Monahul Mihail – cel care a plecat din manastire frate si a venit calugar
De ziua mea am primit cartea “Da-le Doamne, un coltisor de rai !- Chipuri de monahi trecuti la Domnul” scrisa de Parintele Paisie Olaru. Aceasta carte o citisem cu nesat cu ceva timp inainte, caci o imprumutasem de la biblioteca, dar acum era a mea.
Din aceasta carte, de la Parintele Paisie am aflat despre Monahul Mihail [Dinu]. Ma impresionat foarte mult ca acest monah tanar tinea la curatia sa, si s-a luptat mult ca sa nu o piarda. Dupa ce am citit despre el am ramas atat de mirata si apoi i-am recitit viata de mai multe ori. Mi-a ramas in suflet.
Gheorghe (acesta era numele Monahului Mihail inante de calugarie) a venit, cu multa ravna, la Sihastria cu doi sau trei ani inainte de decret. ”Era foarte ager, istet si ambitios, adica nu voia sa fie pacalit”. ”Foarte nevoitor(…), atat de mult tinea la curatia trupului, incat de multe ori facea singur niste nevointe “ mari de care se speria si Parintele Paisie care ii era duhovnic si care cauta sa-i mai schimbe socotelile dar fratele Gheorghe nu se lasa, ca zicea: ”Mai bine sa mor, decat sa cad”. Se marturisea des; avea voie sa se si impartaseasca.
Cand a venit decretul, trebuia sa plece tot tineretul pana la 55 ani, asa ca toti se pregateau de plecare, iar el s-a dus la Parintele Paisie si l-a intrebat “Parinte Paisie ce ma fac eu acum? Sa plec in lume?”. Iar parintele i-a zis: ”Da, iubitule, plecati, ca nu putem sta contra ordinului statului”. Si fratele Gheorghe a plecat, si-a cautat serviciu dar nu se putea acomoda. Iar venea, se marturisea si iar pleca si zicea “Macar de-as fi fost calugar, as sti si eu drumul meu, ca trebuie sa ma pastrez curat, dar asa tare ma tem sa nu cad, ca-i tare obraznic tineretul”. O data cand veni iar la marturisire spune: “Parinte Paisie, vreau sa-ti spun o taina, dar te rog sa nu spui la nimeni. Stii sfintia ta ca eu sunt calugar? ”Iar parintele si-a facut cruce si a zis: ”Doamne, fiule, ce minune? Cum altii calugari fiind, se insoara, iar fratia ta ai plecat frate si ai venit calugar. Cum ii asta? Ce ai gandit?”.
Iar el a zis: ”Parinte, m-am facut calugar sa nu cad in pacat”. Apoi intrebat fiind a raspuns “Mihail ma chiama”. Si s-a ostenit cativa ani monahul Mihail caci in manastire nu putea sta, in lume ii era greu, pana ce s-a imbolnavit de plamani, dupa care a trebuit sa steie si in sanatoriu. In cele din urma, vazand ca nu are semne sa se faca sanatos, a lasat sanatoriu si acte si haine si a venit la manastire, s-a pus pe boala si a stat in pat, in mare suferinta si rabdare. Si in manastire s-a sfarsit.
Intr-o duminica am avut ocazia sa merg la M-rea Sihastria. Acolo , dupa slujba, am mers in cimitir la Pr.Cleopa, la Pr.Paisie, la Pr.Ioanichie si m-am gandit sa-l caut si pe monahul Mihail. Am luat mormintele la rand si undeva langa o banca (dintre bancile de dupa mormantul Pr.Cleopa in partea dreapta) am gasit mormantul acestui minunat calugar…si m-am bucurat atat de mult. Si fiindca banca era ocupata m-am pus pe banca paralela cu aceasta si stateam sa ma odihnesc. Intre timp au venit un grup de credincioase, care dupa ce s-au inchinat si au sarutat crucile Parintilor sus amintiti s-au dus pe banca de langa mormatul monahului Mihail, iar una dintre ele a sarutat si crucea de aici si a zis “Aici este calugarul Mihail care a suferit boala grea”. Auzind, m-am bucurat ca si altii stiu de monahul Mihail si-l pretuiesc ca si mine.
Dupa cateva zile am primit, imprumut de la o prietena cartea “Istorioare duhovnicesti” scrisa de Pr.Ioanichie Balan in care, la o prima rasfoire, am gasit urmatoarea istorisire:
Sfarsitul binecuvintat al Monahului Mihail
Acest parinte era ucenicul duhovnicului nostru Paisie Olaru din M-rea Sihastria. Imbolnavindu-se de tanar, zacea la pat asteptandu-si cu barbatie sfarsitul. Unul din parintii tineri l-a intrebat:
-Parinte Mihail, nu te temi de moarte?
-Nu, parinte.De ce sa ma tem, daca sunt cu Hristos?
L-am vizitat seara inainte de moarte. Zacea in pat si suferea cu mult calm durerea. Deodata s-a uitat fix spre usa si mi-a spus:
-Parinte, sta unul urat in usa si se uita la mine. Spune-i sa se duca de aici!
Era diavolul. Astepta sfarsitul parintelui Mihail, caci el vine la cel ce moare inainte de ingerul lui pazitor. Am facut rugaciune pentru el si s-a linistit.
-Parinte, acum s-a dus din usa omul acela urat!
-Parinte Mihail, cine te ajuta in noaptea aceasta?
-Cand voi simti ca este gata, bat in perete si chem pe parintele Paisie sa-mi citeasca rugaciunea de darea sufletului…
-Am plecat la chilie. La miezul noptii parintele Mihail a batut in perete, a venit duhovnicul, i-a citit la staruinta lui rugaciunea de darea sufletului si indata a adormit in Hristos. Sfarsitul parintelui Mihail, credinta si barbatia lui ne-a uimit pe toti.
Dupa 40 zile l-a visat unul dintre fratii lui apropiati si l-a intrebat:
-Ce faci acolo parinte Mihail?
-Mai praznuim, mai cantam si ne bucuram….,a raspuns el.
-Cum este in iad, parinte Mihail?
-Ei,parinte, iadul este pe pamant! De aici incepe si raiul si iadul ! si s-a facut nevazut.
Si mi-am zis :”Negresit este vorba despre monahul Mihail Dinu” si mi-a saltat inima.
(Claudia)
Valentin
septembrie 23, 2010 @ 4:20 pm
Doamne ajuta!
Unde gasesc articolul acela cu copilul ce vroia sa gaseasca raiul? Mie imi apare la arhiva doar luna martie din 2009. Mai buna era varianta mai veche la capitolul acesta. 😀
Claudiu
septembrie 23, 2010 @ 7:47 pm
Valentin, poti schimba luna la arhiva.
Poti trece astfel si de la un an la altul.
Ai modul de cautare sus si poti da search prin articole daca nu gasesti ceva si ai sa vezi cat e de eficient
Guest
septembrie 24, 2010 @ 6:21 pm
Multumesc!
Asa si faceam, dar nu stiu de ce nu functiona! Acum e bine.