Skip to content

8 Comentarii

  1. sdaniel
    iunie 2, 2013 @ 9:35 pm

    Ce mai e de comentat…si eu am aceleasi sentimente, pentru ca nu prea imi mai permit sa onorez toate nuntile la care sunt invitat. Cred ca nunta a devenit un eveniment pe care tot mai putin si-l permit.

    Reply

  2. elena
    iunie 3, 2013 @ 5:36 am

    atunci cand ne ducem la o nunta trebuie sa ne ducem pentru a fi aproape de miri nu pentru mancare su baututa Dumnezeu sa ne ajute

    Reply

  3. elena
    iunie 3, 2013 @ 5:37 am

    asa sunt unii romani

    Reply

  4. Elena
    iunie 6, 2013 @ 9:07 am

    Hristos a Inviat?
    prin organizarea celor mai moderne petreceri pentru „serbarea” nuntii punem accentul pe lucrurile fara valoare, trecatoare si apoi ne intrebam „de ce avem atatea necazuri? – pt ca uitam sa ne BUCURAM, uitam Cine vine la nunta.
    Domnul sa ne faca parte sa participam la cat mai multe NUNTI si mai putine spectacole!

    Reply

  5. stefanita
    martie 26, 2014 @ 3:40 pm

    sa inteleg ca la nunta ta ai invitat schiopii, orbii si saracii din oras.

    La Luca 14,12-14 Iisus vorbeste de pranz sau cina nu de nunta, iar in icoana nuntii din Cana nu este reprezentat nici un orb sau schiop vad doar oameni bine imbracati plus ca un cuplu care abia porneste la drum nu are bani sa faca ospat saracilor si schiopilor din oras, chiar daca poate si-ar dori, exceptie facand oamenii foarte instariti.

    „Fă nuntă fără dar și vei vedea că-ți vor veni și vecinii, și cunoscuții, și toți colegii de servici, și mulți oameni care în mod normal n-ar fi putut veni.”
    Pai cred si eu ca vine tot satul la pe degeaba dar intrebarea este de unde vor plati cei care abea intemeiaza o familie masa?

    Reply

  6. Claudiu Balan
    aprilie 5, 2014 @ 8:50 am

    Salut Elenutza,

    La nunta mea nu am invitat șchiopii, orbii și săracii din oraș.

    Mântuitorul Hristos vorbește în Evanghelia după Luca despre o cină, dar de una deosebită: de masa cea mare din Împărăția Cerurilor, de nunta nunților.

    În icoana nunții din Cana Galileii este pictată o nuntă la care a participat Mântuitorul Hristos și Maica Domnului, reprezentare numită în iconografia bizantină „Hristos prefăcând apa în vin”.

    Scopul acestei icoane este de a aminti de prima minune realizată de Domnul Hristos, și nu de a reprezenta porunca de care noi vorbim: „Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei, la rândul lor, pe tine, şi să-ţi fie ca răsplată….”

    Icoana nunții din Cana Galileia descrie Sfânta Taină a Cununiei. Nu intru în detalii, dar e foarte interesant.

    De aceea nu vezi în această icoană săraci, pentru că la nuntă n-au fost doar 7 oameni câți vezi pictați mai sus. Icoana este un simbol, este modalitatea cea mai potrivită de a transmite o taină. Icoana nu este fotografie de la un eveniment.

    Cât privește de un cuplu care abia pornește la drum care nu are bani să facă masă săracilor, eu cred că Dumnezeu așteaptă de la noi ceea ce ne stă în putință. Dacă n-ai bani nu-ți cere nimeni să faci masă la 100 de oameni săraci. Poți face câteva pachețele cu mâncare și să le dai celor de pe stradă. Cu siguranță acest efort este unul mic… care nu te costă decât câteva zeci de lei, în comparție cu miile de lei cheltuite pe întreaga nuntă.

    Face fiecare masă sau milostenie cu mâncare după măsura posibilităților, fără a împovăra familia.

    Dacă vrem să împlinim această poruncă, putem.

    Doamne ajută!

    Reply

  7. stefanita
    aprilie 5, 2014 @ 1:08 pm

    Buna Claudiu, ai dreptate cand afirmi faptul ca un cuplu care abia se casatoreste trebuie ca sa aduca un prinos de milostenie saracilor ca multumire, jertfa etc, dar asta nu exclude ca ei la randul lor sa fie ajutati de rudenii in vederea intemeierii unei familii.

    Articolul este bun dar din punctul meu de vedere nu este complet pentru ca este oarecum descurajator pentru un cuplu care vrea sa se casatoreasca neavand practic nimic. Mentalitatea cu privire la casatorie este majoritar materialista, deseori auzim afirmatii genul „nu ma casatoresc pentru ca nu am casa, masa etc”. In completarea articolului ai fi putut spune ca un ajutor financiar din partea familiei, rudelor, celor mai apropiati este binevenit in vederea incurajarii, ajutorarii, stimularii noii familii intemeiate. Normal ca sunt persoane care fac din acest eveniment o afacere dar sa nu generalizam.

    „Fă nuntă fără dar și vei vedea că-ți vor veni și vecinii, și cunoscuții, și toți colegii de servici, și mulți oameni care în mod normal n-ar fi putut veni.” Cum ar putea sa faca un cuplu care practic nu are nimic o nunta fara dar? Tocmai de asta se face nunta cu dar pentru ca cei care fac parte din viata lor, familia, rude, prieteni, apropiati sa ii ajute cum si ei la randul lor au fost ajutati.

    Reply

  8. stefanita
    aprilie 5, 2014 @ 1:14 pm

    In acest sens ar fi un indemn la milostenie pentru familia si rudele fericitului cuplu. Pe saraci ii putem ajuta mereu, insa casatoria este un eveniment deosebit, un prilej de bucurie pentru cei doi, pentru familiile lor pentru rudele si prietenii lor pentru ca din ei vor iesi noi vieti noi potentiali cetateni ai raiului. Cand vorbim despre un subiect asa delicat trebuie sa privim din mai multe perspective inclusiv a celor care se casatoresc.

    Imi cer iertare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *