Minuni ale sfinților în viețile tinerilor (1)

De foarte multe ori rămânem uimiţi, surprinşi într-un mod cu totul aparte atunci când auzim despre o minune petrecută în viaţa unei persoane mai mult sau mai puţin cunoscute. Acest material reuneşte mărturii lunare ale tinerilor contemporani despre minuni ale Sfinţilor săvârşite în zilele noastre. Din pricina lipsei de credinţă, mulţi oameni ignoră rugăciunile adresate Sfinţilor crezând că aceştia nu vor asculta nicicând cererile lor zilnice. Dar de cele mai multe ori, nici nu apucăm bine să strigăm numele unui Sfânt, căci iată că Acesta a şi venit în întimpinarea noastră dăruindu-ne vindecare şi ajutor în diferite trebuinţe. Îmi doresc din tot sufletul ca acest sondaj lunar să îi ghideze pe toţi cititorii aflaţi în mari încercări sufleteşti iar aceştia să alerge prin rugăciune către Sfinţii Bisericii noastre Ortodoxe. De asemenea, îmi puteţi trimite mărturiile voastre pentru ca şi alte persoane să cunoască bunătatea şi dragostea Sfinţilor care v-au ajutat de-a lungul timpului. Am să încep cu o minune săvârşită de un sfânt drag mie descoperit recent, Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie.

Georgiana T., Brăila: Pe Sfântul Atanasie l-am cunoscut în primăvara anului 2010, în apropierea praznicului Său (…). Îmi amintesc că parohia la care merg de obicei a organizat un scurt pelerinaj la Galaţi, pentru închinarea la Sfintele Sale Moaşte. Până atunci nu auzisem de Sfânt, cu atât mai puţin, nu ştiam că acesta a fost proclamat în anul 2009, pentru a fi cinstit de Biserica Ortodoxă Română. M-am dus totuşi, chiar dacă mă aştepta un examen destul de greu peste câteva zile, dar îmi doream din tot sufletul să-l „cunosc” pe acest minunat dascăl al Dunării de Jos. Am ajuns la Catedrala din Galaţi exact în timpul Sfintei Liturghii. Îmi amintesc că eram foarte emoţionată şi nerăbdătoare să ajung la racla cu Sfintele Sale Moaşte, aşezată pe un baldachin în acel moment. Înainte mă mai închinasem la Sfintele Moaşte ale mai multor Sfinţi, dar neştiind ce să le cer cu exactitate, mă rugam doar pentru lucruri trecătoare, care efectiv nu-mi foloseau sufletului şi cu atât mai puţin mântuirii. Când am ajuns în faţa Sfântului, nu-mi doream decât ceea ce îmi era spre folosul mântuirii şi a dobândirii Vieţii celei Veşnice. M-am rugat pentru asta mai întâi de toate apoi pentru examenul ce urma să vină. Nu ştiu cât mi-a ascultat Sfântul Atanasie prima cerere dar a doua cu siguranţă a ascultat-o şi mai mult de atât, a şi împlinit-o! Peste examen am trecut cu bine, nici nu mă aşteptam având în vedere faptul că nu mă pregătisem îndeajuns, însă Sfântul m-a ajutat şi am obţinut o notă foarte mare. Iată că Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie nu s-a dovedit a fi doar un doctor fără de plată al tuturor credincioşilor bolnavi, ci şi un sprijin la învăţătură şi un luminător al tinerilor! Tot în aceeaşi zi, pe când eram în curtea Catedralei Arhiepiscopale, am aflat că mama se simţea foarte rău; era slăbită şi avea dureri mari. Ea nu a putut să mă însoţească la Sfintele Moaşte aşa că a decis să rămână acasă. De îndată ce am auzit că se simţea din ce în ce mai rău, m-am rugat iarăşi Sfântului pentru a-i veni în ajutor şi pentru a-i alina suferinţa. Seara, când am ajuns acasă, ea se simţea foarte bine şi a mărturisit cum cineva, nevăzut” parcă îi luase toată durerea cu „mâna”. Atunci i-am adus slavă marelui Sfânt Atanasie căci mi-a ascultat rugăciunea nevrednică!

Sfântul nu a făcut minuni doar cu mine, ci şi cu persoanele dragi din jurul meu. Vă îndemn să îl chemaţi în rugăciune pe acest Propovăduitor al lui Hristos, să îi aduceţi laudă şi cinste, căci întotdeauna Sfântul vine în ajutorul tuturor celor care-i cântă cu inima plină de dragoste:, Bucură-te Sfinte Ierarhe Atanasie, mare făcătorule de minuni!” (mărturia o puteţi citi integral pe http://voisuntetiluminalumii.blogspot.ro) „

Ioana-Irina C., studentă în Salonic, Grecia: Nu pot descrie în cuvinte minunile petrecute în viaţa mea, mai ales cele săvârşite în ultima vreme. Voi enumera aici câţiva Sfinţi care mi-au ascultat rugăciunile de fiecare dată şi nu m-au trecut nicicând cu vederea.

Sfântul Ierarh Nectarie m-a ajutat la numeroase examene să obţin nota 10, în condiţia în care ceilalţi colegi au picat. De atunci mă rog lui neîncetat pentru lumânare şi folos la învăţătură, dar şi pentru alte probleme sau frământări sufleteşti cotidiene. Un alt Sfânt drag mie şi totodată ocrotitor, este Sfântul Alexandru din Svir. M-a ajutat pe parcursul anilor de studiu atât în ţară, cât şi aici, în Grecia. Viaţa sa minunată o găsiţi aici.

De asemenea, Sfântul Luca al Crimeei, un „prieten” extraordinar care a săvârşit în viaţa mea o minune negrăită! Rămăsesem fără bani în Grecia şi-mi doream din tot sufletul să ajung la racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Spiridon, din Corfu. Dar cum nu aveam bani suficienţi, deja îmi imaginam că nu voi ajunge niciodată acolo. Însă, deşi nu ştiam mai nimic despre Sfântul Luca al Crimeei, mi-am pus în gând să fac Acatistul şi să-l rog să mă ajute într-un fel încât să ajung în Corfu cât mai repede. După câteva ore primesc un telefon neaşteptat. O prietenă din Spania m-a sunat să mă anunţe că mi-a pus pe card 300 de euro. Vă daţi seama că bucuria trăită în acel moment a fost de nedescris! Nici astăzi nu ştiu cum să-i mulţumesc şi cum să-L slăvesc pe acest minunat Sfânt al Ortodoxiei, Sfântul Luca al Crimeei!

Un alt Sfânt care m-a ajutat enorm este Sfântul Dionisie din Olimp. Îmi doream să ajung la Sfintele Sale Moaşte însă acolo nu se fac cazări, e vârf de munte. Nu poţi avea acces oricând şi oricum. Începusem să renunţ la idee oarecum. La un moment dat, un prieten din Grecia îmi propune să mergem într-o zi în Olimp, la Sfântul Dionisie. I-am spus că nu prea avem cum dar mi-a mărturisit că stareţul de acolo era de fapt părintele lui duhovnic. Nu mi-a venit să cred! A fost incredibil. Am ajuns cu uşurinţă apoi în Olimp iar primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i mulţumesc Sfântului pentru minunea săvârşită şi pentru ajutorul primit.

