Când micile întâmplări îţi vor mâhni inima, gândeşte-te la puterea de grijă a lui Dumnezeu
Întunericul nopţii pierde treptat bătălia cu lumina zilei, casele adormite şi copacii somnoroşi fiind martorii tăcuţi ai acestei lupte fără sfârşit. Ciripitul harnicelor păsărele începe să se facă auzit, încântând auzul celor care le ascultă, întreaga suflare trezindu-se din dulcele somn al nopţii, mai puţin Alexandru, un tânăr cu ochii negri precum murea şi părul bogat de culoarea castanelor coapte.
Tânărul avea un program aglomerat, trebuia să participe la o şedinţă importantă, după care urma să se întâlnească cu un vechi amic, programul sfârşindu-se cu realizarea unor proiecte importante ce trebuiau urgent finalizate, însă socoteală de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.
Şedinţa era programată la ora 11:00, dar, nu se ştie din ce motiv, ceasul deşteptător nu a sunat, determinându-l pe Alexandru să intre în criză de timp.
Pe geamul uitat deschis în urmă cu o noapte, se strecoară, jucăuş, un fluturaş colorat… după ce a zburat nonşalant prin cameră, obosit, se aşează pe mâna tânărului, care, deranjat de uşoară atingere, îşi retrage brusc mâna, fără a se trezi însă din somn. Fluturaşul, ignorând gestul, nu cedează şi se aşează pe părul bogat, jucându-se prin el cu fragedele picioruşe. Bărbatul, iritat, îşi trece nervos mâna prin păr fiind aproape să îi rupă o aripă zglobiului fluture, însă nici de această dată nu s-a trezit. Rotindu-se deasupra capului său, într-un final, fluturaşul îşi alege cel mai potrivit loc şi anume nasul tânărului, de această dată, tânărul trezindu-se.
– Ah, ce fluture enervant. Îşi zise, în sinea sa, Alexandru.
Întinzându-se leneş, priveşte spre ceas şi, când vede că ceasul arata ora 10:00, sare din pat ca ars.
– Dumnezeule, şedinţa… dar… de ce nu a sunat ceasul? Of, nu contează.
Peste 10 minute era deja îmbrăcat, îndreptându-se spre maşină şi pornind în viteză spre locul unde avea să se ţină şedinţa, însă, la jumătatea drumului, constată cu stupoare că îşi uitase mapa în care erau actele pe măsuţa din sufragerie, aşa că a fost nevoit să se întoarcă din drum.,
„Ghinionul se ţine de mine… nu îmi vine să cred că tocmai azi trebuia să mi se întâmple aşa ceva.”
Peste alte 20 de minute, tânărul era din nou în acelaşi loc de unde se întorsese, având la dispoziţie încă o jumătate de oră, timp îndeajuns pentru a ajunge liniştit la şedinţă… asta dacă nu ar fi dat peste alta piedică şi anume o coadă de maşini care se odihneau ca şi într-o veritabilă parcare.
„Haide odată!” strigă tânărul nervos, uitându-se la ceas.
Ne mai suportând neliniştea şi dorind să ştie principala cauză a acestei situaţii, se coboară din maşină şi se îndreaptă spre un şofer aflat la o distanţă de două maşini faţă de a sa, întrebându-l:
– Ce s-a întâmplat, de ce s-a format aceasta coadă de maşini?
– Cum? Nu ştii? În urmă cu aproximativ un sfert de oră a avut loc un grav accident de maşină… un tir a intrat într-o maşină care circula cu viteză; se pare că au murit două persoane.
Alexandru nu îşi revine complet din şocul provocat de cumplita veste când, îi sună telefonul. Secretara îl sunase pentru a-l anunţa că şedinţa nu va mai avea loc din cauza unui eveniment neprevăzut şi că s-a amânat pentru a doua zi.
Un gând i-a venit brusc în minte:,
„Dacă aş fi fost eu în locul uneia dintre victime? Ce mi s-ar fi întâmplat dacă nu mă întorceam după mapă?”
Scuturându-şi capul, încearcă să înlăture acest gând apărut din senin şi se întoarce la maşină, aşteptând ca totul să revină la normal.
După două ore, Alexandru se întâlneşte cu vechiul său amic, Cosmin, şi, în timp ce savurau o ceaşcă de cafea, îi povesteşte peripeţiile prin care trecuse.
– Nu ştiu ce să zic, cred că Cineva te protejează.
– Ce tot spui, Cosmine? Sunt doar nişte simple coincidenţe.
– Alexandrule, coincidenţele nu există!
– Vrei să spui că, dacă nu m-aş fi întors după mapă, acum aş fi fost în locul victimelor?
– Tu ştii, ţi-ai dat singur un răspuns.
– Cosmin… bine, fie, poate acel gând a fost unul salvator, dar cum îţi explici faptul că nu a sunat alarma azi-dimineaţă?
– Nu eu am răspunsurile la toate întrebările tale.
– Atunci cine? Dumnezeu? Te rog, El nici nu îmi va răspunde.
– De unde ştii? Ai încercat cumva?
– Discuţia asta nu îşi are locul. Pur şi simplu ştiu că nu voi primi nici un răspuns… în plus, nu aş şti cum să vorbesc cu Dumnezeu. Ce să îi zic?
– Prietene, toţi ştim să vorbim cu Dumnezeu.
– Eu nu ştiu! Insistă tânărul.
– Dar ştii să scrii..
Alexandru îl priveşte suspicios.
– Nu mă privi aşa, nu glumesc! Dacă nu-I poţi vorbi, scrie-I o scrisoare.
Hohote de râs se aud în cameră.
– Şi unde o expediez?
– Nu fii ironic! Nu o expediezi nicăieri… o scrii pur şi simplu şi te rogi. Poate vei primi un răspuns.
Alexandru se încruntă, însă după cinci minute, timp în care medita la cuvintele prietenului său, se decide să îi urmeze sfatul.
Peste puţin timp eterna bătălie dintre întuneric şi lumina începe din nou, îmbrăcând cerul în nuanţe de roşu şi portocaliu, creând astfel un sublim tablou celest.
În liniştea camerei sale, tânărul începe să Îi scrie lui Dumnezeu:
„Doamne, nu ştiu ce să Îţi scriu… recunosc că mă încearcă un sentiment straniu, necunoscut… nu ştiu ce mă face să cred că Îmi vei citi scrisoarea, dar totuşi, scriu. Nu Te înţeleg, nu Îţi înţeleg modul de a acţiona în viaţa oamenilor… poate nici nu trebuie să încerc, însă ceva mă determină să Te întreb: care este rostul evenimentelor ce au avut loc azi? Mă linişteşte gândul de a şti că Cineva mă protejează, dar nu suport incertitudinea care mă macină. Ce s-ar fii întâmplat dacă nu mă întorceam? De ce nu a sunat alarma?
Probabil acum râzi de ceea ce Îţi scriu… şi eu aş râde, pentru că este un mod prostesc prin care Îţi vorbesc, dar trebuie să mă descarc. Alexandru”, se semnează, în încheiere, tânărul.
Nerăbdător, îşi caută de lucru, sperând că va primi în curând răspuns la întrebarea sa, însă minutele, orele, zilele trec fără nici un semn divin. Mâhnit, după câteva zile, Alexandru îşi sună prietenul şi îi povesteşte ce s-a întâmplat.
– Poate nu te-ai rugat îndeajuns, Alexandru. Dumnezeu nu gândeşte aşa cum gândim noi, nu acţionează asemeni nouă. Roagă-te, roagă-te, roagă-te şi atunci cred că vei primi răspunsul dorit.
Oftând adânc, Alexandru se îndreaptă spre camera şi, privind icoana ce se odihnea pe perete, începe să se roage fierbinte; lacrimi calde îşi fac apariţia pe obrazu-i alb. După un timp îndelungat, obosit, adoarme.
Deodată se vede pe sine dormind în pat, vede cu ochii sufletului evenimentele ce ar fi avut loc în acea dimineaţă. Afară plouă torenţial. Alexandru se vede trezindu-se la timp şi, după savurarea micului dejun, iese afară din casă, dorind să traverseze strada pentru a ajunge la maşină parcată în apropiere. O maşină se apropie din partea stângă, însă, din cauza vizibilităţii scăzute şi a ploii abundente, şoferul nu îl observă pe Alexandru şi îl loveşte în plin. Tânărul tresare, dându-şi seama ce s-ar fi întâmplat dacă alarma ar fi sunat.,
„Doamne, mare este mila Ta!”
După această scenă, vede cum fluturele zbura jucăuş prin cameră şi aude o voce suavă care îi şopteşte:
– Acesta a fost modul Meu de a te trezi… vroiam să te înveselesc, însă tu te-ai supărat…
Alexandru îşi pleacă, ruşinat, capul. Când îşi ridică ochii, se vede în maşină, accelerând pentru a ajunge la timp… dacă nu s-ar fii întors, ar fi suferit acel accident. La această vedere, se cutremură.
– Doamne, cât de netrebnic sunt! Iartă-mă, iartă-mă… Acest cuvânt îl rosteşte şi în momentul în care se trezeşte din vis.
Data viitoare, când micile întâmplări îţi vor mâhni inima, gândeşte-te la puterea de grijă a lui Dumnezeu, la ce ţi s-ar întâmpla dacă nu ar avea loc acele mici întâmplări enervante, de multe ori, pentru noi.
(Mihaela Gligan)
Claudiu Balan
mai 17, 2013 @ 10:46 am
După evenimentele de la 11 septembrie 2001 când turnurile gemene din New York au fost dărâmate, o firmă a invitat membrii rămaşi ai altor firme care fuseseră afectate de atentate să împartă spaţiul de birouri rămas disponibil.
La una din întâlnirile de dimineaţă, şeful serviciului de securitate a spus poveştile acelor oameni rămaşi în viaţă… şi motivele lor au fost toate lucruri mici.
Aşa cum probabil aţi mai auzit, directorul firmei a supravieţuit în ziua aceea fiindcă fiul lui începuse grădiniţă. Un altul a rămas în viaţa fiindcă ieşise să cumpere gogoşi. O femeie a întârziat la serviciu fiindcă nu sunase ceasul deşteptător. Un altul a pierdut autobuzul. Un altul şi-a murdărit hainele cu mâncare la micul dejun şi a trebuit să se schimbe. Altuia nu i-a pornit maşina. Unul s-a întors să răspundă la telefon. Copilul altuia nu a fost gata la timp pentru a fi dus la şcoală. Altul nu a găsit un taxi. Exemplul care i-a uimit pe toţi a fost al unui om care se încălţase cu o pereche de pantofi noi în dimineaţa aceea. Pe drum spre serviciu l-au ros pantofii şi s-a oprit la farmacie să cumpere leucoplast. De aceea este în viaţă astăzi.
Acum, când mă înţepenesc în trafic, pierd un lift, mă întorc din drum să răspund la telefon… adică toate acele lucruri mărunte care mă enervează, mă gândesc că probabil acela este locul în care Dumnezeu vrea ca eu să mă aflu în acel moment… Data viitoare când dimineaţa ta pare că începe prost, când copiii se îmbracă prea încet, nu găseşti cheile maşinii, prinzi toate semafoarele pe roşu, nu te simţi supărat sau frustrat. Dumnezeu veghea asupra ta.
Orice se întâmplă în viaţă este spre binele nostru… aşa că încetează să-ţi mai faci griji pentru viitor şi uită trecutul!
“Şi ştim că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemaţi după voia Lui; ” (Romani 8,28)
(Sursa: http://romoflorin.wordpress.com/2008/02/02/intamplari-de-11-septembrie-ny/)
Laura Stifter
mai 17, 2013 @ 3:29 pm
Hristos a înviat!
Felicitări, dragă Mihaela! Încă o poveste frumoasă şi educativă!
Aştept cu mult drag să citesc şi alte articole scrise de tine!
Cu prietenie,
Laura
albinuta
mai 17, 2013 @ 4:46 pm
Foarte frumos ,felicitari Mihaela
mihaela G
mai 17, 2013 @ 5:37 pm
Adevarat a inviat! Va multumesc din suflet, draga Laura si albinuta pentru cuvintele frumoase…ma ajuta mult, imi sunt de un real sprijin emotional, mai ales pentru ca, in ultimul timp, m-am confruntat cu niste ganduri care ma determinau sa renunt la scris. Va multumesc si Dumnezeu sa fie cu voi! 🙂
Laura Stifter
mai 17, 2013 @ 9:53 pm
Dragă Mihaela, cum să renunţi la scris?… I-ai întrista pe îngeraşi… 🙁
Scrii atât de frumos, Dumnezeu te-a învrednicit de acest dar deosebit pentru a-i bucura şi pe alţii şi, în primul rând, pentru a le întări în inimi iubirea faţă de Hristos!
Aştept cu muultă bucurie şi nerăbdare să publici acea carte de poveşti creştine pentru copii, despre care ne-ai vorbit pe site acum câteva luni! Deja ai scris destul de multe, ceea ce înseamnă că urmează în curând şi lansarea cărţii. Intuiesc corect? 🙂
Doamne ajută!
mihaela G
mai 18, 2013 @ 8:28 am
Draga Laura, nu voi renunta la scris :)…le-am promis acest lucru unor persoane dragi mie si nu imi incalc promisiunea. In legatura cu acea carte, trebuie sa mai scriu cateva povestioare si vreau sa modific anumite istorioare…nu voi face mari modificari :); fiind o carte pentru copii, va avea si desene, desene de care se ocupa Rus Denisa, deci mai este ceva de lucru pana cand va avea loc lansarea, insa, cu ajutorul lui Dumnezeu si a Maicii Domnului se va publica aceasta carte. Doamne ajuta!
Laura Stifter
mai 19, 2013 @ 9:24 am
A, Denisa se ocupă de desenele din cartea pe care o vei publica? Ce frumos! 🙂
Aştept cu mult drag să mai vorbim, Mihaela! Doamne ajută!
mihaela G
mai 19, 2013 @ 9:34 am
Si eu astept cu mult drag sa mai vorbim, draga Laura! Doamne ajuta! 🙂
sdaniel
mai 20, 2013 @ 12:33 pm
Din pacate foarte multi oameni nevinovati si copii mor in accidente de circulatie. La fel si la 11 septembrie, au scapat cativa dar numarul mortilor e mult prea mare.
mihaela G
mai 20, 2013 @ 1:24 pm
Da, Daniel, numarul celor morti in data de 11 septembrie este mare, mult prea mare, dar exista supravietuitori…stiu ca nimic nu poate face sa dispara durerea familiilor care si-au pierdut un tata, o mama, o sora, un frate sau orice alta persoana apropiata care a decedat in acea data nefasta, insa la fel cum nimic nu poate face sa dispara acea durere, la fel acea fericire pe care au simtit-o oamenii ce au scapat cu viata si familiile lor nu poate fi descrisa in cuvinte.Important este sa profitam de sansa pe care ne-o da Dumnezeu in fiecare zi, sansa la viata, si sa nu o tratam cu superficialitate pentru ca nu se stie daca maine vom mai avea aceasta sansa.