Nu vrem păstori de suflete cu păcate strigătoare la cer!

Dragilor în ultimele săptămâni în sânul Bisericii noastre Ortodoxe Române s-au întâmplat câteva evenimente care au adus tulburare între noi creștinii. Am preferat să nu scriem nimic ca să nu mărim și mai mult sminteala apărută de pe urma unor astfel de fapte, precum cele ale clericilor demascați public cu păcate grave. Dar ne doare tot ce se întămplă și într-un fel pătimim sufletește cu cei care auzind astfel de fapte blameaza Biserica și pe Dumnezeu Însuși, și care își i-au acestea ca argumente pentru a trăi în continuare în păcatele lor. Ne mâhnim și pentru acei preoți, episcopi sau monahi care chiar și vădiți de păcatele lor în fața unei lumi întregi nu se pocăiesc, nu își recunosc greșeala. Acesta e poate cel mai grav lucru, căci Domnul e bun și iubitor de oameni și iartă și cele „de neiertat”, odihnind cu mila Sa sufletul mâhnit și întristat de propriile lui greșeli.

La mijlocul lunii iunie două icoane au plâns cu lacrimi și au înmuiat inimile a mii de creștini, icoana Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Paraschiva la Târgoviște și icoana Maicii Domnului Prodromița de la Schitul Romănesc Prodromu din Muntele Athos. Cred că prin aceste două icoane Dumnezeu prevestește o perioadă grea în viața țării noastre și a Bisericii, arătând prin lacrimile sfinților multă milă.

Totuși trebuie să vorbim, suntem mădulare vii ale Bisericii și e de datoria noastră să reacționăm, să punem umărul într-un fel la alungarea germenilor corupției morale din aluatul duhovnicesc al Bisericii.

Eu sunt de 15 ani în Biserică, și vorbe despre slujitori cu astfel de apucături am auzit de mult și am și văzut. Ierarhii, preoții și monahii cred că noi mirenii nu știm nimic despre ei și că ceea ce se întâmplă între ei rămâne în taină. Știm multe, am auzit multe, am văzut multe dar tăcem. Ne este rușine de rușinea lor. Îi îngăduim și îi acceptăm așa, lăsându-i la judecata lui Dumnezeu, poate-poate într-o zi se vor schimba. „Dacă Dumnezeu îi rabdă, atunci de ce să-i judecăm noi?” zice un părinte în Pateric. Și răbdarea lui Dumnezeu și îngăduința lui cu astfel de slujitori nevrednici să se atingă de Sfântul Potir sau să intre în sfântul altar, arată marea Lui iubire, și e un îndemn permanent la schimbare, la pocăință. Dar când se vor schimba? Pocăința pentru slujitorii altarului căzuți în păcate grele se face de pe treapta de jos, adică de la simplu creștin sau monah. Nimeni nu trebuie îngăduit să slujească la altar cu păcate de moarte, și cu atât mai mult se împune aceasta clericilor cu păcate strigătoare la cer precum homosexualitatea!

Dar poate chiar pe aceste gânduri își bazează ei neschimbarea sufletului: „Dumnezeu ne iartă și oamenii ne îngăduie. Dumnezeu ne mai îndură așa cum suntem și oamenii ne acceptă așa. Dumnezeu are nevoie de slujitori… căci cine să-i slujească? iar oamenii n-au putere sau curaj să facă ceva.”

Și noi, cei mai puțin bolnavi sufletește, suntem de vină pentru îngăduirea lor. Preoții consilieri și angajații administrațiilor eparhiale știu multe despre unii ierarhi cu apucături strigătoare la cer dar îi îngăduie așa. Mirenii știu multe despre unii preoți nevrednici din parohiile lor dar îi îngăduie așa. Cântăreții bisericești văd și știu multe despre preoții lor slujitori dar tac și îi îngăduie așa. În mănăstiri se știu multe despre unii monahi sau stareți dar sunt îngăduiți așa. La nivel oficial toți tăcem dar neoficial, toată lumea vorbește și vede adevărul. Așteptăm presa să dea în vileag tot răul pe care tot îl ascundem sub preș. 

Acuzațiile care se aduc astăzi unor ierarhi ai Bisericii sunt de ani de zile, unele de zeci de ani. De Dumnezeu nu le este frică și de oameni nu se rușinează. Sfântul Sinod nu are curaj să-și facă curat în propria ogradă decât atunci când urâciunea urâciunilor este dată în prime-time la ora 19.00 în fața întregii țări. Ce să facem? Mai așteptăm câteva filmulețe ca să facem curat în propria ogradă? Mai așteptăm articole cu dezvăluiri până când se vor retrage din scaun?

Așteptând spectacolul să se desfășoare în public pierdem sufletele a mii și mii de oameni care vor fi din ce în ce mai dezamăgiți de Biserică și slujitorii ei. Punem un zid între ei și dragostea lui Dumnezeu pentru fiecare om în parte. Unul din motivele pentru care bisericile creștine s-au golit în occident este pleiada de scandaluri sexuale cu acuzații de pedofilie ale unor slujitori ai altarelor. Cu cât amânăm mai mult rezolvarea problemelor din curtea noastră cu atât se vor pustii mai repede bisericile de creștini.

„Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării. Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.” (Matei 18, 6-7)

De ce îi îngăduim cu păcate strigătoare la cer? De ce le sărutăm mâna unor oameni care au căzut din har prin păcatele lor? De ce luam binecuvântare de la niște oameni în care lucrează multe duhuri rele? Cât o să mai credem că Harul lui Dumnezeu lucrează și prin slujitori caterisiți de însăși păcatele lor!  Cât o să mai credem că cei care trăiesc în minciună prin toată viața lor ne pot conduce la Adevăr?

Un ierarh corupt adună și formează lângă el preoți și consilieri corupți moral. Preoții imorali depărtează și smintesc creștinii, și cu atât mai mult nu-i câștigă la Hristos pe oamenii rupți de El. 

Îngăduim păcatele în loc să-l scoatem pe cel desfrânat în afara comunității așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, și astfel izolându-l să-i dăm șansa să se pocăiască și să fie sincer cu el însuși. Îngăduindu-le păcatele le spunem de fapt: Nu e așa de grav, merge și așa!

Câți elevi seminariști și tineri teologi s-au smintit văzând faptele unor clerici imorali! Câți dintre ei au căzut în deznădejde și au lepădat acest drum sau mai rău, au mers spre preoție dezamăgiți fiind de tot ce văd în jurul lor! Câți preoți slujesc formal lui Dumnezeu și oamenilor, fără râvnă, fără focul arzând al inimii căutătoare de Dumnezeu?! Cine a răcit inimile slujitorilor noștri?

Din câte știu, în istoria autocefală a Bisericii Ortodoxe Române nu a existat niciun ierarh caterisit. Oare toți au fost fără păcate grave? Sau pentru că sunt în vârful ierarhiei se îngăduie unii pe alții și o mână spală pe alta? Vremurile s-au schimbat, astăzi adevărul se poate afla mai ușor, informația circula foarte rapid, și oamenii din toate colțurile lumii se consultă și pun cap la cap informații verificându-le adevărul.

„Cea mai cumplită persecuție împotriva Bisericii este nevrednicia propriilor ei slujitori” spune Părintele Benedict Ghiuș, mărturisitor în temnițele comuniste. Degeaba se fac programe misionare, degeaba filantropie lăudată obsesiv în mass-media, degeaba o falsă imagine impecabilă pe care și-o autocreează unii pe site-uri, pe facebook, prin radio și televiziuni, atât timp cât faptele lor vorbesc și le arată sufletul împovărat de păcate. Degeaba luptăm împotriva homosexualității și facem un referendum pentru apărarea familiei de asaltul coruperii sexuale, dacă în același timp nu ne facem curat în propria curte. 

Vrem păstori de suflete blânzi, care au dragoste de oameni, nevicleni, nebătăuși, nerâvnitori de câștig urăt, nu bețivi, nu desfrânați, nu șlefuitori ai minciunii! Nu cerem sfinți, dar măcar oameni care trăiesc firesc, nu împotriva firii. Măcar monahi care își păstrează voturile fecioriei și ale sărăciei.

A venit vremea să le spunem față-n față (nu trâmbițându-le în presă neputințele) unora dintre cei care slujesc altarelor că nu mai pot continua așa, că nu-i mai acceptăm să ne fie păstori cu astfel de apucături. Își fac lor înșiși rău și celor pe care-i păstoresc.

Hristos Domnul este batjocorit din cauza faptelor lor. Și credința celor tari uneori scade și se răcește văzând astfel de fapte smintitoare!

Și ce simplu ar fi să se retragă în liniște, să nu mai creeze sminteală, să lasă loc altor oameni mai buni, cu suflet curat.

Problema episcopului de la Huși aduce în sânul Sfântului Sinod cea mai gravă problemă din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Consecințele pot fi grave și foarte grave pe termen lung. Lucrurile se pot rezolva ușor dacă cei vinovați se smeresc, își recunosc păcatul și se retrag, dar dacă țin cu dinții de scaunele lor va fi greu pentru toți.

Să ne rugăm zilele acestea până pe 17 august când se va întru Sfântul Sinod, ca Maica Domnului și Domnul Hristos să le dea gând bun și multă înțelepciune ierarhilor noștri ca să stârpească păcatele strigătoare la cer din sânul Bisericii.

Iertare dacă am supărat și smintit pe cineva. Nu-mi doresc pedepse și condamnări revanșarde pentru astfel de oameni, nici blamări publice sau show-uri mediatice, vreau doar să aibă bunul simț să se retragă, să-și recunoască păcatele strigătoare la cer și să lase loc altor slujitori cu frică de Dumnezeu și rușine de oameni, ca să ajute la mântuirea tuturor.

Aș vrea ca toți să-L cunoaștem pe Dumnezeu și nemărginita lui iubire de oameni! 

(Claudiu Balan)

(Visited 26 times, 1 visits today)