Skip to content

6 Comentarii

  1. Radu
    mai 23, 2011 @ 9:02 pm

    „Sfârşitul milosteniei este iubirea.” Frumos si adevarat.

    Reply

  2. Alexandru
    mai 24, 2011 @ 7:58 am

    Asa este Claudiu. Trebuie sa dam fiecaruia ce are de trebuinta: care are nevoie de un banut, o hainuta, de mancare sa ii dam si o vorba buna pe langa, iar cine are nevoie de iubire, de companie, sa le oferim din timpul nostru (de care ne plangem mereu ca nu ne mai ajunge). Problema cea mare este ca sunt foarte multi mincinosi, care nascocesc fel si fel de povesti doar pentru a obtine niste bani de la noi..iar daca le dam, nu le facem decat rau, pentru ca ii incurajam, iar ei prind curaj si nadejde ca o sa le mearga bine cu minciuna. Eu zic ca e bine sa ne ascultam inima si sa il rugam pe Dumnezeu sa ne indrume pasii catre cei care chiar au nevoie de noi. Totusi, eu am o vorba: ca niciunul care sta cu mana intinsa nu are mai mult decat mine, si ca nu sta in strada in proaie,in zapada pentru ca acasa il asteapta masa plina de bunatati..

    Reply

  3. Radu
    mai 24, 2011 @ 11:21 am

    O alta problema, in ceea ce priveste milostenia (si aici ma refer strict la partea materiala) este faptul ca suntem mereu pusi in situatia de a alege cui sa dam acei banuti sau acea bucata de paine. Pentru ca noi, daca nu suntem impresionati de povestea sau necazul unuia sau altuia, nu dam nimic. Si ca sa fiu mai clar inteles, ma gandesc la acest fragment din Filantropica: http://www.youtube.com/watch?v=0vVpsJnbq3A

    Reply

  4. Boitos
    mai 24, 2011 @ 1:12 pm

    Trebuie sa facem bine (indiferent ce e acel bine), pentru ca si Dumnezeu ne-a facut noua si avem de toate pe langa noi, ca sunt altii care poate nu am nici un sfert din cat avem noi.Si nu trebuie sa ne gandim la cine sa dam si cat.Dam la cine putem si cat putem.Ca degeaba dam mult si des daca viata noastra e pustie si sufletul departe de Dumnezeu.Si sincer pe mine nu ma impresioneaza ceva la tv sau in alta parte.Mai repede ma impresioneaza cu copil care cerseste ( pt. ca l-a pus mama sau tata ), si el trebuie sa duca bani acasa, ca de nu primeste bataie; sau un batran intr-un carucior, care poate ca a muncit toata viata si la batranete a ajuns prin cine stie ce mijloace sa ceara mancare de la noi.Si e normal sa dam: cum sa nu dam daca si Dumnezeu si-a facut atat mila cu noi?
    Si cu copii e normal sa se intample asa, Claudiu.Si eu am vazut multe cazuri de astea.Dar nu e nici o problema, trebuia sa o iei in brate si sa ii explici fiicei tale ca ele se cunosc si sa nu mai fie suparata ca data viitoare se va juca cu alte fetite.Nu trebuia sa o lasi suparata, si nici sa simta ca e respinsa.Datoria parintilor e si sa isi protejeze copii (mai mult moral).Si mie mi sa explicat asa ceva numai ca putin altfel.Sofia nu trebuia sa simta sa tu suferi, dimpotriva trebuia sa afisezi ca e ceva normal, ca si ea sa simta la fel, pt. ca in viitor sa nu sufere degeaba cand cineva o respinge.

    Reply

  5. Carol
    iunie 25, 2013 @ 8:44 am

    Mi s-a intamplat de multe ori sa am bani si sa dau ca sa scap.

    Mi se face greata cand vad in fata bisericii cersetori cu tigara in mana si invoca pe Dumnezeu sa te ajute si iti cer bani. Cum sa mi-l imaginez pe Hristos cand fumeaza? Spun sfintii sa ne gandim la Hristos cand dam, dar cum sa en inchipuim pe Hristos fumand? Sau poate gasesc un motiv sa ma scuz pentru ca nu am vrut sa dau un banut?

    De multe ori citesti mila in voce si in ochi la omul nevoias, chiar si la tigani, altii cer chiar ei milostenie dupa imbracaminte.

    Am si acum 2 scene in minte care nu le voi putea uita niciodata !

    Odata nu am avut sa dau 1 leu unui tiganus de vreo 7-8 anisori , descult care cauta in tomberon, imi parea enorm de rau ca nu am avut la mine nici macar 50 de bani, imi plangae inima cand il vedeam asa.

    Altadata, am avut de unde sa dau, dar nu am dat. O tigancusa iesea din magazin, cu un fratior mai mic de mana. Sa fi avut vreo 10 anisori. Mi-a mai cerut 1 leu pentru paine, eu eram grabit si am refuzat-o categoric, apoi mi-am dat seama ce pacat am putut sa fac, imi venea sa ma intorc inapoi, dar era prae tarziu, imaginea ei de tristete si dezamagire si acum ma urmareste.

    In mintea mea aveam numai pe tiganii nesimtiti si profitori pe care-i refuz intotdeauna, dar acea fetita chiar avea envoie, era in pragul magazinului, si puteam sa cumpar eu o paine sa-i dau, imi si spusese ca eram multi frati si nu au decat o paine. Nici aucm nu imi pot ierta asta, i-as da in fiecare zi daca as vedea-o sa isi cumpere paine, dar din pacate nu am mai vazut-o. Regret enorm ceea ce am facut.

    Daca am de unde, dau la cei care-i simt, dupa glas, dupa purtare, dupa lacrimi, dupa cum ma indeamna Dumnezeu.

    Reply

  6. Laura Stifter
    iunie 25, 2013 @ 8:00 pm

    Excepţional articol, Claudiu! Felicitări! Poate convinge chiar şi inimile cele mai împietrite.
    „Trebuie să-i intregrăm pe aceşti fraţi ai noştri în societate, e de datoria noastră. Cum poţi fi fericit cu adevărat când ştii că alţi oameni, la câţiva metri de blocul sau casa ta, stau în sărăcie sub albastrul cerului trăind de pe azi pe mâine?”
    Da, mă frământă şi pe mine această întrebare şi… mi-e ruşine de mine însămi, fiindcă îndrăznesc să năzuiesc la a mă numi „teolog”, dar… 🙁
    Unicul motiv şi scop al oricărei fapte bune ar fi bine să-l constituie iubirea, fiindcă Izvorul absolut al acesteia este Însuşi Dumnezeu (cf. I In4, 16 ş. a.). Mă întrebam recent: de ce, oare, părinţii cei duhovniceşti îi îndeamnă pe cei care au impresia că n-au ajuns la capacitatea de a-şi iubi semenii ca pe ei înşişi să se comporte ca şi cum i-ar iubi?
    Ulterior, am intuit un posibil răspuns: fiindcă, tratându-i pe semenii noştri ca şi cum i-am iubi, vom ajunge să-i iubim într-adevăr, să învăţăm iubirea sau, mai corect spus, vom descoperi că, de fapt, îi iubeam. 🙂 Vom ajunge astfel să ne cunoaştem nu doar aproapele, ci şi pe noi înşine: vom conştientiza că, în adâncul inimilor noastre, SUNTEM BUNI! 🙂
    Dumnezeu să fie cu noi şi să ne-nveţe să iubim!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *