Skip to content

6 Comentarii

 1. Flavius Alexandru
  noiembrie 27, 2023 @ 4:00 pm

  Exagerați. Și limba în care vorbim e lumească, dar poate folosi la scopuri mai înalte de atât. La fel si bradul împodobit, oriunde ar fi.

  Reply

 2. Vasile Scutariu
  noiembrie 30, 2023 @ 3:47 am

  Flavius nu fă confuzia între a vorbi și a împodobi.La facerea lumii s-a vorbit aceeași limbă până la zidirea Turnului Babel.Atunci Dumnezeu a încurcat limbile.Dar sunt atât de multe podoabe în Biserică, la care eu cred că nu mai este nevoie și de brad.Nu cred că este o blasfemie dacă nu ne oprim la brad.Dar nu găsim nimic scris despre el.Iertare tuturor celor care se simt.lezati.

  Reply

 3. Elena
  noiembrie 30, 2023 @ 4:33 pm

  Excelent articol! Foarte adevarat întru totul! Doamne ajută!

  Reply

  • Carmen Tufar
   decembrie 17, 2023 @ 8:26 pm

   Probabil în casa părinților şi a bunicilor autorului, domnul Claudiu Bălan, nu a existat niciodată un brad împodobit dar vă asigur că această tradiție este mult mai veche. În anii 1935, bunica mea, Dumnezeu să o odihnească, din puținul pe care-l avea împodobea bradul spre bucuria mamei mele şi a fraților săi. Aşeza pe crenguțele lui: nuci, mere, bomboane din zahăr învelite în staniol şi ceea ce se mai găsea. Deci, iată, pot da mărturie că obiceiul acesta exista în familia noastră cel puțin din anul mai sus menționat. Bunica locuia în județul Alba. Sunt convinsă că şi în casa părintească a bunicii se împodobea bradul, deci iată că încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea cel puțin în părțile Abrudului exista şi se păstra acest obicei. Sărbători cu bine, tuturor!

   Reply

 4. DAX
  decembrie 30, 2023 @ 11:20 pm

  Pt mine bradul e o risipă de toate tipurile financiară, cronofagă, de mediu, problema e că e un kitch fără de care oamenii de rând nu se pot astâmpăra, cumva preotul joacă după ce-i cântă enoriaşii.
  La spectacole e altceva, se ţin în Biserică pt că nu se mai colindă clasic din casă în casă, iar colindători nu mai sunt fiindcă nu li s-a deschis în anii precedenţi, au fost descurajaţi sau a fost compromisă colinda de toboşari şi manifestanţi zgomotoşi care se îmbracă cu haine de crăciun rupte sau vechi şi fac scenete absurde, pt a mai face un ban.

  Reply

 5. Mihai Floarea
  ianuarie 6, 2024 @ 8:13 pm

  Pertinente observații! Mă bucură argumentele teologice. Le adaug pe cele ideologic- politice: desacralizarea societății occidentale a produs un gol pe care comercianții l-au speculat pentru a cîștiga financiar. Comunismul a transformat pe străvechiul Crăciun al religiei traco-geto-dace în moș gerilă după tiparul minților ateiste, ca ecou materialist al Sfîntului Ierarh Nicolae. Naivitatea și lipsa de cultură a maselor suprapusă lipsei de catehizare specifică vechii orînduiri altoite marxist-leninist constituie temelia obișnuințelor pe care cu dreptate le indexați.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *