Muzeul Regional al Olteniei
Am să vă prezint în acest articol o altă clădire deosebit de frumoasă din Craiova, anume Muzeul Regional al Olteniei, parte a unei instituţii mai largi numită Muzeului Olteniei, ce se află pe strada Madona Dudu. Este o clădire în stil neoromânesc.
Elementele decorative sunt oarecum discrete, cu ancadramente la ferestrele parterului şi coloane ce despart ferestre duble la etaj; găsim câteva elemente decorative geometrizate aplicate pe faţade, cel de sub cornişă fiind o stea cu opt raze. Mai avem un brâu de trecere de la soclu la perete şi o cornişă.
Faţada principală este ceva mai elaborată, cu un pridvor ce acoperă intrarea principală în clădire, la etaj avem o cameră cu cinci ferestre despărţite de patru coloane, legate deasupra prin arce ce se închid într-o sugestie de floare de crin, iar deasupra acestora un şir de ocniţe cu discuri ceramice încadrate în ele.
Imaginea generală a clădirii mă duce cu gândul la Culele olteneşti, datorită simplităţii şi masivităţii sale. Îmi pare un exemplu foarte frumos de exprimare a identităţii locale/regionale în cadrul stilului naţional de arhitectură!
Particularitatea care m-a surprins o reprezintă panoul de plăci ceramice de deasupra intrării principale. V-am vorbit într-un articol anterior despre folosirea faianţei pe faţade (vezi aici) şi am ocazia să vă prezint un exemplu bun de acest fel prin intermediul acestui muzeu.
(Arhitect Adrian Păun | Muzeul Regional al Olteniei )
evtodiev
mai 18, 2015 @ 3:57 pm
Off topic:
Un frumos documentar rusesc despre Cuviosul Gavriil Georgianul, cel nebun pentru Hristos (canonizat in 2012):
https://www.youtube.com/watch?v=yqBaE1p-ZgA
sdaniel
mai 18, 2015 @ 5:08 pm
Hei, bine ati venit in Craiova!
Chiar langa Muzeu, aveti cea mai falnica institutie din Craiova si element primordial al istoriei orasului: Biserica Madona Dudu. Neaparut de vazut. Tot acolo se gaseste cea mai veche cladire din Craiova si anume celebra Casa Baniei.
Despre muzeu, recomand:
1) Colectia numismatica cu toate tipurile de monede descoperite in Oltenia. Prin ea insasi intelegi cam cati au trecut sau stapanit aceste locuri;
2)Colectia arheologica palelolitica cu urme/dovezi ale primilor oameni din zona, de acum 40 de mii de ani;
3) Sectia de stiinte ale naturii cu Planetarium.