Skip to content

8 Comentarii

  1. ioana
    septembrie 2, 2010 @ 11:58 am

    Un text exceptional…sora Georgiana ! Domnul sa-ti rasplateasca pentru ca ni l-ai daruit; adica imparateste, cum numai El ne rasplateste !
    FELICITARI !

    Reply

  2. Radu
    septembrie 2, 2010 @ 7:42 pm

    Un parinte zicea frumos: „Inainte, crestinii aveau cruci de lemn si inimi de aur; acum, insa, au cruci de aur si inimi de lemn”. Adevarat si trist.

    Reply

  3. ioana irina
    septembrie 3, 2010 @ 8:56 am

    Foarte frumos articol.
    Bravo Georgiana!

    mare dreptate ai prin ce ai scris acolo.
    o realitate trista..si totusi din ce in ce mai evidenta in randul tinerilor…

    Reply

  4. Daiela
    septembrie 3, 2010 @ 9:14 am

    Felicitari,surioara!Cu adevaratIrina,e o realitate trista…

    Domnul sa-ti dea tarie si sa-ti ajute sa-ti inmultesti talantul!

    Reply

  5. somebody
    septembrie 4, 2010 @ 8:24 am

    As vrea sa va impartasesc o experienta…poate ca „experienta” nu e cel mai potrivit cuvant, insa vreau sa mai aduc o intarire la acest articol,mai mult ca o completare.
    Acum cativa ani am mers intr-o tabara in alta tara,unde erau practic copii din multe tari ale Europei. Eram impartiti in grupe. La un moment dat,intr-o seara,cand eram cu totii in parc si discutam,am intrat in vorba cu o fata care era atee. In realitate,catolica – spunea ea – mai ales ca,mica fiind, bunica ei o obligase sa mearga la biserica.Insa in urma cu cativa ani ea de declarase atee 100% si refuzase sa mai caute urma vreunei divinitati. E adevarat si de inteles faptul ca la slujbele catolice ea nu simtea nimic…spunea ca e totul rece si formal si ca niciodata nu L-a simtit pe Dumnezeu acolo,in niciun fel. Ideea este ca ceva la mine i-a atras atentia f.mult – si anume cruciulita de la gat,care era la vedere. Si asa s-a infiripat un dialog, care a decurs linistit,respectuos,dar care in acelasi timp m-a durut profund. M-a intrebat daca eu chiar merg la biserica in fiecare duminica,daca eu cred ca adevarat in Dumnezeu si alte lucruri de felul asta. In contrast,ea mi-a povestit de cat de „libera” se simtea,neingradita de nicio „prejudecata”, cum se ducea pe plaja seara cu prietenii si beau pana dimineata s.a.m.d.

    „Si nu simti ca ceva lipseste din viata ta? Nu simti niciodata nevoia lui Dumnezeu?” am intrebat-o.
    „Nu, niciodata. Sunt fericita asa cum sunt si ma bucur de viata!”
    „Dar,te-ai gandit vreodata”, am continuat, „ca dincolo de moartea fizica ar putea exista si altceva?”
    „Nu,nu cred ca exista nimic, de asta si vreau sa ma bucur la maxim de fiecare minut pe care il traiesc si sa fac tot ceea ce imi place.”

    M-am mahnit mult atunci gandindu-ma cate astfel de suflete exista in lume…Si acum am in minte uimirea din ochii ei cand a observat ca purtam cruce la gat,ca si cand nu vazuse asa ceva decat mult prea rar…si a fost si mai uimita sa afle ca la noi in tara sunt destui care o poarta la gat,chiar si dintre cei care nu sunt neaparat crestini „practicanti”, dar care au totusi constiinta ca Dumnezeu exista si ca Hristos S-a rastignit pentru noi.
    Pe de alta,m-am bucurat ca in momentul acela purtam cruciulita, fiindca de multe ori obisnuiam sa port la lantisor si o mica iconita de care mi-e f drag. In alta discutie la cursuri,cand m-am declarat 100% impotriva avortului si a altor lucruri de genul asta,am intampinat o reactie ostentativa nu numai din partea tinerilor,ci chiar si din partea profesorului,caruia nu prea ii venea sa creada ce auzea.Insa m-am bucurat cand,dupa terminare,un baiat s-a apropiat de mine si a zis: „Stii,imi cer scuze pentru prietenii mei…asa sunt ei,n-avem ce sa le facem.” Dupa care imi zice : „Eu te inteleg,pentru ca sunt catolic si cred si eu in lucrurile astea”.
    Si ca dovada,mi-a aratat cruciulita pe care o purta la lantisor:-)

    Si eu cred ca nu avem nevoie atat de cuvinte si de predici obositoare,pe care lumea nici macar nu vrea sa le asculte,ci mai degraba sa incercam sa ne purtam cu adevarat crestineste si sa lasam sa vorbeasca faptele despre noi. Iar cand spun asta ma refer nu numai la blandetea,dragostea si ajutorul dezinteresat pe care ar trebui sa le daruim aproapelui,ci si la lucruri exterioare,cum ar fi imbracamintea (multi condamna fetele prea „imbrobodite” sau cu fuste lungi si barbatii cu barba,spunand ca sunt habotnici si afirmind ca e suficient sa avem credinta in suflet), la cuviinta cu care vorbim, la Crucea pe care ne-o facem cand trecem pe langa biserica,chiar daca suntem in autobuz sau in tramvai, cand incepem lucrul la serivici sau inaintea unui examen, la chipurile noastre care nu ar trebui sa fie manjite de machiaj (ma refer aici la fete 🙂 )s.a.m.d Cine vrea sa fie cu adevarat urmator lui Hristos, trebuie sa aiba grija sa respecte si lucrurile exterioare,care pana la urma sunt un lucru elementar,un minim pe care suntem datori toti sa il facem si care va fi si o marturie tacuta a credintei noastre.

    Reply

  6. Laura-optimista
    septembrie 13, 2010 @ 4:32 pm

    Aşa este, Georgiana. Felicitări pentru acest articol! 🙂
    Mi-a plăcut mult şi comentariul lui Somebody şi m-a impresionat în mod pozitiv modul în care a reuşit să-şi mărturisească credinţa, deşi colegii lui şi profesorul nu i-au înţeles convingerile. 🙂 Mă bucur mult, pentru că pe acest site citesc articole şi comentarii scrise de către tineri credincioşi. 🙂 Slavă Domnului, pentru că există astfel de tineri şi pentru că noi, tinerii ortodocşi, avem posibilitatea, chiar şi numai în mod virtual, să comunicăm şi să ne întărim duhovniceşte unii pe alţii.
    De ce nu poartă creştinii cruce la gât? Din multe motive… Probabil că, aşa cum a arătat Georgiana în articol, unii nu cunosc adevărata semnificaţie a acestui obiect sfânt, care este altarul de jertfă al Domnului nostru Iisus Hristos. Alţii… se ruşinează să-L mărturisească pe Domnul nostru, deşi El nu S-a ruşinat să Se jertfească pentru mântuirea noastră. Deşi ar putea părea un fapt nesemnificativ, gestul de a ne face semnul crucii, sau purtarea unei cruciuliţe la gât constituie o mărturisire de credinţă, un mod discret de a le aminti celorlalţi de Domnul şi de adevărata viaţă fericită.
    „Mântuitorul a ales crucea, fiindcă astfel se moare cu mâinile întinse. El S-a sfârşit îmbrăţişându-ne.”(Sf. Atanasie cel Mare)
    Doamne ajută!

    Reply

  7. Laura-optimista
    februarie 11, 2011 @ 10:32 pm

    Reply

  8. Badea Patricia
    august 18, 2011 @ 4:36 pm

    din ÎNVĂŢĂTURILE SFÂNTULUI COSMA ETOLIANUL:
    … prin Cruce să deschidem raiul, prin Cruce să-i ardem şi pe demoni, dar mai întâi şi noi să avem mâna noastră curată de păcate şi neîntinată şi atunci, când vom face crucea, diavolul se arde şi fuge. Dar dacă suntem întinaţi cu păcate, Crucea pe care o facem nu se prinde.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *