Colecţia „Ne vorbeşte părintele Cleopa”

Pentru mine Părintele Cleopa a fost învăţătorul primilor ani ai vieţii în Biserică. De la el pot spune că am învăţat abecedarul Ortodoxiei. N-am început prin a citi Sfânta Scriptură sau Sfinţii Părinţi ci am început cu colecţia de cărţi „Ne vorbeşte Părintele Cleopa”.

Parcă mi-aduc şi acum aminte cum eram prin 2002 şi atunci aveam obiceiul să merg împreună cu un prieten de al meu ca să aprindem câteva lumânări în fiecare duminică şi să ne rugăm să ne ajute Dumnezeu să ne dăruiască o prietenă. Într-o duminică am ajuns exact la predică şi părintele recomanda câteva cărţi pe care le puteam cumpăra de la magazinul (pangarul) bisericii. Nu cred că amintise ceva şi de cărţile părintelui Cleopa, dar ştiu sigur că prima oară când le-am văzut, m-au atras imediat. Nu ştiu de ce, probabil pentru că aveau coperţi simple, şi pentru că părintele avea o faţă aşa blândă şi iubitoare, şi inspira nu numai încredere dar şi o anumită autoritate sfânta, din gura căruia poţi învăţa poruncile lui Dumnezeu.

Mi-aduc aminte că am cumpărat primele 3 sau 4 volume ale colecţiei „Ne vorbeşte părintele Cleopa”. Veneam acasă şi le citeam pe nerăsuflate. Apoi mergeam repede să cumpăr şi celelalte numere care-mi lipseau.

Vă îndemn pe toţi cu toată inima să-i citiţi scrierile. Eu am fost fascinat. Atâta limpezime în vorbele lui, atâta har şi credinţă în predicile sale încât e imposibil să rămâi neschimbat după ce-l citeşti.

Părintele Cleopa este unul dintre cei mai mari duhovnici ai neamului românesc, un stareţ care a învăţat carte pe când era păstor la ori. Un călugăr care a stat 11 ani în pustie şi s-a luptat cu diavolul faţă către faţă, reuşind să dobândească pacea şi harul lui Dumnezeu. Un om căruia după revoluţie i s-a propus să fie patriarhul României, dar a refuzat. Mii şi mii de oameni l-au vizitat din toată lumea, şi predicile lui avea atâta putere încât şi cea mai împietrită conştiinţă se sensibiliza.

Colecţia „Ne vorbeşte Părintele Cleopa” este o gură de aer proaspăt, o întărire în credinţă, o revenire la adevărata viaţă în duh ortodox. Predicile părintelui sunt o minunată întrepătrundere între cuvintele Sfintei Scripturi, scrierile Sfinţilor Părinţi şi înţelepciunea pe care a dobândit-o de-a lungul atâtor ispite şi bucurii în timpul vieţii.

De la el am învăţat cum să mă rog, cum să mă închin, cum să zic rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu milueşte-mă”. De la el am învăţat cine este Fiul lui Dumnezeu, ce este Sfânta Treime, care sunt Tainele Bisericii, cine este cu adevărat Maica Domnului, cum este raiul şi iadul, ce este Învierea, care sunt foloasele citirii Sfintei Scripturi, ce înseamnă paza minţii şi multe altele.

Toată puţina mea gândire şi experienţă teologică are la bază primele învăţături dobândite de la Părintele Cleopa.

Colecţia „Ne vorbeşte Părintele Cleopa” are 17 volume şi fiecare volum costă 6 lei, în total 102 lei. Un milion de lei pentru a fi fascinat de frumuseţea iubirii de Dumnezeu şi pentru a te trezi la realitate. Toată colecţia costă cât un parfum sau o pereche de blugi.

Toţi care aveţi ocazia, cumpăraţi-vă măcar un volum sau două şi gustaţi şi vedeţi cât de frumos vorbeşte Părintele Cleopa şi cum din primele pagini reuşeşte să te convingă de lucruri de care alţii n-au reuşit.

Cei care le-aţi citit, dăruiţi-le şi altora. Sau cei care vreţi să cumpăraţi cadou cuiva de ziua luni sau de ziua numelui, gândiţi-vă şi la scrierile părintelui. Nu ştiu să vă zic dar eu cred că s-au editat sute de mii, dacă nu milioane de volume din colecţia aceasta. Părintele Clepa este aşa de cunoscut încât şi Părintele Stephen Freeman din SUA vorbeşte despre el în articolele sale.

(Claudiu)

Scrierile acestor cărţi le puteţi citi şi gratuit pe internet pe site-ul Sfaturi Ortodoxe:

(Visited 16 times, 1 visits today)