Skip to content

8 Comentarii

 1. Claudiu Balan
  octombrie 12, 2012 @ 10:45 am

  părintele Porfirie sesizează un aspect foarte important: să nu-i învățăm pe copiii să aștepte laude la orice fac (școală, jocuri, muncă, etc.). Eu am două fetițe și vă spun sincer îmi pare rău că am abuzat de Bravo-uri și de laude.

  De acum nu voi mai face acest lucru… le voi învăța smerenia.

  Nu e păcat să încurajezi pe cineva, dar e păcat să-l manipulezi prin laude.

  Am cunoscut în mod personal ce înseamnă să manipulezi pe cineva cu laude și mi se pare un lucru JOSNIC… un gest de o mare rușine…

  Părintele Porfirie, după părerea mea. nu greșește cu nimic în tot ceea ce spune.

  Reply

 2. Boitos
  octombrie 12, 2012 @ 11:31 am

  Mi se pare normal sa spui adevarul asa cum e el ( bun sau rau ).Fara linguseli.
  Pt ca ce este mai interesant , adevarul tot iese la iveala odata si odata.Poate peste cateva luni sau ani, acea persoana lingusita va observa tot si e mai rau atunci.
  Si pana la urma prietenii adevarati sunt cei care spun adevarul.

  Reply

 3. sdaniel
  octombrie 15, 2012 @ 7:01 pm

  Articolul pleaca de la o idee buna, si anume „excesul de laude” si cade in extrema cealalta, repetand obsesiv „niciodata” sa nu laudam.
  Cum sa nu lauzi pe cineva cand merita? Ce va crede copilul cand nimic din ceea ce face nu este laudat de tatal sau mama sa? Va ajunge sa creada ca nu e bun de nimic si va deveni complexat si frustrat. Si inadaptabil. Nu va mai avea o scara de valori in societate atata timp cat nu a fost laudat cand a reusit ceva sau certat cand a gresit.
  Si, bineinteles principalul vinovat e diavolul. Tot ce e rau in lume vine de la diavol, ca si cand noi, oamenii nu avem nicio vina.
  Citind acest articol parca vad biserica din evul mediu.

  Reply

 4. sdaniel
  octombrie 15, 2012 @ 7:09 pm

  Uitasem. Mai exista un pasaj, sa-i zic ciudat :
  „Tinerii strigă astăzi, zicând: „Trebuie să ne înţelegeţi!”. Însă nu trebuie să mergem noi la ei…. nu ne vom adapta duhului lor. Să nu stricăm măreţia credinţei noastre! Nu se cuvine ca, încercând să-i ajutăm, să dobândim felul lor de a gândi.”
  Mostra de aroganta si indiferenta fata de problemele tinerilor.

  Reply

 5. Claudiu Balan
  octombrie 15, 2012 @ 7:59 pm

  Salut Daniel,

  Noi n-am cunoscut smerenia și de aceea vorbim așa.
  Părintele n-a spus să nu încurajezi copiii sau să nu le spui ce este bine și ce este rău… a spus să nu-i încurajăm să facă binele pentru LAUDE.

  Eu sunt tată a doi copiii și-ți spun că sunt momente când ei fac lucruri doar de ochii noștri ca să-i lăudăm… sau ne spun ceea ce vrem să auzim ca să-i felicităm.

  Eu rămân deacord 100% cu Părintele Porfirie.

  Nu uitați că la această atitudine de nelăudare a copiilor, noi părinții compensăm cu multă iubire și afecțiune în așa fel încât să simtă mereu ajutorul nostru.

  Reply

 6. sdaniel
  octombrie 15, 2012 @ 8:57 pm

  Claudiu
  Parintele spune negru pe alb din titlu „Niciodată nu trebuie să-i lăudăm”.
  Si eu sunt tata de copil si stiu ca fac lucruri spre a fi laudati de noi. Nu ma deranjeaza deloc. Acele lucruri pe care le fac sunt cele incurajate de noi (parinti). E sanatos asa.
  Nu as vrea sa cunoasca sa aiba smerenie. Definitia smereniei
  SMERÉNIE s. 1. v. umilință. 2. umilință, (înv.) smericiune, smerire, (fam.) spăseală, spăsenie. (Cu ~ îi sărută dreapta.) 3. plecare, supunere, umilință, (livr.) obsecviozitate, (înv.) plecat, umiliațiune, umilitate. (~ în fața … )
  Consider ca smerenia este periculoasa pentru dezvoltarea unui om. Un om cu smerenie constanta nu va depasi niciodata un anumit nivel in societate. Si e un low-profile level.
  E doar o parere.

  Reply

 7. Dan Tudorache
  octombrie 16, 2012 @ 6:26 am

  Daniel, e atât de ”periculoasă” și ”low-profile level” smerenia asta, încât Maica Domnului, cel mai smerit om din lumea aceasta, a devenit Împărăteasa Cerului. 🙂

  Reply

  • ion
   iunie 2, 2023 @ 1:58 pm

   Dan Tudorache, citeam acum din cuvantul sfantului Porfirie Kavsokalivitul apoi am trecut si la comentarii. Sunt parinte a trei copii iar raspunsul dvs. tare m-a mangaiat. Adevarat, cu smerenia se ajunge in Imparatia Cerurilor!
   Cu mandria, neascultarea, se iese din Imparatia Cerurilor! Domnul sa va aiba in paza Sa!

   Bucurii sfinte!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *