Nu te mai uita la ştiri!
Un studiu a aratat ca la televizor vedem 14 stiri negative comparat cu 1 stire pozitiva Televiziunile sunt detinute de corporatii mari. Stirile sunt facute sa obtina maxim de atentie pentru reclame. Asta e toata smecheria cu televiziunea. Nimeni nu se gandeste la adevarata educare a oamenilor, la binele lor, la a crea o lume mai buna. Specialistii in marketing au observat ca omul cand vede stiri negative, dezastre, crime, creierul este foarte atras si priveste hipnotizat.
Acest sistem este facut special sa produca bani, nu ca sa ne ajute pe noi. In realitate exista 1000 de lucruri pozitive comparate cu 1 lucru negativ. O poveste foarte frumoasa si plina de invataminte despre cum functioneaza acest sistem si cum ne lasam prostiti de el, este aceasta:
Sa presupunem ca traim pe o insula alaturi de tribul nostru de 200 de persoane. Si principala noastra sursa de mancare este pestele pe care il pescuim din ocean. Sa presupunem ca mai exista 50 de mii de insule ca a noastra despre care nu stim prea multe si pe care viata se desfasoara la fel ca pe insula noastra. Odata la 10 ani, pe insula noastra, apare un rechin care ii ataca pe cei care pescuiesc. Raneste grav un pescar sau poate chiar il omoara. Timp de o saptamana probabil nimeni nu ar mai pescui de frica. Apoi, impinsi de foame pescarii si-ar relua pescuitul.
Intr-o luna totul ar reveni la normal si ar mai dura 10 ani pana cand rechinul sa apara din nou, cand tribul s-ar comporta la fel, dupa atacul rechinului cam la o luna, viata si-ar relua cursul normal si firesc pentru alti 10 ani. ACUM vine partea interesanta. Sa presupunem ca ar veni televiziunea pe insula noastra si ar zice ca ne pun televizoare ca sa vedem tot ce se intampla pe toate cele 50 de mii de insule pe care traiesc oameni la fel ca noi. Si fiecare insula ar avea aceeasi problema, un atac de rechin la 10 ani. Pentru ca exista 50 de mii de insule, am vedea in fiecare zi ca 2 sau 3 insule au fost atacate de rechini.
Cum ar trai atunci membrii tribului? Intr-o permanenta stare de frica, stiind ca oricand le poate veni randul si ca asa e lumea si viata, rechini peste tot, cand defapt pe insula noastra ar fi un rechin odata la 10 ani. Asta a facut televiziunea cu stirile negative. A creat imaginea unei lumi in care totul e frica, moarte, boala si dezastru pentru ca in dreapta ecranului sa ruleze o reclama care sa te faca sa cumperi. Este dovedit de nenumarate ori ca oamenii speriati si cu stima de sine scazuta cumpara in prostie orice.
Astfel suntem niste victime eterne, nu actionam de frica pentru a ne crea viata ce o dorim, avem povesti pline de scuze dar nu avem rezultate. Stresul zilnic provocat de griji este ceea ce ne macina zilnic in interior si nu ne lasa sa fim fericiti. Stirile si barfa, pe langa grijile zilnice sunt suficiente ca sa nu ne mai lase timp pentru lucrurile care conteaza cu adevarat in viata. Exista o teama de esec insa exista si o teama de succes. Daca ai succes, cum va schimba asta lucrurile din jurul tau? Cum se va schimba comportamentul oamenilor fata de tine? Toate astea creeaza teama de a avea succes. Ne facem griji pentru lucruri care nici macar nu exista.
Implinirea noastra ca oameni vin exact din opusul a ceea ce ne invata societatea de consum. Cumparam obiecte materiale ca sa aratam ca avem statut social, ca suntem sexy, ca avem gene bune si ca sa atragem parteneri. Si 99% din oameni nici macar nu isi dau seama din ce cauza cumpara obiecte de care nu au neaparata nevoie. Satisfactia si implinirea noastra vin din altceva.
Darurile noastre naturale, dezvoltarea abilitatilor noastre care ne fac unici in lume, sentimentul ca realizam ceva valoros in viata, lagaturi si prietenii puternice, relatii care dureaza pentru totdeauna, forma fizica si sanatatea, sa oferim iubire neconditionata, sa educam copii, tineri si chiar adulti, sa creem valoare pentru alti oameni. Sa facem artam, sa creem, sa fim tot timpul la limita superioara a dezvoltarii si evolutiei noastre [spirituale n.n.]. Te-ai nascut cu tot ce ai nevoie pentru a fi o persoana extraordinara.
Tiberiu
august 14, 2009 @ 3:13 pm
Foarte frumos articolul.Si pe atat de frumos,pe atat de realist
Alexandru
august 14, 2009 @ 9:05 pm
Da, stirile ne trezesc curiozitatea bolnavicioasa!
Pana sa apara televizoarele numai tzatzele stateau in drum si barfeau care a cazut mort de beat in sant care a omorat pe cutare.Iar cei ce ne uitam la stirile de la ora 17 le luam locul babelor .
Dan
august 14, 2009 @ 9:22 pm
Mai rau…mult mai rau…ne lasam prostiti pe fata. Ne pierdem pacea….judecam oamenii, ii osandim si ajungem la ura fata de aproapele. Asa am ajuns sa credem ca toti sunt niste hoti…criminalii te pandesc peste tot…prostituate cat cuprinde…si in general numai rau. Apropo de asta…ne-au si dresat intre timp. Multi asteapta cu nerabdare in fiecare zi cate o stire bomba, o stire soc, care bine-nteles ca trebuie sa fie negativa…altfel nu se simt bine. Daca analizam bine situatia, in fiecare zi vedem exact aceeasi poezie…dar cu alte rime ca sa nu starneasca monotonie: crime, violuri, hotii, coruptii…etc. Toate uraciunile de care iti este si sila sa le pomenesti…cu asta isi hranesc mintile zeci de milioane de oameni. Si nu se intreaba nimeni din cei cu tv-ul in loc de Dumnezeu: „Suflete al meu…unde esti? Ai murit?”
Alexandru
august 14, 2009 @ 9:25 pm
Am observat cu regret ca tot mai multe tinere(inca de la 15 ani)se uita la filme horror . O fi instinctul matern asa bn dezvoltat?Se stie ca o mama e curioasa in a clarifica un pericol iminent asupra puilor(valabil si pt animale).De ce sunt ahtiate dupa astfel de filme?! Inclin sa cred ca tot curiozitatea bolnaviciosa,presiunea grupului si alti factori asemenea sunt de vina.
Unui copil nu-i dam arme pe mana si nici masini. Atunci de ce-i permitem sa se uite la tv sau Pc fara supravegherea unui adult?!
Alexandru
august 14, 2009 @ 9:48 pm
” Daca analizam bine situatia, in fiecare zi vedem exact aceeasi poezie…dar cu alte rime ca sa nu starneasca monotonie: crime, violuri, hotii, coruptii…etc.”
Bn zici Dane.Cand ai zis de poezie mi-am amintit de poezia „Glossa”de M.Eminescu.Dar una din strofe se potriveste manusa cu subiectul discutiei
„Privitor ca la teatru
Tu in lume sa te-nchipui:
Joace unul si pe patru,
Totusi tu ghici-vei chipu-i,
Si de plange, de ce se cearta,
Tu in colt petreci in tine
Si-ntelegi din a lor arta
Ce e rau si ce e bne.”
Ela
august 14, 2009 @ 10:42 pm
@Alexandru: un cunoscut mi-a recomandat candva sa vizionez mai multe filme porno si horror. Pentru „a ma cali si a afla ce este viata”. Intelegi, asta e argumentul acestor oameni.
Georgiana
august 15, 2009 @ 1:11 pm
Eu ma gandesc cum ar fi intr-o zi sa dea la stiri numai lucruri pozitive, fara pericole fara accidente,crime si etc…
Cred ca oamenii nu vor mai dormi o luna:-)) unii oameni,desigur
Stirile duc la dependentza si am vazut asta la f multe persoane.
Unii spun ca nu au ce face,si hai..sa mai afle ceva nou ce mai e prin lume.
… mai bine ar fi sa privim un pic in interiorul sufletului nostru sa vedem in ce stare se afla…decat sa ne uitam la stiri sau filme.
florinm
august 17, 2009 @ 10:31 am
Din pacate, lumea nu e una buna. Macar daca ar da la stiri pe acelea care trebuie, dar noi habar nu avem CARE e raul din lume.
Lumea e frumoasa numai vazuta printr-un ochi frumos, dar nu se poate da la stiri doar lucruri pozitive…
Stirile in general sunt facute in asa fel incat sa manipuleze, uneori chiar sub pretextul „grijii” fata de privitori. De exemplu, stirile despre masurile lui Obama (cel mai „puternic” om de pe planeta!!!) de incurajare a avortului, homosexualitatii, contraceptiei etc. au ocupat spatii nesemnificative in timpul dedicat stirilor, pe cand atunci cand un oarecare a mazgalit ceva pe un poster cu acelasi Obama si i-a dat foc, „bomba” asta a fost printre primele in „emisiunile” de stiri… Tot asa, cu vaccinul Gardasil, cu vaccinul gripei porcine. Ati auzit ceva, in schimb, de lotul contaminat trimis de compania Baxter in Cehia, cand le-au murit cehilor toti dihorii folositi in teste? Cehii au facut testele cu toate ca Baxter daduse asigurari ca vaccinul anti-gripa aviara era deja testat si re-testat! Iata adevaratele stiri negative. Lumea e mult mai urata decat ne-o arata stirile, dar si mult mai frumoasa, in acelasi timp. Si nu datorita concertelor organizate de dna Nutzi, Ridzi sau batzaielilor tembele ale unor pitzi – pt ca preponderent asta ne servesc emisiunile (mai bine spus omisiunile) de „stiri”… Macar sa stim noi ce sa culegem din ce vedem. Mai putin can-can, mai multa realitate, realitate care doare, realitate care mangaie, dupa caz.
Ne putem „inchide” urechile la stirile nefolositoare?
alexandra
septembrie 2, 2009 @ 9:52 pm
iarta-mi indrazneala, vorbesti prostii in mare parte. ti-o spun in calitate de studenta la facultatea de jurnalism, tu habar n-ai ce e aia o stire,caracteristicile ei,teorii asupra presei. asta e alta poveste. vreau sa atrag atentia asupra altui lucru, daca in fata mea o batrana cade pe jos si isi sparge capul,iar eu ma fac ca nu o vad inseamna ca nu s-a intamplat nimic??cam asa si cu stirile la tv, daca azi au loc 10 crime crezi ca trebuie sa umplem spatiul si timpul rubricii de stiri cu muzica populara, sa nu aratam crimele pentru ca influenteaza creierul?la fel de nestiutori ca tine au fost si cei ce cu o vreme in urma venisa cu o initiativa mai mult decat idioata- la tv sa apara jumate stiri negative,jumate pozitive. daca te intereseaza fenomenul pune mana pe „introducerea in sistemul mass-media” de mihai coman.
D
septembrie 2, 2009 @ 9:59 pm
Admin: Mesajul fratelui @D este raspunsul la commentul Alexandrei care a fost sters pentru lipsa de bun simt.
Daca nu stii si ai intrat din greseala pe aici, afla ca asta este un site ortodox.
Nu-ti convine ceea ce se scrie, nu te obliga nimeni sa citesti.
De ce nu ne lasi in prostia noastra? Nu avem toti sansa sa facem studii in jurnalism, suntem niste habarnisti. Sau crezi ca nu are cine sa va consume stirile daca nu ne mai uitam noi ? Stai linistita, nu veti ramane fara paine.
catinel
septembrie 4, 2009 @ 9:09 am
Sarmana Alexandra, de tineri va inregimenteaza astia! Poate ca ai sa fii un bun jurnalist, ai sa ai bani, dar viata ta va fi varza.
catinel
septembrie 4, 2009 @ 9:11 am
comentariul alexandrei inca exista: „…vorbesti prostii in mare parte. ti-o spun in calitate de studenta la facultatea de jurnalism, tu habar n-ai ce e aia o stire”
Ce anume ati sters?
admin
septembrie 4, 2009 @ 10:08 am
S-a sters un alt comentariu al Alexandrei, care deranja prea mult bunul simt.
cabira
septembrie 4, 2009 @ 3:06 pm
@alexandra
Faptul ca faci o facultate, fie ea de jurnalism sau nu, nu te face mai inteleapta decat altii.
Nu conteaza ce studii sau ce job ai, ci cum le pui in slujba Domnului, caci tot ceea ce facem trebuie facut ca pentru Dumnezeu.
Daca ti as spune ca pentru noi conteaza in primul rand sufletul, mi ai rade in fata.
(Pentru ca ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, iar sufletul sau il va pierde? Sau ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?)
Re:stiri tv, iti recomand sa citesti cartea „Viitor cu cap de mort” de Radu Cinamar (ma rog, nu acesta este numele autorului, e un pseudonim, dar nu asta conteaza).
Poate vei intelege anumite lucruri (nu ca nu ai avea capacitatea, dar poate, spun poate, vei parcurge cartea altfel decat rational), si iti vei pune anumite intrebari.
Ma gandesc ca ar fi bine sa incepem sa ne rugam pentru tine sa te lumineze Domnul, caci noi ne ghidam dupa porunca „Iubeste ti aproapele ca pe tine insuti”.
florinm
septembrie 4, 2009 @ 4:53 pm
nu stiam ca tre’ sa ai „studii” ca sa vorbesti… 😐
calin
septembrie 21, 2009 @ 12:18 am
Da, interesant. Din ceea ce am observat in general si acum in particular, este foarte greu sa demonstrezi rational ceva anume. Fiecare poate aduce argumente puternice si de o parte si de alta, totul depinde de conceptia pe care o are despre lume, despre sine si despre ceilalti, si mai ales relatia cu Dumnezeu. Astfel conceptia crestina este diametral opusa conceptiei lumesti si neavand nimic in comun, nu pot ajunge la vreo intelegere. Un credicios va ramane la parerea sa, oricate argumente i-ar aduce un asa-zis „ateu”, iar un necredincios va ramane neschimbat in gandirea sa oricate argumente i-ar aduce un credincios. Deci discutiile in contradictoriu nu stiu ce bun aduc in astfel de situatii. Pentru ca esentiala este credinta, daca exista sa nu si in ce masura? Noi crestinii daca avem o credinta rationala nu ne ajuta cu nimic, nu vom convinge pe nimeni chiar daca noi suntem siguri si stim care este Adevarul. Pur si simplu argumentatia rationala nu functioneaza daca nu ajunge la inima ceiluilalt. Stim cu totii ca din interior se produce schimbarea si acceptarea. Daca aruncam cu sageti pe langa tinta cum spunea mitropolitul Antonie Bloom, n-avem nici o sansa. Atata timp cat nu vedem cauza care il face pe celalalt sa nege argumentele noastre, este inutil. De aceasta sfintii, prin viata lor curata, sunt luminati de Dumnezeu si primesc cuvant cu putere multa, care merge drept la tinta, la inima celor care-l aud. Astfel, „ritorii” cei mult vorbitori ramaneau inlemniti, nu mai stiau ce sa zica, erau precum „pesti fara glas”. Si cei intelepti ai lumii erau rusinati de cei simpli, dar curati sufleteste. Stim iarasi ca vorbim din preaplinul inimii si de acolo ies si vorbele urate in unele cazuri, dar ci cele frumoase in altele. Eu nu pot decat sa confirm din experienta personala. Atunci cand eu incercam sa-i convig pe altii, n-aveam nici o sansa de succes, dimpotriva ma tulburam si ma suparam si ma gaseas chiar in inferioritate de argumente uneori. Pe cand, preotii sau credinciosii traitori in general, sau parintele duhovnic in particular in conversatiile cu acelasi oameni aduc pacea si conving fara sa intre in prea multe detailii prin cateva cuvinte si exemple sau intrebari retorice foarte bine alese, sau chiar numai prin propria lor prezenta. Cam asta vroiam sa zic. Doamne ajuta!
Bogdana
mai 17, 2010 @ 9:12 am
de acord.
La fel si cu site-urile gen cancan, pornogarii si alte tampenii.