Nu da şpagă în sesiune. Fii cinstit cu tine însuţi!
Tinerii din Liga Studenţilor Galaţi au pornit o campanie numită: „Nu da şpagă în sesiune!” pe care o susţinem şi noi cu mare interes. Ca unii ce am trecut prin facultăţile ţării noastre ştim foarte bine cum merg lucrurile. Sunt facultăţi unde şpaga a ajuns să fie aşa de comună încât se numeşte „chetă”. Strâng toţi studenţii câte 300 de mii şi printr-o persoană de legătură îi dau profesorului ca să-l îmbuneze. Îmbunarea constă în acordarea de subiecte uşoare la examen, în lăsarea studenţilor nesupravegheati în sala de examen, în note indulgente şi alte asemenea.
Ca să vă daţi seama cât este de grava boala aceasta a sistemului nostru de învăţământ, când eram la ASE la Galaţi de multe ori la examene cumpăram profesorilor câte ceva şi le puneam pe catedră: suc, prăjituri, apă, etc. Deşi nu era mare lucru, totuşi era ceva ciudat pentru un profesor să se aşeze la o catedră care arăta mai degrabă a bufet suedez decât a masă de profesor. Bineînţeles că gustările cereau milă în numele studenţilor şi parcă strigau încet: „daţi-ne un subiect mai uşor…”.
Ne plângem toţi că sistemul de învăţământ e slab şi că studenţii îşi doresc să plece la facultăţi bune sau la muncă în străinătate.
Studenţii care dau şpagă, contribuie în aceeaşi măsură cu profesorii care iau şpagă, la distrugerea treptată a sistemului de învăţământ. Vina este împărţită în mod egal, şpaga creeând un cerc vicios al examenelor si al evaluarii individuale. Studenţii oferă pentru că ştiu că profesorii primesc. Iar profesorii primesc pentru ştiu că sunt studenţi care doar în acest fel pot termina facultatea, studeti oferă sume mari de bani doar ca să obtină o diplomă.
Iată ce se întâmplă direct şi indirect atunci când dăm şpagă:
– când dai şpagă ca să treci un examen arăţi că nu eşti destul de isteţ să înveţi şi să-l iei singur, ci arăţi că eşti leneş şi n-ai chef să-ţi baţi capul. Ambele situaţii arată că facultatea ori nu te atrage, ori nu este pentru tine. Dar totuşi vrei să ai studii universitare, defapt vrei mai mult diploma şi mai puţin studiile.
– sunt şi examene grele, există şi profesori exigenţi, dar atât timp cât sunt studenţi care au trecut acel examen înseamnă că poţi reuşi şi tu. Ai ocazia să dai acel examen şi de 4-5 ori, iar la un moment dat trebuie să-l iei, parcurgând materia de atâtea ori. În plus de asta poţi cere oricând ajutorul lui Dumnezeu, şi indiferent cât de greu ar fi examenul, vei trece de el cu brio.
– e mult mai uşor să fii cinstit şi să încerci să dai un examen de mai multe ori decât să te duci cu şpagă. Eşti mai mulţumit tu însuţi de tine, eşti fair-play faţă de colegii tăi şi corect faţă de profesor. Gândeşte-te cum te vor privi colegii când ştiu că tu ai dat şpagă să iei examenul şi iei au învăţat nopţi întregi şi tot l-au picat. Şpaga e hoţie, şi hoţia afectează pe toţi din jur. Ba mai mult, poate ca tu, dând şpagă, ai luat notă mai mare ca ei.
– dând şpagă laşi impresia şi altora din jur, care nu sunt studenţi, că facultatea nu e aşa de grea şi o poate face oricine. Vor zice în gândul lor: „dacă şi Claudiu face facultate, el care e mama golanilor…atunci de ce să nu fac şi eu?” Ducându-se vorba că facultăţile se fac uşor, din ce în ce mai mulţi tineri vor să facă facultate, şi în întâmpinarea lor apar facultăţi gen Spiru Haret care oferă diplome pe bandă rulantă doar pentru a face profit. Astfel de facultăţi fantomă căpuşează şi scad drastic valoarea învăţământului nostru.
– dacă anumite examene nu ar mai fi luate cu şpagă atunci numărul studenţilor s-ar reduce destul de mult. Dacă ar fi mai puţini studenţi atunci ar fi mai puţini absolvenţi de facultate, iar angajatorii i-ar aprecia mai mult. Asăzi toată lumea are facultate, aproape toată lumea are un master, şi încep din ce în ce mai mulţi să facă doctorat. Ba sunt unii care au început să facă câte două facultăţi, tocmai ca să se desprindă valoric de plutonul celor ce au deja una. Cunosc o persoană cu trei facultăţi şi trei mastere. Când te duci la un interviu pentru un job cum poţi să-i demonstrezi angajatorului că tu eşti mai bun decât cel care a trecut toate examenele cu pile şi şpăgi?
– dacă şpaga n-ar mai exista în facultăţi atunci doar studenţii cu adevărat buni şi foarte buni ar putea absolvi. Dacă studenţii ar fi cinstiţi şi silitori, prin atitudinea lor, iar obliga moral şi pe profesori să se ridice la un anumit standard de predare a cursurilor, standard de care ne tot plangem ca nu există astăzi. Dacă profesorii ar fi din ce în ce mai buni şi mai dedicaţi, ar insufla pasiunea lor într-un numar din ce în ce mai mare de studenţi. Absolvenţii de facultate care ajung să lucreze la companii mari pot aduce mai târziu beneficii însemnate instituţiei de învăţământ din care au plecat.
– acceptând şpagă profesorii îşi blamează singuri meseria, iar pe viitor vor exista mai puţin pretendeţi pentru vocatia de cadru didactic . Acceptând şpagă, profesorii îşi bat singuri salariile în cuie, statul ştiind bine că profesorii mai ciugulesc câte ceva şi pe lângă banii din orele de curs.
În concluzie şpaga strică întregul sistem şi afectează pe toată lumea de la cap la coadă: studenţi, profesori, facultate, angajatori, statul român şi societatea în general.
A da şpagă e un păcat pentru că direct sau indirect îi faci şi pe ceilalţi să fie necinistiţi.
Nu da şpagă în sesiune! Fii cinstit cu tine însuţi şi cu cei din jur!
(Claudiu)
Guest
ianuarie 7, 2011 @ 7:08 pm
Consider că această campanie, iniţiată de către Liga Studenţilor Galaţi, este deosebit de utilă, deoarece aşa cum preciza şi Claudiu în articol, există o mulţime de facultăţi particulare, în care studenţii nu sunt încurajaţi să studieze cu seriozitate, ci promovează examenele prin şpagă, adică prin hoţie, iar hoţia este, în mod indubitabil, un păcat.
Claudiu scrie: "A da şpagă e un păcat pentru că direct sau indirect îi faci şi pe ceilalţi să fie necinistiţi". Sunt întru totul de acord cu această idee. Cei care săvârşesc acest păcat ajung să ia locul altor studenţi, care au studiat în mod real. Există burse de studii, locuri de muncă etc. pe care un absolvent de facultate, care a promovat dând şpagă, îl poate obţine în mod nedrept, în locul altuia, care a dedicat ani din viaţă studiului.
Sper că m-am exprimat destul de clar… Sunt foarte grăbită acum, n-am timp să verific ce am scris şi, din acest motiv, îmi cer scuze pentru eventualele greşeli de scriere sau de exprimare.
Vă felicit pentru că v-aţi alăturat acestei campanii şi sunt alături de voi! SĂ FIM CINSTIŢI FAŢĂ DE DUMNEZEU, FAŢĂ DE CEILALŢI ŞI FAŢĂ DE NOI ÎNŞINE ÎN ANII DE STUDIU ŞI ÎN TOT CEEA CE FACEM!
Doamne ajută!
Laura-optimista
ianuarie 7, 2011 @ 7:09 pm
Comentariul de mai sus îmi aparţine.
Laura Stifter
mai 15, 2011 @ 10:25 pm
Hristos a înviat!
Săptămâna viitoare va începe a doua sesiune din acest an, dar mulţi studenţi (între care mă număr şi eu) încep examenele încă de mâine, din presesiune.
Cu această ocazie, le doresc mult succes tuturor studenţilor! 🙂
Dumnezeu să ne ajute pe toţi ca, având încredere în El şi studiind cu seriozitate şi bucurie, să obţinem note cât mai bune la această sesiune! Să începem această perioadă de examene cu rugăciunea şi, nu în ultimul rând, să fim sinceri… faţă de profesori şi faţă de noi înşine.
Doamne ajută!
Alexandru L.
mai 26, 2011 @ 8:53 am
Chiar astazi „urma sa scap de 150 de lei”. Profesorul a vrut sa mai adaug 2 treimi din suma aceasta, dar am renuntat. Oare Dumnezeu a facut asta?
Claudiu Balan
mai 26, 2011 @ 9:39 am
Nimic nu e întâmplător Alexandru!
Laura Stifter
ianuarie 20, 2012 @ 9:47 pm
Mult succes tuturor în sesiunea de iarnă 2012! 🙂
Cu Dumnezeu înainte!
Laura Stifter
ianuarie 19, 2014 @ 1:51 pm
Începe stresiunea… :)) Mult succes tuturor!
Cu Dumnezeu înainte!