Pentru cei orbi Dumnezeu este lumina sufletului
Într-o noapte friguroasă de noiembrie o tânără mamă îşi abandonează bebeluşul născut de curând la poarta unui orfelinat.
Printr-o minune dumnezeiască copilaşul a supravieţuit cumplitei nopţi; era un copil frumos ca un îngeraş, însă avea o deficientă, nu vedea, acesta fiind principalul motiv pentru care mama îl abandonase. Nu vroia să aibă o răspundere atât de mare precum creşterea unui copil orb.
Anii treceau iar copilaşul creştea. Viaţa lui nu a fost deloc uşoară, ceilalţi copii dar şi oamenii adulţi îl batjocoreau, îl trăgeau de urechi de nas, îl băteau, când venea ora mesei aduceau o pisică şi o puneau pe masă lângă farfuria lui iar animalul îi mânca hrană… Un singur om s-a milostivit de el, rupându-şi din timpul atât de preţios pentru a-i face un bine: l-a învăţat să scrie alfabetul şi i-a vorbit puţin despre Dumnezeu.
Cu greutate au trecut cei doisprezece ani. O zi frumoasă de toamnă l-a determinat să iasă afară, să se plimbe prin curtea orfelinatului şi să se bucure de aerul înmiresmat. Urmând cântecul unei micuţe şi gingaşe păsări, se îndepărtează tot mai mult de clădire, pierzându-se printr-un colţ îndepărtat al curţii, abia spre seară găsi drumul de întoarcere, dar uşa era închisă. Se făcuse un frig care îi pătrundea până în oase; pentru a se încălzi se ridică în picioare şi păşeşte încet, ieşind în afară orfelinatului. În jurul lui era o zarvă necunoscută, puternică şi înfricoşătoare.
În drumul său, necunoscând lumea exterioară, traversează o stradă dar, în momentul în care face doi paşi, un claxon asurzitor îl opreşte:
– Eşti orb, nu vezi pe unde mergi? Se auzi o voce care trăda o stare de nervozitate.
Cuvintele şoferului îi străpungeau inima, dar nu zicea nimic, tăcea aşa cum făcea de fiecare dată când cineva se răstea la el sau îl luă în derâdere. După vreo două ore de la ieşirea din orfelinat, copilul aude un plânset, apropiindu-se încet de locul în care îl auzise.
Un băieţel mai mic cu trei ani decât el stătea ghemuit lângă o clădire plângând după mama lui, pe care o pierduse din ochi când era la cumpărături.
– De ce plângi? Întrebă, cu o voce blândă, copilaşul orb în timp ce se aşeză lângă el.
– Mi-e frică, este noapte iar eu m-am rătăcit
– Noapte? Cum arată noaptea?
Cu ochii mari de uimire, băieţelul îi răspunde:
– Noaptea este întuneric, adică nu vezi altceva decât negru în faţa ochilor dacă nu este vreo lumină prin apropiere
– Este mai întuneric decât întunericul în care sunt scufundaţi ochii mei? Întrebă, mai mult pentru sine, băiatul.
– Spune-mi, te rog, cum este lumina?
Foarte sigur pe el, băieţelul îi răspunde:
– Lumina este minunată! Atunci când apare, totul prinde viaţă
– Dar lumea? Cât e de mare?
Încercând să-i răspundă la întrebare, băieţelul îşi întinde cât poate el de tare braţele:
– Uite atât de mare.
Dorind să vadă cât de mare era lumea, băiatul orfan îi atinge mâinile, dar nu reuşeşte în totalitate, o mână aflându-se la o anumită distanţă care îl împiedică să atingă întreaga mâna fără a fi nevoit să-şi schimbe poziţia
– Atât de mare? Cum poate avea Dumnezeu grija de ea la cât de mare este?
– Hm… Dumnezeu toate le poate.
– Prietenul meu micuţ, spune-mi, te rog, unde este Dumnezeu?
După o scurtă ezitare, îi răspunde arătând cu degetul spre cer.
– Acolo, sus în cer
– Şi e departe? Întrebă entuziasmat copilul orb.
Vocea îngrijorată a unei femei le întrerupe discuţia.
– Mama, e mămica! Strigă bucuros copilaşul, fugind spre mama lui.
Rămas singur, începe să vorbească cu Dumnezeu.
– Doamne, nu ştiu cât de departe este cerul, dar, dacă voieşti, primeşte-mă în casa Ta. Îmi este frig şi foame… Tu eşti iubirea şi viaţa mea iar dacă te am pe Tine nu voi mai suferi nici de foame, nici de frig şi nici nu voi mai fi singur vreodată.
– Sunt orb, nu pot face prea multe dacă mă primeşti la Tine, dar pot să cânt, da, voi cânta şi aşa te voi lăuda mereu.
O bucurie de nedescris îi cuprinde inima şi lacrimile iubirii şi ale recunoştinţei apar din ochii atât de frumoşi, de curaţi, dar lipsiţi de lumină.
Dintr-un buzunar scoate un carneţel şi, cu un creion scrie ultimele cuvinte ce stau mărturie unei iubiri curate izvorâte dintr-un suflet inocent şi ca amintire pentru micuţul prieten care-l v-a căuta a doua zi:„Dumnezeu locuieşte în inimile noastre! ’’
S-a mutat la Domnul cu zâmbetul pe buze şi cu o inimă plină de pace şi iubire, lăsând în urma sa doar tristeţea băieţelului pe care-l cunoscuse.
(Mihaela Gligan)
alexandra
august 30, 2012 @ 7:38 am
woaw ……..e reala?
mihaela G
august 30, 2012 @ 7:53 am
nu e reala, dar cred ca exista asemenea suflete cu o asemenea inocenta.
Claudiu Balan
august 30, 2012 @ 8:09 am
Viața bate întotdeauna filmul.
Cu siguranță există astfel de copii care îndură asemenea suferințe.
Și cu siguranță Dumnezeu le este alături.
Doamne ajută!
alexandra
august 30, 2012 @ 8:38 am
va recomand cartea ”Antonel ” de Vasile Marcu.iti dau lacrimile cand citesti….nu va spun despre ce este vorba in ea.va las sa descoperiti singuri.
Laura Stifter
septembrie 2, 2012 @ 1:16 pm
Cât de frumos şi cât de impresionant!!! 🙁
Mihaela, în povestirea ta se pot regăsi, cu siguranţă, foarte mulţi copilaşi orfani, abandonaţi de părinţi, îngeraşi iubiţi doar de către Acela Care, din dragoste faţă de ei, S-a făcut El Însuşi Copil.
Ştii, textul tău se aseamănă puţin, prin sentimentul pe care-l transmite, cu basmul acela „Fetiţa cu chibriturile” (parcă aşa se numea), în care era relatată stingerea din viaţă a unei fetiţe sărace care, pentru a supravieţui, vindea chibrituri iarna, pe un ger îngrozitor, în timp ce toţi ceilalţi copii de vârsta ei se bucurau de apropierea sărbătorilor.
Ţi-am spus eu că ai un talent literar deosebit şi un suflet foarte sensibil!
Ştii, povestea aceasta mă impresionează în mod deosebit şi dintr-un alt motiv, pe care ţi-l voi scrie pe messenger… 🙂 Mă refer în special la titlu: „Pentru cei orbi Dumnezeu este LUmina sufletului”… 🙂
Dumnezeu să ne dăruiască multă iubire şi, în primul rând… să ne vindece de maladia spirituală a indiferenţei faţă de semenii noştri! „Contrariul dragostei nu este ura, ci indiferenţa.” Cred că niciunul dintre noi, cei de pe O T, n-ar fi capabil să abandoneze un copil, dar mulţi dintre noi (între care mă număr şi eu), îi lăsăm singuri şi părăsiţi pe copilaşii abandonaţi de părinţii lor… şi câtă nevoie ar avea de dragostea noastră, de un cuvânt bun sau… măcar de un zâmbet sincer. Domnul nostru Iisus Hristos, Cel Care S-a făcut Prunc din dragoste pentru copii, să ne dăruiască multă dragoste şi râvnă pentru „fraţii Săi cei preamici”, ştiind că ceea ce le facem lor Lui Însuşi Îi facem.
Dumnezeu să fie cu tine, draga mea!
mihaela G
septembrie 2, 2012 @ 5:34 pm
Multumesc, draga Laura.Ai dreptate, seamana cu basmul ,,fetita cu chibriturile”.Acum cativa ani am citit o poveste, nu mai stiu cum se numeste, despre un om care, la fel ca si acest personaj, era orb.Rudele sale il puneau sa cerseasca pentru a avea ei bani, dar, cum actiunea se petrecea intr-un sat, oamenii nu ii prea dadeau bani, in schimb ii ofereau mancare.Fiindca nu le aducea bani, rudele il bateau (ideea cu pisica am preluat-o din povestea pe care am citit-o mai demult).Sfarsitul a fost tragic: a murit pe un camp, din cauza frigului cumplit, abia vara cadavrul sau fiind gasit :(. Aceasta poveste mi-a ramas in minte si in suflet, constituind baza pentru povestea ,,Pentru cei orbi Dumnezeu este lumina sufletului „. Si eu ma numar printre cei care ii lasa singuri si parasiti pe copilasii abandonati :(.Dumnezeu sa te ocroteasca, Laura!
Robert
aprilie 26, 2014 @ 6:56 pm
Ce mare adevăr ne-a revelat Iisus,şi anume că nu vom putea moşteni Împărăţia lui Dumnezeu dacă nu vom fi precum aceşti copii.În timp ce citeam această poveste,mi-am dat seama că de fapt nu acel copilaş era orb,ci noi oamenii,care ne împiedicăm văzând…Să ne ajute bunul Dumnezeu să ne spălăm ochii inimii şi ai minţii astfel înât să vedem şi noi lumina,să vedem şi noi cât de mare e lumea aceasta,să vedem şi noi bunătatea lui Dumnezeu.