Skip to content

12 Comentarii

  1. Claudiu Balan
    decembrie 8, 2012 @ 9:39 am

    Am uitat încă un mic argument pe care-l aduce Părintele Arsenie Boca:

    „Vreți preoți buni, nașteți-i!”

    La fel și noi: Vrem oameni politici morali și iubitor de țară? Atunci să ne educăm copiii în acest sens! Să le dăm noi primii exemplu de implicare în viața țării!

    Reply

  2. Boitos
    decembrie 10, 2012 @ 6:23 am

    Pt ca nu meritam oameni credinciosi ca sa ne conduca tara.
    Adica oameni cu frica de Dumezeu, care sa fie responsabili.
    Cum sa fie conducatori credinciosi daca noi ii alegem, noi cei care suntem de acord cu faptele lor.
    Cum sa fie conducatori buni la o tara care este printre primele in Europa la avorturi, la betii, la desfrau, si la multe altele.
    Cum sa avem pretentia de conducatori buni cand totul tine de bani in ziua de azi.Inclusiv sanatatea este pe bani.
    Asa ca ce ne ramane, cel putin pt mine este sa ma rog sa ma pazeasca Dumezeu de vrasmasi si de oameni rai si necredinciosi.
    Si in rest are Dumezeu grija de mine daca va fi sa mai raman in tara asta sau nu.
    Nu ii invidiez pe cei care au plecat si nu vor sa se mai intoarca, dar probabil ca i-am acuzat atunci , si acum dupa multi ani de zile incep sa ii inteleg de ce au plecat si nu vor sa mai auda de Romania si de tara asta, si ca pe alocuri le este rusine sa spuna ca sunt romani.
    Pacat, ca noi in esenta noastra ca natie nu am fost asa.
    Noi , romanii , am avut curaj sa luptam pana la capat cu altii : cu romanii, cu turci si cu alte natii ca sa ne aparam tara.Acum o vindem.

    Reply

  3. Valeriu Carp
    decembrie 10, 2012 @ 9:23 am

    Excelent comentariu! Felicitari.

    Reply

  4. Claudiu Balan
    decembrie 10, 2012 @ 10:35 am

    Salut Simona!

    Cred că ar trebuie să ne uităm fiecare în sufletul nostru și la faptele noastre pentru a vedea dacă într-adevăr facem ceva pentru țara noastră.

    E ușor să acuzi pe alții, dar în felul acesta nu vom rezolva nimic niciodată.

    Eu cred că dacă fiecare ar fi cinstit la locul lui în societate, și ar împlini poruncile lui Dumnezeu atunci cu siguranță România ar arăta altfel.

    Pentru mine expresia „nu merităm oameni credincioși care să ne conducă țara” este nulă. Dumnezeu conlucrează cu noi la mântuirea noastră a și a lumii. El ne vrea tot binele și în fiecare secundă a vieții dă maximul pentru a ne mântui, dar pentru că nu trece peste libertatea noastră, El așteaptă și răspunsul nostru, și colaborarea noastră.

    Nu merităm pentru că nu ne implicăm.

    Hai să punem fiecare umărul la ajutorarea aproapelui și să vedeți apoi răspunsul lui Dumnezeu la efortul nostru. Să vedeți apoi cât de mult contribuie El alături de noi la binele societății!

    E o gravă eroare să așteptăm soluții la problemele noastre din exterior.
    Sfinții Părinți spun că omul are toate soluțiile în el. Toate problemele noastre se pot rezolva dacă noi ne schimbăm.

    Simona, fii tu exemplu de viață sfântă și vei vedea mii de oameni în jurul tău urmându-ți exemplu! Așa se schimbă țara, nu așteptând un mesia politic.

    Mesia a venit odată pentru totdeauna, și ne-a spus ce trebuie să facem ca să ne fie bine tuturor:

    „Așa să vă iubiți unul pe altul precum eu v-am iubit pe voi!”

    Reply

  5. Boitos
    decembrie 10, 2012 @ 10:46 am

    ,,Simona, fii tu exemplu de viață sfântă și vei vedea mii de oameni în jurul tău urmându-ți exemplu! Așa se schimbă țara, nu așteptând un mesia politic.,,
    Pe mine in primul rand nu ma intereseaza politica.Adica sunt prea mica pt un ,,joc,, asa de mare si marsav.
    Am cunoscut destui oameni cu exemplu de viata crestineasca , ca e prea mult sa spun ,,viata sfanta,, ( nu stiu care suntem sfinti sau nu ).
    Din pacate acestia nu vor sa isi piarda suflerul si de aceea nu intra in politica.
    In schimb sprijina societatea si pe altii in alt fel, si nu ma refer aici la rugaciune.
    Cand o sa vezi mii de oameni in jurul tau ca se schimba, atunci sa ma anunti si pe mine.
    Si oricum un mesia politic nu poate exista, deoarece Dumnezeu nu tine seama de politica , si cu atat mai mult nu are treaba politica cu Ortodoxia.Dupa mine.

    Reply

  6. sdaniel
    decembrie 12, 2012 @ 10:55 am

    Si eu subscriu la comentariile Simonei. Le consider pertinente si REALISTE.
    Pe de alta parte nu pot sa nu sprijin demersurile din ultima perioada ale lui Claudiu, care a devenit adeptul schimbarii (in bine) societatii prin exemplu personal al fiecaruia dintre noi. Sincer demersul mi se pare utopic si fara sanse de reusita, dar macar omul incearca ceva atat cat poate si el. Un sincer Bravo! si, din acest punct de vedere, ai parte de toata admiratia mea.

    Reply

  7. Claudiu Balan
    decembrie 12, 2012 @ 11:18 am

    Salut Daniel!

    Au trecut 23 de ani de la revoluție și multe din probleme nu s-au rezolvat… pentru că de fapt ele sunt în sufletul nostru.

    Soluția schimbării lumii prin exemplul propriu nu e una inventată de mine ci este esența Evangheliei Mântuitorului Hristos și a întregii Tradiții a Bisericii Ortodoxe.

    Orice probleme ar fi în lumea această, Dumnezeu ne va arăta mereu soluția în interiorul nostru. Dar oare de ce?

    Pentru a nu mai acuza pe alții de răul din lume. Pentru a nu mai căuta să-i schimbăm pe alții iar noi să stăm bine mersi. De fapt acest îndemn de a ne schimba noi înșine mai întâi stă în cuvintele Mântuitorului Hristos:

    [i]
    „De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău şi iată bârna este în ochiul tău? Făţarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.” (Matei 7, 3-5)[/i]

    Ca să putem să-l vindecăm pe fratele nostru (să-i scoatem paiul din ochi) atunci trebuie ca mai întâi să vedem noi bine, să avem noi o vedere sănătoasă… că altfel îi scoatem ochiul, îl îmbolnăvim și mai rău. Prin analogie simplă, dacă vrem să schimbăm ceva în societatea noastră, trebuie să ne schimbăm pe noi înșine și apoi să încercăm să facem ceva pentru alții.

    Și mai spune ceva Domnul:

    „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea.” (Luca 6, 31)

    Deci dacă eu vreau că alții să se comporte frumos cu mine în societate atunci eu trebuie să mă comport eu primul cu ei în acest fel… și astfel se schimbă lucrurile.

    Deci schimbarea pleacă de la individ spre societate și nu invers.

    Doamne ajută!

    Reply

  8. Claudiu Balan
    decembrie 12, 2012 @ 11:26 am

    Simona, Dumnezeu are legătură cu tot ce se întâmplă în lume, pentru că El a creat-o, deci inclusiv cu politica.

    Nu trebuie ca toți oamenii să intre în politică ci doar cei care au această chemare, această râvnă. Ceilalți oameni pot ajuta fiind cinstiți și harnici la propriile lor locuri de muncă.

    Există un mare adevăr în neimplicarea în politică de frica murdăririi, totuși să știi că există și o consecință puternic negativă în această neimplicare: suferința aproapelui nostru.

    Dacă ne vom lăsa țara să fie condusă de mâinile celor necredincioși și fără frică de Dumnezeu, atunci vom vedea din ce în ce mai multă suferință în poporul nostru.

    Lucrurile sunt așa de puternic legate, încât nu putem avea o Biserica Ortodoxă liniștită, cu enoriași fără probleme, atât timp cât țara e condusă de atei.

    Eu văd implicarea în politică asemenea unei jertfe, la fel cum plecau la război bărbații noștri înainte. Există riscul să ne mânjim, să păcătuim, să cădem între tâlhari, dar mergem cu credința că Dumnezeu ne va ajuta să facem bine neamului nostru.

    Dacă ai gând bun Domnul îți călăuzește pașii incredibil prin această lume.

    Oricum, femeile nu sunt făcute pentru politică, e zonă de luptă acerbă, iar femeile sunt prea delicate pentru a se mânji în acest fel. Nu spun că n-ar avea capacitatea mentală pentru a se implica, doar că n-au forța de a suporta toată nedreptate și atacurile puternice lansate de adversari.

    Bărbații sunt prin definiție sexul tare, cei care luptă și îndură răul, încercând să schimbe și să conducă lumea.

    Doamne ajută!

    Reply

  9. sdaniel
    decembrie 12, 2012 @ 12:37 pm

    Am zis sa tac intr-o privinta pentru ca imi placea mult ideea promovata in aceste articole : „Deci schimbarea pleacă de la individ spre societate și nu invers.”
    Dar vad ca persistati intr-o idee care nu are nicio legatura cu realitatea si repetati ideea sub diferite forme: tara e condusa de necredinciosi (sau atei).
    Asta o iau ca pe o gluma mai degraba. E tara unde toti liderii se prezinta la toate evenimentele religioase, folosesc cuvantul „Dumnezeu” aproape la fiecare fraza. E tara unde, poate, Biserica (ca institutie) are cele mai multe drepturi posibile. Religia e obligatorie inca din clasa zero, e scutita de impozite, taxe sau tva, poate construi cate biserici si catedrale vrea si cu ajutor de la stat etc.
    Lideri mai religiosi ca in Romania nu gasesti nicaieri in toata Europa. Care apropo e mult mai civilizata si dezvoltata decat noi.
    Doar ca la ei simtul civic, responsabilitatea, iubirea de conational sau de tara este mult mai dezvoltata ca la noi. Si au ajuns la aceste valori prin societatea civila si nu prin religie.
    Daca implici religia in proiectul tau vei face mai mult rau decat bine.
    Eu inteleg foarte bine ca Dumnezeu nu face politica, dar sa te vad cum ii explici tu omului simplu de ce nu ne da Dumnezeu politicieni responsabili si cinstiti.
    Nu stiu cine va crede explicatia (de altfel corecta) din articol.

    Reply

  10. sdaniel
    decembrie 12, 2012 @ 12:42 pm

    Suplimentar, as vrea sa nu fiu de acord cu afirmatia ca femeile nu sunt facute pentru politica. Eu consider ca femeile fac politica mai buna decat barbatii pentru ca sunt mai umane. As vrea sa vad mult mai multe femei in politica.
    Cam peste tot unde au fost/exista femei in politica (in alte state sau chiar in Romania) se vede un plus, macar din punct de vedere organizatoric sau al unui limbaj mai uman, mai decent. Parca discutiile nu mai sunt la nivel de balci.

    Reply

  11. Claudiu Balan
    decembrie 12, 2012 @ 1:26 pm

    Salut Daniel!

    Ai dreptate, suntem o țară unde credința e prezenta în diferite forme în societate, însă nu și în politică… sau foarte puțin în politică. Când vine vorba de bani și interese, morala creștină este dată la o parte și fiecare face ce-i mai bine pentru el.

    Când spun că țara e condusă de necredincioși mă refer la faptul că politicienii în discursurile lor nu se raportează la credința în Dumnezeu, la poruncile Lui, la morala creștină. Ba mai mult, sunt destule legi adoptate de ei, care îi împing pe oameni spre păcat, în loc să-i ajute să nu facă păcatul.

    Așa cum spune Sfântul Apostol Iacob: Să vedem credința conducătorilor noștri din faptele lor, nu din faptul că-și botează copii în Biserica Ortodoxă, sau că se cunună ortodox.

    Eu n-am auzit în ultimii 20 de ani un politician care să spună în fața oamenilor că una din marile valori ale neamului nostru este credința în Dumnezeu, și din ea izvorăsc multe: o familie creștină temeinică, principii de viață sănătoase, ospitalitatea, cinstea, curajul, demnitatea, iubirea jetfelnică, talentul, etc.

    N-am văzut un conducător care să-și iubească țara, să-l văd ca e gata-gata să-și riște imaginea pentru neamul său.

    Conducătorii adevărați se simt imediat.

    Reply

  12. decebal
    decembrie 12, 2012 @ 3:26 pm

    Salut Daniel! In legatura cu ultimul comentariu, as dori sa te uiti peste urmatorul filmulet si sa tragi singur concluziile…
    http://www.youtube.com/watch?v=Du3jQ74GdSw
    Eu chiar nu as vrea sa vad femei de genu in politica romaneasca.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *