare dată l-am observat scos din context. Este evident faptul că Sf. Petru vorbește aici despre perceperea timpului (despre cum ”simte” Dumnezeu trecerea timpului), nu despre măsura timpului. Nu la fel de evident este lucrul acesta pentru cei care încearcă să valideze milioanele de ani (emanație a evoluționismului) cu texte din sfânta scriptură.
    Așadar, când Sf. Petru spune că ”o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani” vrea să arate că Dumnezeu nu este limitat de trecerea timpului (care trece cu măsură precisă) în lucrările Sale , și că El poate face orice într-o singură zi, chiar dacă ziua are 24 de ore. Iar când spune că ”o mie de ani [sunt]ca o zi” înaintea lui Dumnezeu, vrea să arate iarăși că Dumnezeu nu este afectat de timp, nu se plictisește, nici nu arde de nerăbdare, că El fiind veșnic miile de ani sunt doar o picătură în comparație cu veșnicia Sa.
    Dar cu toate astea timpul are o măsură precisă, nu este relativ. Doar perceperea trecerii timpului este relativă, ca la școală: dacă îți place matematica și te-ai pregătit la oră, cele 50 de minute trec repede iar dacă nu-ți place matematica și nici nu o înțelegi, atunci tot aceleași 50 de minute le simți ca fiind ore.
    Deci una este perceperea timpului și alta măsura timpului.
    Prima ține de subiectivitatea umană și prin urmare e relativă, a doua ține de știință și e măsurabilă precis, iar în cazul zilelor facerii ține de revelație.
    Și când vine vorba de revelația celor 6 zile ale Facerii Lumii… mergem pe urmele Sfinților Părinți, sfinți care au înțeles măsura zilelor altfel decât pretind creștinii alunecați în eroarea evoluționismului teist.
    Pentru lămuriri patristice dar și științifice îți recomand Cartea facerii, crearea lumii și omul începuturilor, de ieromonah Seraphim Rose.

    Somn ușor!

    Reply

    • CUNY
      august 27, 2014 @ 8:27 am

      Multumesc Dan pentru dezvoltarea ideii, foarte frumos explicat!

      Voi incerca sa gasesc cartea.

      Doamne ajuta!

      Reply

  27. Osiris
    august 27, 2014 @ 9:33 am

    mi ati mai sters un comentariu. normal care nu va convenea. e aberant ca n secolul descoperirilor palpabile in toate domeniile inca sa mai dam crezare zeilor inchipuiti inventati de mintea umana!!!!

    Reply

  28. Osiris
    august 27, 2014 @ 9:39 am

    si mai e ceva nu am nevoie de nicio mantuire. a nimanui. stiu din sinea mea ce dauneaza altuia e rau si incerc sa nu fac. nu am nevoie de legi pt a fi bun. si nici de zei atotstiutori ce si pedepsesc propriile creatii.

    Reply

  29. mihai
    august 27, 2014 @ 2:00 pm

    Daca nu ai nevoie de legi pentru a fi bun, inseamna ca binele pe care il faci nu are nici un sens, nici un scop si se limiteaza la niste simple beneficii temporare pragmatice oferite pe fondul unui moralism fragil, caduc si incoerent. Legile nu sunt niste principii categorice , ci niste formulari motivationale ce urmaresc stimularea realizarii actelor altruiste.
    Nici noi nu avem nevoie de vreun zeu care sa isi pedepseasca propria creatie, ci de un Dumnezeu iubitor, bun si proniator. Daca nu ai nevoie de mantuire, stai linistit, ca nu i se da nimanui obligatoriu (nu inteleg de unde nelinistea asta si de ce tii neaparat sa mentionezi vehement aceasta lipsa a dorintei de mantuire) . Dar…articolul trateaza alte probleme, asa ca ,banuiesc, discutia pe marginea subiectului existentei/inexistentei zeilor si a dorintei/indiferentei in privinta mantuirii nu isi are locul in aceasta rubrica.

    Reply

  30. Dan Tudorache
    august 28, 2014 @ 11:15 am

    Cu drag Grațiana!

    Reply

  31. Dan Tudorache
    august 28, 2014 @ 11:16 am

    Mulțumesc pentru intervenție Mihai (Josefk). Mi-ai economisit timpul, simplu și elegant.

    Reply

  32. mihai
    august 28, 2014 @ 3:21 pm

    Cu placere :). Incerc si eu, pe masura posibilitatilor si a putintelor , sa ajut si sa aduc micute contributii pozitive in mediul in care activez. Desi…cred ca uneori propensiunea mea de a ma implica poate deveni suparatoare. Asta e ispita de a nu ramane indiferent…

    Reply

  33. cristirg
    august 28, 2014 @ 4:07 pm

    Ieromonah SERAFIM ROSE : CARTEA FACERII,CREAREA LUMII ŞI OMUL ÎNCEPUTURILOR: [url]http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/ieromonah-serafim-rose-cartea-facerii-crearea-lumii-si-omul-inceputurilor-ierom-serafim-rose.pdf[/url]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *