Neiertarea Fiului Risipitor
Cred că am fi foarte intrigați să citim în Sfânta Carte că fiul risipitor, curvar, zdrențăros și pocăit întors la Tatăl cu speranță în suflet nu primește iertarea la care visase pe tot drumul de întoarcere.
Oare de ce am fi intrigați? De împietrirea inimii Tatălui?!?! Eu cred că am fi intrigați de foarte multe lucruri. De ce ? Pentru că știm că Tatăl trebuie să fie milos, să șteargă cu seninătate toată povestea urâtă a vieții noastre. Pentru că știm că Tatăl întotdeauna primește pe cel ce se căiește cu adevărat de fapta sa, că El întotdeauna, chiar până în ultimul ceas al vieții așteaptă cu inima la gură revenirea noastră. Citind pilda evanghelică despre întoarcerea fiului risipitor ne înduioșăm de bunătatea negrăită a Tatălui, de noblețea cu care-l primește, de dragostea aceea sublimă cu care îl îmbrățișează fără resentimente.
Acum însă întreb și eu pe Om!!! De ce oare nu putem ierta și noi ca Tatăl(cât timp pretindem aceasta pentru noi înșine când greșim)? Cât de aspri suntem cu cei din jurul nostru? Cât de mult ne-am dori ca cei pe care-i supărăm în viața noastră să ne ierte repede precum Tatăl din pilda amintită!
O, Omule de ce păstrezi în tine atâtea resentimente? O, Omule, de ce nu faci celuilalt ceea ce ți-ar place să ți se facă,(mai ales când pocăința este sinceră)?
În ultima perioadă am auzit de foarte multe divorțuri! O, Doamne! Iartă-mă! O, Doamne! Miluiește-mă!
Oare cum ar fi fost, ca Tatăl să-i spună fiului risipitor:
-„Fiule, tu te-ai întors dar Eu nu mai am încredere în tine! Ți-am dat bani, avere și tot ce-ai vrut! Acum trebuie să mă convingi de loialitatea ta. Acum nu te mai pot numi fiul meu. Te voi băga printre argați, dacă te vei comporta corespunzător. De ce mi-ai înșelat așteptările? Câte speranțe mi-am pus în tine! Eu te iubeam și tu mi-ai înșelat așteptările! Dacă acum ai venit ca un fur? Dacă ai venit să-ți recâștigi poziția și faima și banii și apoi să mă înșeli din nou, să mă rănești din nou? Vezi că n-a fost bine ce ai făcut! Acum nu-ți pot da un răspuns pe loc, trebuie să-mi dovedești că te-ai îndreptat!”
Dacă ne-am pune fiecare dintre noi în postura Fiului Risipitor (în care și suntem) cum ne-am judeca pe noi înșine? Cât de aspri am fi ? Dar dacă ne-am pune în postura Tatălui (a celui fără de pată)! Cum i-am judeca pe ceilalți întorși cu capul plecat? Am fi noi Omule în stare să iertăm sublim, fără să cerem atâtea garanții? Am putea noi Omule să iertăm și să lăsăm pe toate în seama Domnului?
Cred cu sinceritate că divorțul este rezultatul unei vieți fără de rânduială, a unei vieți în care Dumnezeu nu este prin preajmă, a unei vieți împrăștiate, samd. Ascultând pe unul din ei tinzi să-i dai dreptate pentru că-și susține parcă o teză de doctorat în care argumentele sunt cu date bibliografice! Daca-l asculți pe celălalt – asemenea. Oare unde-i adevărul? Adevărul este la mijloc! Amândoi sunt vinovați în aceeași măsură, numai că ei văd aceasta invers și-și înclină balanța în dreptul lor. Dar oamenii nu mai merg la duhovnici și nu-și mai cercetează sufletul să vadă în adâncurile vieții lor unde sunt marile încurcături, unde sunt mândriile, unde sunt judecățile făcute altora, unde sunt răutățile, unde sunt păcatele. Toate acestea sunt bumeranguri carora le-a sosit timpul să se întoarcă.
Ce vei face tu Omule care nu vrei să ierți? Ce vei face tu Omule care vrei astazi să fugi? Unde fugi? Către o altă viață? Dacă o vei petrece la fel fără să te schimbi, oare nu vei ajunge tot acolo? Cu copii ce veți face? Îi veți tăia și împărți? Ce exemplu au ei în viața lor? Ce vor face ei când vor fi adulți? Sunt atâtea întrebări care să ți le pui o, Omule!!!
Dacă s-ar abate asupra noastră mâine un cutremur devastator, sau o inundație imensă și-am rămâne fără tot ce-am agonisit materialicește! Dar dacă mâine ar începe un război mondial! Dar dacă mâine am afla că avem cancer sau o altă boală neiertătoare! Cum am vedea viața de aici înainte, o, Omule! Ne-am petrece viața asemenea ca până acum? I-am trata pe semenii noștri la fel? Câti dintre cei ce ne înconjoară ne-ar fi fideli? Sunt multe întrebări de pus Omului – neamului omenesc!
E timpul să cugetăm profund la acțiunile noastre în contextul tuturor acestor posibilități care se pot abate peste viața noastră înainte de a face unele fapte necugetate!
Indiferent de ce vom face, Tatăl ne va aștepta cu sufletul la gură să ne întoarcem, nu ne va pune atâtea întrebări și condiții la întoarcere, ne ne va pune la probe. Ne va aștepta, pur și simplu și se va bucura de sinceritatea nostră (chiar și numai de moment)!
Așa să așteptăm și noi pe cel de lângă noi, cum ne așteaptă pe noi Tatăl nostru, Ziditorul nostru!
Sfânt, Sfânt, Sfânt ești Doamne, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi zidirea Ta cea căzută pentru numele Tău cel Sfânt!
Doamne miluiește-mă!
Cristian Stavriu
octombrie 27, 2009 @ 10:18 am
Ma bucur ca ati postat acest articol!
Sper sa placa!
Slava lui Dumnezeu pentru toate!
Doamne miluieste-ma!
Cristian Stavriu
admin
octombrie 27, 2009 @ 10:22 am
Bucuria este si de partea noastra Cristian. Doamne ajuta!
Dan
octombrie 27, 2009 @ 5:27 pm
Foarte bine pusa problema Cristian. Asa vedem nimicnicia noastra fata de Dumnezeu. Asa se vede ce fel de iertare avem noi si ce fel de iertare are Dumnezeu. A noastra este plina de resentimente si limitata iar cea a Domnului plina de mangaiere si de netinere minte a raului.
Dar tocmai pentru ca nu iertam din inima, de aceea nici nu putem iubi deplin. Oricum…incercarea moarte n-are. Murim incercand sa iertam si sa iubim pe toti.
daniela
decembrie 16, 2009 @ 12:25 pm
,,de ce oare nu putem ierta si noi ca Tatal?”pentru ca noi,oamenii traim dupa proverbul:,,ochi pentru ochi si dinte pentru dinte”.
Fiind pe pamant,Hristos ne-a invatat un singur lucru:IUBIREA!-pentru ca iertarea isi are radacinile in iubire…
Imi amintesc k am scris un articol in revista parohiei de care tin despre sarbatorile de iarna in conceptia tinerilor”.Acolo mentionam de aceasta pilda,a fiului risipitor…Domnul este capabil sa ne ierte de fiecare data cand gresim…isi face bine ,,datoria” de Tata,dar noi ar trebui sa ne intrebam:datoria noastra de fii este indeplinita?
Sorin M.
ianuarie 31, 2010 @ 1:44 am
Întoarce-te, fiu rătăcit
Întoarce-te, fiu rătăcit,
te-aşteaptă Tatăl Sfânt,
căci nicăieri nu-i de găsit
odihnă pe pământ!
O, vin’ acum, o, vin’ acum,
nu-i vremea să-ntârzii,
să nu rămâi străin pe drum,
pierdut pe veşnicii!
O, vin-aşa cum te găseşti,
lipsit şi zdrenţăros,
veşmântul cel mai bun primeşti
din mâna lui Hristos!
Întoarce, fiule pierdut,
nu mai umbla stingher!
Cânta-vor Domnului, plăcut,
toţi îngerii din cer.
Întoarce-acum la casa ta,
ascultă blândul glas,
căci Tatăl tău va junghia
viţelul cel mai gras!
de Traian Dorz
abar
ianuarie 31, 2010 @ 12:15 pm
foarte frumoasa poezia!!!!!!!!!!
CODRUTA
ianuarie 31, 2010 @ 10:14 pm
Multumesc mult pentru articol ,a venit chiar atunci cand era nevoie de el,rog pe Domnul sa fie alaturi de mine asfel incat sa pot sa iert si eu tot ceea ce trebuie asfel incat sa pot continua sa privesc inaite stiu ca asfel nu se poate
Adriana
februarie 1, 2010 @ 11:11 pm
Tatal nu mai judeca pe nimeni, ci Judecata Sa a lasat-o Fiului, dupa cum spune Evanghelia dupa Ioan. Iar Judecata Fiului a fost aceea de iertare de pacate. Chiar si pe cruce a cerut Tatalui sa ii ierte pe ucigasi ca nu stiau ce fac. Judecata Fiului este una plina de iubire, de iertare, de impacare a omului cu Dumnezeu. Noi suntem liberi sa acceptam sau sa refuzam aceasta Judecata. A accepta presupune ca la randul nostru sa iubim, sa iertam, sa ne impacam cu toti cei care ne gresesc, zicand si noi la fel ca si Fiul: Tata iarta-i ca nu stiu ce fac. Si precum noi iertam, la fel ni se va ierta si noua, iar daca renuntam a mai judeca, nu vom mai fi judecati nici noi. Pentru ca iubirii, Dumnezeu raspunde cu si mai multa iubire. Iar cine gusta din iubirea lui Hristos, simte in inima o dulceata atat de placuta, ca va dori apoi sa guste mereu si mereu…
🙂