Ne vorbește părintele Serafim Rose [recenzie de carte]

De multe ori ne întrebăm ce este Ortodoxia. Ne numim creștini-ortodocși însă din păcate nu cunoaștem prea multe detalii referitoare la propria credință.

Lipsa unei vieți creștin-ortodoxe autentice ne afectează în multe privințe chiar și fără să ne dăm seama. De aceea trebuie să ne formăm cât de cât o concepție asupra Ortodoxiei și să o asumăm cum se cuvine.

În primul rând, Ortodoxia înseamnă viață. Cartea de față, Ne vorbește Părintele Serafim Roşe”, cuprinde o multitudine de învățături despre Ortodoxie și despre modul de trăire al acesteia. De asemenea, cartea ne aduce și un număr de scrisori misionare ale Părintelui Serafim trimise către Părintele Alexie Young. În aceste scrisori, Părintele Serafim abordează o serie de probleme importante ale omului contemporan pe înțelesul tuturor, de la mici la mari.

Boala necredinței a pătruns destul de mult în mințile și în sufletele celor mai mulți oameni. Scrierile Părintelui Roşe despre rugăciune, nevoință, post și chiar pocăință, demonstrează că a fi ortodox nu presupune doar o simplă „etichetare” a omului; ci și un stil de viață; o luptă prin care putem fi mântuiți.

După ce am citit această carte, am perceput Ortodoxia total diferit; ca pe un regim de vindecare pentru cel bolnav. Un tratament. Fiind bolnavi sufletește din cauza păcatelor și a fărădelegilor, avem nevoie cu toții de acesta. Dar ca orice „tratament”, trebuie să îl administrăm cum se cuvine. Nu prin îndoială. Nu prin superficialitate.

Adevărata Ortodoxie presupune și un angajament care implică toate aspectele vieții noastre. Dacă vrem să fim ortodocși cu adevărat, Părintele Serafim Roşe ne învață, că nu trebuie să ne izolăm artificial de realitatea lumii de azi; ci mai degrabă trebuie să învățam să folosim cele mai bune lucruri pe care lumea poate să ni le ofere, pentru că orice lucru bun din lume – dacă suntem suficient de înțelepți ca să-l vedem – Îl arată pe Dumnezeu și trebuie să-l folosim. „

Pentru mulți oameni a fi ortodox cu adevărat înseamnă a te retrage într-un loc, departe de toți și de toate problemele și grijile acestei lumi. Dar această concepție nu e potrivită. Nu este cea adevărată. Poți fi ortodox adevărat și fără să porți haine închise la culoare, lungi; poți fi ortodox și fără să te izolezi de celelalte persoane din jurul tău. Te poți îmbrăca în roz și să trăiești Ortodoxia ca la carte. Te poți bucura de viața în Hristos și fără să te însingurezi și să te retragi în propria carapace. Poți asculta muzică bună, poți merge la concerte sau în diferite locații și să te ferești de toate ispitele venite din partea vrăjmașului. Totul e să trăiești Ortodoxia așa cum trebuie. Iar cheia trăirii acesteia se află, din punctul meu de vedere, în minunata carte a Părintelui Rose.

De asemenea, sunt mulți Părinți și scriitori ai Bisericii Ortodoxe care au realizat de-a lungul timpului numeroase scrieri despre Ortodoxie; însă Părintele Serafim Roşe, în preocuparea sa pentru Ortodoxia autentică, a accentuat importanța de a fi „în acord” cu Sfinții Părinți. Părintele Rose a tradus și a scris un număr colosal de articole despre Părinții Bisericii primului mileniu și despre cum priveau aceștia credința ortodoxă.

Recomand cu multă dragoste volumul de față tuturor celor care vor să descopere ce înseamnă a fi ortodox cu adevărat; tuturor celor care vor să descopere ce înseamnă lupta duhovnicească, tuturor celor cuprinși de frământări spirituale și de probleme la care nu au găsit încă o rezolvare.,

Scrisorile din acest volum ar fi putut fi tipărite sub titlul de: Scrisori către tine. Pentru că ție îți scrie Părintele Serafim, cititorule (…). Tu trăiești în aceeași lume în care trăiește și el. O lume care respinge valorile creștine pentru a primi idolii patimilor și apostaziei. Cartea conține o sumedenie de elemente de mare valoare pentru toți cei care vor să țină aprinsă candela ortodoxă.

Ție îți scrie părintele Serafim, frate cititorule.” (Predoslovie la ediția românească)

(Georgiana)

(Visited 83 times, 1 visits today)