Skip to content

3 Comentarii

  1. Catalina
    septembrie 6, 2009 @ 1:14 pm

    Am citit cu mare atentie articolul publicat aici. Dar am si eu o intrebare. Cand cerem binecuvantarea de la duhovnic? Am sa explic si de ce pun aceasta intrebare. O cunostiinta de a mea, care in timp imi va deveni prietena (o femeie sigura si deosebita de 36 ani care are o fetita de 12 ani- pe care am cunoscut-o cu voia lui Dumnezeu)a incheiat o asigurare de tip renta de studii pentru fetita ei(practic mama e asigurata si fetita e beneficiara rentelor la sfarsitul perioadei contractului respectiv). I-a cerut binecuvantare duhovnicului ei legat de aceasta polita de asigurare de tip renta de studii la doua saptamani dupa semnarea contractului cand a mers la dansul.Acesta fiind un calugar de la o manastire din Romania destul de departe de orasul in care locuieste mama respectiva.Duhovnicul respectiv i-a spus ” nu iti dau binecuvantare pentru ca si eu am avut asigurare la compania respectiva pe 20 de ani si dupa 10 ani mi-a retras banii si nu am recuperat intreaga suma depusa pana atunci). Acum mama( care este si divortata , practic ea are responsabilitate fata de copilul ei)se afla intr-o mare dilema, vrea sa renunte la asigurarea de tip renta de studii pt copil caci nu a primit binecuvantare de la duhovnic, dar se gandeste in acelasi timp ca va pierde protectia data de asigurarea respectiva. Si asta pentru ca fiind o asigurare de tip renta de studii, in cazul nefericit in care ea s-ar imbolnavi , sau ar fi invalida sau nu ar mai fi , compania de asigurari preia plata primelor iar asigurarea merge mai departe si fetita ei va avea niste banuti orice s-ar intampla la sfarsitul perioadei contractuale.Iar daca mama e sanatoasa si nu se intampla nimic nefericit ceea ce este si idealul, fetita va avea niste banuti la sfaritul perioadei.Sunt convinsa ca duhovnicul mamei ii vrea bine ei si fetitei ei , intrebare e urmatoarea , este el competent sa dea un raspuns referitor la o asigurare de viata? Cine greseste aici ? Mama ca ii cere binecuvantare pentru o actiune care depaseste sfera competentelor unui duhovnic(calugar de manastire). Are duhovnicul respectiv o educatie financiara , pentru a fi in masura sa dea un raspuns potrivit? De aici si intrebarea : Cand cerem binecuvantarea de la duhovinic ? are el raspuns la orice subiect sau actiune pe care vrem sa o realizam?!!!

    Reply

  2. admin
    septembrie 6, 2009 @ 1:57 pm

    @Catalina, cine are educatia bunului simt, are si educatie financiara, educatie care tocmai din cea a bunului simt decurge.
    In privinta asigurarilor, poate ca recomandarea urmatoare te va face sa vezi lucrurile si din alta perspectiva: https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2008/08/asigurarile-dumnezeiesti/
    Binecuvantare cerem de la duhovnic, ori de cate ori este nevoie, si mai ales atunci cand ne indeamna constiinta. Pana la urma duhovnicul doar mijloceste binecuvantarea pe care o cerem de la Dumnezeu.
    Duhovnicul, ca simplu om, nu are raspuns la orice subiect, dar prin harul cu care l-a investit Dumnezeu, poate da raspuns la orice actiune pe care vrem sa o realizam, aceasta pentru ca harul Duhului Sfant, este cu mult mai mult decat Robert T. Kiyosaki si Cadranul Banilor. Cand ne vom lasa mai mult in grija Domnului vom intelege aceasta mai bine. La fel si prietena ta, Catalina.

    Reply

  3. D
    septembrie 6, 2009 @ 3:06 pm

    Si, foarte important, inainte de a merge la duhovnic dupa sfat, sa rugam staruitor pe Dumnezeu sa puna in inima duhovnicului cuvant pentru noi. Apoi sa luam cuvantul duhovnicului asa cum l-am primit (fara a pune alte intrebari suplimentare de genul: dar cum,in ce fel,etc.) si ne va lumina Domnul cum si ce trebuie facut. In felul asta primim cuvant de la insusi Dumnezeu, parintele fiind doar un intermediar.

    Acest indemn este de la p.Rafail Noica

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *