Pelerinaj în Muntenegru, Serbia și Croația (27 oct. – 3 nov. 2024)

[TOATE LOCURILE SUNT OCUPATE]
Vine toamna și așa cum v-am obișinuit, vă invităm la un pelerinaj mai aparte… De data aceasta vom merge, cu ajutorul lui Dumnezeu în Muntenegru cu trecere prin Serbia și Croația. Pelerinajul este așezat chiar în vacanța copiilor și a profesorilor de la sfârșitul lunii octombrie. În acest pelerinaj vom fi însoțiți de Pr. Victor Mihăilă din Paraclisul Ortodox „Sf. Chiril și Metodiu” din Campusul Agronomie (București) și de Pr. diac. Zarko Markovski care ne va fi ghid.
Iată programul detaliat:
Ziua 1 – Duminica, 27 oct. 2024
Traseu: București – Vrnjacka Banja (Serbia) – 580 km
Cazare: Hotel Danica
- 07.00 – Participăm la Sfânta Litughie în Paraclisul Ortodox din Campusul Agronomie, București
- 11.00 – Plecam cu microbuzele spre Manăstirea Studenica din Serbia (680 km)
Ziua 2 – Luni, 28 oct. 2024
Traseu: Vrnjacka Banja – Studenica (Serbia) – Novi Pazar (Serbia) – Kolasin (311 km)
Cazare: Kolasin (Muntenegru) – Dream House Hotel
- Micul dejun
- Vizităm Mănăstirea Zica ctitorită în secolul XIII, fiind una dintre cele mai vechi mănăstiri din Serbia. Este situată în apropiere de Kraljevo, Serbia, este un loc de o importanță deosebită pentru cultura și istoria sârbă. Construită între anii 1208 și 1230 de regele Stefan cel Dintâi Încoronat și de Sfântul Sava, mănăstirea este un exemplu remarcabil al arhitecturii rasciane. Mănăstirea a fost sediul Arhiepiscopiei tuturor țărilor sârbe între 1219 și 12531. De asemenea, a fost locul unde au fost încoronați aproape toți regii sârbi.
- Vizităm Mănăstirea Studenica, situată în partea de sud a Serbiei. Este un loc de o importanță deosebită pentru cultura și istoria sârbă. A fost ctitorită de regele Stefan Nemanja în secolul al XII-lea. Are o arhitectură în stil bizantin, cu fresce impresionante. Este un centru spiritual și cultural al Serbiei medievale fiind și necropola dinastiei Nemanjic. Biserica are la interior fresce din secolele XIII-XIV.
- Plecam spre orașul Novi Pazar (Serbia).
- Aici vizităm cea mai veche biserică creștin ortodoxă din Raška, Petrova sau biserica Sfântul Apostol Petru, amplasată pe un deal cu panoramă către Stari Ras, foarte aproape de Novi Pazar. A fost ridicată în secolul IX și aici a fost botezat Ștefan Nemanja, unul dintre cei mai mari domnitori sârbi dar și Sava al Serbiei, întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe. De remarcat câ în această biserică au fost găsite sculpturi grecești datând din sec. VI Î.E.N. dar și un mormânt regal, cam din aceași perioadă, cu măști din aur și podoabe din argint și vase din lut.
- Vizităm Mănăstirea Sopoćani, inclusă de asemenea în patrimoniul mondial UNESCO, cunoscută pentru fresca Adormirea Maicii Domnului, declarată cea mai frumoasă frescă medievală la Expoziția Mondială de la Paris. Mânăstirea a fost construită în secolul al XIII lea, lângă Novi Pazar, este închinată Sfintei Treimi și a trecut printr-o istorie complicată, fiind asediată de mai multe ori, părăsită, jefuită reconsolidată. Aici își duc somnul de veci mai multe capete încoronate din Serbia. Râmâne un loc must see pentru creștinismul ortodox din Serbia, datorită frescelor care s-au păstrat uimitor, până în zilele noastre.
- Vizităm Manastirea Durdevi Stupovi, ridicată în secolul al XII-lea, este închinată Sfântului Gheorghe, fiind amplasată pe un deal de unde se poate admira orașul Novi Pazar, deține un sistem fortificat de ziduri înalte, iar biserica propriu zisă este formată dintr-o navă împărțită în trei părți, cu două turnuri masive din piatră. Încă se mai pot observa frescele originale, deși mănăstirea a fost arsă de mai multe ori de către turci și la fel ca majoritatea bisericilor creștin ortodoxe, a fost vandalizată, călugării alungați sau omorâți iar bisericile părădite în ruine
- Plecăm spre Kolasin, Muntenegru
Ziua 3 – Marti, 29 oct. 2024
Traseu: Kolasin – Moraca – Ostrog – Cetinje (170 km)
Cazare: Cetinje (Muntenegru) – Hotel Monterosa
- Micul dejun
- Vizitam Mănăstirea Moraca – unul dintre cele mai deosebite și valoroase monumente ortodoxe medievale ale Muntenegrului.
- Vizităm Mănăstirea Ostrog – una dintre cele mai renumite si minunate manastiri ortodoxe din Muntenegru, dar si din lume. Fiind asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinut stancos, intre orasele Danilovgrad si Niksic, manastirea adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog.
- Vizităm Mănăstirea Cetinje – un simbol al spiritualitatii din Muntenegru. Manastirea se afla la poalele Muntelui Orlov Krs, in locul unde a fost curtea domneasca a lui Ivan Crnojevic. Aceasta a fost construita in anul 1701, fiind o manastire ortodoxa sarbeasca. Manastirea Cetinje este sediul episcopal al Mitropoliei din Muntenegru.
- Cazare în Cetinje.
Ziua 4 – Miercuri, 30 oct. 2024
Traseu: Cetinje – Bar – M. Rezevici – Sveti Stefan – M. Praskavica – M. Rustovo – Budva – 112 km
Cazare: Budva, Muntenegru – Hotel Swiss Holiday
- Micul dejun
- Vizitam zona de litoral a Muntenegrului la Marea Adriatică. Mai întâi ajungem în stațiunea Bar și vizităm orașul vechi.
- Vizităm Mănăstirea Rezevici – o frumoasa si veche manastire ortodoxa din Muntenegru. Istoria acesteia se leaga de istoria clanului Pastrovic, care a vietuit intr-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Coastei Adriatice, intre Budva si Petrovac.
- Vizităm insula Sveti Stefan – una dintre nestematele litoralului muntenegrean, o statiune micuta localizata in sudul orasului Budva, care include si o insula legata de linia de coasta printr-un dig pietonal. Insula Sveti Stefan are o istorie absolut fascinanta, fiind locuita de sute de ani, iar in prezent este administrata de grupul international Aman Resorts.
- Vizităm Mănăstirea Praskavica – este o mănăstire ortodoxă sârbă din Čelobrdo, un sat din municipiul Budva din Muntenegru. A fost un centru spiritual și politic al familiei Paštrovići. Numele mănăstirii este luat de la apa cu miros de piersici a izvorului din apropiere (praskva, diminutiv praskvica, adică „piersică”). Potrivit legendei, mănăstirea a fost întemeiată în 1050, dar primul document care o menționează a fost alcătuit în 1307. Documentul este o carte pe care Ștefan Uroš II Milutin al Serbiei a emis-o în timpul vizitei sale la Kotor, în care a confirmat Bisericii Sfintei Treimi dreptul de proprietate asupra satelor acordate bisericii de mama sa, Elena de Anjou.
- Vizităm Mănăstirea Rustovo – așeazată într-un loc cu o priveliște extraordinară de unde se vede insula Sveti Stefan.
- Vizităm Mănăstirea Podmaine – este o mănăstire ortodoxă sârbă construită în secolul al XV-lea de familia nobiliară Crnojević în zona Podmaine din apropierea orașului Budva.
- Cazare în Budva
Ziua 5 – Joi, 31 oct. 2024
Traseu: Budva – M. Podmaine – M. Prevlaka – Tivat – M. Savina – Dubrovnik (Croația) – 100 km
Cazare: Dubrovnik (Croația) – Club Dubrovnik Sunny Hotel
- Micul dejun
- Vizitam orașul Budva – o stațiune superbă pe litoralul muntenegrean al Mării Adriatice. Aici este centrul turistic al țării. Este cunoscută și pentru orașul medieval foarte bine păstrat în timp. Budva are 2500 de ani de istorie și este una dintre cele mai vechi așezări umane de la Adriatica.
- Vizităm Mănăstirea Prevlaka (Miholjska prevlaka), cunoscută și sub numele de „Insula Florilor”, închinată Arhanghelului Mihail. A fost fondată de Sfântul Sava (1219 – 1235).
- Vizităm stațiunea Tivat din Golful Kotor – care are un port turistic foarte frumos și atrăgător cu multe ambarcațiuni.
- Vizităm Mănăstirea Savina – mănăstire ortodoxă sârbă cu trei biserici în apropierea orașului Herceg Novi din Golful Kotor, situată în vegetația deasă mediteraneană, într-una dintre cele mai frumoase zone ale litoralului muntenegrean. Mănăstirea are un număr mare de moaște provenind din timpul dinastiei Nemanjić (moaște ale împărătesei Jelena, crucea Sfântului Sava), inclusiv cele transferate de la Mănăstirea Tvrdoš. Catapeteasma bisericii a fost realizată de Simeon Lazović și reprezintă o lucrare unică a artei barocului sârb. Aici în mănăstirea fost botezat de Đurđevdan (Ziua Sfântului Gheorghe) din 2005, regizorul Emir Kusturica sub numele de Nemanja Kusturica.[2]
- Cazare în Dubrovnik.
Ziua 6 – Vineri 1 nov. 2024
Traseu: Dubrovnik (Croația) – Parcul Național Durmitor (Muntenegru) – Trebjine – Niksic – Zabliak (Muntenegru) – 170 km
Cazare: Zabliak (Muntenegru) – Holiday Home Vile Calimero
- Mic dejun
- Vizităm stațiunea Dubrovnik (Croația).
- Plecam spre Pljevlja, Muntenegru, traversând Parcul National Durmitor, pe o sosea montana spectaculoasa.
- Vizităm ruina bisericii Sf. Arhidiacon Stefan, Kusida
- Oprim la lacul Glava Bukovice.
- Cazare în Zabliak
Ziua 7 – Sambata, 2 nov. 2024
Traseu: Zabliak – Zajecar (Serbia) – 500 km
Cazare: Zajecar – Garni Hotel Hamburg
- Plecam spre Zajecar (Serbia)
- Vizităm Mănăstirea Manasjia, este una dintre cele mai mari si vechi manastiri ortodoxe din Serbia. Asezamantul monahal de la Manasija, zidit sub forma de fortareata puternic intarita cu ziduri si turnuri de aparare, inaltat pe un deal inconjurat de Muntii Beljanica, se afla la o distanta de numai trei kilometri nord-vest de localitatea Despotovat.
- Vizităm Mănăstirea Ravanica, care a fost construită în perioada 1375-1377 ca o donație a prințului Lazar al Serbiei, care este îngropat acolo.
- Cazare în Zajecar.
Ziua 8 – Duminică, 3 nov. 2024
Traseu: Zajecar (Serbia) – București – 386 km
- Mic dejun
- Participăm la Sfânta Liturghie la biserica românească din Malainița din Timocul Serbiei.
- Plecăm spre București.
Total turului: aprox. 2500 km.
Numărul de locuri rezervat acestei tabere este 27.
Costul pelerinajului este 410 de euro pentru 7 nopți de cazare / 8 zile și 6 mic dejunuri și o cină. Celelalte mese le vom lua în funcție de timp, buget și preferințele fiecăruia în locurile pe care le vizităm. Prețul include și transportul. Vom călători cu 3 microbuze de 9 persoane.
Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 40 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate.
Plecarea se face în București și vom ieși din țară pe la vama Porțile de Fier. Pentru călătoria în Serbia, Muntenegru și Croația avem nevoie doar de buletin sau pașaport.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la telefon sau whatsapp – 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un avans de 500 de lei în contul de mai jos.
Simpla confirmare telefonică sau pe whatsapp a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 20 oct. 2024 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorele conturi bancare:
Puteți trimite avansul sau suma întreagă astfel:
Varianta 1: REVOLUT
Pe Revolut (în euro) pe numărul de telefon +4 0740 004 215 (Claudiu Balan) sau la codul @claudiu4ot
Varianta 2: EURO în cont
Dacă nu aveți cont Revolut puteți trimite banii în EURO în contul IBAN:
Cont euro: LT56 3250 0350 3064 7737
Titular: Claudiu Balan
Banca: Revolut
BIC: REVOLT21
Varianta 3: LEI în cont
Puteți trimite banii în LEI la cursul euro al BNR în următorul cont de lei:
Cont lei: RO28 BREL 0005 5167 7941 0100
Titular: Claudiu Balan
Banca: Revolut
Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)