Muzeul de Artă din Piatra Neamţ (stil neoromânesc)
Hristos a înviat! Începând de astăzi vom începe să publicăm pe site-ul nostru o serie de articole dedicate arhitecturii, pentru a reface felul în care percepem frumosul și tradiția poporului român. Pentru aceasta îl luam ca ghid pe domnul arhitect Adrian Păun, care a publicat pe blogul domniei sale o serie întreagă de fotografii semnalându-ne case de o frumusețe deosebită. Începem cu clădirea Muzeului de Artă din Piatra Neamț.
„Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă din Piatra Neamţ a fost construită în 1930 cu destinaţia de şcoală primară (Şcoala primară nr. 1 de băieţi „Lascăr Catargi”) prin „sârguinţa şi ajutorul lui G. V. Măcărăscu, deputat, primar fiind V. Ioaniu”. Arhitecţii care au proiectat-o au fost Roger Bolomey şi Fr. Droz, constructorul Carol Zani iar sculptorul decorator, Vicenzo Puschiasis.
Clădirea este situată în centrul oraşului în imediata vecinătate a bisericii Sf Ioan Botezătorul şi a altor instituţii muzeale. Stilul arhitectonic este cel neoromânesc, cu accente moldoveneşti ce se armonizează cu vechile ctitorii ale curţii domneşti din vecinătate, biserica şi turnul clopotniţă: mă refer la discurile ceramice policromate, la zidăria de piatră cu inserţii de cărămidă, la ancadrementele de ferestre cu referire la stilul gotic, ferestrele de la lucarne cu sprosuri in arc frânt (tot o referire la gotic) şi ocniţele decorative de sub streaşină.” (arh. Adrian Păun)