Moş Crăciun este icoana pedagogică a lui Dumnezeu
Cred cã nu putem înţelege dacã existã sau nu Moş Crãciun decât dacã înţelegem cine este. Lumea din jurul nostru ne vorbeşte despre legende cu oameni rãi transformaţi în oameni buni, dar legendele sunt legende, nici mãcar apocrife.
Cine este Moş Crăciun? Este icoana pedagogicã a lui Dumnezeu pentru cei mici. Un copil de 5 ani nu înţelege taina iconomiei divine, dar prin întâlnirea cu moşul trãieşte, pe viu, o pedagogie a darului, şi implicit a vieţii. Eu am vãzut lucrul acesta, ca profesor pentru cei mici şi mari. Din experinţa mea, a spune unui copil mai mic sau mai mare cã MC nu existã, nu înseamnã altceva decât o introducere (poate inconştientã) într-o viitoare logicã atee. Chiar dacã punem accentul în Bisericã pe orice altceva decât MC, pedagogia celor mici rãmâne mereu valabilã.
Ne întrebãm de ce adolescenţii au subit momente de necredinţã. Toţi dau vina pe vârstã, eu dau vina pe mesajele pe care le primesc şi care îi formeazã, sau formateazã.
Moş Crãciunul cu care suntem invadaţi nu reprezintã decât o falsã reminiscenţã idolatrã a moşului, pe care mai târziu orice om viu o va taxa cu: „e clar, n-are cum sã existe, e doar o poveste de pãcãlit copiii.”
Eu mai m-am întrebat de mai multe ori cum este posibil ca o bucurie extraordinarã sã porneascã de la o minciunã.
Cred cã dacã nu se separã taina de comercial şi superficial, nu se poate înţelege cum se pune problema în legãturã cu existenţa lui MC.
Cine mai crede azi în Moşul? În lumea luminii, a credinţei, o lume de basm de altfel, Moşul există. Iar existenţa lui este una fericită, pentru că nu cunoaşte niciun copil, tânăr, părinte, bunic din lumea lui care să nu creadă în Moş Crăciun. Da. Moş Crăciun există. Moş Crăciun nu este nici mama nici tata, care în lumea de zi cu zi, în lumea grăbită, pun repede cadouri multe şi, de cele mai multe ori inutile, sub pomul făcut şi el în grabă. Moş Crăciun este altcineva. Este real şi există ca atare, aşa cum şi Dumnezeu există. În inimi, în suflete, în lacrimile care curg. El este peste tot în seara Ajunului. Nu uită pe nimeni. Ştie tot despre toţi copiii, mici şi mari. Şi dăruieşte cu multă dragoste fără să primească înapoi de la nimeni nimic. Şi atunci când dăruieşte îi uneşte pe oameni şi le descoperă lumina lumii. Lumina de la Răsărit şi cunoaşterea lui Dumnezeu.
Ispita de a nu mai crede în Moş Crăciun este ispita lumii care nu mai are inima de copil, inima care garantează intrarea în Împărăţie. Acea inimă care încă mai ştie să primească.
Noutatea: Moşul există, chiar dacă unora le convine sau nu. Moşul vine şi bate la uşă, chiar dacă este sau nu este aşteptat. Sau poate chiar alungat. Moşul iubeşte şi va iubi până ce toţi vor uita cum este să iubeşti şi să ai fluturi în stomac. Moşul iartă şi îi va ierta pe toţi pentru toate, chiar şi pentru greşeala de a nu mai crede în el. Cu o singură condiţie: sinceritatea şi deschiderea inimii. Încălzirea ei. Moşul însuşi continuă mereu să creadă în noi şi în puterea noastră, a celor din lume, din această lume, de a crede în el. El are curaj şi multă încredere. Astfel, când ne întâlnim cu el, vedem cum continuă mereu să întinerească inimile tuturor celor ce cred, să le copilărească.
Curaj. Nu e uşor să crezi în basme. Dar dacă basmele sunt izvorul vieţii, puterea de a crede este puterea de a trăi în permanenţă autentic. Epifanic. Simplu. Curat. Fericit.
(Alexandru Barna)
Lidia
decembrie 25, 2010 @ 5:13 pm
Comentariu
Santeti nebuni.Ati confundat Nastera Lui Isus Hristos cu mos cucin.Nici macar nu exista acest cuciun.
Vio
decembrie 28, 2010 @ 9:38 pm
Comentariu
Acest articol este aberant, majoritatea articolelor de pe acest site sunt foarte educative, dar acesta e la pamant. Acest mos de care se vorbeste in articol este inventat de catre compania coca-cola, este un idol si vad ca prinde la unii si unele. Citeam undeva acum ceva timp despre o intrunire a duhurilor celor rele, le spunea seful lor, nu combateti crestinismul ci doar faceti-i sa asocieze Craciunul cu mosul care aduce daruri, reni, spiridusi…faceti-i sa uite adevaratul sens al Craciunului, de Paste dati-le iepurasi, oua rosii, verzi albastre…etc la fel, ca sa uite adevaratul sens al Pastelui. Propun ca articolul acesta sa fie sters.
Sarbatori binecuvantate!
P.S. (un sms de trimis in aceasta perioada a anului): E un idol mos craciun, de nimica nu e bun. E un idol mincinos si-L imita pe Hristos. Bun este doar Dumnezeu ca L-a dat pe Fiul Sau Sa ne aduca fericire si o mare Mantuire. Pe craciun dati-l afara si pe veci mosul sa piara. Doar Iisus in noi domneasca, sufletul ne Mantuiasca.
Guest
decembrie 28, 2010 @ 10:30 pm
=))"si pe veci mosul sa piara" :-))) saracu mos! ehe, ce-l mai asteptai tu cand erai mic, mai vio, iar acum vrei sa piara. Ati inteles gresit articolul. El nu propune "idolatrizarea" lui Mos Craciun, ci propune mai degraba sa fim mai generosi, sa intelegem ca mosul, sau mai bine spus, daca vrei "conceptul de Mos Craciun", se afla in inimile noastre atata vreme cat ne pastram inocenta copilareasca. Nu trebuie sa fim asa de drastici. Intr-adevar, comercializarea mosului ma enerveaza si pe mine si da, a ajuns sa acapareze adevaratul spirit al Craciunului. Sa spun sincer eu, cand eram mica, il asociam pe Mos Craciun cu Dumnezeu Tatal (asa gandeam eu, sper sa nu ma judecati repede si sa-mi puneti cine stie ce eticheta de blasfemie sau mai stiu eu ce:P) pentru ca El este Cel ce stie tooooot ce facem si ne rasplateste cu bunatate pentru faptele bune si ne pedepseste pentru cele rele:D Plus ca tot El a facut oamenilor cel mai mare dar: pe Fiul Sau ca sa ne mantuiasca. Mos Craciun este doar o mica parte din peisajul Craciunului si nu trebuie "pe veci sa piara":-)). Depinde cum ne raportam la el – ca la un om gras si rosu care face "ho ho ho" si multe cadouri sau ca la un indemn de a fi mai darnici, mai iertatori, mai cuminti si, de ce nu, mai inocenti. p.s si de unde ai scos ca mos craciun Il imita pe Hristos? (din sms-ul "exemplu de trimis"-)
Admin
decembrie 28, 2010 @ 10:33 pm
Salut Vio,
Anul trecut am publicat un articol in care sustineam sus si tare ca Mos Craciun e o minciuna. Nu mi-am schimbat pararea doar ca acum eu si sotia mea avem 2 copii si vedem cu totul altfel lucrurile.
E clar ca Mos Craciun nu e un simbol crestin si n-are treaba cu Nasterea Domnului Hristos, dar Dumnezeu ne-a chemat sa indumnezeim toata creatia. Sunt sarbatori si obiceiuri crestine care au influente din sarbatorile pagane, asta nu le arata cu nimic mai prejos ci accentueaza doar faptul ca omul e chemat sa dea sens creatiei, lucrurilor care-l inconjoara.
Poate pentru americani bradul si Mos Craciun o fi insemnand Craciunul, dar pentru crestini el simbolizeaza pomul binelui si al raului sadit in rai.
Cred ca experienta relatiei cu Mos Craciun imi poate ajuta copiii intr-un anumit fel.
Eu anul acesta am luat pe Sofia, fetita mai mare, si i-am aratat icoana Nasterii Domnului, i-am explicat frumos ce e acolo si ca asta inseamna Craciunul, am invatat-o colinde, am dus-o la Biserica in ajun si in ziua de Craciun am impartasit-o, dar pentru ea a venit si mosul.
Ai dreptate, nu e un simbol necesar, dar e foarte prezent in societatea noastra si din acest motiv e musai sa-l accepti si sa-i dai un sens crestin…
Da, cred ca se poate si fara Mos Craciun!
Dar nu pot striga in gura mare tuturor: „Sunteti nebuni toti cei care le spuneti copiilor ca Mos Craciun exista”