Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Vă recomand cu mare bucurie două emisiuni foarte interesante difuzate la televiziunea naţională: "Profesioniştii" moderată de Eugenia Vodă şi "Garantat 100%" moderată de Cătălin Ştefănescu. Rar mi se întâmplă să văd la televizor vreun film sau vreo emisiune care să mă ţină lipit de ecran şi după ce s-a terminat să-mi pară aşa de rău şi să zic: "Mai vreau !".

Cele două talk-show-uri sunt prezentate de TVR ca emisiuni de foarte mare calitate, un fel de locomotivă a întregii grile de programe.

Sâmbătă seara la ora 23.05 în emisiunea "Profesioniştii", Eugenia Vodă discută cu oameni de cultură români sau cu străini care au trăit şi au profesat prin România. E un talk-show relaxant, liber, în care nu se discută de politică sau de problemele ţării, ci se vorbeşte despre viaţă în general, şi despre viaţa invitatului în special. Emisiunea are un aer boem, mai ca-i spune că e o reluare a unei emisiuni înregistrate prin anii '90, imediat după revoluţie. Îţi dă sentimentul că timpul se opreşte în loc doar pentru a avea răgaz să priveşti în trecut, să depeni amintiri, să tragi concluzii...

Doamna Eugenia Vodă are un mare talent în a scoate cât mai multe secrete din viaţa invitatului. De obicei aici sunt invitaţi regizori, actori, oameni de teatru, scriitori, pictori, profesori, preoţi... dar toţi au ceva special. Fiecare invitat e fascinant în felul lui. Toţi sunt oameni din cultură, nu neaparat pentru că activează profesional în această ramură, ci pentru că iubesc frumosul şi pentru că au o gândire profundă, departe de superficialul unei societăţi modernizate. E o încântare să stai să-i vezi şi să-i asculţi.

Mi-aduc aminte că odată aici a fost invitat Pr. Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Îl ştiam foarte bine, atunci când am văzut emisiunea cu el, îmi era profesor, îl apreciam foarte mult. Era cel mai îndrăgit profesor de către studenţii la teologie, şi asta nu pentru că era glumeţ sau indulgent cu noi ci pentru că gândea foarte adânc. Cursurile ţinute de el erau o desfătare, te ţineau cu gura căscată de la început şi până la sfârşit. De aceea când l-am văzut ca invitat la această emisiune n-am fost surprins. Prezenţa lui acolo era ca o confirmare a faptului că nu doar noi studenţii îl vedeam ca pe un om aparte ci şi ceilalţi oameni din jurul lui.

Eugenia Vodă are mereu un zâmbet cald pe faţă şi-ţi dă impresia că soarbe fiecare cuvânt al invitatului, îţi arată aşa de evident cât e de fascinată de persoana din faţa ei. E unul dintre puţinii moderatori de emisiuni care parcă în fiecare clipă a emisiunii se împărtăşeşte de viaţa şi experienţa invitatului, considerând că are de învăţat din fiecare detaliu povestit de cel din faţa ei.

Duminică seara la ora 23.00 este difuzată o emisiune care a împlinit 10 ani anul acesta şi este moderată de Cătălin Ştefănescu. Invitaţii lui sunt la fel de minunaţi ca şi ai doamnei Vodă, dar în plus emisiunea are şi o parte muzicală. Cătălin promovează muzica bună, muzica care rămâne în timp, şi de aceea la emisiunile sale sunt invitaţi tot felul de cântăreţi sau oameni de care n-am auzit niciodată dar care te uimesc prin talentul şi râvna lor pentru artă. N-am auzit niciodată de ei, nu pentru că ar fi non-valori, ci pentru că mass-media promovează doar muzica "uşoara", lejeră, cu trei bituri şi doi versuri ca refren, melodii comerciale, moderne.... dar care în câteva săptămâni dispar.

Acum două săptămâni a fost invitat la el un român, stabilit în America, care compunea la pian melodii de jazz după compoziţiile lui George Enescu.  Cânta în cluburile din New York şi era foarte îndrăgit acolo. M-a fascinat prin felul lui modest de a fi, prin talentul extraordinar şi prin cultura lui muzicală. Oamenii mari îi obervi după ce spun doar două cuvinte. În emisiunea de aseară a fost invitată o indiancă, autoare a mai multor române, descendentă dintr-o familie regală. Discuţia cu ea a fost aşa captivantă încât ea spre sfârşitul emisiunii îi spune lui Cătălin: "Ai pus întrebări foarte bune. De obicei când merg la o emisiune sunt întrebată doar lucruri banale.." Au vorbit despre moralitatea societăţii de azi, despre cultura Indiei, despre tranziţia societăţii indiene spiritualizate la o societate modernă materialistă, care pune foarte multe accent pe trup, şi nu vorbeşte mai deloc de suflet.

Acum ceva timp, cred că acum în 2008 l-am văzut invitat la Garantat 100% pe Ilie Dumitrescu, fostul fotbalist. Iniţial am fost surprins dar apoi mi-am dat seamă că e un om aparte, care îndrăgeşte cultura şi care are pasiuni diferite de ale unui simplu fotbalist. Şi emisiunea în care a fost invitat Tudor Gheorghe mi-a plăcut.

Ca şi "Profesioniştii" emisiunea lui Cătălin Ştefănescu îţi dă un feeling aparte, în special pentru că discuţiile se poartă pe un fundal sonor de pian, şi pentru că temele abordate sunt aşa de diferite de ce auzim de obicei la televizor încât nu-ţi vine să crezi că mai există şi astfel de oameni.

Vă recomand cu căldură aceste două talk-showuri! Vă vor îmbogăţi sufleteşte. Veţi învaţă privindu-le că arta e o năzuinţă a sufletului, e un fel de a-ţi arată setea de veşnicie. Oamenii de cultură gândesc profund, iubesc frumosul, apreciază actul creaţiei, pentru că ei înşişi sunt creatori. Astfel de oameni percep mai uşor inefabilul, se duc mai uşor cu gândul la suflet şi la nemurirea lui. Astfel de oameni pot ajunge mai uşor la Dumnezeu.

Prin artă omul se arată un creator la fel de măreţ ca şi Dumnezeu sau mai bine spus prin artă omul îşi dezvăluie originile sale divine.

Dacă Tatăl tău e un mare artist, tu cu siguranţă ai de la cine învaţă să creezi !

Aceste emisiuni vă vor face poftă să citiţi o carte bună, să ascultaţi o muzică bună, să vedeţi un film deosebit. Aceste două emisiuni vă vor învaţă măcar în mică parte să apreciaţi şi să diferenţiaţi frumosul... care rămâne.

(Claudiu)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești