Skip to content

15 Comentarii

  1. Stoica Alexandra
    iunie 14, 2013 @ 9:54 am

    Da.. stilul parintelui Cleopa are darul de a tine tinerii la foarte mare distanta de Biserica, de credinta…
    Sunt total de acord cu ce spune, dar parca nu e primul lucru pe care vrei sa-l auzi cand incerci sa te apropii de Dumnezeu si te faci vinovat de toate cele scrise mai sus. E doar sursa de facut glume proaste pe seama credintei printe tinerii rupti de Biserica.

    Reply

  2. Claudiu Balan
    iunie 14, 2013 @ 10:04 am

    Alexia, nu știu câți ani ai, dar probabil ești tânără.
    Când vei cunoaște toată mizeria lumii, toate păcatele ei, toate răutățile, egoismul și patimile ei vei vedea că părintele nu glumește deloc, ba este chiar blând.

    Este doar părerea ta, și poate te simți vizată în mod direct de această poezie.

    Scrierile părintelui Cleopa sunt pentru mine baza credinței.

    Astăzi păcatele sunt foarte frumos cosmetizate și ascunse.

    Adevărul este chiar acesta pe care-l spune părintele. Sunt dispus să discut ore-n șir despre acest subiect.

    Dacă ți se pare că părintele greșește undeva, atunci spune-ne te rog.

    Este cel mai mare duhovnic pe care l-a avut România și a spovedit mii de oameni, a auzit atâtea și atâtea probleme. Poezia vine din experiența lui directă, nu e fantazie.

    Oamenii fac mișto și de Hristos. Am fost de față la un astfel de mișto în tinerețe, făcut de un prieten. Oamenii fac mișto de Biserică, de Maica Domnului și de tot ce-i sfânt. Asta nu înseamnă că nu noi nu mai trebuie acum să spunem adevărul, doar pentru că unii se smintesc.

    Adevărul asta face, Alexia: divide. Îi mustră pe cei răi și îi mulțumește pe cei buni, înțelepțind ambele părți.

    Reply

  3. Diana
    iunie 14, 2013 @ 11:14 am

    Si eu sunt tanara ,mai exact sunt in varsta de 14 ani si de mica obisnuiesc sa citesc din cartile Par.Cleopa si niciodata nu am simtit ca acesta ar fi prea dur sau ar tine tinerii la distanta de Biserica cum precizeaza Alexia…Pe mine una m-a motivat si mai mult sa realizez cele folositoare sufletului meu si m-a readus pe calea ce dreapta prin sfaturile sale.

    Reply

  4. Diana
    iunie 14, 2013 @ 11:16 am

    Si oricum …daca privim altfel asta e realitatea.Ii dau parintelui mare dreptate in ceea ce zice.

    Reply

  5. Ludmila Doina
    iunie 14, 2013 @ 12:24 pm

    [b]Poezia de mai sus, are dreptate in fiecare vers.[/b]

    Si eu am fost purtatoare de fusta mini; mini, nu asa oricum; adica de-o palma, nu de-un cot.
    Inchinatoare la idolul moda; mare inchinatoare; lansam mode in orasul meu, nu tocmai mic; am produs un dezastru in jurul meu, nu printre baieti(am avut sansa , si nesansa, gemelaritatii, si baietii se temeau de noi, radeam de ei, ca nu stiau care e una si care e cealalta)care s-a vazut in timp; cele care nu au avut curajul sa se poarte atunci la moda, e vorba de anii 60, umbla acuma, cand sunt femei in varsta, si ar trebui sa dea exemplu bun, nu exemplu rau cum am facut eu in tinerete, ca am ajuns si eu la senectute, si mi-a venit cu ajutorul lui Dumnezeu mintea la cap.

    Dar prin cate m-a trecut Domnul, tinandu-ma strans in palma Lui desigur, nu doresc nimanui; si asta pentru ca am vrut sa traiesc cu El.
    Dar El m-a incercat, El m-a tinut, El a ingaduit sa cad, El m-a ridicat. Si acum umblu cu El.

    Si atunci nu se purta decat mini, nu bustul la vedere, nu ombilicul la vedere, impodobit eventual, si nici tatuaje.
    Nu e mai frumos sa fii decenta si eleganta?

    Nu e mai bine sa va stapaniti din timp, sa invatati ce este placut, si ce nu este placut lui Dumnezeu, decat sa urlati, la propriu, mai tarziu?

    Fetele care au astfel de tentatii, ar fi bine sa se indrepte spre Biserica, sa o frecventeze, sa traiasca, cu alte cuvinte, in Biserica, si vor disparea tentatiile.

    Traiti cu Dumnezeu, dragele mele, ca El ne asteapta pe toti, tineri si batrani!

    Si ce poate fi mai frumos decat sa-i daruiti lui Dumnezeu tineretea voastra, nu doar batranetea, cum am facut eu?
    Este superb sa traiesti cu Dumnezeu, si sa vezi chiar si cu ochii fizici, cum Dumnezeu asculta rugaciunea ta, cat ar fi de mica si neinsemnata, si ti-o implineste.
    [b]Incercati, nu aveti[/b] nimic de pierdut, [b]decat de castigat ![/b]

    [b]HRISTOS S-A INALTAT ![/b]

    Reply

  6. Boitos
    iunie 14, 2013 @ 12:27 pm

    Stai putin Alexia nu te speria asa, si nici nu te mahni ca nu are rost.
    Poezia este frumoasa este adevarat, dar pana sa o pui in practica mai este.
    Tu pana una alta dute la Biserica, citeste Acatiste, Psalmi, Carti Sfinte, gaseste un duhovnic bun, roaga-te , posteste, fa-ti datoria fata de semeni ( frati, parinti, straini ) si nu iti bate capul cu din astea.
    Fa cat poti si cum poti , dupa puterile tale.
    Si spune duhovnicului ceea ce ai pe suflet.
    Dar cine ii pune pe barbati sa se uite dupa femei, sau la fundul lor, cand merg la Biserica asta e intrebarea?Oare nu au sotii cu ei, oare nu ar trebui sa se roage, oare nu ar trebui sa stea in genunchi si cu capul plecat, oare ce treaba am eu ca cel din fata mea este pe jumatate gol?
    Niciuna.
    Sigur ca poezia este perfect adevarata, cu ceea ce se intampla de obicei, dar este vazuta din punctul de vedere al unui calugar.
    Fiecare face si preia din invataturi cat poate si cum poate.

    Reply

  7. Boitos
    iunie 14, 2013 @ 12:32 pm

    Iarta-ma Ludmila, dar mai bine mai tarziu decat niciodata ( in legatura cu mintea si cu imbracamintea ta ).

    Reply

  8. Boitos
    iunie 14, 2013 @ 12:35 pm

    Femeile mirene sunt cum sunt dar stati sa vedeti cum umbla imbracate unele preotese.La alea sa vedeti voi ce nu ati vazut, spoiala si moda.
    In fine, sa nu mai judecam atat.

    Reply

  9. Ludmila Doina
    iunie 14, 2013 @ 12:53 pm

    Simona,
    [b]Iarta-ma Ludmila, dar mai bine mai tarziu decat niciodata ( in legatura cu mintea si cu imbracamintea ta ).[/b]

    :)) =D>

    [b]
    Femeile mirene sunt cum sunt dar stati sa vedeti cum umbla imbracate unele preotese.La alea sa vedeti voi ce nu ati vazut, spoiala si moda.
    In fine, sa nu mai judecam atat.[/b]

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-$

    Reply

  10. Stoica Alexandra
    iunie 14, 2013 @ 12:58 pm

    Ce draguti sunteti 🙂

    Claudiu, ma cunosti destul de bine (zic eu), sunt Alexandra, am fost in tabara la Zarnesti, am 26 de ani. Observ ca nu s-a inteles deloc ce am vrut sa exprim.

    Am si precizat ca EU, personal, sunt de acord cu spusele parintelui Cleopa.
    Dar in acelasi timp stiu si parerea celor care stau la distanta si insist ca astfel de abordari NU ii apropie de Biserica. Atat am spus.
    N-am spus ca sunt de acord cu spoiala si cu fustele mini, pentru ca nu sunt.

    Va pup!

    Reply

  11. Claudiu Balan
    iunie 14, 2013 @ 1:07 pm

    Salut Alexandra.
    Sunt atâtea Alexandre, Alexii și alte fete cu nume asemănătoare care comentează pe site-ul nostru, încât nu mi-am dat seama.

    Eu recunosc că un astfel de text ar putea sminti un tănăr, l-ar putea depărta pe moment de Biserică și de Dumnezeu.

    Doamne ajută!

    Reply

  12. Johnny
    iunie 14, 2013 @ 5:30 pm

    Totul este atat de adevarat, sunt ispitit de tot felul de fete dezbracate si e greu sa te abtii sa nu iti murdaresti vederea cu ele.

    Parintele a avut har, toti avem dar nu il gasim cateodata.

    Nimic nu e de pierdut daca asculti cuvintele venite din lumina pe care Domnul i-a dat-o parintelui Cleopa.

    Doamne Ajuta!

    Reply

  13. Ioana
    iunie 14, 2013 @ 8:47 pm

    „despuiata ca un drac” =)))))))))))

    Reply

  14. Carol
    iunie 15, 2013 @ 2:38 pm

    Am auzit deseori la parintii duhovnicesti ca recomanda femeilor sa nu poarte pantaloni, la manastirea Oasa li s-au dat fuste felelor care intrau in biserica, unele s-au intrigat chiar, incepand sa bata campii. Si noua barbatilor care venim in pantaloni scurti. Nici noi nu suntem feriti de aceste apcate, cati dintre noi nu ne afisam , vara, la bustul gol, sau in pantaloni scurti, chair si in biserica. A fost o discutie in tabara de vara de la Valea Screzii de anul trecut, despre femeile care vin in fusta scurt, u barbat se plangea ca nu se mai concentreaza la slujba, la el in parohie vin foarte multe femei in fusta scurta.

    La biserica trebuie sa te infatisezi ca in fata lui Dumnezeu, sa te temi de el, nu sa mergi in pantolni sau fuste scurte. Oamenii trebuie sa aiba o haina speciala cand merg la bsierica, speciala pentru duminica si sarbatoare, nu asa oricum.
    Vazusem anul trecut o fata imbracata in bluza transparenta la coada la aghiasma de Bobotaeza, ma tulburase total, trebuia sa ma lupt cu gandul murdar in loc sa am o stare duhovniceasca, nu era de ajuns ispita nerabdarii…..

    M-am simtit rusinat anul trecut cand se predica dupa slujba de seara in Valea Screzii ,ca venim acolo mai mult dezbracati, chiar si acolo, adica pantaloni scurti si baieti si fete, pastrandu-se o mica decenta…. veneau unii direct de la munca, treaca mearga, dar de atunci ma silesc chiar si vara sa port pantaloni lungi si o camasa sau ceva decent cand vin acolo. Trebuie avut in vedere ca mergem in fata lui Dumnezeu, nu in fata oamenilor. Apoi punem la socoteala si felul cum ispitesti pe ceilalti….

    La orase faorte putine mai poarta o basma in cap, sa nu mai zic de pantaloni si blugi, ceea ce este anormal. M-am impacat cu ideea, desi eram si mai sunt tare intrigat, pentru ca toti parintii duhovnicesti vorbesc ca femeile SA NU POARTE PANTALONI , nu doar in biserica, ci oriunde, acum nici in bsierica nu se mai respecta !!!!! ALOOOOOOOOOOOO, TREZIREAAAAAA !!!! Fetele, exista fuste care depasesc genunchiul, rochii care depasesc genunchiul, bluze decente, se aude????

    Reply

  15. Vladimir
    martie 24, 2016 @ 12:06 pm

    Eu sunt de acord cu alexia in acest context.
    Nu consider ca acest stil ar atrage tinerii spre religie in mod special; daca cineva (nu neaparat religios) se identifica foarte bine cu descrierea (fizica!) de mai sus, sansele sunt ca acea persoana sa vada o imagine negativa, plina de prejudecati si sexism si sa o ignore, in loc sa se gandeasca ca ar trebui o schimbare in viata ei…

    Oricum, nu sunt de parere ca adevara religie si credinta este bazata pe asemea stereotipuri machiata/aranjata inseamna rau, nefast si trebuie schimbat. Toti facem parte dintr-o societate, avand o dimensiune temporala atasata ei, lucrurile, conceptele de relationare au fost si sunt in continua schimbare, singurele elemente care ar trebui sa ramana constante sunt valorile profund religioase: bunatatea, dorinta de a ajuta etc. Faptul de a oferi atentie prelungita unor elemente de natura ‘superficiala’ nu modifica, in opinia mea, cu absolut nimic autenticitaea spirituala a omului (evident, exista si exceptii si extreme, dar vorbesc de un normal aici). Bunatatea este inerenta si interna, nu poate fi afisata in mod evident si la fel, practicile noastre sociale (din nou, in limitele normalului) nu influenteaza cu nimic modul in care suntem efectiv. Putem gasi mult mai multa bunatate intr-o astfel de persoana ‘diavoleasca’, machiata si aranjata, decat poate in anumite figuri ce se vor a reprezenta puritatea si valorile morale (nu dau nume – cred ca cu totii suntem constienti de unele abuzuri de putere si coruptie din BOR).
    Atasam mult prejudiciu cultural si social multor lucruri de genul acesta si asta poate face multi oameni sa afirme aberatii si absurditati precum „ah, tinerii aia din Colectiv au murit ca erau satanisti’… Nu, nu a murit nimeni pentru ca erau satanisti si nici nu o sa ajungi in iad daca asculti un anume tip de muzica… Eu cred ca religia ar trebui sa transceada mult lucruri de acest tip, conflicte culturale cum ar unele predici de ura importiva catolicilor (ceea ce mi se pare absolut revoltator sa auzi intr-o biserica, toti suntem crestini, diferentele sunt pur academice) si aici mi se pare ca se poate vedea foarte clar separare care se formeaza intre biserica si religie: Biserica, puternic culturala, condusa si mentinuta de oameni, susceptibila tuturor problemelor care ii poate afecta pe oameni (exemplu invidia, setea de avere) si Religia, fundametala si absoluta, cu valori si puteri care depasesc orice limita a imaginatiei, care nu tine cont de sex, culoare, aspect fizic si efectiv de afinitatea spirituala a omului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *