Skip to content

20 Comentarii

 1. Carol
  octombrie 7, 2013 @ 8:50 am

  Mă bucur că ai reușit să ajungi ala protest, îmi pare rău că eu nu mai pot ajunge în fiecare săptămana.

  E un fenomen minunat, un strigăt al celor care ne pasă de țară, aici tinerii curajosi au părăsit trăncăneala de pe bloguri și facebook,au ieșit să arate că le pasă pentru țară, că mai sunt romani adevarați în țara asta, și minunea numită Romania încă mai dăinuie.

  Cănd auzi acolo strigănd „O dorință sinceră, Romania liberă”, pur și simplu te simți ca la bătăliile seculare ale romanilor din oastea lui Iancu, a lui Tudor Vladimirescu sau a tinerilor precum Valeriu Gafencu, Costache Oprișan, Gheorghe Jijie, Moța, Marin, Corneliu Codreanu, care s-au ridicat la luptă cu toate curentele satanice ale vremurilor să-și mărturisească credința ortodoxă !

  De altfel, toate aceste televiziuni, cu prezentatori precum Mircea Badea, care are de multe ori crize demonice în direct, adevărate crize satanice, de incitare la ura, omor, injurături și alte asemenea manifestări, au bătut apropo pe faptul că acolo sunt legionari, clasicul bau bau, folosit și de Iliescu în timpul mineriadei, argumentand brutalitățile de atunci și orbind populația cu minciunile lor. De altfel ei habar au. Întreba Badea pe Ursu, alt manipulator, cum le zice la nemții ăia care era și în perioada interbelică? Și răspude Ursu : „legionari”. Asta denotă că sunt proști făcuți grămadă și tot ce spun li se comandă de șefii lor, li se spune să aducă subiectul la legionari, ca să găsească un țap ispășitor.

  Așa era și ăn temnițele comuniste, trebuie să găsești un vinovat. Chiar dacă omul este chiar împotriva legionarilor, trebui să spui că e legionar, fascist, pui amprenta și nu mai e om, l-ai arestat, l-ai discreditat în fața tutura, cum a fost cazul părintelui Sandu Tudor și mulți alții.

  De asemeni, masonul Răzvan Teodorescu atrăgea atenția că aici se poate ridica, in mijlocul manifestanților un nou Zelea Codreanu. Se tem de duhul Căpitanului, care e prezent și in Avram Iancu, și în Mihai Viteazu, Matei Basarab, Ștefan cel mare, și în toți marii domnitori ai noștrii, ei sunt glasul conștiinței naționale, care-i bantuie pe mișei și se luptă și cu amintirea lor !

  Să ne ajute Dumnezeu să fim cat mai uniți și să facem tot ce ne stă în putință pentru neamul nostru, spre slava lui Dumnezeu.

  Reply

 2. sharbinsk
  octombrie 7, 2013 @ 6:56 pm

  Din păcate, nu toți protestatarii din piață percep România ca pe o țară sfântă ortodoxă.

  Din contră, aș zice că mulțimea din piață e foarte pestriță și cuprinde și interese eterogene pe lângă problema ferventă a Roșiei Montana.

  Ca să fiu mai exact printre protestatari și-au manifestat influența de-a lungul timpului ONG-urile lui Soros, ecologiștii ateului Cernea, oameni cu atitudini de occupy și anonymous, neo-naziști and the list goes on.

  Spun asta pentru că Romania nu are experiența mișcărilor stradale, dacă excludem glumele de proteste free gigi, solidar cu Adrian Năstase, free Dan Diaconescu, gigi pleacă din Ghencea, rămânem cu câteva pe care le putem număra cu degetele de la o mână.

  Ca atare nu se știe exact cine sunt agenții catalizatori ai protestelor și care sunt ordinele pe care le urmează.

  În subsidiar există dorința onestă a cetățeanului român de a nu fi furat pe față și otrăvit, dar nu putem ști cu certitudine toate interesele care planează și în care cetățeanul român riscă să fie folosit ca masă de manevră.

  Autorul vorbește din observația unei singure zile de protest, dar,pentru o privire de ansamblu ar trebui observată evoluția protestului și influențele ei de la începutul mișcărilor.

  Vă întreb câte alte zone miniere sunt date în exploatare fraudulos prin contracte defavorabile pentru stat despre care nu se face tam-tam ?

  [b]Un protest veritabil ar trebui să nască și un proiect de lege pentru salvarea oamenilor, acea alternativă fezabilă prin care se va salva turismul, cultura, mediul, fauna și viitorul localnicilor.
  [/b]

  Altfel există riscul ca vocile să nu fie auzite, Roșia Montana să rămână zonă monoindustrială, iar protestul să fie o gargară în care fiecare nemulțumit își strigă frustrarea acumulată.

  Reply

 3. sharbinsk
  octombrie 7, 2013 @ 7:08 pm

  Aș zice că Uniunea Europeană n-are nici un interes ca în sânul ei să se nască un potențial factor poluator pentru cursurile Deltei, Tisei și a mediului din Centrul și Sud Estul Europei.

  Motorul economic al UE – Germania a interzis exploatarea cu cianuri.

  Grupul Alianz și-a retras sprijinul pentru Gabriel Resources.

  Prin supervizarea experților U.E probabil că proiectul ar fi stopat sau pus sub niște garanții temeinice menite să prevină riscurile.

  Reply

 4. sharbinsk
  octombrie 7, 2013 @ 7:25 pm

  Oricât de rea ar fi largețea democrației, trebuie spus că datorită capitalismului comunicarea noastră a ajuns posibilă online, la această viteză.

  Fără corporații, n-am mai avea gadgeturile pe care să le țăcănim când emitem păreri.

  Trebuie spus că Gabriel Resources e genul de corporație dată ca exemplu la AȘA NU,ascunsă prin paradisuri fiscale gen Barbados, care-și permite astfel de acțiuni doar în statele foarte corupte sau în țările bananiere.

  Am făcut observația, tocmai în speranța de a nu devenii cu toții niște stângiști, anti-corporații și anti-economie de piață, care vrem nu vrem, s-a dezvoltat la noi, după căderea cortinei de fier.

  Că noi am experimentat fațeta capitalismului sălbatic, e altceva, acesta e „botezul” pe care-l primesc toți noi- veniții dar și țările care nu-nvață din greșeli și nu-și pedepsesc aspru amăgitorii.

  Modelul democrației adevărate e practicat doar de marile puteri și de țările care-și respectă memoria.

  Reply

 5. sdaniel
  octombrie 7, 2013 @ 7:27 pm

  Am fost si eu o singura data la protest si mi-au placut mai multe aspecte:
  1) Se protesteaza pentru un principiu, o chestiune de onoare si demnitate. Oamenii din piata nu se duc sa ceara pomeni, salarii mai mari sau pensii mai mari. Protestul pentru un principiu este unul suprem pentru mine;
  2) Este si o revolta impotriva clasei politice care a facut ce a vrut in aceasta tara timp de 25 de ani. E timpul sa le aratam ca nu mai suportam acest dispret;
  3) Multimea este pestrita si reuneste mai multe filoane. Ar fi filonul ecologist-umanist cei care au aprins scanteia. Apoi e filonul nationalist care formeaza grosul protestatarilor si apoi filonul occupy, al bloggerilor daca vreti;
  4) Lipsesc pensionarii de la acest protest, si asta ma bucura cel mai mult.
  Ceea ce as remarca cel mai mult este faptul ca in pofida celor peste 30 de zile continue de proteste, in pofida zecilor de mii de protestatari, in pofida zecilor de argumente aduse impotriva proiectului, in pofida faptului ca cele mai importante institutii (Academia Romana si Institutul de Geologie) s-au pronuntat public impotriva proiectului, mass-media si clasa politica nu dau inapoi si sustin in continuare proiectul. Nu m-ar mira ca proiectul sa fie votat, ii doare in cot de noi toti, ei stiu ca la alegeri tot pe ei ii vom vota ca masinaria functioneaza si nu au contracandidati.
  Cateodata mi-e atat de scarba de acest popor incat imi vine sa renunt la cetatenia romana si sa plec naiba definitiv din tara.

  Reply

 6. Boitos
  octombrie 8, 2013 @ 5:28 am

  ,,Cateodata mi-e atat de scarba de acest popor incat imi vine sa renunt la cetatenia romana si sa plec naiba definitiv din tara.” – cateodata asa simt si eu.
  Sa plec si sa uit ca sunt romanca, sa incep viata de la capat de altundeva.
  Problema este daca nu cumva voi nimeri mai rau?
  In orice caz, sunt state unde se conduce cu o mana de fier, si asta probabil ca lipseste si poporului acesta.Dar ne trebuie un conducator asa cum trebuie sa fie : cinstit , moral, serios, sa respecte principile crestinatatii.

  ,,ei stiu ca la alegeri tot pe ei ii vom vota ” – cine i-a votat pana acuma o sa ii voteze in continuare , cine nu nu.

  Nu spun ca celelalte guverne au fost mai bune , dar acestia fac pe fata ceea ce fac: si asa cum ai spus si tu, s-ar putea sa voteze legea, pt ca ei au conducerea, si putin le pasa de omul de rand.

  Reply

 7. Dan Tudorache
  octombrie 8, 2013 @ 8:52 am

  Mulțumim pentru completările necesare Carol, Ioan și Daniel.

  Daniel, te rog nu te scârbi că nu-ți este de niciun folos. În altă parte nu sunt câinii cu covrigi în coadă, toate țările au neajunsurile lor (la fel ca și virtuți/avantaje).
  Peste tot ne lovim și de bune și de rele. Important este ca din pătrățica noastră să facem ceva înspre bine. Și chiar dacă am pleca ”în altă pătrățică” tot aceeași menire ni se cade ca și creștini. Să facem binele, de acolo de unde suntem, din toate puterile noastre.

  PS: E adevărat, legat de Roșia Montană ar fi cazul să ne temem ca aceste proteste să nu fie deturnate (principial) și să nu fie direcționate spre violență (că organizate sunt sigur, ele nu sunt spontane). Trebuie ca oamenii de bună credință să fie atenți la asta… să nu se lase îndemnați la violență (nici măcar verbală)… pentru că scopul nu scuză mijloacele.

  Reply

 8. Claudiu Balan
  octombrie 8, 2013 @ 9:38 am

  Ioan,

  Dacă ai merge în stradă la manifestații ai înțelege mai bine decât din fața calculatorului ce fel de oameni vin acolo.

  Dacă asculți presa atunci vei înțelege greșit că acolo merg: ecologiștii ateului Cernea, oameni cu atitudini de occupy și anonymous, neo-naziști and the list goes on.

  Sunt români normali, oameni simpli… români care-și doresc o Românie mai frumoasă.

  Eu vorbesc după o singură participare la protest, dar tu ai fost măcar la vreun protest ca să-ți poți da cu părerea pertinent?

  Din teren lucrurile se văd altfel, crede-mă.

  Reply

 9. Carol
  octombrie 8, 2013 @ 10:56 am

  Treaba cu marsurile sunt organizate de Soros si sunt numai basisti acolo e o mare manipulare a presei, care a prins din pacate la multi, incerca si taicmiu sa ma convinga ca e manipularea lui Basescu, ca daca vor americanii tot fac ce vor, ca nu avem ce face, etc….. de ce nu se da la stiri cate manevre a facut Soros prin jocuri la bursa si alte ghesefturi frauduloase, de ce nu se spuen ce amenzi au primit prin America Latina Gabriel Resources si ce dezastre ecologice au produs astfel de exploatari in Italia de exemplu?

  Eu eram sigur ca acolo in piata e cu totul altceva, acum 2 saptamani am fost si eu, si atmosfera era la fel cum a descris-o Claudiu, acum a fost si mai frumoasa, cu bannere de sustinere pt protopopul de la Vaslui care lupta cu gazele de sist si alte bannere frumoase pe care nu le vazusem, care exprima adevarul.
  Ca am vazut Basiti care sunt strict porniti pe guvernul Ponta, e adevarat, dar cei de buna credinta au avut bannere impotriva lui Basescu si a tuturor ministrilot pdl si usl care au sustinut proiectul, nefacand partizanat cu nimeni, iar sustinatorii noi republici, Neamtu si cu Tolontan, papagalul basist de la B1 au fost alungati ca pe niste sarlatani ordianri, asa cum meritau. Am vazut si cativa neonazi, e treaba lor, erau cativa, un grup minuscul, nesemnificativ. Predomina tineretul, oameni frumosi, familii crestine, tineri cu principii, cu icoane, plancarte cu mesaj crestin, care luptau pentru tara lor.

  Pe la colturi se viea si un mosulica iesit din carciuma, haptiguit, striga cat putea sa nu ne lasam influentati de Soros ca a auzit el ca ne-a dat bani sa iesit la protest :))))

  Reply

 10. sdaniel
  octombrie 8, 2013 @ 2:58 pm

  @Dan
  Imi cer scuze de izbucnirea de dezgust pe care am avut-o. Stiu ca nu umbla cainii cu covrigi in coada. Iar tarile pe care noi le numim civilizate sunt civilizate doar cu propriul popor nu cu emigrantii, mai ales cu emigrantii romani.
  Referitor la protest mi-e greu sa cred ca va reusi cineva sa-l deturneze, din motivele invocate anterior de mine. In piata nu sunt pensionari sa-i manipulezi usor ci sunt oameni inteligenti.
  Eu am fost la mars inainte ca Patriarhia sa exprime public dezacordul fata de proiectul cianurii. Pe traseul de la mars am nimerit intr-un grup de preoti tineri (erau 6) care venisera acolo din proprie initiativa. Se vedea ca se cunosc bine intre ei, sunt prieteni. Pe traseu au avut parte de doua provocari. Unii care au venit langa ei si ii indemnau sa scandeze pentru rege si monarhie si mai tarziu unii care scandau impotriva unui partid. Preotii erau prea inteligenti pentru astfel de tertipuri ieftine, si-au vazut de treaba lor, venisera acolo pentru a se opune proiectului RMGC, nu cred ca ii putea manipula prea usor. Iar la aceste proteste sunt multi tineri inteligenti.

  Reply

 11. sharbinsk
  octombrie 8, 2013 @ 5:16 pm

  Despre ONG-uri citisem de pe articolul http://roncea.ro/2013/09/06/cat-incaseaza-de-la-soros-manipulatorii-protestatarilor-cu-salvati-rosia-montana-sume-nume-dovezi-editorialistul-vocea-rusiei-afacerea-rosia-montana-un-razboi-intre-miliardari-evrei-din-amer/

  Nu știu cât de manipulare de presă e povestea că n-am urmărit televiziunile, [b]cert e că există ONG-uri dispuse să susțină orice program și interese, pt a face rost de finanțare.[/b]

  O parte din ONG-urile prezente în piață au agende necreștine, în care susțin avortul,contracepția, scoaterea icoanelor din școli, agenda gay, propaganda gay în școli, orele de educație sexuală în care se face reclamă avortului și contracepției șamd.

  Așa că nu toți cei din piață văd România ca pe o țară sfântă ortodoxă și de aceea, [b]nu cred că e bine să hiperbolizăm această mișcare de protest pt că nu-i putem cunoaște toate dedesubturile, oricât de bine am fi intenționați.
  [/b]

  Chiar dacă ar fi 98% de cetățeni bine intenționați, ceilalți 2% care au cunoștințe despre psihologia maselor, despre leadership și activism, pot gestiona nemulțumirea colectivă pt a servi interese clientelare (fără ca oamenii cuprinși de fiorul- [b]nou [/b]al solidarității să observe în primă fază)

  Interese gen :
  răfuieli între magnați exploatatori, linșaje politice, acțiuni pt imagine și capital electoral (ecologiștii), sau chiar pt defragmentarea unității și credibilității mișcării prin cereri diverse fără legătură cu subiectul protestului gen : salvați câinii vagabonzi, legalizați marihuana, regalitatea, idei anarhiste gen anonymous, ideologii de stânga etc.

  S-ar putea ca în viitor pe chestiuni care afectează ortodoxia, gen : distrugerea familiei prin agenda gay, să întâlnim o parte din acești protestatari de profesie deghizați în susținători ai drepturilor omului și câini de pază ai democrației, dacă cineva i-a tocmit cu firfirei pt acest demers.

  Evident NU TOATĂ lumea prezentă în piață are interese ascunse, dar să fim serioși cine sunt cei care au fost școliți pt a fi formatori de opinie ?

  Oare nu tot cei ce sevesc interese, care au pregătit și o parte din recuzită, de la slogane, la portavoci, bannere, distribuire de roluri etc ?

  Toate astea cer timp și indică o premeditare săvârșită cel puțin cu câteva zile înainte.

  Ori un protest spontan, apare instaneu și este manifestarea sinceră a consensului general…

  Reply

 12. Carol
  octombrie 8, 2013 @ 6:49 pm

  @sharbinsk – am vazut tineri entuziasti cu steagul Romaniei si cu stema monarhiei in mijloc, care este adevaratul steag al Romaniei, ar fi dat peste ans la toate acuzatiile de miscari anarhice de la protest daca ar fi strigat Monarhia salveaza Romania, aia e o scandare care ne poate ajuta !

  Biserica ortodoxa sarba a spus ca ea sustinea ideea monarhiei constitutionale , asemeni celei din perioada interbelica, prin vocea patriarhului de buna amintire Pavle, admirator al regalitatii dar care a primit la el si a dat sfaturi pana si comunistilor, demoncratilor, liberali si altor factiuni politice. Biserica trebuie sa sustina monarhia, marii duhovnici ai nostri de dupa 89 au sustinut-o cu totii.

  Roncea e un manipulator si el si fratesu care prezinta 0 incredere, ei au sustinut de la inceput politicile basiste, printre care si Rosia montana, au icnercat sa minta lumea ca paritnele Iustin e cu Basescus i sa stea cu totii acasa, ceea ce parintele a dezmintit si s-a lepadat public de sarlatanul asta.

  Reply

 13. Carol
  octombrie 8, 2013 @ 6:56 pm

  Cei care acum spus sa stam acasa si sa ne vedem de treaba, sa stam i banca noastra, sunt ca acei care sustinaa revolutia a fost opera sovieticilor, eroii revolutiei in opinia lor, marea majoritate tineri, studenti, erau agenti sovietici, erau cetateni ai Uniunii sovietice, trecuti grantia atunci cand au inceput sa iasa in strada sa dam jos teroarae comunista !

  Da ma, e bine sa stam acasa, sa ne rupem de realitate, sa dam crezare unui Basist ca Roncea, sau Banciu, sau politrucilor de la antelene lui Voiculescu, sa avem reticiente, sa vedem pana si in oglinda agenti instigatori, sa vedem peste tot numai uneltiri, agenturi straine, sa nu mai credem in nimic, statul acasa, si sa credem ca suntem impartiali….. asa e cel mai bine pentru tara dupa parerea ta…..

  Si daca ar fi sa fie inceput protestul de niste oameni cu interese meschine, de ce sa lasam sa fure altii revolta poporului roman?

  Pana si rascoala de la 1907 era pusa de Paulescu pe seama evreilor si incerca sa spuna ca totul a fost pus la cale de agenti platiti de evreime. Asa o fi fost, dar se stie ca Iorga agita atunci contra evreilor, agitatiin antisemite veroase, apoi s-a consultat armata cu el, si ce credeti, in loc sa apere pe tarani, acelasi Iorga da sfat sa traga in ei….. dar totul a iesit cu bine, perntru jertfa lor, taranii au avut de castigat atunci si au dat o lovitura atunci evreimii care credea ca poate face ce vrea in tara, ca politicienii manipulati de ei pot decide soarta tarii cum vor ei la nesfarsit, ca suntem popor de mamaliga….. ei bine, lucrurile nu stau asa.

  Reply

 14. sharbinsk
  octombrie 8, 2013 @ 7:51 pm

  Într-adevăr monarhia a adus prosperitate și a respectat Biserica dar, menționarea ei în contexte în care nu e subiectul principal e o ducere în derizoriu a proiectului.

  Nu e un exemplu neaparat bun analogia cu poveștile despre revoluție pentru că una e revoluția altceva e protestul democratic.

  Sper ca acest protest să nu degenereze spre o revoluție cu victime.

  Dacă e să ducem lucrurile la extrem ajungem până la Revoluția Franceză și Căderea Bastiliei care sunt eminamente opere masonice.

  [b]Și în concret un creștin n-ar trebui să se lupte cu cei ce ucid trupul ci cu cei care pierd și trupul și sufletul.

  Creștinul e revoluționar al Duhului nu al sabiei.[/b]

  Majoritatea răzmerițelor sunt orchestrate mai mult sau mai puțin de Tatăl Minciunilor care a fost mincinos și ucigător dintru început.

  Nu știu ce opinii politice are Roncea, cert e că și el a preluat știrea.

  Dacă tot arunci etichete de băsist și de astea, hai să vedem ce părere are președintele suspendat despre astfel de acuzații :

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/1059563.html

  [quote]Da ma, e bine sa stam acasa, sa ne rupem de realitate, sa dam crezare unui Basist ca Roncea, sau Banciu, sau politrucilor de la antelene lui Voiculescu, sa avem reticiente, sa vedem pana si in oglinda agenti instigatori, sa vedem peste tot numai uneltiri, agenturi straine, sa nu mai credem in nimic, statul acasa, si sa credem ca suntem impartiali….. asa e cel mai bine pentru tara dupa parerea ta….[/quote]

  [quote]asa e cel mai bine pentru tara dupa parerea ta…[/quote]

  Unde am scris așa ceva ?

  Cum e mai bine pentru țară ?

  Răspunsul l-ai sugerat chiar tu când ai făcut referire la victimele revoluției, tineri, soți, soții și-au pustiit casele pt ca alții să profite de jertfa lor.

  Cortina de fier oricum cădea, Polonia a ieșit fără vărsare de sânge din comunism, soluții erau pt a se evita crime în postul Crăciunului.

  Dacă această mișcare de protest nu vine și cu alternativa, nu va face decât să genereze o isterie colectivă care începe să irite.

  Deja avem pereți din marile orașe măzgăliți cu grafitti cu Roșia Montana, bulevarde pline de mizerie, circulație încetinită etc.

  Rezultatul final ?

  Va fi exact fidelizarea populației, pro Roșia Montana doar pt a scăpa de această forfotă și de eventuale blocaje locale.

  Reply

 15. sharbinsk
  octombrie 8, 2013 @ 8:03 pm

  Ca să rezum :

  – Era bine dacă acest protest avea cap coadă, o agendă unitară axată pe soluții legate de Roșia Montana.

  Când Cernea era întrebat dacă e dispus să dea bani pt salvarea comunității din Roșia, evita răspunsul.

  Oamenii de acolo au nevoie de fapte și fonduri nu de vorbe.

  – E bine să nu se hiperbolizeze acest protest chiar dacă înțeleg optimismul pe care-l ia orice om care simte pulsul străzii.

  – O parte din cei aflați în piață au concepții diferite de ortodoxie.

  -Nu mă documentez de pe televiziuni
  [b]
  Părerea mea nu e universal valabilă și poate suferii multe critici punctuale, nu am nici o problemă cu asta dacă argumentul e bun și la subiect fără ad-hominum.[/b]

  Reply

 16. Carol
  octombrie 8, 2013 @ 8:25 pm

  In primul rand, pe unda din plancarte scria clar : „Nu avem lideri dar avem constiinta”. Acolo vin romani indiferent de credinta,sau de pareri politice, altfel riscam alte dezbinari, specifice noua, suntem buni sa ne criticam si sa ne atacam intre noi, politicienii stiu sa faca si el la fel de bine acest lucru, sa laude puterile straine care-i sprinina, si atat….

  Am fost o singura data si am vazut lucruri frumoase, eu macar am fost, mi-am facut datoria, dar sa stai pe bloguri si sa critici, chair daca protestul esueaza sa zicem,prin absurd si tot obtin aprobarile, noi suntem cei care am spus pe aici nu se trece, ne-am facut datoria fata de tara asta, am facut tot ce puteam.

  Protestele non vilnete sunt de dorit, sa iesm cat mai multi, cu sutele de mii, ar fi o demonstratie de forta, altfel…. de dorit era si la razboaiele cu turcii sa cadem la intelegere pe cale diplomatica,dar pana la urma s-a ajuns la razmelita…. nu stiu unde se va ajunge, eu sper sa nu se ajunga la violenta, pentru ca noi nu suntem pregatiti inca sa ripostam si sa ne punem cu fortele jandarmeriei, abia asteapta dusmanii tarii un razboi civil, s-a incercat sa ne atate contra la unguri, Basescu daca era suspendat definitiv urma sa provoace batai de strada si alte manevre ajutat de serviciile secrete si alte tentative care se incearca contra noastra. Nici eu nu cred ac sunt pregatit sa fac fata la un protest violent, jandarmii astia sunt niste bestii fara scrupule care au nenorocit ep viata oameni nevinovati care doar treceau pe acolo pentru ca mergeau acasa….. offf, de am aveea si noi o forta cum aveau sarbii lui Arkan… vorba poetului, pierit-au oare toti vultarnii, si soimii muntilor Carpati?

  Dupa ce ca tineretul tarii, si in special barbatii umplu carciumile, cluburile de noapte, umbla dupa fete usuratice toata ziua, lumea vine sa critice tot pe cei care fac ceva. Era mai simplu sa fi tacut din gura toti, sa stea acasa si sa comenteze pe bloguri cum se dau avize favorabile pentru Rosia Montana, sa isi puna problema locurilor de munca si sa sustina proiectul….da frumos

  Ce sa le fac la cei din Rosia Montana? Le va da cineva locuri de munca? Nu vor avea mai deloc, minerii traditionali nu au nici o treaba cu proiectul, nu va da nimeni cu tarnacopul in stanca sa scoata la suprafata aurul, vor fi cianurari??? Cum poti sa sustii prostia asta propagata de mass media? Ce sa le fac oamenilor de la Rosia Montana? Si eu am nevoie de un loc de munca, si eu sufar ca posturile sunt blocate, orasul meu e distrus total, plin de paznici care fac naveta in Bucuresti, nu avem deloc industri,e si inainte de revilutie aveam zeci de mii de muncitori la fabrici in oras, le-au distrus capitalistii pe toate.

  Apropo de critica capitalismului, e una extrem de buna. Adica , daca cienva nu e capitalist e de stanga? Capitalismul clasic e o utopie webberiana, nu are cum sa prinda la noi… la noi doar coorporatismul are unele sanse, dar cand ma uiti la majoritatea afaceristilor, incepand de la cei care detin pamant, mi-e tare greu sa cred ca se poate face ceva bun actual la noi…. si daca ar veni un amre voievod, nu stiu cum l-ar primi lumea in ziua de astazi, cred ca si pe Hristos L-ar goni, dupa asteptarile lor ridicate la stadarde europene… soarta acelor obijduiti… saracii… sunt oameni care doar in viata de apoi isi gasesc linistea, i-i amagesc unii comunisti sau capitalisti ca le fac soarta mai buna si raman intotdeauna cu degetul in gura….. rau e ca nu mai au credinta, asta e cel mai rau si pentru cei de la Rosia Montana !

  Reply

 17. sharbinsk
  octombrie 8, 2013 @ 9:04 pm

  Nu văd care e problema în documentarea de pe bloguri pt că pe bloguri comentează oameni care au participat activ și au luat pulsul pieței, postează poze, detalii etc.

  Dacă nu mă-nșel Victor Roncea e unul din oamenii care relatau mineriadele de la fața locului și care a prins toate fazele acelea tulburi.

  Oamenii s-au mobilizat pt proteste și pe bloguri și pe facebook, mai toxic e să te informezi din media tv.

  Orice protest reușit naște un program sau un proiect de lege, care să ajungă pe masa parlamentarilor.

  Altfel oamenii vin, își strigă oful, parlamentarii tergiversează până când protestele aduc pierderi economice și încep să irite populația locală, astfel că se crează un curent de gândire defavorabil protestului și slăbește de la sine.

  Chiar nu vreau să jignesc sentimentele oamenilor care au fost în piață, dar, civismul nu se naște în stradă ci, are ca punct terminus strada.

  Altfel participanții riscă să fie manipulați emoțional prin sentimentul de colectivitate pe care îl resimt în acele momente și să meargă cu turma.

  Totodată Roșia Montana e în continuare declarată zonă monoindustrială, lucru care zădărnicește orice eforturi economice locale, adio turism,vestigii romane, mediu.

  Alternativa fără cianuri pe un perimetru mai mic și pe o perioadă mai scurtă nu e fezabilă ?

  Există civism și pe internet și în general demersul civic constă în efortul omului de a se informa și a decanta, ce vede și aude și a împărți în spațiul public cel puțin așa precep.

  Adevăratele bătălii ale ortodoxiei de abia acum încep când familia tradițională va fi atacată , se va milita pt scoaterea icoanelor din școli pt ecumenism latinizat etc.

  Atunci vom vedea câți se vor mobiliza, de abia atunci se va justifica doza de optimism dacă participarea va fi numeroasă…

  Pentru că suntem pe un site ortodox :

  Soluția care ar fi ?

  5 minute de rugăciune pt toți oamenii, protestatari, localnici RM, politicieni, jandarmi,jurnaliști sau o oră de expunere la înjurăturile altora și de urlat din toți bojocii împotriva lui Băsescu and co. slogane și alocuțiuni puerile ?

  Reply

 18. Dan Tudorache
  octombrie 9, 2013 @ 7:51 am

  Ioan, subscriu la precizările tale.

  Reply

 19. Carol
  octombrie 9, 2013 @ 1:42 pm

  Am eu o alta alternativa

  Sa stam acasa la rugaciune si sa nu mai facem nimic, sa nu mai gatim ca ne da Dumnezeu din cer, sa visam utopii si sa traim in lumea cartilor, fie ele si pateric, filocalie, sau sa citim din Sfanta Scriptura ca are grija Domnul sa pice painea din cer si un paharut de vin, ca sa nu murim de tot in amorteala…. sa lasam toate, sa fim echidistanti, smeriti, sa nu ne pese nici daca vecinului ia foc casa, sa ne rugam in loc sa sunam la pompieri si sa luam o galeata de apa, ca asa e mai bine…. ce mai incercam cu conferinte si carti scrise, ca are Dumnezeu grija sa lumineze pe altii pe tema fecioriei si a casatoriei, noi doar sa ne rugam….. maine seara la lansarea cartii, ce sa mai trancanim aiurea, chemam si pe Virgiliu Gheorghe, ne implicam civic, stam acasa, ne rugam si gata…..

  Reply

 20. sharbinsk
  octombrie 9, 2013 @ 5:12 pm

  Foarte bine atunci, mergi pe varianta asta.

  Tema fecioriei este un subiect important despre care vorbesc și Scripturile, Roșia Montana și alte proiecte miniere sunt doar subiecte tangențiale.
  [b]
  Stăruința prea mult asupra temelor neduhovnicești aduce duhul de împrăștiere despre care au vorbit părinții și implicit neliniște.
  [/b]
  Ca să nu mai zic de faptul că unii visează revolte, conspirații și mișcări sociale, chiulind chiar de la liceu sau de la îndatoririle lor.

  S-a văzut cât de mult e ascultată vocea străzii, legea lustrației de la revoluție nici până-n ziua de azi nu produce efecte împotriva nomenklaturiștilor.

  Dar măcar acea mișcare a produs o inițiativă legală, pe când aceste proteste mai au de lucrat.

  Dar, fiecare-și stabilește prioritățile, sper doar ca vocea civică să rămână la fel de puternică și când familia tradițională va fi atacată.

  Îmi cer încă o dată scuze dacă i-am jignit cu ceva pe cei care au fost la proteste.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *