Skip to content

3 Comentarii

 1. Daniel
  septembrie 14, 2010 @ 11:47 am

  Claudiu, e bun motivul acesta in sprijinul ideii de post, prin post pe langa castigurile spirituale(duhovnicesti) am putea sa economisim resurse sa-i hranim si pe cei saraci din Africa de exemplu. Eu vad problema mai la radacina ei. Nici un om care are multi bani nu va putea sa reziste sa nu consume,ii vine in minte intrebarea:Atunci de ce m-am mai stresat sa castig banii? Cred ca ar fi bine sa nu ne mai agitam asa de mult sa castigam mai multi bani. Sa ne dam singuri seama cat ne-ar trebui pentru strictul necesar si ce e mai mult sa nu ne straduim sa castigam.Daca ma duc la un interviu de angajare si mi se ofera 500 de euro si mie imi trebuie sa traiesc numai 300 atunci refuz oferta si spun ca vreau numai 300.Suna aiurea dar asa vad eu o solutie. Sau iau cei 500 si donez luna de luna 200. Dar e mai bine prima varianta ca sa elimin ispita de ai pastra pe cei 200.E greu intro lume in care exista oportunitatea de a castiga mai multi bani sa vii si sa refuzi, sa spui ca vrei mai putin,in general gandirea oamenilor este de a obtine maximul oricat de mult se poate, chiar si 1 miliard de euro daca este posibil nimeni nu ar refuza.Daca am lasa banii nu am mai putea sa cumparam asa de mult si ne-am multumi cu stricul necesar si am vedea ce e important in viata si viata noastra ar capata un sens,am gasi fericirea in nevoi si sacrificiu, am ajunge sa ne bucuram de oameni nu de lucruri,ne-am bucura ca traim, fara sa mancam ceva bun,am fi fericiti pur si simplu nu in ideea ca ne asteapta o bucurie materiala in scurt timp.Am fi propulsati inainte de bucuria de a fi, nu de bani, nu de ceea ce urmeaza sa mai achizitioam de la supermarket.

  Reply

 2. Dan
  septembrie 14, 2010 @ 1:42 pm

  Daniel, am o mica observatie de facut la ceea ce ai spus la inceput: „prin post pe langa castigurile spirituale(duhovnicesti) am putea sa economisim resurse sa-i hranim si pe cei saraci din Africa de exemplu”
  Fara sa denigrez buna ta intentie si bunul indemn pe care l-ai dat si pentru care multumim, atrag totusi atentia sa nu ne mai lasam influientati de cliseele lumii, clisee care nu valoreaza nici doua parale inaintea Mantuitorului. Chestia asta cu „sa-i hranim pe cei din Africa” este doar propaganda de tip occidental, sau mai bine zis fariseism la drumul mare (repet, tu n-ai avut intentie de genul acesta, deci rog sa nu o iei ca pe o acuza asupra ta ci acelora care vor sa creasca in ochii oamenilor cu lucruri mari pe care nu le fac si nici nu le vor face in veci).
  Acest cliseu ieftin a fost folosit la greu, de-a lungul timpului, in toate concursurile de miss (nu stiu daca inca se mai foloseste acum):
  [b]intrebarea juriului:[/b] Ce vrei sa faci in viata domnisoara?
  [b]Raspunsul concurentei care isi idolatrizeaza frumusetea:[/b] „Vreau sa combat saracia din Africa si din lumea intreaga” … „Sa-i ajutam pe cei din Africa”. (chestii repetate de sute de ori…doar teorie)
  Fratilor, noi avem saraci langa noi, sunt fratii nostri de neam…ii intalnim cand ne ducem la servici, cand mergem la scoala, ii vedem pe la colturile de strada si la usile bisericilor. La acestia sa ne gandim in primul rand, renuntand la noi.
  Noi sa ne gandim in primul rand la acestia de langa noi, si mai apoi, dupa ce ii vom fi ajutat indestulator pe acesti saraci (ce ii avem in fiecare zi aproape), atunci sa ne gandim si la altii de pe alte continente (nu ipotetic ci practic).
  De asta am zis de acel fariseism la inceput (promovat de vedetele TV).
  Deci, rog frate Daniel sa ma ierti pentru vorba mea aspra si sa nu te intristezi caci nu te-am certat pe tine pentru cliseul acesta, ci pur si simplu mi-am revarstat supararea pe acest curent al cliseelor care ne fac neatenti la cele mici de langa noi, trimitandu-ne in visare la lucruri mari…dar ce pacat ca drumul spre Iad este plin de bune intentii…si doar atat.

  Reply

 3. Daniel
  septembrie 14, 2010 @ 2:54 pm

  Incalzirea globala(lupta impotriva ei),lupta pentru pastrarea mediului(curentul eco) si salvarea Africii de la foame intradevar sunt niste clisee ieftine vehiculate de multe vedete de la tv. Eu am zis de Africa la modul generic, putea sa fie orice. Nu m-am intristat la ce ai spus pentru ca ai dreptate. Ideea mea principala nu era Africa ci renuntarea in mod voit la o parte(prisosul) din veniturile nostre. Si atunci cand o sa dam la un sarac doi bani sa fie ultimii nostri bani si sa nu dam din prisosul nostru. Poate ca exagerez putin cand zic sa dam ultimii bani unui sarac dar atunci cand o sa dam unui sarac sa fie suma de bani pe care am planuit-o sa ne cumparam ceva(o sticla de ulei,o prajitura,un kebab,etc) nu niste marunti care ne deranjeaza prin portofel si ai caror lipsa sau prezenta nu fac nici o diferenta pentru noi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *