Skip to content

12 Comentarii

 1. Ileana
  mai 22, 2009 @ 10:08 am

  Minunata!Cine a compus-o?

  Reply

 2. Georgiana
  mai 22, 2009 @ 11:51 am

  superba..

  Reply

 3. Anca-Larisa
  mai 22, 2009 @ 4:30 pm

  Nu cunosc numele autorului…Am primit-o, mi s-a parut deosebita si am hotarat sa o impartasesc :-)…

  Reply

 4. dascalu marius
  mai 22, 2009 @ 6:30 pm

  FELICITARI.Incredibila poezie.Te misca pana la lacrimi.DOAMNE AJUTA!

  Reply

 5. Sorin M.
  decembrie 17, 2009 @ 8:54 pm

  Mulţumesc pentru aceste minunate versuri, mulţumesc!
  Alătur şi eu cu multã bucurie şi recunoştinţã o poveste adevărată, cu rugãciunea cãtre Domnul sã fie de folos atât mamelor care fug de copii, cât şi copiilor care îşi judecã pãrinţii şi nu cunosc jertfa aducerii lor pe lume. De multe ori recomand copiilor sã sãrute mâna mamelor pentru a le mulţumi cã nu i-au avortat şi cã au înfruntat valurile potrivnice ale lumii acesteia care, de multe ori, au fost mari şi mai periculoase.

  Totodată aşi folosi ocazia aceasta pentru a face şi un apel cãtre copiii care au fost înfiaţi şi crescuţi de pãrinţi adoptivi. Dacã veţi încerca sã le fiţi recunoscãtori şi sã-i cinstiţi ca pe pãrinţii voştri adevãraţi, ei fiind, de fapt, mai adevãraţi în faţa lui Dumnezeu decât cei care v-au pãrãsit, de voie sau de nevoie şi, în acelaşi timp, sã vã rugaţi pentru pãrinţii dupã trup, mai ales pentru mama care nu v-a lepãdat prin ucigaşul avort. Atitudinea acesta de recunostinţã şi cinstire vã va aduce multã pace şi bucurie în inimi şi vã va fi bine şi veţi trãi, conform fãgãduinţei Domnului, ani mulţi pe pãmânt!

  Două vieţi pentru un suflet

  A fost odată într-un sat de munte o familie frumoasă cu mulţi copii. Mama, o femeie cu sufletul asemeni unui izvor de pace, vorbea copiilor din cuvântul lui Dumnezeu, vorbea de dragostea Domnului Iisus, cu o voce liniştită şi plină de înţelepciune. Tatăl, era un om gospodar, dar, căruia îi lipsea acea răbdare, acea pace interioară pe care o avea soţia lui şi deaceea de multe ori se înfuria fără rost.
  Anii au trecut unul după altul, iar familia devenea tot mai numeroasă. Întruna din zile, mama. Se îmbolnăvi greu şi pedeasupra era şi însărcinată. Gânduri negre o frământau pentru că doctorul îi spusese în faţă că trebuie să aleagă între viaţă şi moarte. Vecinii, rudele, o parte din prieteni, o sfătuiau cum credeau ei mai bine, dar ea nu se putea obişnui cu gândul, nu era în stare să ucidă şi pedeasupra ea îşi predase viaţa printr-un legământ, Domnului, cu mulţi ani în urmă.
  Şi totuşi aceste aşa zise „sfaturi bune” nu-i dădeau pace, o urmăreau asemenea unor păsări de pradă. Apăsată de gânduri îşi întrebă soţul:
  – Oare ce am putea să-i dăruim?…Tu ce părere ai?
  El se uită la ea, avea răspunsul pregătit dinainte:
  – Marie, mai avem de crescut şase copii şi mi-e teamă că am să rămân singur. Fă mai bine ce ţi-a spus doctorul.
  Ea se uită la el plină de durere şi ieşi din casă plângând.
  După zile şi frământări, Maria, a dat răspuns tuturor ce se interesau de situaţa ei:
  – Am adus pe lume şase copii şi niciodată nu nu m-am opus voii lui Dumnezeu, aşa că am să păstrez sarcina şi facă Dumnezeu ce doreşte cu mine.
  A venit şi vrema naşterii, afară, vremea era urâtă, ningea, iar vântul sufla cu putere. Maria născu un băieţel, pa faţa ei radia o bucurie fără margini pentru că învinsese toate ispitele ce o chinuiseră atâta timp.Îşi stânse copilul în braţe şoptindu-i:„Să creşti frumos copilul meu, să spui todeauna adevărul, să nu minţi, şi în inima ta va fi întodeauna lumină” După câteva luni, vorbele doctorului începeau să se adeverească. Soţul ei, a început să bea şi de fiecare dată când venea acasă îi reproşa:
  – Vezi, te-ai încrezut în Dumnezeul tău şi acum suferă toată familia din cauza ta!
  – Dragul meu soţ, dacă asta-i voia Domnului, nu te-ngrijora, am pregătit totul în cazul care Domnul va dori să-l ia păsta mic la El!
  Mai era puţin timp până când copilul, Ionuţ, împlinea un an şi cum necazurile vin totdeauna pe neaşteptate, mai ales atunci când nu doreşti să vină – veni şi peste satul de munte cea mai mare durere din acel an. Maria, plecase la Domnul căruia îi slujise atâţia ani, lăsând în urme ei şapte copii. Misiunea ei în lumea aceasta se încheiase, acum se afla în faţa Domnului Iisus care îi va înmâna cununa veşniciei.
  Din acest an începe povestea lui Ionuţ căruia nimeni nu-i mai dădea nici o speranţă de viaţă. A fost luat şi dus departe de casă, de fraţi, de o rudă apropiată a mamei lui.
  Anii au trecut iar Ionuţ a crescut măricel. Era un copil căruia îi plăcea să facă tot ce vedea la oamenii mari, pe dealtă parte era şi isteţ. Ionuţ învăţase multe lucruri urâte, învăţase să înjure, să fumeze, să bea şi toate acestea pentru că nimeni ne se ocupa de buna lui creştere. Îi plăcea mult discotecile şi le frecventa foarte des, devenise un copil problemă. Îşi făcuse multe planuri pentru viitor, dorea să aibă discoteca lui, formaţia lui şi altele asemănătoare. Într-una din zile, în timpul perioadei de liceu, nimerise în mijlocul unui grup care vorbea de Dumnezeu, un tânăr îi făcu invitaţia de a merge la o biserică din apropiere, unde avea loc un eveniment important, iar Ionuţ a acceptat, din curiozitate. Acolo a descoperit o mulţime de lucruri noi, iar tinerii l-au primit în rândurile lor cu o dragoste pe care Ionuţ nu putea să o înţeleagă. Să pângi din dragoste pentru cineva, pentru el era imposibil. Şi totuşi a trăit să vadă lucrul acesta. Una dintre cântări a atins coarda sensibilă a inimii lui, a memorato foarte repede.
  După această întâmplare, întruna din zile aflându-se în satul unde se născuse, Ionuţ, a aflat de la o femeie bătrâna istoria zbuciumată a venirii sale pe lume.
  – Ionuţ (spuse bătrâna), atât de mult semeni cu mama ta!
  – Cu mama? Aţi cunoscut-o pe mama?
  – Da, era o femeie credincioasă, ştia o mulţime de cântări de la Oastea Domnului.
  – De la Oastea Domnului?
  – Da, dar de ce te miri aşa?
  – Pentru că, acum câteva zile, am fost şi eu la o adunare a Oastei Domnului, am învăţat chiar şi o cîntare!
  – O cântare? Ce cântare?
  – Vreau lângă Dumnezeu.
  „Vreau lângă Dumnezeu să fiu mereu
  oricât va fi de greu necazul meu
  orcât voi suferi cântarea mea va fi
  vreau lângă Dumnezeu să fiu mereu…”
  La auzul acestei cântări, ochii bătrânei se umplură de lacrimi.
  – Ce frumos cânţi, până şi glasul îi aparţine mamei tale. Păcat că a murit, ar fi fost atât de fericită să te vadă, să te audă cum cânţi, cântarea ei preferată, pe care o cânta tot timpul. De la ea a învăţat-o corul bisericii nostre şi o cânta mai tot timpul.
  – Lele Flore, dumneata şti de ce a murit mama?
  – ……………..
  – Şti?
  – Ionuţ, mama ta…mama ta, după ce te-a născut, a avut mari probleme…
  Deşi răspunsul a fost incomplet Ionuţ, a înţeles că mama lui murise din cauza lui, aşa îi spunea inima, pentru că toţi îi ascunseseră acest lucru. Sărută mâna bătrânei şi plecă. Se înserase iar afară era foarte frig. Cu toate acestea nu se gândi să meargă acasă. Urcă dealul din vârful căruia putea zării satul scufundat în întuneric, inundat de lumina a sute de becuri. Era agitat şi simţea cum i se zbate în piept inima. A stat mult timp acolo privind spre biserica satului, unde era înmormântată mama lui. Îi era ruşine de el însuşi. Dacă cineva l-ar fi întrebat unde-i mormântul mamei lui, nu ar fi fost în stare să-i răspundă.
  Odată cu venirea primăverii, odată cu topirea zăpezii, au început să se topească şi poflele lui Ionuţ de a mai frecventa discotecile, lăsând să se vadă bobocii unei noi vieţi, care aşteptau să se deschidă. Ionuţ începuse să meargă tot mai des la biserică şi de fiecare data afla lucruri tot mai noi.
  Într-una din zile, tinerii l-au invitat să meargă cu ei într-un alt oraş unde vor juca o piesă religioasă şi anume „Pilda fiului risipitor”. Ionuţ merse cu ei plin de bucurie. Acolo tinerii şi-au dat seama că scena care închipuia crâşma în care fiul risipitor îşi va cheltui ultimul ban, era prea goală şi l-au rugat pe Ionuţ să ia loc la masă, pentru a fi mai mulţi pe scenă. În acele clipe, Ionuţ, a fost pătruns de cuvintele ce se rosteau pe scenă, iar când rolul lui a luat sfârşit sa restras într-un colţ întunecos şi a început să plângă. Degeaba îl mângâiau cei din jur cu frumoase cuvinte, el ştia una şi bună. Păcătuise înaintea lui Dumnezeu şi a mamei lui şi dorea să repare totul, dar nu ştia cum. În clipele următoare lacrimile lui se uniră cu lacrimile fiului risipitor ce sta îngenunchiat la picioarele tatălui său cerându-şi iertare. Atunci Ionuţ, a înţeles ce trebuia să facă. S-a întors acasă mai trist ca nicodată, în noaptea aceea aflase că Domnul Iisus a murit din cauza lui, a murit pentru el, ca el să aibă viaţă veşnică. Şi parcă acelaş lucru se întâmplase şi cu mama lui, murise din cauza lui, murise pentru el, ca el să aibă viaţă. Simţea că nu mai poate să traiască dacă nu face ceva prin care să săsplătească câtuşi de puţin aceste două jertfe ce s-au dat pentru el. Astfel că în Duminica următoare, mergând la Biserică, a auzit chemarea la legământ, la predrarea vieţii în mâna lui Dumnezeu – atunci a înţeles că pentru el sună acest lucru şi îngenunchind în faţa adunării şi în faţa Sfântului Altar a rostit următoarea rugăciune:

  Doamne Iisuse, nu sun vrednic să-mi ridic ochii spre Tine, te rog să m ă ierţi că nu mi-am dat seama până acum că eu trăiesc datorită dragostei Tale şi a mamei mele. Nu am cuvinte să-mi exprim bucurie că vă am din nou lângă mine. Promit în faşa Sfântului Altar, că am să dau dovadă prin pilda vieţii mele că Jertfa Ta şi jertfa mamei, nu a fost în zadar! Amin!

  Reply

 6. florinm
  decembrie 17, 2009 @ 10:30 pm

  Frumoasa „poveste”, Sorin M.

  Mi-a placut si mie, foarte mult, poezia aceasta a parintelui Savatie Bastovoi:

  “Sînt visul celeia ce m-a născut…” (un poem pentru mama)

  Mamei mele, Claudia

  Pe lume m-am ivit, sau poate-am apărut
  (Nici nu ştiu cum ar fi mai potrivit să spun?),
  Din setea celeia ce m-a născut
  Tînjind după ceva frumos şi bun.

  N-am fost nicicînd ce mi-am dorit să fiu
  Şi poate că nici n-o s-apuc în viaţa asta
  Nu am făcut ce trebuia, o ştiu!
  Şi nu mi-am înfruntat, luptînd, năpasta.

  În piept îmi susură, timidă, viaţa
  Şi parcă nu-ndrăzneşte spre lumină
  Sînt vinovat, Stăpîne şi ştii asta,
  Că n-am răspuns întinderii de mînă.

  În veacul care vine îmi doresc
  Să te apleci spre mine, înc-odată
  Şi să mă chemi cu glas dumnezeiesc
  Smulgîndu-mă din moartea-mi vinovată.

  Sînt tot ce am şi Tu îmi eşti măsura!
  Spre Tine mă întorc şi nu am ce să spun.
  Să mă îndreptăţesc nu mi se mişcă gura:
  Sînt visul celeia care, luptînd cu ura,
  Tînjea după ceva frumos şi bun…

  Reply

 7. D
  decembrie 17, 2009 @ 10:41 pm

  Frumoasa poezia. N-o stiam.

  Reply

 8. dumbravioara
  decembrie 17, 2009 @ 11:17 pm

  Mama te iubeeeeeeeesc! Esti cel mai de pret lucru din viata mea ! c.

  Reply

 9. Mariana
  decembrie 18, 2009 @ 9:32 am

  Sorin, tu eşti mereu modest…Povestea asta m-a răscolit până în cele mai tainice adâncuri. Lasă-mă să te desconspir, spunând că e povestea ta, că tu eşti Ionuţ, că tu ai avut o mamă sfântă, care s-a jertfit cu adevărat cu viaţa ei ca tu să poţi avea viaţă…
  Oare avea-voi şansa ca acolo sus, în Cer, să îi mulţumesc pentru darul minunat care ni l-a făcut nouă celor ce te cunoaştem şi avem parte de prienia ta?!…Nădăjduiesc!
  Până atunci, Îi mulţumesc neîncetat lui Dumnezeu!…

  Reply

 10. omp
  mai 21, 2010 @ 5:34 pm

  impresionanta „povestea” lui Sorin M.

  Cred ca (si) pentru astfel de mame mai suntem rabdati pe acest pamant…

  Reply

 11. Veronica
  mai 22, 2010 @ 4:46 pm

  Dumnezeu sa te binecuvanteze Sorin M.

  Reply

 12. cucu bau
  mai 22, 2010 @ 5:09 pm

  da…frumos…asa da lacrimi…sa tot fie din belsug…multumesc Sorin!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *