Skip to content

9 Comentarii

  1. Boitos
    august 28, 2012 @ 8:06 am

    Cateodata asa simt si eu : ca atunci cand am fost mai tanara am avut alta credinta, acum am alta, e diferita.Acuma incerc sa accept ca imi da Dumnezeu si sa ma rog constanat ( nu mult, ci constant).Cand eram mai tanara imi faceam alte planuri si alte vise.Dar asa cum planul de acasa nu se potiveste cu cel din targ, mi s-au intamplat alte lucruri bune si rele care mi-au pus credinta la incercare.Adica mi-au pus credinta la incercare rau de tot.
    Si pana la urma probabil ca e bine sa visam sa speram, dar sa traim ancorati la realitatea zilelor noastre.Sa nu incercam sa schimbam oameni din temelii, ci doar sa punem putin umarul la refacerea lor.
    Sa nu speram la nesfarsit ca acel om , cu patimi si probleme, se va schimba radical intr-un anume timp, ci incetul cu incetul , pana la sfarsitul vietii sa devina alt om.
    Un preot in biserica noastra a spus o data: ,,Dumezeu nu e drept, ci este milostiv”.Asa si este: nu e drept asa cum vrem noi, ci el da o sansa fiecaruia.Peste fiecare dintre noi rasare soarele si o noua zi incepe.Depinde ce facem noi cu acea zi : ne rugam macar cateva minute, facem fapte bune, gandim bine, sau opusul?
    Si exact asa zice si mama mea: Dumezeu deja ii bate pt pacatele lor, deoarece nu vad ca sunt in pacate.Nu vad nimic inafara de rau, nu pot face nimic decat rau.Iar datoria noastra este sa ii iertam pe toti pt toate ( desi e f greu) , sa ne rugam pt ei , si sa ne rugam sa ne fereasca Dumnezeu de ei.De toti cei rai si fara Dumnezeu.
    Pt ca mai bine este sa ai langa tine (vecin, coleg) de orice religie ( pt ca nici o religie nu indeama la rau) decat sa ai atei sau necredinciosi.
    Si pana la urma trebuie sa avem grija de noi insine , nu cumva prin putina noastra credinta sa cadem in latura ateilor.

    Reply

  2. anaprunescu
    august 28, 2012 @ 12:12 pm

    Este greu sa aduci pe un om care nu crede in existenta lui dumnezeu pe drumul cel drept al credintei si mai trist este cand acesti oameni se numara printre prietenii nostrii dar macar trebuie sa incercam sa-i ajutam prin discutii purtate ,prin exemple de viata si prin multe rugaciuni pentru ei pentru ca dumnezeu sa le lumineze in viata aceasta sa nu fie pierduti pt totdeauna…

    Reply

    • alexandra
      august 28, 2012 @ 1:20 pm

      sa ne rugam si pentru cei necredinciosi din familiile noastre ori prieteni,sau rude.Dumnezeu stie cum sa aranjeze lucrurile,si daca ne rugam mereu pentru ei Dumnezeu ne va implini cererea.
      Stiu pe o credincioasa cu multa credinta,sotul ei bea,fuma nici sa nu auda de Dumnezeu,de Biserica.si dupa ani buni,cu rugaciuni pentru el,sotul dansei s-a schimbaat putin cate putin,si acum…de curand merge in fiecare duminica la biserica.o bucurie,mai ales la batranete(cum era el)

      Reply

  3. crysty
    august 28, 2012 @ 2:43 pm

    Asa e,perceptia fata de credinta noastra se schimba ,pentru ca noi insine suntem schimbatori.Uneori insa nu ne mai amintim cum eram de fapt,acum 10 ani de exemplu,ce gandeam si ce simteam.Personal a trebuit sa traiesc diferite experiente,sa trec prin anumite perioade pana am ajuns sa fac clar o diferentiere intre religie si credinta.A trebuit sa treaca timp,pt a realiza cata diferenta e intre cele 2,la inceput fiind aproape de nesesizat.Aproape as spune ca nici nu au vreo legatura dar mai bine sa tin pt mine secretul asta.Cert e ca atunci cand incepi sa te apropii de Dumnezeu traiesti o euforie si efervescenta convertirii te face sa vezi lucrurile doar in alb si negru(apropo de articol si de faptul ca tinerii au multa ravna dar nu au discernamant).Dupa care,vine un timp cand incep intrebarile si personal a trebuit sa fiu destul de brutal cu mine pt a realiza automatismele in care incepusem sa cad datorita obisnuintei,de ex:mersul la biserica,rugaciunea,tendinta de a ma considera „pacatos si nevrednic” doar cu gura,tendinta de a fi vazut cumva „duhovnicesc” si de a crea o falsa impresie,tendinta de a judeca,critica si chiar osandi pe cei de alta religie…lucruri facute din pur automatism ca sa nu spun pura prostie.Iar asta nu e credinta ci formalism sec desi poti fi sincer intr-un fel chiar facand astfel.Insa cred ca adevarata credinta se naste atunci cand devenim constienti de ce facem,adica cand ne manifestam liber sinele pt ca el vine de la Dumnezeu si vrea sa se manifeste in viata asta liber si nu din automatism.
    Relevant mi s-a parut pasajul:”Tot părintele mi-a reamintit că păcatul este o pedeapsă în sine pentru cel păcătos, și nu mai are nevoie de o altă pedeapsă. Păcatul e o frustrare și un chin pentru cel care-l săvârșește.”Doamne ajuta!

    Reply

  4. Mihai Aurelian Gogonea
    august 28, 2012 @ 5:02 pm

    Doamne ajuta Claudiu,

    multumesc frumos pentru subiectul abordat in acest articol, subiect care de multe ori a reprezentat pentru mine piatra de poticnire. Dupa citirea acestui articol vad lucrurile altfel.

    Doamne ajuta!

    Reply

  5. Claudiu Balan
    august 29, 2012 @ 4:12 am

    Cu drag, Mihai!

    Reply

  6. elena
    august 29, 2012 @ 6:44 pm

    Frumos articol! Ma regasesc si eu in el …daca privesc in urma cu vreo 5 ani eram asa de neclintita in ideile mele si atat de increzatoare, nu credeam in compromisuri , pentru mine totul era ori da ori ba ,nu era cale de mijloc, insa acum , privind in urma realizez cata lipsa de discernamant aveam, poate si acum mai am momente ,dar , anumite experiente mi-au aratat ca de cele mai multe ori trebuie sa cobori la compromisuri si /sau sa nu privesti nimic doar dintr-o perspectiva …nimeni nu-i atat de bun sau atat de rau cum il vedem noi…
    Cel putin incerc sa cred asta ,nu spun ca mereu imi si reuseste…

    Reply

  7. Claudiu Balan
    august 29, 2012 @ 9:03 pm

    Doamne ajută, Elena!

    N-am vrută să las de înțeles în articol că la un moment dat în viață noi tinerii trebuie să învățăm să facem compromisuri. Doamne ferește! Nicidecum!

    Ci am vrut doar să spun că lucrurile nu sunt așa roz cum ne așteptăm noi, că lumea e mult mai rea, și noi suntem mult mai slabi. Că noi tinerii visăm să schimbăm lumea, dar dacă am ști cum e ea cu adevărat am fugi cât am putea de frică.

    Hristos Domnul a zis să fim desăvârșiți, și asta înseamnă să nu facem niciodată compromisuri, să nu știrbim niciodată adevărul. Să nu mințim, să nu furăm, să nu încercăm să slujim și lui Dumnezeu și diavolului.

    Reply

  8. elena
    august 29, 2012 @ 10:23 pm

    Doamne ajuta!
    Nu! nici eu nu am vrut sa las de inteles asta!
    Nu am vrut sa spun ca se ajunge la a face compromisuri cu pacatul, m-am referit strict la mine , la faptul ca unele intamplari si persoane te pun in situatia de a face compromisuri cu tine insuti , sau poate mai corect ar fi sa spun ca sunt momente in care ajungi sa lasi atat de mult de la tine ,sa-ti calci cuvantul si ideile tale in incercarea disperata de a te pune in anumite situatii si de a intelege comportamentul anumitor persoane…
    Problema e ca si eu vedeam atat de roz totul si unele situatii care acum ceva timp le „judecam” superficial in momentul cand am trecut prin, sau pe langa, am realizat ca e foarte usor sa „privesti” din afara si sa judeci , dar e foarte greu sa infrunti , sa gasesti o rezolvare si sa ajuti! E foarte greu!
    In momentul in care vezi greseala altora si stii bine ca ai dreptate si ca asa ar fi drept si corect ca sa se comporte , dar se intampla exact contrariul, e o lupta foarte mare cu propriul eu, pentru ca vrei sa-l „indrepti ” pe celalalt, dar, in acelasi timp avand asteptari mari ajungi sa faci mai mult rau decat bine .
    Astfel nu ramane decat smerenia…
    Ajungi sa „accepti” greseala si raul care ti-l face cineva doar fugind de judecarea lui si privind mereu spre sine , dar si asta e foarte greu de realizat daca greseala celuilalt te afecteaza in mod repetat si/sau permanent.
    Opinia mea e ca cel mai greu e sa nu judeci , e o lupta fara sfarsit!…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *