Pelerinaj în Israel (9 – 14 martie 2023)
Dragilor, în luna martie a anului 2023 organizăm un nou pelerinaj în Țara Sfântă, Israel. Vă așteptăm cu drag alături de noi, mai ales pe cei care nu ați fost niciodată până acum pe urmele pașilor Domnului nostru Iisus Hristos. Acest pelerinaj este organizat cu agenția de turism Eternity din Israel, aceeași agenția cu care lucrează și Basilica Travel a Patriarhiei Române.
Acest pelerinaj are incluse intrările la toate obiectivele din program, inclusiv unele ce erau opționale până acum: taxiul pe Muntele Tabor, taxiul către Mănăstirea Sfânta Sava, plimbarea pe Marea Galileii cu vaporul, intrarea la Scăldătoarea Vitezda, intrarea la Mănăstirea Pater Noster, intrarea la Biserica Petru Galicantu, intrarea la Marea Moartă și intrarea la Capernaum. Aceste intrări erau opționale și se plăteau separat până acum. În plus compania aeriană cu care vom merge va fi Tarom.
Iată programul complet al pelerinajului:
Ziua 1, joi 9 martie 2023 – București – Tel-Aviv
Întâlnire cu însoțitorul de grup în Aeroportul București OTOPENI la ora 17.30 pentru zbor București-Tel-Aviv cu compania Tarom. Decolare la ora 19,55 din București, aterizare pe aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv la ora 22.30. Cazare la hotel in Bethleem.
Ziua 2, vineri 10 martie 2023 – Hozeva – Râul Iordan – Marea Moartă – Ierihon
Dimineața luăm micul dejun. Vom merge către pustiul Hozeva unde vom vizita Mănăstirea Sf. Gheorghe. În mănăstire sunt adăpostite moaștele Sf. Ioan Ioacob Hozevitul (sfânt născut în zona Botoșanului) și tot aici se află şi peştera unde a trăit mulţi ani Proorocul Ilie.
Coborâm pe valea Iordanului și oprim la locul botezului lui Iisus. Aici vom primi binecuvântarea în apele râului Iordan. Vom merge la un magazin de produse cosmetice pe bază de săruri de la Marea Moartă, după care vom face un scurt dar relaxant popas la Marea Moartă – lipsită de viață și situată la – 420 m. sub oceanul planetar. Cine dorește poate experimenta și baie în marea cu cea mai ridicată salinitate din lume.
Plecăm spre Ierihon, cel mai vechi oraș din lume unde vom vizita Biserica Dudul lui Zaheu apoi ne îndreptăm către Muntele Ispitirii pentru a avea o privire panoramică asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii. Apoi vizităm Așezământul Românesc de la Ierihon. Lângă râul Iordan este Mănăstirea Sf. Gherasim. Aici avem ocazia să aflăm ceea ce spune tradiția despre viețuirea Sf. Gherasim de la Iordan alături de leul său.
Cazare si cina la hotel în Bethleem.
Ziua 3, sâmbătă 11 martie 2023 – Ierusalim, Muntele Măslinilor – Via Dolorosa
Mic dejun. Ne îndreptăm spre Ierusalim, numit și Orașul Păcii, unde pe Muntele Măslinilor, unde vom vizita: Mănăstirea Ortodoxă a Înălţării Domnului ce amintește de Înălțarea Domnului la cer și unde ne închinăm la locul unde a fost găsit pentru a doua oară capul Sf. Ioan Botezătorul; Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Iisus i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, pe locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a plâns lipsa credință a celor din Cetatea Sfântă dar a deplâns și soarta pe care o va avea Ierusalimul; Biserica Sfânta Maria Magdalena unde se află moaștele întregi ale Sfintei Mucenițe și Prințese Elisabeta Feodorovna a Rusei și a Sfintei Varvara, ucenica ei; Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fie prins; Biserica Mormântul Maicii Domnului ce adăpostește Mormântul Fecioarei Maria şi Grota Trădării, grota unde a fost închis Iisus înainte de judecată.
Intrăm în Cetatea Sfântă a Ierusalimului pe poarta Sf. Ştefan şi parcurgem pe jos Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sf. Învieri în care vom vizita toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sf. Mormânt, locul unde s-a aflat Sf. Cruce, etc). Apoi vizităm Zidul Plângerii și Foișorul Cinei celei de taina de pe Sion.
Luăm cina la hotel in Bethleem și apoi ne odihnim 2-3 ore.
La ora 23.30 plecăm spre Ierusalim la Biserica Sfântului Mormânt să participăm la Sfânta Liturghie.
Ziua 4, duminică 12 martie 2023 – Mănăstirea Sf. Sava, Bethleem, Biserica Nașterii
Ne întoarcem din Ierusalim. Ora 04.00 – Ne culcăm.
08.30 – Mic dejun
După micul dejun mergem în pustiul Iudeii pentru a vizita Mănăstirea Sf. Teodosie unde este Peştera Magilor în care se află mormintele Sf. Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian. De la Mănăstirea Sf. Teodosie ne vom deplasa către Mănăstirea Sf. Sava, mănăstirea care datează din sec. V și care adăpostește moaştele Sf. Sava (accesul în incinta mănăstirii este permis numai domnilor, doamnele pot merge la Turnul Femeii, de unde se poate vedea mănăstirea şi locul unde s-a nevoit Sf. Sava).
Revenim în Bethleem pentru a vizita Biserica Câmpul Păstorilor, locul unde erau păstorii, în noaptea în care s-a născut Pruncul Iisus Hristos. Continuăm cu Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită “Betleemița” sau “Apărătoarea Bethleemului”). La mică distanță se află Grota Laptelui, unde, potrivit tradiţiei s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la înger să fugă în Egipt.
Ziua 5, luni 13 martie 2023 – Muntele Tabor – Nazareth – Capernaum
Mic dejun. Ne îndreptăm spre orașul care este descris ca fiind locul unde a copilărit Iisus Hristos – Nazareth. Aici vom vizita Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil, ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret. Biserica a fost pictată de frații Moroșanu în 1977.
Ne îndreptăm spre Muntele Tabor unde vom urca cu taxiurile la Biserica ce aduce aminte de Schimbarea la Faţă a Domnului; vizităm biserica greco-ortodoxă unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Continuăm cu biserica din Cana din Galileii. Aici a avut loc prima minune a lui Iisus, prefacerea apei în vin la nunta din Cana Galileii.
Apoi vom face o plimbare pe Marea Galilei, cu o barcă ce amintește de corăbiile din timpul Mântuitorului.
Vom merge către oraşul cel mai iubit de către Mântuitorul – Capernaum, unde a săvârșit cele mai multe minuni. Aici vom merge la Biserica Sf. Petru, ce aduce aminte de repunerea în apostolat a lui Petru. De aici vom merge pe Muntele Fericirilor unde vom vizita biserica octogonală ce fost ridicată pe locul unde Mântuitorul a ținut predica despre Legea cea Nouă, rostind cele 9 fericiri.
Cazare si cina la hotel in Nazaret.
Ziua 6, marți 14 martie 2023 – Haifa – Caesarea – Tel-Aviv
Micul dejun. Plecăm spre orașul Haifa. Vizităm orașul Haifa, al 3-lea cel mai mare oraș din Israel. O parte din orașul Haifa se alfă pe Muntele Carmel. Vizităm Grădinile Suspendate Bahai din Haifa, una dintre cele mai vizitate grădini din lume.
Plecăm spre Caesarea, orașul lui Irod. Vizităm situl arheologic din Caesarea.
Plecăm spre Tel-Aviv. Ajungem la Aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv.
La capătul a 6 zile pline de trăiri lăuntrice și având în minte salutul vechilor israelieni “Și la anul la Ierusalim” ne îndreptăm spre Aeroportul din Ben Gurion. Urmăm formalitățile vamale și ne îmbarcăm pentru zborul spre București. Lehitraot Israel! (La revedere Israel!)
Decolare din Tel-Aviv la ora 23,30 aterizare în București la ora 02,15
Pret: 450 $ + 380 € (adică aproximativ 800 de euro. Depinde de evoluția dolarului).
Plata se face separat: 450 $ plătiți în dolari și 380 € plătiți în euro. Avansul minim este de 300 de euro de persoană.
Înscrierile se pot face până pe 24 feb. 2023 la telefon /whatsapp 0740.004.215 (Claudiu Balan).
Trimiterea avansului este obligatorie pentru înscrierea pe lista participanților.
Servicii incluse in tarif
- bilete de avion București – Tel-Aviv – București
- taxe de aeroport,
- bagaj de cala – 20 kg.
- autocar cu aer condiționat și sistem audio la destinație
- 5 nopți de cazare la hoteluri de 4*
- demipensiune (2 mese pe zi – conform programului)
- toate intrările la obiectivele din program
- ghid vorbitor de limba română
- preot însoţitor care asigură asistență duhovnicească
Servicii neincluse in tarif
- tips în valoare de 5 Euro de persoană pe zi (se plătește obligatoriu către ghid în Israel), total 30 euro
- mesele de prânz
- cheltuieli personale.
- Asigurare medicala (obligatorie)/ storno
Suplimente
- Supliment de single 200 $
OPȚIONAL
- Iesire nocturnă la Sfânta Liturghie săvârșită în Sfântul Mormint – 15 euro/pers.
- Intrare în Grădinile Suspendate Bahai din Haifa (20 euro).
- Telecabină pe Muntele Ispitirii – 15 euro / pers.
ACTE NECESARE:
- paşaport valabil minim 6 luni de la data întoarcerii în ţară
NOTĂ
- Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
- Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
- Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
- Compania aeriană îşi rezervă dreptul de a modifica orarul de zbor.
- Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Israel.
- Bagaje: bagajul de cală (1 buc.) max. 20 kg/pers., bagajul de mână max. 7 kg/pers. (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite).
(Claudiu Balan – președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor)