Pe Sfânta Cuvioasă Parascheva am cunoscut-o acum trei ani

Mă tem că n-am să pot descrie în cuvinte frumuseţea şi măreţia acestui praznic cu totul deosebit şi plin de sfinţenie. Dar în acelaşi timp mă bucur că am prilejul să vă împărtăşesc pe această pagină gândurile, impresiile şi sentimentele născute-n propria fiinţă. Nu voi folosi termeni aleşi din teologie, cu atât mai puţin cuvinte sofisticate care se desluşesc foarte greu şi pentru care ar trebui să folosiţi un dicţionar la fiecare rând. Nu. Am ales simplitatea, tocmai pentru că şi Sfânta pe care o sărbătorim astăzi în Ortodoxie este şi va rămâne cu totul simplă. Cred că această trăsătură o defineşte cel mai bine şi cel mai complet dintre toate adjectivele existente pe pământ.

Pe Sfânta Cuvioasă Parascheva am cunoscut-o acum trei ani când am început să merg la Biserică, şi implicit să lucrez în presa religioasă şi laică. Vroiam să mă împrietenesc cu Sfinţii, să îi descopăr, să studiez vieţile lor şi să-i urmez prin fapte într-o mică sau mare măsură. Sincer, nu am reuşit să fac asta nici în ziua de azi, dar când am ajuns la Sfânta Cuvioasă, ceva mi-a atras atenţia într-un mod cu totul aparte.

Prima dată când am citit Acatistul am simţit cum un fior se cuibăreşte încet-încet în inima mea şi apoi, o stare neexplicabilă de înflăcărare m-a cuprins pe neaşteptate. Ceva se întâmpla în mine; la fiecare frază rostită din Acatist, o simţeam pe Sfântă tot mai aproape. Găseam răspunsurile la întrebările pe care mi le puneam zilnic, găseam sprijinul de care aveam nevoie şi totodată, siguranţa. Dar am mai găsit ceva, mai important decât orice din lumea aceasta şi anume…o Prietenă. O Prietenă de care nu mă pot dezlipi şi care niciodată nu mă va trăda sau dezamăgi. Nu doar o Prietenă a mea, ci a tuturor tinerilor. Nu spun că ceilalţi Sfinţi nu-mi sunt apropiaţi sau prieteni; dimpotrivă, am primit ajutorul lor întotdeauna, dar Sfânta Cuvioasă Parascheva nu doar că m-a ajutat, ci a trezit în mine acea nădejde pierdută; a aprins în mine acea speranţă care acum arde în continuare ca o flacără vie.

Nu ar trebui să ne rugăm unui Sfânt sau unei Sfinte pentru simplul fapt că este făcător/făcătoare de minuni. Minunile cred că nu ar trebui să ne intereseze atât de mult. Pentru că „ceea ce la om este cu neputinţă la Dumnezeu este cu putinţă” spune Mântuitorul. Aşadar, tot ceea ce este folositor sufletului se va îndeplini mai devreme sau mai târziu. Trebuie să căutăm un Sfânt pentru a-i aduce laude în primul rând, pentru a-l cinsti cum se cuvine iar în al doilea rând să îl cercetăm pentru ca şi noi să dobândim sfinţenie. Şi noi să dobândim Viaţa Veşnică.  Şi noi să fim încununaţi cu virtute şi să devenim bineplăcuţi în faţa lui Dumnezeu şi a Sfinţilor în faţa cărora ne rugăm poate în fiecare zi.

Mii de pelerini atunci când se apropie de Sfintele Moaşte cer sănătate, ajutor la examene sau la locul de muncă şi iarăşi…sănătate. Ce este această sănătate fără Dumnezeu? Ce este această sănătate fără Împărăţia Cerurilor? Veţi spune că doriţi sănătate pe acest pamânt şi nu dincolo. De acord aici, dar dacă sufletul omului va fi vindecat, curăţat, purificat, atunci şi trupul va fi tămăduit. Sau dacă nu va fi, curăţirea sufletului îi va da trupului puterea necesară ca să ducă durerea şi boala până la capăt. Poate chiar până la sfârşitul vieţii.

Să o chemăm în sufletele noastre pe Maica noastră,Parascheva, prin cântări şi rugăciuni de mulţumire aduse Celei ce şi-a închinat viaţa de mică lui Hristos. Să o slăvim împreună pentru ucenicia, lupta şi jertfa adusă Mântuitorului, pentru biruinţa şi simplitatea Ei cea nemăsurată, Amin!

(Georgiana)

(Visited 8 times, 1 visits today)