Skip to content

9 Comentarii

  1. sdaniel
    februarie 4, 2014 @ 5:24 am

    As avea niste observatii personale legate de urmatoarele pasaje din articol:
    „Nu mai este o noutate faptul că inima omului are în structura ei biologică celule asemănătoare cu cele care se găsesc în creier.”
    Pai este o noutate, extrem de putina lume cunoaste aceasta teorie aparuta de vreo 30 de ani si inca neraspandita din motive ce tin de veridicitatea ei (probabil).
    „Mai mult chiar, s-a descoperit că structurile neuronale ale inimii au şi ceva în plus. Concomitent cu posibilitatea memoriei are şi o simţire conştientă aparte, de care creierul nu dispune.”
    Daca inima ar avea procese cognitive macar de nivelul a 1% din creier, nu ar mai exista transplant de inima sau inima artificiala. Fiecare organ din corpul nostru are un rol bine definit, inima este doar un organ ce are rolul de a pompa sange in organism si nu are niciun rol in procesul de gandire. Creierul este organul din corpul nostru care are rol cognitiv, tot ce tine de gandire, vorbire, imaginatie,vise, ratiune se formeaza in creierul nostru. De asemenea, pana si procesele de ordin necontrolat, din subconstient sau inconstient (cum ar fi senzatiile de foame, sete, frica etc.) se formeaza tot in creier.
    Omul nu gandeste cu inima, ci cu creierul.

    Reply

  2. Claudiu Balan
    februarie 4, 2014 @ 8:11 am

    Daniel, sintagma „gândește” este pusă în ghilimele în titlu și în textul articolului. Autorul nu vrea să demonstreze că noi nu gândim cu creierul, ci că inima e punctul 0 din care pleacă toate trăirile noastre și abia apoi ajung la creier. Însuși Dumnezeu a spus-o, Creatorul întregii lumi. Bănuiesc că știe El mai bine decât noi ce a făcut acolo, nu?

    Inima e centrul simțirii, nu centrul gândirii, dar aceste simțiri/sentimente, aceste năzuințe / idealuri, modelează felul nostru de a gândi și de a ne raporta la cei din jur.

    Pe mine m-a ajutat acest articol să fiu atent mai mult la ceea ce simt în inimă și cum îmi modifică aceste simțiri felul de a mă comporta.

    E minunat!

    Reply

  3. Stefan Viorel Cristian
    februarie 4, 2014 @ 9:08 am

    @Claudiu-admin, sunt incantat sa spun ca si eu „gandesc” cu inima. As spune ca gandim cu totii asa, doar ca „inima” difera de la om la om. Dar la fel de incantat as fi sa-ti spun ca afirmatia „omul gandeste cu inima” nu prea mai pare o afirmatie cu subinteles cand mai jos scrie „Nu mai este o noutate faptul că inima omului are în structura ei biologică celule asemănătoare cu cele care se găsesc în creier. Mai mult chiar, s-a descoperit că structurile neuronale ale inimii au şi ceva în plus. Concomitent cu posibilitatea memoriei are şi o simţire conştientă aparte, de care creierul nu dispune.”
    Aici cred ca s-a exagerat si astfel cele doua afirmatii face omul sa gandeasca pe doua cai diferite. Mai bine ar fi fost daca discutia legata de celule, creier, inima etc. nu ar fi existat si astfel materialul ar fi avut rolul de a-l indruma pe om sa „gandeasca” cu inima (adica sa nu fie lipsit de sentiment) si nu sa rationalizeze pe baza a tot felul de teorii care, cum spuneam intr-un alt material, marginalizeaza pe Domnul si tot ce se afla pe lumea asta.

    Reply

  4. Laura Stifter
    februarie 4, 2014 @ 3:18 pm

    Da, aşa am înţeles şi eu articolul: ca un îndemn la a cultiva inclusiv latura afectivă a fiinţei noastre, cunoaşterea intuitivă şi experienţială, iar nu exclusiv gândirea discursivă, ruptă de unitatea vieţii psiho-spirituale. Mă îndoiesc că domnul profesor a susţinut ideea că gândirea, raţiunea propriu-zisă, şi-ar avea sediul, din punct de vedere biologic, în inimă. Poate că ne va explica domnia sa la ce s-a referit în paragraful introductiv, dar personal cred că acele afirmaţii despre structurile neuronale ale inimii au avut rolul de a atrage atenţia cititorilor şi de a-i invita să mediteze, pornind de la acest fapt, la rolul inimii în viaţa sufletească.
    Tot în acest sens alegoric, poetul şi medicul creştin mărturisitor Vasile Voiculescu a publicat, în 1948, o scurtă relatare fictivă, similară acţiunii din literatura orwelliană, în care un regim totalitar încerca să-şi determine victimele, folosind metode ştiinţifice, să devină incapabile de sentimente, emoţii şi pasiuni – pe scurt, de orice formă a vieţii afective. Este un text interesant, cu un mesaj profund şi scris într-un stil literar atractiv. L-am citit, acum câteva luni, pe site-ul „Razboi Intru Cuvant” şi voi încerca să-l caut din nou pentru a posta link-ul aici… Nu mai reţin nici titlul, nimic… dar acum m-am ambiţionat să-l găsesc, aşa că voi reveni cu link-ul. 🙂
    Pace şi dor de El în inimi să ne dăruiască tuturor Domnul nostru Iisus Hristos!

    Reply

  5. Laura Stifter
    februarie 4, 2014 @ 3:33 pm

    Reply

  6. sdaniel
    februarie 4, 2014 @ 4:24 pm

    Nici eu nu aveam nicio problema cu „gandirea inimii” daca nu erau cele doua pasaje in care se vorbeste despre celule similare celor din creier; as fi inteles ca era o metafora si era totul in regula. Ii dau dreptate lui xiorel123.

    Reply

  7. Manolache Vasile
    februarie 4, 2014 @ 5:07 pm

    Dar oare un calculator nu are 2 memorii(RAM si ROM) si totusi procesorul este numit creierul calculatorului desi el nu face decat sa „delege sarcini” iar toata munca nu e cumva in memoria RAM? Si calculatorul nu e decat o creatie a omului…

    Reply

  8. Claudiu Balan
    februarie 6, 2014 @ 9:00 am

    Doamne ajută, dragilor.
    Mai jos domnul profesor Gheorghe Butuc ne-a trimis un filmuleț de lămurire:

    [url]http://www.youtube.com/watch?v=PjYCF6Vlph8[/url]

    Reply

  9. Stefan Viorel Cristian
    februarie 6, 2014 @ 10:21 am

    @Claudiu-admin,
    „O imagine face cat 1000 de cuvinte”-principiul de baza al fotografilor
    Observi cum prin filmulet se incearca „implantarea” in mintile oamenilor a ideii ca si inima gandeste? Spun asta pentru ca mereu cand vorbeste despre inima arata acel punct stralucitor din dreptul pieptului. Deci, nu se vorbeste despre acea inima metaforica ci despre acel organ cu rol de a pompa sangele in organismul omului.
    „“Inteligenta intuitiva a inimii poate eleva comunicarea, deciziile, alegerile catre un cu totul alt nivel de eficacitate.”
    “Sentimentele minte-inima sunt surse energetic care stau la baza gandurilor si emotiilor noastre…”, “… avand o influenta puternica asupra comportamentelor, alegerilor si rezultatelor noastre.”
    Deci francezul caruia i s-a implantat o inima artificiala (http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/inima/premiera-mondiala-primul-implant-de-inima-artificiala-1273983) este in prezent o persoana fara discernamant si fara sentimente? Sau medicii francezi au reusit sa creeze un mecanism capabil sa furnizeze sentimente artificiale?
    Observ cum se tot incearca a lamurii omul ca se vorbeste metaforic dar totusi se pune accentul pe doua dintre organele omului: inima si creier.
    Ce mai…sunt niste informatii care cel putin pe mine ma face sa rad. 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *