O nuntă ca-n poveşti: William şi Catherine
Aseară am auzit din presă că astăzi va fi marea nuntă regală dintre William şi Catherine. Nu m-a interesat deloc subiectul, dar soţia mea, ca toate fetele de altfel care se emoţionează la astfel de evenimente, a acordat mai multă atenţie subiectului şi mi-a spus că e nerebădătoare să vadă tot ce se va întâmpla.
Dimineaţă am fost la liturghia marii sărbători a Izvorului Tămăduirii împreună cu copiii, iar când ne-am întors am stat la masă. Deodată mi-am adus aminte că astăzi e marea nuntă şi Iulia a deschis repede televizorul. Vă mărturisesc că eram sceptic în privința acest eveniment mediatizat excesiv, considerând că sunt alte lucruri mai importante decât nunta regală pentru viitorul omenirii. Dar totuşi acum îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat prin minte să deschid la timp televizorul pentru a vedea ceva ce m-a sensibilizat într-un mod aparte.
Din primele minute am fost foarte curios să văd cum se va desfăşura ceremonia religioasă în marea catedrală Westminister Abbey pentru că n-am asistat niciodată la o cununie săvârşită în ritul Bisericii Anglicane, ruptă canonic de Biserica Catolică. În multe ţări ale Europei certificatul de căsătorie se obţine după slujba sfintei cununii din biserică fără a mai fi nevoie şi de o trecere pe la starea civilă (primărie) pentru că statul validează unirea bărbatului şi a femeii după ce este săvârşită de Dumnezeu prin preoţi în biserică. La noi în ţară, ca o reminiscenţă a vremurilor comuniste, încă mai este nevoie de o ceremonie la starea civilă, cu toate că ţări ortodoxe precum Grecia oferă certificatul de căsătorie imediat după taina cununiei. Acest obicei arată că Dumnezeu este singurul care poate uni pe barbat cu femeia lui prin Duhul Sfânt şi actele care se încheie la starea civilă sunt doar consecinţe ale acestei uniri.
Ca să revin, nunta lui William şi a Catherinei nu a avut o ceremonie civilă ci totul s-a desfăşurat la biserică. Faptul că două miliarde de oameni urmau să vizioneze această nuntă arată că mulţi pot lua exemplu bun din ceea ce s-a întâmplat acolo. În lumea secularizată în care trăim nunta înseamnă petrecere la restaurant, distracţie, câţi bani scot, unde pleacă mirii în luna de miere şi alte asemenea. Organizatorii acestui somptuos eveniment regal din Londra au reamintit lumii întregi că momentul esenţial al nunţii este taina cununiei săvârşită în biserică şi transmisă în direct în toată lumea, petrecerea şi dineul fiind doar evenimente private de familie, mai puţin importante pentru viitorul poporului britanic.
Catedrala era pregătită minunat pentru acest mare eveniment. Mireasa a fost foarte decent îmbracată cu o rochie care nu scotea în evidenţă nicio partea a trupului, fără a fi excesiv machiată şi coafată. Catherine şi-a exprimat dorinţa de a arăta cât mai natural. Imaginea familiei regală nu se poate folosi de excentricitatea şi lascivitatea vestimentaţiilor la modă ci trebuie să fie mereu echilibrată, neostentativă şi plăcută tuturor celor din popor. Familia regală nu este ca o familie prezidenţială care astăzi este şi peste patru ani nu mai este, ci trebuie să-şi păstreze blazonul curat sute de ani de acum încolo altfel istoria n-o va ierta. Regalitatea are un aer de veşnicie, imprumutând ceva din slava lui Dumnezeu, şi de aceea nu are niciodată voie să calce strâmb ci trebuie să afişeze o moralitate ridicată, arătându-se ca exemplu pentru tot poporul.
Cei doi miri, William şi Catherine, împlineau visul etern al tinerilor: bărbatul îmbracat în uniformă, ofiţer în aviaţia militară, prinţ al Casei Regale de Windsor iar astăzi mire în faţa lui Hristos, iar femeia o fată curată şi frumoasă din popor, care apare în faţa tuturor într-o rochie albă strălucitoare urmând să devine prinţesă. Cununiile care se pun pe capul mirilor la nunta din ritul creștin-ortodox chiar acest lucru semnifică: regalitatea mirilor, dar nu o regalitate omenească, ci una împărătească, domnească, dumnezeiască. Cei doi miri sunt uniţi şi încununaţi de Hristos iar apoi predaţi ca împarat şi împărăteasă lumii din care au venit pentru a împlini menirea omului: unirea prin iubirea a omenirii cu Dumnezeu.
Pentru că şi Biserica Anglicană este o biserică creştină am putut recunoaşte în timpul slujbei multe pasaje din psalmi, evanghelii, epistolele pauline sau din Vechiul Testament. Înainte de a le pune inelele pe mână, episcopul anglican le-a vorbit de roadele nunţii aşa cum este ea lăsată şi binecuvântată de Dumnezeu la Cana Galielii.
După acest moment deosebit de frumos, fratele miresei a intonat extraordinar, aproape pe de rost, un pasaj din Evanghelia după Ioan, evanghelia iubirii, moment care m-a impresionat foarte mult. Am realizat atunci că sute de milioane de oameni ascultă cuvintele lui Hristos şi se bucură de ele.
Am conştientizat atunci că Evanghelia este universală şi toţi oamenii de pe glob o primesc aşa de uşor în suflet pentru că e de acolo, e pentru inimă, pentru că vorbele lui Hristos sunt pline şi astăzi şi vor fi până la sfârşitul lumii de Duhul Sfânt care înmoaie şi cea mai împietrită inimă.
Vă daţi seama? O evanghelie ascultată de sute de milioane de oameni… Ce minuni face Dumnezeu!
Se foloseşte Dumnezeu de orice prilej pentru a-şi arăta iubirea şi slava Lui minunată. Poate cei care priveau la acea nuntă aveau cu totul alte aşteptări, venind pe străzile Londrei sau deschizând televizoarele pentru alte motive, dar au dat de mesajul lui Hristos, de Evanghelia iubirii propovăduită paşnic unei lumi întregi fără a obliga pe nimeni s-o asculte.
La asemenea momente îmi dau seama cât de mult ne asemănăm noi oamenii, chiar şi fiind din ţări diferite, de religii diferite, bogaţi sau săraci, cu studii sau fără, toţi vibrăm duhovniceşte la acelaşi lucru: la atingerea Creatorului, la harul lui Dumnezeu.
Cei doi miri simbolizează idealul de familie a tuturor tinerilor: o familie plină de viaţă, tânără, curată, fără probleme de niciun fel, iubită şi apreciată de toată societate… o familie exemplu pentru oamenii din popor, cu mulţi copiii şi roade multe arătate prin fapte bune..
De ce atât interes pentru o nuntă între doi tineri? De ce atât de multă dorinţă de a privi o nuntă regală?
Pentru că totul pare ca-n poveşti, totul e împărătesc, strălucitor, impunător, organizat la fiecare detaliu, fără cusur… Interesul extraordinar pentru această nuntă vine din dorul tuturor de copilărie, de poveşti frumoase unde binele mereu învinge, unde răul iese mereu pe uşa din dos iar oamenii ajung să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi.
Interesul imens pentru nunta regală este dorul nostru imens pentru veşnicie, dorul nostru de Dumnezeu Cel care ne-a creat să fim mereu atraşi câtre El, dor pe care ni-l exprimăm fără să vrem în alte moduri.
Am privit patru ore la televizor o nuntă ca-n poveşti în care mirii au plecat într-o caleaşcă împărătească până la palatul lor, şi unde după ceva timp au ieşit în faţa mulţimilor pentru a se săruta decent şi tandru, arătând încă odată cât de frumoasă este lumea pe care a creat-o Dumnezeu şi cât de rodnică poate fi unirea dintre bărbat şi femeie.
Tânara familie regală e un exemplu de decenţă pe care mulţi tineri fără repere ar trebui să-l urmeze.
Nunta s-a desfăşurat astăzi, când Biserica Anglicană o sărbătoreşte pe Sfânta Catherina, ocrotitoarea miresei, arătându-ne încă odată că şi la Londra, unde secularismul este la el acasă, sfinţii sunt consideraţi rugători pentru noi în împărăţia cerurilor.
Şi ca totul să fie şi mai frumos, în Catedrala din Westminister Abbey se aflau două icoane ortodoxe bizantine: una în partea dreaptă cu Mântuitorul Hristos şi alta în partea stângă cu Maica Domnului, simbolizând parcă icoanele împărăteşti de pe catapeteasmă bisericilor ortodoxe.
M-aş bucura dacă în comentariile şi discuţiile noastre vom evita să scoatem în evidenţă minusurile acestui eveniment şi unele metehne ale familiei regale, încercând să luam doar ce-i mai bun din tot ceea ce vedem, aşa cum ne îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
(Claudiu)
SB
aprilie 29, 2011 @ 3:08 pm
Foarte frumos articolul 🙂 Si eu am urmarit evenimentul cu sufletul la gura si am apreciat foarte mult decenta rochiei de mireasa a lui Catherine; Si in general, toata decenta cu care s-a desfasurat evenimentul.
M-a surprins si pe mine in mod plauct discursul fratelui lui Kate. Sper sa le fie de folos bun tuturor celor care l-au ascultat.
Si totodata si naturaletea celor de acolo, lipsiti de aerul rigid cu care era obisnuita familia regala.
Sa le dea Dumnezeu viata frumoasa si aici, dar si in viata de dincolo…
Andrei Pătrîncă
aprilie 29, 2011 @ 3:12 pm
O reflectie non-ostentativă
Greu îmi e dat, din nefericire, să întâlnesc o reflecție scrisă la adresa unei denominații protestante de un apartenent la confesiunea ortodoxă într-un spirit cuminte, smerit și împăciuitor, precum cel al dvs.! O astfel de atitudine, de apreciere la adresa unor elemente din felul în care altora li s-a făcut harul a se apropia de Domnul Iisus, e de mare folos cauzei lui Hristos și face cinste Bisericii Ortodoxe. E o vreme pentru apreciere și o vreme pentru critică interconfesională, iar dvs. ați surprins fidel spiritul acestui moment. Mulți nu-și dau seama că e o etică a abordării celor de alte confesiuni, după modelul exemplar, plin de dragoste și de tact, al sfântului Pavel în Areopag. Și așa fac din cauza lor fundamentalistă cauza Bisericii.
Felicitări pentru această minunată scriere!
Rona
aprilie 29, 2011 @ 3:44 pm
f frumos
Foarte frumoasa interpretarea dv!
Intr_adevar, foarte frumos discursul( citarea din Biblie) fratelui miresei, insa imi dau seama ca exista oameni care ar spune: biserica anglicana nu este o biserica crestina, ci una eretica!
Asa imi spune cineva ( f apropiat) à propos de catolici, de cate ori vine vorba de un posibil mariaj …( nu o sa detaliez)
Alina-Marinela
aprilie 29, 2011 @ 3:45 pm
Ziua aceasta nu o voi uita niciodată-cu siguranţă ! Privind naturaleţea celor doi atât în gesturi cât şi în general la întregul eveniment, mi se părea că privesc o nuntă normală, în sensul cel mai frumos, şi în acelaşi timp deosebită-îmi veneau în minte persoane ca David, Solomon, Estera, şi mă gândeam la cuvintele preotului, "adunaţi aici din Voia Lui Dumnezeu … " Cred că Catherine a dat o lecţie bună prin simplitatea machiajului, a coafurii, a manichiurii, a buchetului,a cerceilor, a rochiei, tuturor celor ce au ochi să vadă şi să înţeleagă! Întradevăr azi mulţi ne am întâlnit cu Hristos, pentru că EL este Cel care cunoaşte inimile tuturor, şi prin bucuria sinceră a celor doi tineri, am fost şi noi atinşi de roua bucuriei divine, căci în asemenea momente de laudă a numelui Lui Dumnezeu, toţi îngerii s au veselit, ca atunci în Cana Galileii… Slavă Lui Dumnezeu pentru toate ! Doamne Ajută !
romeo
aprilie 29, 2011 @ 3:57 pm
da foarte frumos scris ,insa o singura remarca aici " iar femeia o fată curată şi frumoasă din popor" frumoasa da, dar curata nu cred ca este cazul avand in vedere cei zece ani petrecuti impreuna ,locuiti impreuna
Codrut
aprilie 29, 2011 @ 5:36 pm
Imi place si mie cum scrii, Claudiu, numai ca sincer sa fiu, nu vad atata legatura intre nunta asta, intre Casa Regala si Dumnezeu.
Lumea, miliarde de oameni nu cred ca s-au uitat la nunta din dorul lor imens pentru veşnicie, dorul lor de Dumnezeu…ci din respect, din admiratie si pentru ca…Casa Regala a Marii Britanii reprezinta un mare Simbol la nivel mondial…pentru ca reprezinta un popor, o civilizatie si o istorie extrem de importanta. De ce, de exemplu, la nunta printului Spaniei, nu s-au uitat miliarde de oameni la televizor?
Apoi, eu sunt de parere ca lumea ar fi fost la fel de interesata si de dineu, de petrecerile date la Buckingham, numai ca nu are nimeni acces acolo…eu cred ca orice aparitie, oriunde ar fi ea a unui membru al familiei regale, este privita cu acelasi interes.
Oricum, frumoasa abordare, si corecta, asta a ta, daca o analizezi doar din punct de vedere teologic, numai ca eu cred ca marea majoritate a lumii, nu prea s-a gandit la toate aspectele prezentate de tine.
Guest
aprilie 29, 2011 @ 5:41 pm
Nu cumva fratele miresei a recitat din Epistola catre Romani, capitolul 12?
Puteti sa stergeti comentariul acesta ulterior.
admin
aprilie 29, 2011 @ 5:58 pm
Asa am crezut si eu, dar Cristian Tabara, moderatorul transmisiunii de la TVR, a spus ca din Evanghelia dupa Ioan.
O sa verific imediat si o sa vad exact.
gaceu daniel
aprilie 29, 2011 @ 6:23 pm
uluitor ce pofta de a visa ami provoaca articolul.as vrea sa fiu si eu an centrul atentiei,bogat,nu am crezut ca o sa citesc asa ceva aici e o piesa de teatru ieftina ,ma iertati
Radu
aprilie 29, 2011 @ 7:33 pm
nunta ca-n povesti
Aseara imi zicea o prietena ca se uita la tv sa o vada pe "Kate". Eu, asa mai ignorant in existenta mea, n-am stiut despre cine e vorba. Dupa o scurta cautare pe google am aflat si eu despre acest eveniment. Astazi, fiind in vizita la tara, la bunicul, nu mica mi-a fost mirarea sa vad ca toata lumea era conectata la aceasta minunatie de importanta mondiala; deci, pana si la tara(pe la sate) se discuta despre asta. Asa se face ca la uimirea si fericirea unei matuse care nu contenea in a lauda aceasta nunta ca-n povesti, bunicul ii raspunde calm si linistit: "toti suntem muritori pe acest pamant…"
laura
aprilie 29, 2011 @ 8:01 pm
strămoşi români
Se pare ca al cincisprezecelea străbun al printului este o românca, Zamfira din Sebeş, descendentă a Basarabilor, conform:
http://nickmgombash.blogspot.com/2010_06_20_archive.html:
Yesterday I wrote an article explaining the connection between the current reigning English monarchy and Vlad Dracula, otherwise known as Vlad "the Impaler". It showed their connection, not a relation. A new line of descent was brought to my attention last night that I need to analyze, and I thought I would do it here. Here is the alleged line of descent of Queen Elizabeth II to Vlad Dracula’s father, Vlad II Dracul:
*Elizabeth II
*George VI
*Mary of Teck
*Francis, Duke of Teck
*Klaudia Rhédey de Kis-Rhéde
*Countess Ágnes Inczédy de Nagy-Várad
*Baron Gergely Inczédy de Nagy-Várad
*Baroness Ágnes Kendeffy de Malmoviz
*Katalin Kun de Osdola
*Kristina (Christiana) Racz de Galgo
*Peter (Petru) Racz de Galgo
*Adam Racz de Galgo
*Zamphira Logofat de Szazsebes (Female)
*Stanka (Stanca) Basarab of Wallachia (Female)
*Mircea "The Shepherd" (Voivode) of Wallachia (Male)
*Radu cel Mare Radu IV `the Great’ (Voivode) of Wallachia
*Vlad Călugărul (half-brother to Vlad Dracula)
*Vlad II Dracul (father to Vlad Dracula)
Lavinia
aprilie 30, 2011 @ 12:42 am
Claudiu, ca de multe ori pana acum, vorbesti prostii! iar daca vrei sa-ti argmentez, da-mi ocazia sa o fac public!
CriCri
aprilie 30, 2011 @ 4:08 am
pentru sora Lavinia
draga Lavinia,
nu cred ca este o atitudine crestina sau un lucru politicos sa insultam oamenii (si inca in mod public) fara sa argumentam absolut deloc. daca ne-a suparat ceva spus de cineva, ar trebui sa spunem ce anume si de ce, nu sa ne apucam sa aruncam in acel cineva cu ce ne vine la indemana.
poate ca totusi ce ai scris a fost o gluma? sau poate ca ai scris intr-un moment de manie si acum ai vrea sa stergi comentariul dar nu mai poti ?
eu daca as fi in locul tau cred ca asta as vrea, sa fie sters comentariul cat mai repede, sa nu-l mai vada nimeni. si sa fie strers si comentariul acesta.
Claudiu
aprilie 30, 2011 @ 5:45 am
Lavinia îţi poţi spune părerea aici la comentarii, nu te voi împiedica. Poţi spune tot ce crezi şi sincer.
Dacă ţi se pare că am vorbit prostii şi în alte articole te rog să-mi atragi atenţie pe fiecare din ele şi îţi voi spune şi eu părerea mea.
Anonim
aprilie 30, 2011 @ 2:05 pm
Ce parere aveti ?
http://www.ziare.com/printul-william/kate-middleton/nunta-regala-un-preot-s-a-dat-peste-cap-in-catedrala-video-1091459
Radu
aprilie 30, 2011 @ 2:25 pm
Vorbim despre o țară care încă mai ține cu dinții de pământuri care nu le aparțin, vorbim despre o dinastie întemeiată pe cadavrele sclavilor și ale popoarelor asuprite vreme de sute de ani în America, în Asia și în Africa, vorbim despre o nuntă fastuoasă plătită din banii pătați de sânge ai unui odios imperiu colonial care a batjocorit popoare și pământuri. Mai lăsați-ne în pace cu nunta ca-n povești! Nimănui nu-i curge prin vene alt sânge decât celorlalți.
Ana
aprilie 30, 2011 @ 3:14 pm
@ Anonim, acelea sunt videoclipuri false care existau si inainte de nunta.
@ Radu,cred ca nu ai reusit sa citesti marticolul pana la sfarsit:
[i]"M-aş bucura dacă în comentariile şi discuţiile noastre vom evita să scoatem în evidenţă minusurile acestui eveniment şi unele metehne ale familiei regale, încercând să luam doar ce-i mai bun din tot ceea ce vedem, aşa cum ne îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare."[/i]
Anonim
aprilie 30, 2011 @ 5:14 pm
re:
[quote name=”Ana”]@ Anonim, acelea sunt videoclipuri false care existau si inainte de nunta.
[/quote]
Si la stiri a aratat , nu cred ca este fals
Ar avea dreptate Radu in sensul ca prea mult se vorbeste chiar si aici despre nunta regala , sa nu uitam de lupta noastra duhovniceasca !!!
RaduT
aprilie 30, 2011 @ 5:20 pm
Radu care a comentat pe 30-04-2011 la 16:25:58 e diferit de Radu care a comentat pe 29-04-2011 la 21:33:26 (adica de mine). ;-))
Ana
aprilie 30, 2011 @ 7:38 pm
Anonim
"Si la stiri a aratat , nu cred ca este fals "
Cat putem crede din ce se arata la stiri? Nevoia lor e de a produce senzatie sau scandal. Cautati pe youtube sa vedeti filmuletele, ca sunt facute cu mult inainte de nunta.
Anonim
mai 1, 2011 @ 9:11 am
Unde pe youtube datimi link va rog daca stiti
Nistor Ramona
mai 3, 2011 @ 3:22 pm
Nuntă de vis
Nunta celor doi tineri din casa regală a fost un momet important atât pentru ei cât şi pentru întrega lume. Casa regală este obligat să acepte o personă care vine din popor şi nu este nobilă. Pe Camila nu au aceptato, au trecut mai bine de 20 de ani să ajungă nevasta moştenitorului de tron. Cu alte cuvinte devine uşor uşor mai flecsibil familia regală britanică, una foarte strictă, rigidă. Dece a fost important şi nouă? Pentrucă însfârşit am văzut um mesaj pozitiv: contează iubirea, respectul şi înţelegerea pt omul pe care îl iubeşti. M-am săturat că în România altceva nu auzi doar că soţii Columbeanu se ceartă în public sau că Oana Zăvoranu de la cine e gravidă… Zânbetul celor doi a scris istorie, istorie al cărora am fost martori cu toţii. Dumnezeu să le binecuvânteze să le dea viaţă lungă ca să se poată bucura multă vreme unul de celălalt. Apropo, toate bisericile lumi au fost invitate la ceremonie nu numai cea ortodoxă, catolică, protestantă ci şi dea musulmană, ebraică şi lista e lungă şi mie aşa misepare corect şi normal ca toţi să fie prezent şi să se bucure pt că un singur Dumnezeu există indiferent la care biserică plăteşti impozitul.
ion
mai 6, 2011 @ 8:12 pm
”Cerul si pamantul vor trece dar cuvintele Mele nu vot trece”.