Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Fiecărui om din lumea aceasta, Dumnezeu îi rânduiește talanți pe care omul are datoria să-i lucreze astfel încât să aducă roade duhovnicești.

Părintele Arsenie Boca spunea că talanții sunt defapt talentele"înzestrări cu daruri, misiuni, slujbe duhovniceşti şi slujiri cetăţeneşti; meşteşugul artelor; meşteşugul ştiinţei, a oricărei ştiinţe, darul chivernisirii avuţiei; pe scurt valorile culturii: valoarea morală, politică, teoretică (ştiinţa), estetică, economică şi religioasă. Iar slujitorii sunt oamenii înzestraţi cu toate aceste valori sau talente. Şi fără vorbă, s-ar pricepe, din felul cum e pusă problema, că toate valorile, talentele, ar trebui să se negustorească între oameni, în favoarea lui Dumnezeu, căci precum este o ierarhie a valorilor, tot aşa este un Ierarh al lor."

Urmărind emisiunea Romanii au talent, cred că oricine s-a putut încredința că și românii au primit talanți... nebanuit de mulți talanți. Totuși, fiind o emisiune profană ce urmarește cu precădere spectacolul și ratingul, desigur că există minusuri ale acestui show tv. Așa cum spunea părintele Dorin, juriul nu a apreciat ceea ce l-a depășit, iar lucrul acesta a fost în detrimentul tuturor. Daca tu ca membru al juriului, știi să apreciezi doar muzica, dansul, numerele de magie și acrobația, asta nu înseamnă că nu există multe alte talente, ci înseamnă doar ca tu ești limitat în a aprecia diversitatea talentelor sau cineva ți-a impus anumite limite.

Desigur că pentru o emisiune de spectacol era de înteles să fie selectate talentele care fac spectacol, însă emisiunea cu pricina se numeste Românii au talent iar nu Românii fac spectacol. De aceea nu este justificată negarea unor talente precum recitatul poeziei, tunsul unei oi sau rezolvarea unei probleme de matematică. Este de știut că nu toate talentele fac spectacol. Poți fi talentat la scris sau la făcut mâncare fără să faci spectacol.

Neprofesional a fost și faptul că s-a facut confuzia între talent și spectacol. Spectacol au facut și cei trei travestiți dar asta nu a însemnat că aveau talent, ci doar că au făcut un spectacol de prost gust apreciat de public.  Din aceste considerente, bine a concluzionat părintele Dorin: "Dacă reducem toate talentele la dans, muzică și scălămbăială, pentru că juriul doar la astea se pricepe, nu-i vom vedea niciodată pe marii români talentați ci doar talente periferice și multe non-valori la modă."

Cu toate aceste neajunsuri, m-am bucurat mult că în aceasta emisiune au avut șansa să se afirme și oameni cu adevărat talentați iar bucuria a fost și mai mare datorită faptului că în finala au rămas trei tineri care promit mult prin felul în care și-au pus talentele în valoare: Adrian Țuțu, Narcis Ianău și Valentin Dinu.

Ceea ce prețuiesc la Adrian Țuțu se datorează mesajelor pe care le-a transmis prin cele trei piese compuse de el. Din păcate unii dintre noi nu au înțeles că Adrian nu a concurat la voce cu ceilalți ceilalți doi concureți care l-au surclasat la acest capitol, ci s-a impus pentru talentul de a transmite mesaje. În cele trei piese, Adrian a vorbit despre respectul ce se cuvine ca tinerii să-l poarte părinților, despre recunoștința față de Dumnezeu și despre dorința de a schimba în bine România, începand cu propria noastra ogradă. Cuvinte mari pentru un om mic...de ani, dar mare în aspirații și idealuri.

Eu cred că mesajele lui Adrian sunt o lecție valoroasă mai ales pentru cei care au indigestie la glasul preoților bisericii. Poate măcar în acest mod profan, unii dintre tinerii certați cu normalitatea vor învăța lucruri elementare precum: "cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie și mulți ani să trăiești pe pământ" și "Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai altț dumnezei afară de Mine".

Prin piesa recitată în finala concursului, Adrian s-a situat la antipodul curentului general de fragmentare socială. Dacă prin intermediul mass-mediei și a blogosferei românești se promovează un duh al dezbinării dintre semeni  și al denigrării valorilor, mesajul lui Adrian a fost unul mobilizator și moralizator care uneste, căci "toţi... suntem legaţi de greutăţi". Și faptul că mesajul lui Adrian a fost atât de bine primit de public, arată că mulți dintre români simt nevoia să fie încurajați pentru a da tot ce au mai bun din ei, atât pentru familiile lor cât si pentru țara în care s-au născut.

Nu în ultimul rând Adrian a demonstrat că nu stilul muzicii este cel care face ca o melodie să fie frumoasă sau nu, ci felul în care te folosești de stilul adoptat și duhul pe care îl imprimi melodiei interpretate. Mai mult decât atât, Adrian a arătat că defapt muzica hip-hop nu este una destinată limbajului vulgar și violent, ci a arătat doar că din prisosul inimii grăieste gura. Se pare că această lecție atât de necesară a căzut prea greu unor poluatori verbali din aceeași breaslă, care fac necinste bunului simt. Lucrul acesta nu este de mirare întrucât bădărănia, oricât de artistic ar fi prezentată, este mereu în antiteză cu bunul simț. Iar Adrian a avut nu numai bun simț în mesajele sale ci și accente religioase care au dat putere mesajului său.

Narcis Ianău m-a impresionat datorită vocii sale de contratenor, acest talant rarisim în lumea muzicii. Însă m-a bucurat mult nu numai vocea lui Narcis ci și atitudinea lui lipsită de ambiții deșarte. Dacă pentru mulți dintre cunoscuții săi, Narcis era doar un alt dexter ciudat, iată că Dumnezeu arată încă odată cum îi ridică pe cei smeriți și îi coboară pe cei mândri, prin feluri cum nici nu-ți trece prin minte.

Narcis a deschis apetitul pentru muzica clasică, adică apetitul pentru muzica frumoasă și sănătoasă. De aceea sperăm să devină o prezență scenică promovată constant, căci muzica cu tentă senzuală și duh de razvratire a infestat o intreaga generatie de tineri, așa încât este nevoie de o detoxifiere muzicală imediată iar muzica clasică ar fi cel mai bun antidot.

Valentin Dinu, un tânăr familist, modest, blând și cu voce de aur, despre care Andra, nu degeaba a recunoscut că: "dacă ar fi fost să aleg eu câștigătorul, l-aș fi ales pe Valentin Dinu. El mi s-a părut într-adevăr un om cu har, așa cum rar întâlnești chiar și printre cei care iși cultivă talentul o viață întreagă."

Și într-adevăr, harul lui Dumnezeu l-a ajutat pe Valentin să cânte atât de duios și plin de încărcătură emoțională, încât melodia din finală End of the road a fost interpretată mai frumos decât originalul. Și nu puțin lucru este acesta căci puțini sunt artiștii care reușesc o interpretare mai frumoasă decât originalul.

Valentin mi-a stârnit admirația nu numai pentru blândețea și căldura sufletească degajată prin vocea și ochii săi, dar și pentru faptul că nu i-a fost rușine să-L mărturisească pe Dumnezeu în mod natural și nu crispat. Într-o vreme în care tinerii se rușinează în a-și face cruce la masă atunci când sunt la restaurant cu prietenii, sau se simt timorați să recunoască faptul că postesc, Valentin ne-a dat o lecție de evlavie firească în plublic ce ar trebui să ne dea mult de gândit.

Insă nu numai acest lucru ar trebui să ne dea de gândit, ci și faptul că Valentin s-a căsătorit atât de tânăr,  fără a pune cariera înaintea familei. La 22 de ani Valentin are un baietel de 2 anișori, și mă întreb câte "motive" de a clasifica o sarcina drept nedorită, nu găsesc tinerii cu situații materiale și sociale mult mai bune ca ale lui. Totuși, Dumnezeu arată prin Valentin că dacă vom căuta mai întâi împărăția lui Dumnezeu, toate celelalte ni se adaugă nouă. Unii vor spune că Valentin a avut șansă, însă eu spun că înaintea lui Dumnezeu, toți cei care ascultă de El au șanse.

Mă bucur mult că acești trei tineri au fost finaliștii primei ediții de la Românii au talent, deoarece în afară de talentele lor, ei ne-au oferit și niște lecții importante de viață. Important este să învățăm aceste lecții, căci lecțiile cele mai valoroase sunt adesea trecute cu vederea tocmai din pricina faptului că sunt oferite gratuit, fără să le merităm.

Nu în ultimul rând sperăm ca toți românii talentați să fie promovați așa cum se cuvine iar non-valorile să dispară din peisajul mediatic. Faptul că acești trei tineri au ajuns în finală, arată că românii sunt dispuși spre o schimbare în bine, dar aici un cuvant hotărâtor îl au formatorii de gusturi: trusturile de show-bizz.

Noi speram ca acești tineri talentați să nu fie înabușiti de smochinii neroditori ai muzicii autohtone, și ne dorim să li se dea șansa de a-și inmulți talanții pe care i-au primit, spre Slava lui Dumnezeu și binele tuturora.

(Razvan)

.....
.....

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești