Nu încercați să vă schimbați voi înșivă căsătoria, lucrați împreună cu Dumnezeu
Problemele familiale care par de nerezolvat sunt cel mai adesea rezultatul nediscutării unor chestiuni fundamentale.
Multe cupluri nu-și acordă niciodată timp pentru a regândi unele situații fundamentale care apar de-a lungul maturizării lor și al relației de cuplu. Viața nu e statică, și la fel nu sunt nici raporturile interumane. Felul în care gândim, ripostăm, iubim sau contrazicem – toate se schimbă deopotrivă.
Răcirea relațiilor și despărțirile survin ca urmare a incapacității oamenilor de a admite că au survenit schimbări inevitabile. Nu schimbarea este cea periculoasă, ci incapacitatea noastră de a recunoaște și de a ne asuma împreună acestă schimbare. Reformularea și rediscutarea unor probleme fundamentale sunt chestiuni absolut necesare.
În cazul în care există serioase dificultăți de comunicare în cuplu, este nevoie de consiliere duhovnicească. Pentru a atinge scopul propus trebuie să-l avem întotdeauna în minte. Pe măsură ce eforturile noastre de a ne armoniza vor crește, la fel și strădaniile divolului de a ne dezbina vor crește.
Amândoi veți avea amintiri diferite ale vieții trăite împreună, și acest fapt este inevitabil. mintirile noastre despre trecut sunt filtrate de propria noastră personalitate și de experiențele personale. Diavolul va încerca să vă folosească greșelile și divergența de opinii pentru a vă despărți.
Înarmați-vă cu smerenie, pocănță și iertare. Dar cel mai important este că vă puteți pregăti pentru lupta spirituală prin smerenie. Dacă vrei să împărtășești o iubire sau să duci o viață bună fii smerit. Altfel este imposibil. Smerenia este asumarea responsabilității pentru propria vină. Mândria ne îndeamnă să găsim scuze pentru păcatul săvârșit de noi. Să accepți realitatea propriei căderi și să te pocăiești fără a da vina pe ceilalți. Asta e smerenia. A acoperi greșelile și să te faci că nu le auzi. Scoțând în evidență greșelile partenerului, găsim nenumărate ocazii de a-l corecta, de a-i arăta calea cea dreaptă, de a-i spune cum și unde a greșit. Smerenia ne va cere să tăcem chiar dacă noi avem dreptate și nu el. Scopul nu este a descoperi cine are dreptate, ci de a obține înțelegerea.
Dacă ne tot amintim greșelile oamenilor, nu ne mai amintim de Dumnezeu. Dar dacă ne vom aduce aminte de faptele rele ale diavolilor, ei își vor pierde stăpânirea asupra noastră. (Sf. Macarie cel Mare). Se poate să fi fost adânc rănit și/sau dezamăgit de către partener în căsnicia voastră. În timp ce priviți înapoi asupta vieții conjugale de până atunci, nu-l lăsați pe Necuratul să vă ispitească cu retrăirea acelor momente dureroase. Orice ar fi făcut sau nu celălalt pentru dumneavoastră, oricare i-ar fi fost greșeala, iertați-l! După cum spune Sf Macarie, dați vina pe sursa răului: Satana și blestemații diavoli. Urâți-l pe Satana, disprețuiți-l în inima voastră, dar priviți cu milă spre cel care a fost înșelat și s-a prins în cursele lui. Aduceți-vă aminte că și voi ați înșelați și ați căzut în capcanele sale. Iertați-vă consoarta ca și Dumnezeu să vă ierte pe voi!
Importanța spovedaniei.
Prin spovedanie deasă se risipește puterea păcatului. Majoritatea problemelor din căsnicie își au sursa spirituală în păcatele nespovedite. Căsătoria este Taină și operează cu principii duhovnicești. Spovedania poate fi privită și ca o a doua căsătorie și nu doar ca al doilea botez. Deplinătatea harului căsătoriei coboară din nou asupra relației.
Nu încercați să vă schimbați voi înșivă căsătoria! Acest lucru va eșua. Lucrați împreună cu harul lui Dumnezeu dat vouă în Hristos, prin Biserica Sa și veți reuși.
Autor: Pr. John Mack
Extras din cartea „Ghid pentru dobândirea armoniei în familiile ortodoxe” de Pr. John Mack