De ce nu rânduiește Dumnezeu oameni credincioși și cinstiți ca să ne conducă țara?
Mâine dimineață sunt alegeri parlamentare în România. Pe scena politică aceleași fețe, cu mici excepții. În sufletele românilor aceleași frustrări și indiferență față de politicieni. De ce oare?
Știm prea bine… nu vedem pe scena politică oameni în care să ne regăsim valorile proprii, valorile neamului nostru. Nu-i simțim pe cei care candidează că ar face acest lucru pentru binele neamului nostru ci pentru ei înșiși, pentru business-urile lor, pentru familia lor.
Petre Țuțea spunea să nu-i votăm pe cei care nu-și iubesc țara. Dacă am face acest lucru ar trebui votăm o mână de oameni cu îngăduință, și nici pe aceia.
Totuși haideți să ne gândim puțin: dacă noi creștinii, cei care participăm activ la viața Bisericii, împreună cu episcopii, preoții, monahii și monhiile din mănăstiri, ne rugăm la Sfânta Liturghie pentru „binecredinciosul popor român de pretutindeni, pentru cârmuitorii ţării noastre, pentru mai marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos oaste” de ce totuși după 23 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 n-avem încă politicieni credincioși, morali, cinstiți și iubitori de neam, așa cum ne-am dori cu toții?
Logic ar fi fost ca după atâția ani de stăruință în rugăciune, Dumnezeu să fi scos cel puțin un conducător adevărat, și să fim bucuroși de el, să ne regăsim toate idealurile noastre în felul lui de a fi. N-aude Dumnezeu oare rugăciunile noastre? Nu vrea El să împlinească un lucru așa de bun? Își doreșe El să fim conduși de oameni necinstiți și de profitori? Cu siguranță, nu. Atunci unde este problema?
Pentru a vă da răspunsul găsit de mine… poate mai sunt și altele… vă voi da un exemplu:
Să presupunem că în fața scării unii bloc se află doi oameni ai străzii, care trăiesc din mila trecătorilor, dorm noaptea în frig, au hainele murdare și jerpelite, și li se citește suferința pe fața lor. Zilnic ei trăiesc din ceea ce trecătorii le oferă: un covrig, un bănuț, o sticlă cu apă, o pătură…
După ceva vreme locatarii blocului în fața căruia cei doi oameni ai străzii stau, se întâlnesc într-o ședință de scară și hotărăsc că trebuie să facă ceva pentru acești oameni… trebuie să-i ajute într-un fel. S-au hotărăt ca toți să se roage lui Dumnezeu pentru ei, și să ajute fiecare cum poate. În schimb nu a sărit nimeni să propună să-i ia în casă, să le ofere un acoperiș deasupra capului, să le ofere o baie fierbinte, o masă caldă, sau măcar să le spele hainele din când în când. După ședință, zi după zi, oamenii din acel bloc trec pe lângă cei doi săraci, îi salută, le mai oferă ceva de-ale gurii, și trec mai departe. Trec zilele, lunile și anii, și nimic nu se schimbă.
Întrebarea firească e următoarea: „Dacă toți s-au rugat sincer la Dumnezeu pentru ajutorarea acelor doi oameni săraci, de ce totuși El nu le-a împlinit rugăciunea?”
Răspunsul e simplu: pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni, vrând să facă bine aproapelui meu prin mine. Dumnezeu așteaptă ca până la urmă unul din acei locatari să-și ia inima în dinți și să-i ia în casă pe cei doi săraci, măcar câteva zile. Apoi, văzând fapta lui cea bună ar fi contribuit și El dublând ajutorul.
Ne rugăm de Dumnezeu să aibă grijă de săraci, de cei bolnavi, de ce-i singuri, de toți oamenii în suferință, dar uităm că El așteaptă ca noi să fim primii care trebuie să-i ajutăm. Amintiți-vă de samarineanului milostiv, care n-a trecut indiferent pe lângă cel bătut de hoți și lăsat în drum, ci l-a luat, l-a îngrijit și l-a dus la un han să doarmă și să se refacă. Iar această pilda a dat-o Domnul Hristos tocmai ca urmare a întrebării: „Cine este aproapele meu?”
Aproapele nostru este orice om din lumea aceasta.
Prin urmare, ne plângem că n-aveam oameni buni la Președenția României, în Parlament, în Guvern, în ministere, în justiție, în primării și prefecturi, dar v-ați pus vreodată problema că și noi creștinii ar trebui să ne implicăm.
De ce nu intră creștinii în politică? Dacă îți iubești neamul și țara atunci intri și încerci să faci ceva. Îți aduni oameni buni în jurul tău, ești cinstit, corect, devotat și faci lucruri mari, așa cum atâția mari domnitori ai României au făcut.
Știu, sunt multe piedici, multe interese, multă mafie, multă hoție, mulți bani la mijloc… te poți compromite ușor… dar oare e cineva mai puternic decât Dumnezeul nostru? Noi creștinii îl avem pe Dumnezeu. Cei răi, care vor să pună bețe în roate, îl au pe diavol și banii lor. Deci cum vi se pare lupta? Mie îmi pare inechitabilă, noi avem mult mai mult decât ei!
Gândiți-vă ce a însemnat Sfântul Împărat Constantin cel Mare pentru întreaga istorie a omenirii? Un împărat creștin-ortodox care a schimbat istoria întregii lumi, pentru că prin El a lucrat Hristos!
Cine crede că un creștin e doar omul rugăciunii se înșeală amarnic. Uitați-vă la filmul Mihai Viteazul să-l vedeți pe preot în fruntea oștilor cu marele voievod luptând împotriva dușmanilor țării. Acesta e creștinul adevărat, nu cel care stă la căldurică, ascunzându-și lenea și frica de suferință, sub haina falsă a smeritei rugăciuni.
Dragilor, creștinul adevărat sare în foc după celălalt și-l salvează, nu stă și doar se roagă pentru el! Cere ajutor ca Dumnezeu să-l păzească și pe el și pe celălalt, dar sare după el, nu face calcule.
Dacă noi creștinii, cei formați în Biserică, vom sta rugându-ne, asistând la distrugerea țării noastre, atunci neimplicarea noastră va aduce multă suferința întregului neam: nouă în primul rând, părinților noștri, copiilor noștri și celor care vor veni după noi.
Creștinul trebuie să se implice în politică nu pentru bani, nu pentru interes propriu ci din milă și iubire față de cei care suferă în poporul său.
Nu infuziile de capital străin vor salva România, așa cum poetic ne-o spun manualele de macroeconomie, ci credința noastră în Dumnezeu, moralitatea noastră, cinstea, sinceritatea, iertarea, mila, îngăduința, inteligența, cultura, tradiția neamului nostru, și tot ce are un om mai bun în el.
Degeaba intră sute de milioane de euro în țară dacă ele ajung fraudulos tot în conturile bogaților, iar cei de jos trăiesc din fărâmituri.
Nu cred într-un rai pe pământ, într-o țară numai cu lapte și miere, într-un rai capitalist, așa ceva nu poate fi posibil atât timp cât avem păcatul în noi. Totuși cred că lucrurile se pot îmbunătăți, și putem schimba ceva în țara noastră.
A intra în politică bineînțeles că nu este pentru toți, dar sunt creștini care au talantul acesta de la Dumnezeu: sunt bine pregătiți profesional, își iubesc țara, își cunosc istoria, își știu neamul, își cunosc credința și pot face lucruri mari în țară.
Gândiți-vă foarte serios la acest lucru! Și creștinii trebuie să participe la conducerea țării! E nevoie de luciditatea și cinstea lor.
Nu vă temeți! Dumnezeu ne dă putere să facem binele!
Dar fiți gata și de suferință! Vor apărea mulți dușmani, pe drept sau pe nedrept, vor fi oameni deranjați de mărturisirea adevărului, de mărturisirea existenței lui Dumnezeu… vor fi oameni care ne vor ataca mai mult sau mai puțin fățiș, dar gândiți-vă: Dacă l-au lovit pe Hristos și pe noi ne vor lovi.
A intra în politică nu e nicidecum comod sau dulce, este la fel cu a merge la război… totuși dacă-L iubești pe Dumnezeu și-ți iubești țara, atunci toate celelalte vor părea detalii în drumul spre a-i ajuta pe oameni.
Sunt multe de spus. Mă opresc aici.
Dumnezeu să ne ajute să facem ceva bun pentru țara noastră!
Nu uitați niciodată, indiferent cât de multe ispite ar fi azi: La baza neamului nostru românesc stă credința în Dumnezeu. Ăsta e românul! Restul sunt detalii.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)
Claudiu Balan
decembrie 8, 2012 @ 9:39 am
Am uitat încă un mic argument pe care-l aduce Părintele Arsenie Boca:
„Vreți preoți buni, nașteți-i!”
La fel și noi: Vrem oameni politici morali și iubitor de țară? Atunci să ne educăm copiii în acest sens! Să le dăm noi primii exemplu de implicare în viața țării!
Boitos
decembrie 10, 2012 @ 6:23 am
Pt ca nu meritam oameni credinciosi ca sa ne conduca tara.
Adica oameni cu frica de Dumezeu, care sa fie responsabili.
Cum sa fie conducatori credinciosi daca noi ii alegem, noi cei care suntem de acord cu faptele lor.
Cum sa fie conducatori buni la o tara care este printre primele in Europa la avorturi, la betii, la desfrau, si la multe altele.
Cum sa avem pretentia de conducatori buni cand totul tine de bani in ziua de azi.Inclusiv sanatatea este pe bani.
Asa ca ce ne ramane, cel putin pt mine este sa ma rog sa ma pazeasca Dumezeu de vrasmasi si de oameni rai si necredinciosi.
Si in rest are Dumezeu grija de mine daca va fi sa mai raman in tara asta sau nu.
Nu ii invidiez pe cei care au plecat si nu vor sa se mai intoarca, dar probabil ca i-am acuzat atunci , si acum dupa multi ani de zile incep sa ii inteleg de ce au plecat si nu vor sa mai auda de Romania si de tara asta, si ca pe alocuri le este rusine sa spuna ca sunt romani.
Pacat, ca noi in esenta noastra ca natie nu am fost asa.
Noi , romanii , am avut curaj sa luptam pana la capat cu altii : cu romanii, cu turci si cu alte natii ca sa ne aparam tara.Acum o vindem.
Valeriu Carp
decembrie 10, 2012 @ 9:23 am
Excelent comentariu! Felicitari.
Claudiu Balan
decembrie 10, 2012 @ 10:35 am
Salut Simona!
Cred că ar trebuie să ne uităm fiecare în sufletul nostru și la faptele noastre pentru a vedea dacă într-adevăr facem ceva pentru țara noastră.
E ușor să acuzi pe alții, dar în felul acesta nu vom rezolva nimic niciodată.
Eu cred că dacă fiecare ar fi cinstit la locul lui în societate, și ar împlini poruncile lui Dumnezeu atunci cu siguranță România ar arăta altfel.
Pentru mine expresia „nu merităm oameni credincioși care să ne conducă țara” este nulă. Dumnezeu conlucrează cu noi la mântuirea noastră a și a lumii. El ne vrea tot binele și în fiecare secundă a vieții dă maximul pentru a ne mântui, dar pentru că nu trece peste libertatea noastră, El așteaptă și răspunsul nostru, și colaborarea noastră.
Nu merităm pentru că nu ne implicăm.
Hai să punem fiecare umărul la ajutorarea aproapelui și să vedeți apoi răspunsul lui Dumnezeu la efortul nostru. Să vedeți apoi cât de mult contribuie El alături de noi la binele societății!
E o gravă eroare să așteptăm soluții la problemele noastre din exterior.
Sfinții Părinți spun că omul are toate soluțiile în el. Toate problemele noastre se pot rezolva dacă noi ne schimbăm.
Simona, fii tu exemplu de viață sfântă și vei vedea mii de oameni în jurul tău urmându-ți exemplu! Așa se schimbă țara, nu așteptând un mesia politic.
Mesia a venit odată pentru totdeauna, și ne-a spus ce trebuie să facem ca să ne fie bine tuturor:
„Așa să vă iubiți unul pe altul precum eu v-am iubit pe voi!”
Boitos
decembrie 10, 2012 @ 10:46 am
,,Simona, fii tu exemplu de viață sfântă și vei vedea mii de oameni în jurul tău urmându-ți exemplu! Așa se schimbă țara, nu așteptând un mesia politic.,,
Pe mine in primul rand nu ma intereseaza politica.Adica sunt prea mica pt un ,,joc,, asa de mare si marsav.
Am cunoscut destui oameni cu exemplu de viata crestineasca , ca e prea mult sa spun ,,viata sfanta,, ( nu stiu care suntem sfinti sau nu ).
Din pacate acestia nu vor sa isi piarda suflerul si de aceea nu intra in politica.
In schimb sprijina societatea si pe altii in alt fel, si nu ma refer aici la rugaciune.
Cand o sa vezi mii de oameni in jurul tau ca se schimba, atunci sa ma anunti si pe mine.
Si oricum un mesia politic nu poate exista, deoarece Dumnezeu nu tine seama de politica , si cu atat mai mult nu are treaba politica cu Ortodoxia.Dupa mine.
sdaniel
decembrie 12, 2012 @ 10:55 am
Si eu subscriu la comentariile Simonei. Le consider pertinente si REALISTE.
Pe de alta parte nu pot sa nu sprijin demersurile din ultima perioada ale lui Claudiu, care a devenit adeptul schimbarii (in bine) societatii prin exemplu personal al fiecaruia dintre noi. Sincer demersul mi se pare utopic si fara sanse de reusita, dar macar omul incearca ceva atat cat poate si el. Un sincer Bravo! si, din acest punct de vedere, ai parte de toata admiratia mea.
Claudiu Balan
decembrie 12, 2012 @ 11:18 am
Salut Daniel!
Au trecut 23 de ani de la revoluție și multe din probleme nu s-au rezolvat… pentru că de fapt ele sunt în sufletul nostru.
Soluția schimbării lumii prin exemplul propriu nu e una inventată de mine ci este esența Evangheliei Mântuitorului Hristos și a întregii Tradiții a Bisericii Ortodoxe.
Orice probleme ar fi în lumea această, Dumnezeu ne va arăta mereu soluția în interiorul nostru. Dar oare de ce?
Pentru a nu mai acuza pe alții de răul din lume. Pentru a nu mai căuta să-i schimbăm pe alții iar noi să stăm bine mersi. De fapt acest îndemn de a ne schimba noi înșine mai întâi stă în cuvintele Mântuitorului Hristos:
[i]
„De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău? Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.” (Matei 7, 3-5)[/i]
Ca să putem să-l vindecăm pe fratele nostru (să-i scoatem paiul din ochi) atunci trebuie ca mai întâi să vedem noi bine, să avem noi o vedere sănătoasă… că altfel îi scoatem ochiul, îl îmbolnăvim și mai rău. Prin analogie simplă, dacă vrem să schimbăm ceva în societatea noastră, trebuie să ne schimbăm pe noi înșine și apoi să încercăm să facem ceva pentru alții.
Și mai spune ceva Domnul:
„Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea.” (Luca 6, 31)
Deci dacă eu vreau că alții să se comporte frumos cu mine în societate atunci eu trebuie să mă comport eu primul cu ei în acest fel… și astfel se schimbă lucrurile.
Deci schimbarea pleacă de la individ spre societate și nu invers.
Doamne ajută!
Claudiu Balan
decembrie 12, 2012 @ 11:26 am
Simona, Dumnezeu are legătură cu tot ce se întâmplă în lume, pentru că El a creat-o, deci inclusiv cu politica.
Nu trebuie ca toți oamenii să intre în politică ci doar cei care au această chemare, această râvnă. Ceilalți oameni pot ajuta fiind cinstiți și harnici la propriile lor locuri de muncă.
Există un mare adevăr în neimplicarea în politică de frica murdăririi, totuși să știi că există și o consecință puternic negativă în această neimplicare: suferința aproapelui nostru.
Dacă ne vom lăsa țara să fie condusă de mâinile celor necredincioși și fără frică de Dumnezeu, atunci vom vedea din ce în ce mai multă suferință în poporul nostru.
Lucrurile sunt așa de puternic legate, încât nu putem avea o Biserica Ortodoxă liniștită, cu enoriași fără probleme, atât timp cât țara e condusă de atei.
Eu văd implicarea în politică asemenea unei jertfe, la fel cum plecau la război bărbații noștri înainte. Există riscul să ne mânjim, să păcătuim, să cădem între tâlhari, dar mergem cu credința că Dumnezeu ne va ajuta să facem bine neamului nostru.
Dacă ai gând bun Domnul îți călăuzește pașii incredibil prin această lume.
Oricum, femeile nu sunt făcute pentru politică, e zonă de luptă acerbă, iar femeile sunt prea delicate pentru a se mânji în acest fel. Nu spun că n-ar avea capacitatea mentală pentru a se implica, doar că n-au forța de a suporta toată nedreptate și atacurile puternice lansate de adversari.
Bărbații sunt prin definiție sexul tare, cei care luptă și îndură răul, încercând să schimbe și să conducă lumea.
Doamne ajută!
sdaniel
decembrie 12, 2012 @ 12:37 pm
Am zis sa tac intr-o privinta pentru ca imi placea mult ideea promovata in aceste articole : „Deci schimbarea pleacă de la individ spre societate și nu invers.”
Dar vad ca persistati intr-o idee care nu are nicio legatura cu realitatea si repetati ideea sub diferite forme: tara e condusa de necredinciosi (sau atei).
Asta o iau ca pe o gluma mai degraba. E tara unde toti liderii se prezinta la toate evenimentele religioase, folosesc cuvantul „Dumnezeu” aproape la fiecare fraza. E tara unde, poate, Biserica (ca institutie) are cele mai multe drepturi posibile. Religia e obligatorie inca din clasa zero, e scutita de impozite, taxe sau tva, poate construi cate biserici si catedrale vrea si cu ajutor de la stat etc.
Lideri mai religiosi ca in Romania nu gasesti nicaieri in toata Europa. Care apropo e mult mai civilizata si dezvoltata decat noi.
Doar ca la ei simtul civic, responsabilitatea, iubirea de conational sau de tara este mult mai dezvoltata ca la noi. Si au ajuns la aceste valori prin societatea civila si nu prin religie.
Daca implici religia in proiectul tau vei face mai mult rau decat bine.
Eu inteleg foarte bine ca Dumnezeu nu face politica, dar sa te vad cum ii explici tu omului simplu de ce nu ne da Dumnezeu politicieni responsabili si cinstiti.
Nu stiu cine va crede explicatia (de altfel corecta) din articol.
sdaniel
decembrie 12, 2012 @ 12:42 pm
Suplimentar, as vrea sa nu fiu de acord cu afirmatia ca femeile nu sunt facute pentru politica. Eu consider ca femeile fac politica mai buna decat barbatii pentru ca sunt mai umane. As vrea sa vad mult mai multe femei in politica.
Cam peste tot unde au fost/exista femei in politica (in alte state sau chiar in Romania) se vede un plus, macar din punct de vedere organizatoric sau al unui limbaj mai uman, mai decent. Parca discutiile nu mai sunt la nivel de balci.
Claudiu Balan
decembrie 12, 2012 @ 1:26 pm
Salut Daniel!
Ai dreptate, suntem o țară unde credința e prezenta în diferite forme în societate, însă nu și în politică… sau foarte puțin în politică. Când vine vorba de bani și interese, morala creștină este dată la o parte și fiecare face ce-i mai bine pentru el.
Când spun că țara e condusă de necredincioși mă refer la faptul că politicienii în discursurile lor nu se raportează la credința în Dumnezeu, la poruncile Lui, la morala creștină. Ba mai mult, sunt destule legi adoptate de ei, care îi împing pe oameni spre păcat, în loc să-i ajute să nu facă păcatul.
Așa cum spune Sfântul Apostol Iacob: Să vedem credința conducătorilor noștri din faptele lor, nu din faptul că-și botează copii în Biserica Ortodoxă, sau că se cunună ortodox.
Eu n-am auzit în ultimii 20 de ani un politician care să spună în fața oamenilor că una din marile valori ale neamului nostru este credința în Dumnezeu, și din ea izvorăsc multe: o familie creștină temeinică, principii de viață sănătoase, ospitalitatea, cinstea, curajul, demnitatea, iubirea jetfelnică, talentul, etc.
N-am văzut un conducător care să-și iubească țara, să-l văd ca e gata-gata să-și riște imaginea pentru neamul său.
Conducătorii adevărați se simt imediat.
decebal
decembrie 12, 2012 @ 3:26 pm
Salut Daniel! In legatura cu ultimul comentariu, as dori sa te uiti peste urmatorul filmulet si sa tragi singur concluziile…
http://www.youtube.com/watch?v=Du3jQ74GdSw
Eu chiar nu as vrea sa vad femei de genu in politica romaneasca.