Skip to content

4 Comentarii

  1. sharbinsk
    decembrie 17, 2013 @ 11:23 pm

    Nu știu dacă am înțeles bine subtilitățile acestei pastorale dar am impresia că Patriarhul face apel la solidarizarea românilor pt a nu-și pierde caracterul ortodox dar pt a colabora cu globalizarea.

    Backgroundul fiind liberalizarea din 2014 care va permite străinilor din U.E. să cumpere terenuri agricole fără restricții și probabil să le exploateze la maxim și în grabă cu îngrășaminte care dau randament mare dar otrăvesc pământul.

    Probabil că odată cu această lege unii se vor sedentariza în Ro în locul celor plecați, vor pune de căsătorii mixte iar românii implicați în aceste uniuni își vor dizolva caracterul național și vor devenii multiculturaliști.

    Reply

  2. sharbinsk
    decembrie 17, 2013 @ 11:55 pm

    Să vedem niște pasaje, o să încerc să subliniez cuvintele cheie
    [quote]
    Prin [b]coruperea[/b], sterilizarea şi [b]otrăvirea naturii[/b], omul face imposibilă existenţa sa şi a semenilor săi. Astfel, [b]natura nu este numai condiţia existenţei omului singular, ci şi a solidarităţii umane[/b].[/quote]

    Deci există un risc pentru viitoarele culturi agricole să fie otrăvite cu îngrășăminte chimice și semințe modificate genetic(coruperea naturii).

    Iar, goana după câștig ar duce și la dezbinarea românilor care probabil că se vor întrece în a ridica prețurile la terenuri agricole pt a nu le vinde vecinilor și a lua cât mai mult de la străini(în baza dreptului de preemțiune vecinul de fond are întâietate la cumpărarea terenului, dacă acceptă să plătească acel preț și consemnează acest lucru).

    Sau vor apărea zone depopulate, care practicau doar agricultura, dar, odată cu otrăvirea pământului și-au pierdut obiectul de activitate și acest lucru i-a forțat să migreze.

    În dezavantaj ar fi parohiile aferente, pt că nu ar mai exista forță de lucru să o susțină.

    [quote]Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau[b] ruinându-se[/b] el însuşi din punct de vedere [b]etic[/b] sau [b]spiritual[/b][/quote]

    Deci din felul cum gestionează relația cu pământul și patima de înnavuțire omul se poate dezvolta sau ruina etic, iar spiritual probabil prin patima avariției sau prin îmbinare cu membrii altor credințe.

    Etic pare un termen adresat celor atei.

    Etic, nu e tot timpul similar cu spiritual, pt că și ateii se pretind eticii fără credințe spirituale.

    Prezentarea etic sau spiritual, induce ideea a două variante alternative „sau una sau alta.”

    [quote]
    Dacă noi consumăm totul şi degradăm totul din natură (creaţie), dovedind lipsă de respect sau nerecunoştinţă faţă de Creator şi nepăsare faţă de darurile primite de la El, ce transmitem generaţiilor viitoare?[/quote]

    Aici mi se pare că încurajează la dezvoltare durabilă, și cu bătaie lungă, e super ok ce zice.

    Dar întrebarea simplă :

    Care generații viitoare când ai 20 de mil de avorturi și tineretul cu gând de ducă ?

    [quote]
    Totuşi, putem transmite generaţiilor viitoare şi bogăţie şi înţelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar [b]voinţa[/b] noastră este [b]promotoare a coresponsabilităţii şi a cooperării practice la nivel naţional şi planetar[/b].[/quote]

    Oare ne îndeamnă să ne făurim un viitor prin cooperare la nivel planetar cu alți cetățeni ai Terrei,pe terenurile noaste, ceva în genul globalismului ?
    [quote]
    Dacă am sărăcit material, să avem grijă [b]să nu ne pierdem[/b] şi ultima bogăţie care ne-a rămas: [b]bogăţia sufletului, adică dreapta credinţă[/b] şi [b]bunătatea inimii[/b], [b]milostenia, prietenia şi omenia[/b]. [b]Să păstrăm şi să înmulţim comoara cea mare şi sfântă a Bisericii şi virtuţile strămoşeşti: credinţa şi speranţa, iubirea şi dărnicia.[/b][/quote]

    Ok, deci orice ni s-ar întâmpla să nu ne pierdem ospitalitatea(prietenia și omenia) cu exploatatorii străini oare ?

    Credința ortodoxă- dreapta credință, și probabil dărnicia față de dreapta credință.

    Să ne păstrăm valorile strămoșești dar, [i]” în coresponsabilitate și colaborare practică la nivel național și planetar”[/i], cum aflăm din paragraful anterior.

    Probabil ceva în genul politically- correct, adică păstrăm și considerăm valori doar ce nu supără sau deranjează pe altul și să modificăm inclusiv cărțile de cult cum a făcut Patriarhia cu Prohodul Domnului, unde a modificat expresii considerate infamante pt cei care au cerut sângele Domnului.

    E posibil să greșesc în interpretare și să-mi scape ceva esențial.

    Reply

  3. Dan Tudorache
    decembrie 18, 2013 @ 9:22 am

    Ioan, cred că ți-a scăpat apropo-ul către Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist. Dar sigur că e foarte posibil să fi țintit preafericitul și către viitoarele culturi agricole manageriate de străini, în optica ”randament maxim – scopul scuză mijloacele”. Recunosc, nu mă gândisem la asta.
    Cât despre trimiterea la globalizare (desigur, fără pierderea identității naționale și spirituale)… personal nu am sesizat această nuanță, nu am putut resimți sufletește treaba asta.
    Poate e și vina mea că nu am despicat firul în patru. Dar poate nici nu este cazul ca să nu pierdem duhul mesajului.

    Reply

  4. sharbinsk
    decembrie 18, 2013 @ 7:18 pm

    Da, probabil mi-au scăpat mai multe dar printr-o contribuţie comună ne dumirim .

    [quote]Poate e și vina mea că nu am despicat firul în patru. Dar poate nici nu este cazul ca să nu pierdem duhul mesajului.[/quote]

    Din moment ce Preafericitul, însuşi, face referire la distrugerea naturii mi se pare ceva de despicat şi discutat dacă îngrijorarea a ajuns până la acest nivel.

    [quote]Cât despre trimiterea la globalizare (desigur, fără pierderea identității naționale și spirituale)… personal nu am sesizat această nuanță, nu am putut resimți sufletește treaba asta.[/quote]

    E o chestiune destul de fină, termenii [b]coresponsabilitate[/b], [b]cooperare practică[/b] la [b]nivel planetar [/b]sunt în partea finală a propoziţiei şi greu de sesizat, în afara contextului.
    [quote] PF Daniel :
    Totuşi, putem transmite generaţiilor viitoare şi bogăţie şi înţelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voinţa noastră este promotoare a [b]coresponsabilităţii [/b]şi a[b] cooperării practice[/b] la [b]nivel[/b] naţional şi [b]planetar.[/b][/quote]

    Ca orice om obişnuit care e la prima citire, oboseşte până acolo şi urmăreşte planul global al textului.

    Poate audio sună altfel.

    Nu e ceva nou îmbinarea în predici a unor probleme de actualitate, dar în chip voalat, Papa Francisc o practică, de ce n-ar practica-o şi Pf Daniel care pare că e un fidel observator al Vaticanului.

    Ştii că spuneam de demersul Papei că targhetează voalat, legăturile cu mafia italiană, într-un comentariu din 12.11.2013 adresat lui sdaniel

    [quote]sharbinsk » 2013-12-11 23:50
    Cel mai probabil că țintește voalat în mafia italiană și în procedeul Robin-Hood, cappi locali fiind și ei niște „mărinimoși” cu Biserica din banii obținuți pe spatele altora.[/quote]
    https://www.ortodoxiatinerilor.ro/milostenia/19872-milostenie-necinstita

    Iată că nu eram departe, o ştire din 14.11.2013 confirmă

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-16027529-papa-francis-tinta-mafiei-dupa-initiat-campanie-impotriva-coruptiei.htm

    [b]Deci trebuie mereu căutată şi faţeta socială a fiecărei cuvântări care se dă de la asemenea nivel Vatican-Patriarhie.
    [/b]
    Uneori prevesteşte evenimentele sociale care se vor întâmpla în viitorul apropiat şi care s-ar putea să ne afecteze pe toţi de la Vlădică la opincă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *