Skip to content

6 Comentarii

  1. sdaniel
    ianuarie 12, 2014 @ 10:50 pm

    Cristina-Rodica felicitari pentru articol.
    Imi pare rau ca esti asa de trista si vezi lumea in negru si vezi necazuri si probleme peste tot. Zici ca „devenim depresivi, agitaţi, infertili, nişte bolnavi psihic si fizic,”.
    Este exact invers. Viata omului s-a imbunatatit enorm in ultimii doua sute de ani. A crescut si durata si calitatea vietii. Gandeste-te ca oamenii traiau in medie 35-40 de ani (asta daca treceau de primii 4 ani), mortalitatea infantila era de cateva zeci / sute de ori mai mare decat in prezent. Oamenii aceea traiau in conditii mizere si insalubre. Erau plini de boli si de paduchi, epidemiile faceau ravagii. Nu aveau acces la educatie, cultura sau o speranta de viata mai buna. E doar o mica descriere a vremurilor de atunci. Compara cu zilele noastre.
    Nu lasa faptul ca tu sau unii oameni pe care ii cunosti au probleme sa te conduca la o generalizare nedreapta.
    „devenim depresivi, agitaţi, infertili, nişte bolnavi psihic si fizic,” zici probabil pe baza unor cunoscuti de-ai tai. Eu am foarte multe cunostinte si nu cunosc decat un singur caz care s-ar incadra aici. E un tip care a avut probleme grave de sanatate, dar medicina si medicii au evoluat enorm si l-au salvat, dar a ramas infertil.
    Nu ai povestit in articol daca ai apelat la medici, specialisti pentru a analiza problema si pentru a gasi o rezolvare. Nu e o rusine sa apelezi la ei.
    Nu e corect sa dai vina pe Dumnezeu pentru ceea ce se intampla („Iar acum, când stăm şi ne uităm în urmă, ne-am întrebat dacă nu cumva din cauză că l-am supărat pe bunul Dumnezeu ni s-a întâmplat nouă aceasta.”). E plina lumea de cupluri care au avut relatii intime inainte de casatorie (fiecare cu cine a vrut), au folosit metode contraceptive si totusi au avut copil atunci cand si-au dorit. Probabil Dumnezeu i-ar pedepsi pe toti, nu doar pe tine. La fel e si ajutorul de la Dumnezeu.

    Reply

  2. Stefan Viorel Cristian
    ianuarie 13, 2014 @ 12:05 pm

    „Viata omului s-a imbunatatit enorm in ultimii doua sute de ani”- asta asa e: mai multe droguri, mai mult alcool, mai mult tutun, mai multe chimicale in alimente, mai multa carne de cal vanduta pe post de carne de vita, mai multe cazuri de cancer si de SIDA, mai multe cazuri de nastere prematura sau cu malformatii, mai multi pacienti prezenti la cabinete neurologice, mai multe proteste, mai multi cersatori la usile bisericilor, mai multe cazuri de sinucidere pe motiv de saracie, boala sau suferinta sentimentala cauzata de divort, inselaciune s.a., mai multi copii abandonati in containere sau in spitale si cate si mai cate. Deci,o viata minunata, imbunatatita vrei sa zici, nu? :))
    „Gandeste-te ca oamenii traiau in medie 35-40 de ani (asta daca treceau de primii 4 ani), mortalitatea infantila era de cateva zeci / sute de ori mai mare decat in prezent”- prezinta-mi te rog frumos si mie dosarele ce contin rezultatele obtinute in urma studiului asupra raportului de mortalitate pe cap de om, studiu efectuat de mai marii oameni de stiinta. Daca nu o poti face, neavand „mijloace de proba” ti-as sugera sa nu mai graiesti cu asa fermitate!
    Daca viata omului ca si el de altfel s-ar schimba in bine direct proportional cu trecerea timpului atunci nu s-ar mai implinii cuvintele Sfintei Evanghelii, sa nu uiti asta!
    Daca ai vrut de fapt sa sustii ideea ca adevaratul crestin nu trebuie sa ia in seama aceste greutati ale vietii si sa-si traiasca in continuare viata de crestin fara sa se abata de la credinta atunci iti dau dreptate si te sustin, dar nu si in ideea ca viata de azi e mai buna. Nu spun asta pentru ca n-as fi cu adevarat un crestin ci doar un plangacios! O spun pe motiv ca nu vreau sa ma abat de la realitate traind in iluzii create de altii sau de mine insumi! Si iti mai spun ca ori cat de grava ar fi situatia reala nu ma voi plange ba chiar ma voi bucura intr-un fel de asta deoarece asa cum Domnul nostru Iisus Hristos si-a aratat iubirea fata de crestini prin varsare de sange asa si eu vreau sa-mi arat credinta si iubirea fata de El prin infruntarea oricaror greutati intampinate de-a lungul intregii mele vieti.

    Reply

  3. sdaniel
    ianuarie 13, 2014 @ 4:41 pm

    Am crezut ca nu vad bine cand am citit ca cineva crede ca se traia mai bine in Evul Mediu Intunecat.
    Probabil nu ai citit nimic despre acea epoca.
    Durata de viata din Evul Intunecat (adica 30 de ani, sau 35 dupa alte surse) am gasit-o in mai multe carti/studii/articole, cum ar fi: http://wiki.answers.com/Q/What_was_the_life_expectancy_of_someone_in_the_middle_ages?#slide=1
    http://www.localhistories.org/middlemyths.html
    http://www.angelfire.com/ut/MiddleAges/DarkAges.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy
    Gasesti enorm de multe articole pe aceasta tema, poti sa dai o simpla cautare pe google scriind „average life expectancy middle ages” sau derivate cu aceste cuvinte.
    Referitor la conditiile de viata de atunci, iarasi gasesti multe articole,unele in romana. Aici ti-as recomanda http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cum-era-batuta-tratata-femeia-evul-mediu-foto
    Si da, in comentariu meu am vrut sa transmit un mesaj de tarie si putere de a ignora si depasi greutatile si obstacolele. E mai bine sa fim optimisti!!
    Avand in vedere ca ai facut mai multe enumerari de probleme din vremurile noastre ar trebui sa te pun si eu sa aduci dovezi ca aceste probleme au crescut comparativ cu Evul Intunecat, si nu este exact invers (cum, de altfel, este) :)))
    Mai este o fraza pe care nu o inteleg exact:
    „Daca viata omului ca si el de altfel s-ar schimba in bine direct proportional cu trecerea timpului atunci nu s-ar mai implinii cuvintele Sfintei Evanghelii, sa nu uiti asta!”
    Mi se pare o expresie tare periculoasa…sper ca ma intelegi 🙂

    Reply

  4. Stefan Viorel Cristian
    ianuarie 13, 2014 @ 7:29 pm

    „trebui sa te pun si eu sa aduci dovezi ca aceste probleme au crescut comparativ cu Evul Intunecat, si nu este exact invers „- Profetul Isaia spunea de Domnul nostru Iisus Hristos care va veni pe pamant cu scopul de a-i scapa pe crestini de sclavie. Omul de rand chiar si crestin fiind a inteles gresit aceste cuvinte crezand ca Iisus ii va scapa din mainile mai marilor imparati ori a soldatilor. Adevaratul scop al Lui a fost de a le ajuta sufletele sa nu mai fie dependente de bogatiile pamantesti, comparand asta cu sclavia, ci de bogatiile ceresti. Astfel cei ce-au inteles Cuvantul lui Dumnezeu si care i-au urmat calea au avut mai putin de suferit in ciuda greutatilor intampinate de-a lungul intregii lor vieti.
    E adevarat ca acum 200 de ani omul de rand nu avea masina asa cum are cel de azi, nu avea iphon-uri, vile, lantisoare, televizoare, internet, calculatoare, roboti de bucatarie, mp3-plyere, s.a.m.d. precum are omul din ziua de azi dar cu adevarat iti spun ca pe vremurile acelea oamenii puteau sa traiasca si sa se inchine Domnului si de-ar fi dus lipsa de casa, mancare ori sanatate pe cand omul modern e in stare sa-si puna capat zilelor daca din multi-miliardar ar ajunge multi-milionar. Iata deci ca omul modern traieste o viata mai grea, intr-o „sclavie” mai imensa decat ce-a de acum 200 de ani.
    Pe langa aceste argumente te rog sa mai citesti odata prima fraza si eliberandu-te de orgoliu spune-mi daca acele lucruri enumerate si care sunt intalnite azi dovedesc o imbunatatire a traiului omenesc. Numai bine!

    Reply

  5. Irina
    ianuarie 14, 2014 @ 6:09 pm

    Mulțumim pentru mărturie, Cristina!
    Bine ar fi de toți soții ar realiza legătura dintre faptele lor (și modul de viață) și urmările acestora…

    Să vă dea Dumnezeu ce știe că e mai bine pentru mântuirea voastră, iar dacă vă e mai greu, să vă întărească! Multă răbdare!

    sdaniel, nu cred că autoarea textului se referea la Evul Mediu, atunci când făcea o comparație. Cred că ești oarecum orbit, nevăzând că lumea se duce spre mai rău.. (nu zice nimeni să dramatizăm, noi ne ocupăm de suflet în continuare. Sfinți -necunoscuți, poate- există încă și luminează Pământul cu viețile lor. Dar dacă vorbim de traiul oamenilor…. nu cred că poți susține că ne gândim din ce în ce mai mult la cele cu adevărat de folos și ne îndreptăm pașii spre ele. Despre asta se discuta aici, nu despre rata vieții sau lipsa canalizării/epidemii.

    Reply

  6. Elena
    ianuarie 15, 2014 @ 7:08 am

    Doamne ajuta, Cristina!

    Roaga-te Sfantului EFREM cel Nou (http://www.sfantulefremcelnou.ro/acatist/), este grabnic ajutator si mijlocitor la Bunul DUmnezeu pentru dobandirea pruncilor! Sunt sigura ca va va ajuta! Asteptam vestile bune 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *