Nimeni nu va alege pentru tine. Nici măcar Dumnezeu.
Fetele zic că băieții din ziua de astăzi sunt mai nehotărâți decât în trecut, nu prea știu ce vor, nu știu încotro s-o ia și ce să facă. Și băieții au de zis câte ceva despre fetele din ziua de azi, parcă nu mai sunt ca altă dată. Trăim într-o lume care ne pune înainte mult mai multe alegeri pentru viitorul nostru decât în trecut, și asta mai mult ne face confuzi, decât să ne ajute.
Acum 100 de ani era simplu. Te nășteai la sat, creșteai în casa familiei tale, învățai să muncești la câmp, la animale. Dacă aveau părinții tăi bani mergeai la ceva studii, și ajungeai pe la oraș, dacă nu rămâneai în sat. Îți luai o fată, te-nsurai și familia vă ajuta să vă construiți o casă și să vă puneți pe drumul vieți. Primeai o bucată de pământ, și începeai s-o muncești cu sârg. Făceai copiii, munceai de dimineață până seara, și în general dealungul vieții tale nu prea ieșeai prea des din satul tău.
Nici cei care ajungeau la oraș nu aveau așa de multe variante, totuși aveau o deschidere mai mare pe partea profesională. Se angajau în locurile administrației locale sau centrale, sau ajungeau prin vreo fabrică și în cazurile fericite ajungeau profesori, preoți, avocați, medici, magistrați, ofițeri, oameni politici, scriitori, și așa mai departe.
Totuși variantele de a-ți alege calea pe care s- o urmezi în viața erau atunci cu mult mai puține decât astăzi.
Astăzi în epoca globalizării, tinerii se gândesc încă de la liceu dacă să-l mai facă în localitatea natală sau să meargă în altă parte. Încă din liceu sunt implicați în tot felul de activități și proiecte locale, naționale și internaționale. Internetul le arată infinitele posibilități de a trăi a oamenilor din întreaga lume, și asta-i fascinează, născând în ei dorința de a fi într-un fel sau altul. Când vine vremea facultății deja gândurile încep să zboare la marile metropole ale țării și pentru copiii buni la marile centre universitare din occident. Deja din facultate studenții lucrează, și ajung la companii care abia așteaptă să-i contracteze după ce-și termină studiile.
Tinerețea e vremea alegerilor, e vremea schimbărilor, a prefacerii, e vremea transformărilor sufletești și trupești. Dar toate vin odată și cu alegerile noastre, cu năzuințele și idealurile noastre. Nu se întâmplă de la sine. Nu sunt predestinate. Nu vin peste tine fără să te-ntrebe, ci orice se întâmplă în jurul meu depinde și de mine.
Suntem liberi să alegem dar nu în totalitate. Libertatea mea depinde de libertatea ta și de libertatea celor din jur și de fapt de libertatea întregii lumii. Lumea în care trăim e plină de alegeri ale oamenilor care ne influențează pozitiv sau negativ. Lumea e ca o tablă de șah unde nu sunt doar 2 jucători ci câteva miliarde și fiecare poate să mute acolo unde vrea, dar și acolo unde îi permit mutările celuilalt. Pe această tablă de șah mută și Dumnezeu și nimic bun nu se întâmplă fără binecuvântarea și ajutorul Lui și nimic rău nu se întâmplă fără îngăduința Lui (ca să scoată pe viitor un bine mai mare).
Tinerețea e vremea când nu știi unde s-o apuci. La ce facultate să dai? Ce meserie să-ți alegi? Cu ce fată să te căsătorești? În ce țară să te duci? La ce companie să muncești? În ce oraș să te stabilești? Ce stil de viață să adopți? De care grup de prieteni să te apropii? Ce hobbie-uri să ai? Lista întrebărilor poate continua mult…
Cine și ce ne ajută să facem alegerea corectă? Cum știm dacă am ales bine sau rău?
Îți voi lăsa aici câteva sfaturi din experiența mea personală acum la 40 de ani când am încheiat anii tinereții și am trecut în anii maturității, spre vârsta a 2-a. De la 18 ani până la 40 am tot făcut alegeri, și am văzut efectele lor. Acum din pragul sfârșitului tinereții îți las câteva gânduri care sper să te ajute.
- Poți mereu să ai încredere că Dumnezeu te ascultă în rugăciunile tale și te ajută să iei deciziile cele mai bine, vorbind cu tine în inimă, prin oameni, prin întâmplările vieții, prin sfinți, prin gânduri bune, prin ceea ce simți și așa mai departe.
- Nimeni nu va alege pentru tine calea vieții tale. Tu ești singurul care trebuie să vezi ce-ți place, ce ți se potrivește, spre ce tânjește sufletul tău. Tu ești singurul care va trebuie să ia decizia finală și să aleagă ce vrea. Nu părinții, nu frații, nu prietenii, nu duhovnicul, nici măcar Dumnezeu.
- Dumnezeu nu-ți va da garanții că o anumite cale e mai bună decât cealaltă. Dacă ai de ales între 2 variante, ambele bune, atunci tu trebuie să alegi și Dumnezeu va fi cu tine și te va ajuta, orice ai alege. Dacă ai de ales între bine și rău, alege mereu binele, indiferent de riscuri și consecințe pe termen scurt, mediu și lung.
- Dumnezeu nu alege pentru tine. Niciodată. De aceea ți-a dat libertatea, ca tu să te manifești așa cum vrei, așa cum crezi, așa cum simți, așa cum ai învățat că e mai bine. Libertatea e darul cel mai mare al vieții tale de la El. Te poți mereu consulta cu părinții, frații, prietenii, duhovnicul sau cu alți oameni, dar alegerea tu o vei face, nu Dumnezeu.
- Tu trebuie să faci alegerile nu duhovnicul tău. Duhovnicul ar trebui să-ți dea câteva indicii despre căile pe care le ai înainte, dar alegerile sunt ale tale. Tu trebuie să-ți asumi o alegere, căci apoi dacă vei întâmpina obstacole să nu dai vina pe duhovnic, pe Dumnezeu sau pe altcineva. Când tu alegi, ești mai motivat să mergi înainte. decât când alege altul pentru tine.
- Ai voie să greșești. Ai voie să faci alegeri nepotrivite. Ai voie să te răzgândești și să alegi altă cale. Din alegerile noastre învățăm, asumându-ne ce am făcut. Nu suntem roboți, învățăm pe parcurs, și ne înțelepțim din greșelile noastre dar și din ale altora. Oricând simți, poți să renunți la o cale și s-o iei pe alta. Dar gândește-te de 10 ori înainte de a schimba calea.
- Orice alegere vei face vei întâmpina și obstacole. Nu există cale perfectă, nu există familie fără certuri, facultate fără examene grele, muncă fără probleme, prietenii fără dezamăgiri, locuri în lumea asta fără minusuri și așa mai departe.
- Orice alegere vei face, orice cale ai alege, roadele vor veni pe termen mediu și lung, nu imediat. În minim 5-10 ani poți vedea cum apar roadele. Nu te dezamăgi dacă nu vezi încă rezultate notabile în primele luni sau chiar în primii ani. Insistă.
- Dumnezeu îngăduie să avem eșecuri, insuccese și necazuri căci prin ele ne smerim, ne apropiem de alții înțelegându-le și lor supărările. Din eșecuri avem mai mult de învățat decât din biruințe.
- Dacă-L ai pe Dumnezeu aproape, orice este posibil. Indiferent câte uși s-ar închide în fața ta, indiferent cât de greu îți va fi în viață, El, Domnul Dumnezeu, este nemărginit în pricepere și poate să aducă noi și noi soluții, și noi căi pentru viața ta.
- Caută mai mult să fii aproape de El, decât să fii mereu stresat dacă ai făcut alegerile cele bune. Dacă ești cu Dumnezeu, ești bine, oriunde te-ai aflat și orice ai face.
- Dumnezeu se va comporta față de tine mereu ca un Tată blând și iubitor, nu ca un contabil care e mereu atent unde greșești pentru a te pedepsi sau pentru a te răsplăti când alegi bine. De aceea El va prefera mereu ca tu să-i rămâi fiu în dragostea Lui, chiar cu toate neputințele și eșecurile tale, decât egoist și distant cu toate victoriile tale.
- Caută mai întâi Împărăția Cerurilor și toate celelalte se vor adăuga. Caută să-ți hrănești sufletul cu Harul Domnului mai întâi. Caută să-i ajuți și pe alții să meargă spre Împărăția Cerurilor și Domnul va adăuga real și direct cele materiale necesare vieții tale.
Închei acest articol cu o poezie a părintelui Iustin Taban:
Noi doi suntem o Relație
L-am rugat de multe ori
pe Dumnezeu
să-mi arate drumul.
L-am rugat să-mi spună
stânga sau dreapta.
El zâmbea
îmi punea în desagă
merinde pentru drum,
îmi făcea o cafea bună
și nu zicea nimic.
L-am întrebat dacă vrea
să mă fac călugăr,
și Dumnezeu a șoptit poruncă
copacilor și vântului pe cale
– Să nu puneți indicatoare
pentru inima lui.
Și m-am trezit pe cale
tăcând și ascultând.
El era mereu înaintea mea
la locul de întâlnire
cu sinele meu cel bun.
Și voia mea, fără să știe,
alerga îndrăgostită
spre voia Lui.
Și acolo
dulce și fără timp,
Dumnezeu îmi spune
mereu:
– Pentru că noi doi
suntem o Relație.
Spor la alegerile către bune. Nu uita, alege mereu cu ochii către Împărăție! Orice ai face, oricâte alegeri greșite ai făcut Domnul va fi cu tine până la sfârșitul veacurilor.
Autor: Claudiu Balan
Simona
august 29, 2023 @ 12:28 pm
Doamne ajuta! Atunci când nu te simți ușurat după o spovedanie, simți ca nu te asculta duhovnicul și nu simți pace, cum trebuie sa procedezi? Trebuie să-i ceri dezlegare și binecuvântare sa te muti la alt duhovnic? Și dacă da, cum sa faci sa nu sa nu îl superi?
ioana
august 31, 2023 @ 11:31 am
Superb text! Primim raspunsuri de oriunde si de unde nu ne asteptam.
Eu, mi-am primit raspunsul😊