Cine este modelul tău în viață? Ce reprezintă Biserica pentru tine?
Cu ocazia întâlnirii noastre de la Mănăstirea Putna, părintele Iustin ne-a rugat să completăm un formular în care să răspundem la câteva întrebări. Publicăm mai jos răspunsurile pe care le-au dat tinerii la aceste întrebări.
„1. Cine este model în viaţa ta şi de ce?
– Aş spune că Hristos, dar nu am reuşit să mi-l însuşesc ca model. (Toader Radu, 18 ani, Teologie)
– De obicei nu îmi place să îmi aleg o persoană ca model, deoarece fiecare poate să greşească. Pot privi ca model pozitiv sau negativ faptele celor din jur, ulterior alegând ce şi cum să aplic în viaţa de zi cu zi. (Alexandra, 21 ani, Medicină)
– Nu am un model pe care să-l copiez în totalitate, dar încerc să iau ceva nou de la fiecare om bun sau talentat, din fiecare domeniu pe care îl practic sau pe care îl plac. (Alexandru Furtună, 19 ani, Politehnică)
– Cred că în viaţa fiecărui creştin Mântuitorul Hristos şi Maica Domnului ar trebui să fie modele. (Anca-Maria Mateiciuc, 18 ani, elevă)
– Nu cred că am un model anume, dar vieţile unor oameni care au suferit pentru a-şi apăra concepţiile şi credinţa mă fac să-i admir şi să încerc să-i imit, ca şi pe sfinţi de altfel. Îmi admir părinţii pentru ceea ce au făcut pentru mine şi pentru că au reuşit să-l găsească pe Dumnezeu. (Andru-Cristian Ştiubei, 19 ani, Teologie)
– Primul model este Hristos, la care se adaugă Sf. Vasile cel Mare, Sfinţii Brâncoveni, Cuviosul Paisie Aghioritul. Acestea sunt exemple vii ale iubirii jertfei pentru aproapele, ale blândeţii şi patriotismului. (Andrei Marian-Alexandru, 24 ani, programator)
– Nu am un model. (Terheşiu Sorin, 30 ani, Comerţ)
– Părintele Arsenie Boca, pentru că mi-a influenţat în mod frumos întoarcerea la Biserică. (?)
– Nu ştiu dacă pot spune faptul că am un model, dar în general încerc să păstrez un echilibru şi să nu trec de parametri normalului, să încerc să mă adaptez regulilor Bisericii pentru a le putea săvârşi mai îndeaproape. (Ramona, 25 ani, Asistenţă Socială)
– Sfinţii Adrian şi Natalia pentru că sunt un model de căsnicie ortodoxă. (Andonoaiei Adrian, 30 ani, sculptură lemn)
– Am multe modele; în general sfinţii sau oamenii cu o viaţă duhovnicească mai înaltă. (Sofica Mihaela, 26 ani, medic rezident)
– Istoricii, academicienii, deoarece au harul de a povesti şi de a relata adevărul. (Stavre Gabriel, 19 ani, ASE)
– Aş vrea să spun că este Hristos, dar nu aş fi foarte sincer. Tind spre a mi-L face ca reper în ceea ce fac. (Marius Cârneală, 29 ani, administrator online)
– Ar trebui să fie Maica Domnului, dar sunt prea departe. (Ana, 28 ani, Jurnalism)
– Părinţii mei sunt modele pentru mine, deoarece m-au învăţat ce înseamnă o viaţă curată şi bineplăcută înaintea Lui Dumnezeu şi mi-au spus despre însemnătatea temerii faţă de Dumnezeu, care are la bază iubirea către El, exprimată prin faptul de a nu-L supăra. Faptul că sunt oameni muncitori şi rugători către Dumnezeu. Asta m-a întărit şi pe mine. (Borodi Alina, 23 ani, Consultant vânzări)
– Nu am un singur model. Încerc să fiu eu însămi şi mă las influenţată de ceea ce văd bun şi frumos la toţi ceilalţi. Bun şi frumos este tot ce e în legătură cu Biserica. (Grădinariu Alexandra, 21 ani, Litere)
– Hristos este modelul bărbatului desăvârşit. (Brătuleanu Gheorghe, 22 ani, Teologie)
– Modelul meu este Domnul Iisus Hristos, pentru că a făcut totul pentru oameni, şi-a dat viaţa pentru noi păcătoşii. (Gheorghiţă Lidia, 21 ani, Teologie)
– Nu pot să am pretenţia că îmi este model, dar Părintele Cleopa m-a modelat prin cărţile sale, m-a informat şi m-a introdus în marea familie ortodoxă. (Gogonea Mihai, 25 ani, chimist)
– Profesoara de mate din liceu; datorită demnităţii şi verticalităţii de care a dat dovadă în viaţa profesională, dar şi în cea de femeie. (Tătaru Diana, 19 ani, Economie)
– Nu am un model în viaţă, însă încerc să mă modelez după sfaturile duhovnicului meu. (Iuliana, 24 ani, şomer)
– Viitorii naşi de cununie. El este preot, are 30 de ani şi au împreună o familie frumoasă. (Cojocar Mihaela, 26 ani, programator)
– Încerc pe cât posibil să iau în viaţa mea drept model pe sfinţi pentru a înţelege mai uşor mântuirea. (Ene Mădălina, 21 ani, asistent)
– Modelele primare şi cele mai apropiate sunt bunica şi mama, pentru felul în care au trecut prin multe dureri ale vieţii, drept, demn, fără a-şi lăsa credinţa strămoşească şi demonstrând lumii întregi că fără Dumnezeu totul este greu, pe când alături de el totul capătă un alt sens, până şi suferinţa şi durerea de care toţi se tem. (Ionuţ Brumă, 26 ani, inginer IT)
– Deocamdată nu pot spune că am ales o persoană ca model în viaţa mea, dar l-am ales pe Hristos. (Negruşă Manuela, 25 ani, profesor)
– Orice om care crede în Dumnezeu, iar strădaniile sale de a trăi potrivit poruncilor Lui reuşesc să îl schimbe în bine. Mă inspiră sfinţii care nu au deznădăjduit în faţa unor împrejurări potrivnice ( in special captivitate), precum Ioan Valahul, Ioan Rusul, şi Valeriu Gafencu (necanonizat încă). (Bogdan Munteanu, 32 ani, Jurnalist)
– Modelul meu este Maica Domnului, pentru desăvârşita smerenie, pentru blândeţe, pentru ascultarea faţă de Dumnezeu, pentru ajutorul neîntârziat pe care îl oferă oamenilor, pentru că a înţeles şi a acceptat suferinţa de a-şi vedea Fiul răstignit pe Cruce. (Nadane Ştefania, 19 ani, Comunicare)
2. Ce este Biserica pentru tine?
– Biserica este locul în care îmi găsesc liniştea şi îmi încarc bateriile pentru a trăi o viaţă de creştin. Este şi locul în care îmi formez o relaţie cu Dumnezeu şi cu ceilalţi oameni ( credincioşi sau necredincioşi). Este locul în care ştiu că se pot salva toţi oamenii din lume prin Harul lui Dumnezeu. (Toader Radu, 18 ani, Teologie)
– Biserica este locul în care îmi găsesc liniştea, locul în care toate problemele dispar sau îşi găsesc soluţia. Este locul care îmi aduce siguranţă, pentru că acolo simt că Dumnezeu îmi răspunde la rugăciuni. (Alexandra, 21 ani, Medicină)
– Biserica este o stare de simţire, într-un fel o binecuvântare, o regăsire. Un loc sfânt în care aş putea să-mi găsesc menirea spirituală şi nu numai. (Alexandru Furtună, 19 ani, Politehnică)
– Biserica este locul în care îmi găsesc liniştea, pacea şi locul de unde îmi iau putere pentru a face faţă tuturor ispitelor. (Anca-Maria Mateiciuc, 18 ani, elevă)
– În primul rând cred că este locul în care pot sta aproape de Dumnezeu şi de familie, iar în al doilea rând este instituţia care mă menţine pe calea cea dreaptă. (Andru-Cristian Ştiubei, 19 ani, Teologie)
– Biserica este corabia mântuirii, locul unde sunt săvârşite toate cele 7 taine, locul unde îţi faci prieteni care îl au ca punct comun pe Hristos. (Andrei Marian-Alexandru, 24 ani, programator)
– Biserica pentru mine reprezintă comunitatea de oameni uniţi la un loc prin credinţa în Dumnezeu. În Biserică lucrează Duhul Sfânt. Pe calea Bisericii se garantează evitarea devierilor şi descoperirea căii drepte către mântuire. (Terheşiu Sorin, 30 ani, Comerţ)
– Spital duhovnicesc şi casa în care sufletul meu se umple de viaţă. (?)
– Locul unde îl găsesc pe Dumnezeu. Locul unde văd alţi tineri cu valori comune. (Marius, 26 ani, Electromecanică)
– Este un lucru prioritar în viaţa mea după care mă ghidez şi care mă ajută zilnic pentru liniştea sufletului meu. (Ramona, 25 ani, Asistenţă Socială)
– Locul unde merg să mă întâlnesc cu Dumnezeu, cu Hristos, cu Maica Domnului şi cu sfinţii. (Andonoaiei Adrian, 30 ani, sculptură lemn)
– Instituţia care îmi ghidează viaţa. (Sofica Mihaela, 26 ani, medic rezident)
– Un sprijin sufletesc, un cămin spiritual. (Stavre Gabriel, 19 ani, ASE)
– Biserica este locul unde îmi regăsesc pacea interioară. (Marius Cârneală, 29 ani, administrator online)
– Un loc de rugăciune. (Ana, 28 ani, Jurnalism)
– Locul în care Îl simt cel mai aproape pe Dumnezeu. Locul în care aş vrea să fiu în fiecare zi din viaţa mea, pentru că mă simt foarte împăcată şi fericită. Locul în care gust din Rai de fiecare dată. (Borodi Alina, 23 ani, Consultant vânzări)
– Deşi poate părea un clişeu, pentru mine Biserica reprezintă locul de refugiu, locul unde îmi caut şi găsesc liniştea. Este un loc plin de pace, linişte şi iubire. Multă iubire. (Grădinariu Alexandra, 21 ani, Litere)
– Locul unde se află şi se primeşte de către fiecare în parte, Hristos. Locul de unde avem modele pentru viaţa de zi cu zi. (Brătuleanu Gheorghe, 22 ani, Teologie)
– Biserica este pentru mine locul unde îl simt aproape pe Iisus Hristos şi unde mă simt liniştită. (Gheorghiţă Lidia, 21 ani, Teologie)
– Primul loc de întâlnire real cu Dumnezeu. (Gogonea Mihai, 25 ani, chimist)
– Tot ceea ce înseamnă „hrană” spirituală. (Tătaru Diana, 19 ani, Economie)
– Locul unde pot întâlni iubirea şi minunile lui Dumnezeu, locul unde pot găsi persoane credincioase şi iubitoare de Dumnezeu. (Iuliana, 24 ani, şomer)
– Locul unde îţi regăseşti mereu liniştea şi se depăşesc greutăţile. (Cojocar Mihaela, 26 ani, programator)
– Biserica este casa Tatălui, deci casa tuturor, în care ne întâlnim, îi cerem anumite lucruri şi îi mulţumim lui Dumnezeu. (Ene Mădălina, 21 ani, asistent)
– Biserica este ancora care dă statornicie şi un sens ultim vieţii mele. Este „viaţă” care dă sens vieţii, este pâine care satură. (Ionuţ Brumă, 26 ani, inginer IT)
– Pentru mine Biserica este ca un spital: merg pentru vindecare, dar şi pentru „controale periodice”. (Negruşă Manuela, 25 ani, profesor)
– Pridvor al Raiului. (Bogdan Munteanu, 32 ani, Jurnalist)
– Biserica este locul în care cerul se uneşte cu pământul şi oamenii slujesc împreună cu îngerii. Este locul în care omul nu este singur, nu mai este un simplu individ, ci se află în comuniune cu toţi oamenii, cu cei vii, cu cei adormiţi, cu cei bolnavi, cu cei de departe. În Biserică omul se împărtăşeşte cu Hristos, se curăţeşte, se luminează şi trăieşte Învierea personal, actual, iar asta îl transfigurează, îl schimbă, îl eliberează de patimi, înviază el însuşi. (Nadane Ştefania, 19 ani, Comunicare)
P.S. Mulțumim Alexandrei pentru transcrierea răspunsurilor.
Administrator
septembrie 10, 2012 @ 1:52 pm
”apasarar”, înțelegem și apreciem buna intenție dar ți-am șters comentariul întrucât:
– nu are vreo legătură cu articolul de față;
– este vorba de un copy-paste masiv, ceea ce noi nu încurajăm, ci încurajăm dialogul. Pentru texte ortodoxe de pe alte site-uri se pot face simple trimiteri, exceptând situațiile în care este nevoie de citare care să aibe legătură cu articolul la care se discută. Ori nu a fost cazul.
– ai recomandat o ”minune” care numai minune nu este: potirul care ”strălucește”. Explicarea acelei ”minuni” o găsești aici: http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/06/08/fotografie-lumina-necreata-liturghie/
Boitos
septembrie 11, 2012 @ 7:15 am
Pentru mine Biserica reprezinta multe:
In primul rand este ca si o ancora care ma tine sa nu cad, apoi este locul de intalnire cu Dumezeu si cu Sfintii, este locul unde pot sa merg sa imi gasesc pacea si linistea interioara.Atunci cand nu am la cine spune cat sufar merg la Biserica si spun Sfintilor ce probleme am.Si tot Ei imi dau si rezolvarea.
Este locul in care oamenii se intalnesc si vorbesc despre Dumnezeu si cu Dumnezeu.
Este locul de unde imi pot lua puterea sa merg mai departe pe calea lui Dumnezeu.Este locul unde pot gasi modele de viata ( atat viata duhovniceasca cat si de familie).Tot de acolo ma intorc alt om.
Chiar Duminica ma gandeam ca rezolvarea tuturor problemelor noastre, a necazurilor, a dorintelor noastre este Dumnezeu si Biserica.
Si mi se pare normal si este obligatia noastra sa mergem la Biserica, macar 2-3 ore pe saptamana.Ca sunt unii care merg mai des, bravo lor, dar mai ales macar in alea 2-3 ore sa ne rugam, sa cinstim , sa multumim, pt ca nu vom gasi nicaieri liman, sau scapare din necazuri decat la Biserica.
Acolo putem spune copiilor nostri ( cand ne intreaba ) ca mergem sa il vedem pe Dumnezeu si sa ne rugam pt pace, sanatate, etc.Acolo merg si copii mici de 2 luni, si tineri, aduti, batrani, pt ca de acolo ne luam pace in suflete, sanatate trupului si putere sa ne ducem crucea.
Nu imi pot imagina ce au in suflet sunt cei care nu merg la Biserica, dar intamplarea face sa vad asemenea oameni, si cateodata ma apuca groaza de ce vad.
AndreeaTS
septembrie 12, 2012 @ 5:13 pm
pt mine Biserica inseamna ACASA