Boldor Gheorghe Laurian, student la Teologie în Sibiu, România: Acum patru ani, în timpul orei de istorie mi s-a făcut rău. Nu am băgat de seamă, dar la scurtă vreme am leşinat. Îmi amintesc că a fost agitaţie mare; colegii şi profesorul m-au dus la spitalul orăşenesc apoi la cel municipal. Ştiu că leşinasem de vreo 17 ori în tot acest timp apoi intrasem în comă. În cele din urmă am ajuns la Timişoara iar acolo am stat internat două săptămâni aflând că va trebui să mă supun unei operaţii pe creier.. Înainte să mă trezesc am avut un vis, o vedenie chiar, în care Cineva îmi spunea că trebuie să merg la Catedrală de urgenţă căci acolo voi primi vindecare. Am fugit din spital deoarece doctorii nu vroiau să plec; am ajuns acolo, m-am rugat, şi deşi aveam 99 de pungi de aer pe creier şi un chist imens, bunul Dumnezeu m-a întărit fără ca eu să mă aştept la o posibilă minune şi totodată vindecare. Am început să plâng la Icoana Maicii Domnului, la Icoana Mântuitorului apoi la racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. Când am ajuns la spital, nu a mai trebuit să fiu operat. Chistul se retrăsese. Doctorii, familia, prietenii… toţi au fost uimiţi! Sunt sigur că Sfântul Iosif a săvârşit această minune! După câteva zile am ieşit din spital iar în prezent pot spune că starea mea de sănătate este una foarte bună. Slavă lui Dumnezeu pentru toate şi laudă Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş! Fără Acesta nu aş fi reuşit să mă vindec.

Elena Răţulea, studentă, Spania, Barcelona: Pe când eram în ţară, treceam printr-o perioadă foarte ciudată a vieţii mele; o perioadă plină de ispite şi de frământări spirituale. Îmi doream din tot sufletul ca Dumnezeu să-mi trimită şi mie pe cineva, un băiat care să mă ajute şi totodată să-mi dăruiască o iubire curată, o prietenie adevărată. Toate prietenele mele îşi întâlniseră fără prea mult efort „sufletul pereche” iar eu mă întrebam ce am făcut de nu merit o persoană pe care Dumnezeu să mi-o dăruiască. Am ajuns, nu întâmplător, la Icoana Sfintei Fecioarei Maria de la Nicula. Auzisem că Mânăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord şi m-am decis să merg împreună cu familia acolo. M-am rugat fierbinte la Icoana Fecioarei Maria ca să-mi trimită pe cineva, un prieten credincios, cuminte, pe care să-l iubesc şi care să mă iubească sincer. La scurt timp, Măicuţa Domnului mi-a arătat că rugăciunea mea nu a fost trecută cu vederea, şi iată că mi-a trimis pe cineva aşa cum mi-am dorit, ba din contră, un tânăr viitor preot. Suntem şi în ziua de azi împreună şi Îi mulţumesc neîncetat Măicuţei şi Sfintei Treimi pentru ajutorul dat. Cu această ocazie, îi sfătuiesc pe toţi tinerii credincioşi să ajungă cât mai repede la Mânăstirea Ni cula, la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Cu siguranţă vă va ajuta!

Iulia Maria, Alba Iulia, România: Aş vrea să vă scriu despre o minune săvârşită de o Sfântă dragă mie, şi anume Sfânta Cuvioasă Parascheva. Deşi nu am ajuns încă la Sfintele Sale Moaşte aflate în Iaşi, Sfânta nu a întârziat să mă ajute şi să-mi asculte nevrednica rugăciune. La începutul anului şcolar, mă descurcam destul de greu la o anumită materie deoarece doamna profesoară mi se părea prea dificilă, complicată. Nu înţelegeam mai nimic la ora dânsei şi o etichetam total greşit. Am început, alături de o bună prietenă, să citesc Acatistul Sfintei Cuvioasei Parascheva. La scurt timp, doamna profesoară s-a schimbat complet! De fapt Sfânta m-a ajutat să văd şi o altă latură a respectivei profesoare. A început să predea cu totul diferit, să fie mai apropiată de proprii elevi, să ne ajute să luăm note mai bune. De atunci mă rog neîncetat Sfintei Parascheva să mă ajute la învăţătură şi nu numai; să-mi fie ocrotitoare şi o bună sfătuitoare, exact cum scrie în Acatistul ei preaminunat!

(Sondaj realizat de Georgiana)

(Visited 46 times, 1 visits today)